Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Mitä tahansa voi tapahtua – tämän takia kannattaa käydä katsomassa Nokia-dokumentti

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Nokia Mobile - Matkapuhelimen tarina.

Nokia Mobile – Matkapuhelimen tarina.

Mitä tahansa voi tapahtua.

Se jäi päällimmäisenä ajatuksena mieleen Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina -dokumenttielokuvan katsomisen jälkeen. Elokuva luo uskoa tulevaisuuden mahdollisuuksiin, vaikka lopulta kävi niin kuin kävi.

Suomesta voi nousta maailman suurin matkapuhelinvalmistaja, joka dominoi omaa alaansa yli vuosikymmenen ajan tiukasti kilpailluilla markkinoilla kuluttajalaitteissa, matkapuhelimissa, jotka ovat ihmisten elämässä jopa kaikkein tärkeimmiksi koettuja esineitä. Kovin todennäköiseltä Nokian nousu tällaiseen asemaan ei varmaan aikanaan vaikuttanut – ennen kuin se todella tapahtui.

Myös se on mahdollista, että kaikki menee pieleen ja saavutettu menestys siirtyykin nopeasti vain historiankirjoihin. Dominanssi lakkaa, käynnistyy laskukierre ja lopulta ollaan kokonaan ulkona pelistä. Harva uskoi, että Nokia voisi menettää asemansa ja vielä harvempi, että tapahtumien tuoksinassa Nokia ei vain putoaisi ykköspaikalta vaan häviäisi käytännössä kokonaan markkinoilta hetkeksi – tullakseen takaisin uudella tavalla, mitä nyt parhaillaan todistetaan.

Sekin on mahdollista, että kehittää erinomaista teknologiaa, mutta sillä ei lopulta ole juuri mitään merkitystä. Näin kävi MyOrigolle ja sen kehittämälle MyDevicelle, jossa mukana olivat jo monet iPhonen viisi vuotta myöhemmin suosituksi nostaneista ideoista.

Nokian tarinasta kertova dokumentti on tunteita herättävä katsaus sen nousuun, uhoon ja tuhoon. Kovin syvälle yksityiskohtiin ei tietenkään lyhyessä ajassa ehditä, mutta se ei ole yllättävää. Vuosikymmenten ja kymmenien, jopa satojen tuhansien nokialaisten luomaa tarinaa on tietenkin haastavaa tiivistää. Niin valtavasti ehti tapahtua.

Loppu on myös uuden alku.

Se on tarinan toinen opetus. Vaikka Nokia tavalla, joka yhä jaksaa hämmästyttää, putosi puhelinmarkkinoiden valtiaan paikalta, ei elämä kuitenkaan siihen loppunut. Entiset nokialaiset ovat aloittaneet paljon uusia yrityksiä. Nokia itse yhtiönä on löytänyt jo uuden menestyksen. Nokia-puhelimiakin saa taas kaupasta.

Mitä tahansa voi tapahtua taas tulevaisuudessakin.

Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina -dokumenttielokuva on nähtävissä vielä elokuvateattereissa. Alta löytyy elokuvan traileri.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Ennusmerkit kaatumiseen oli nähtävissä jo keväällä 2007, 👎.

 2. Hendriks

  Voisko joku lopettaa mut, kun itse en pysty, 👎.

 3. Jonahan

  ”Näin kävi MyOrigolle ja sen kehittämälle MyDevicelle, jossa mukana olivat jo monet iPhonen viisi vuotta myöhemmin suosituksi nostaneista ideoista.”

  Idea sinänsä ei ole minkään arvoinen, idea pitää jalostaa tuotteeksi, puhelinten tapauksessan kuluttajatuotteeksi ja pystyä integroimaan se joko olemassaolevaan alustaan tai sitten kehittää idean ympärille koherentti kokonaisuus.

  Nokiallakin oli monta iPhonen *ideaa* paljon ennen Applea, mutta toteutus ei onnistunut syystä tai toisesta.

  1. Moderni alusta käyttöjärjestelmälle. (Linux, Maemo projekti, eka kuluttajatuote 2005, projekti alkoi jokunen vuosi aiemmin)

  2. Kosketusnäyttö. (Maemo tabletit ja jokunen kännykkä ennen iPhonea)

  3. Sovelluskauppa. (Nokialla oli useita, ei yhtä yhtenäistä eikä yhdessäkään ollut kuluttajan kannalta järkevää myyntiehtojen harmonisointia)

  4. Näkemys että mobiilipelit ovat iso juttu. (ensin ngage 2003-2005 ja sittemmin satunnaiset GPU:t N-malleissa)

  Mitä sitten Apple teki oikein

  1. Yksi ja selkeä tarina kehittäjille. (Rajallinen määrä malleja, hyvät työkalut, GPU ja hyvä näyttö jokaisessa laitteessa)

  2. Käyttökokemus monella eri tavalla, niin laitteen kuin kaupankin osalta.

  Viimeisestä voisi muistella Kauppalehden juttua vuodelta noin 2008, jossa naureskeltiin iPhonen sisältämien ruuvien määrää. ”On varmaan tosi hidasta ja kallista tehdä, paljon olisi opittavaa Nokialta” (summittainen lainaus). Samaan aikaan kuluttaja ottaa laitteen käteen, se tuntuu paremmalta kuin ennen, näyttää toimivan paremmin kuin ennen ja raha vaihtaa omistajaa.

  • Jonahan

   Että minä sitten pidän itseäni fiksuna.

   • Viksu

    Tuo ensimmäinen Jonahan vaikuttaa fiksulta, sinä et.

 4. Hjalmar Nypy

  Älkäämme ilkkuko. Jorma Ollila ensin nosti Nokian puhelinvalmistajana korkeuksiin, ja sitten kun kilpailua alkoi ilmetä käytännössä johtamisellaan tuhosi sen.

  Mutta ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin, nyt Jorma on kallispalkkainen kansainvälinen yrityskonsulentti, ensin yritykset joilla on jokin vaikea pulma kysyvät häneltä että miten sinä Jorma tämän pulman ratkaisisit, ja sitten kun Jorma kertoo että miten, niin yritykset menettellevät täsmälleen päinvastoin kuin mitä Jorma neuvoi. Ja se on osoittautunut todella toimivaksi systeemiksi.

 5. Semmosta

  Ei muuta kuin Hendriksille liput tuonne!.,

Tuoreimmat jutut