Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Googlen ja Applen suunnitelma: puhelimet eivät jatkossa häiritse autoilijoita ajon aikana

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Google Pixel 2 XL ja Pixel 2.

Jo pidemmän aikaa uusissa älypuhelimissa on ollut mahdollisuus asettaa ”älä häiritse” -tila päälle esimerkiksi yön ajaksi. Nyt Google ja Apple ovat kuitenkin laajentamassa ominaisuutta myös autolla ajamiseen, jota kautta yritysten on tarkoitus parantaa tieturvallisuutta.

Yksinkertaistettuna ”älä häiritse” -tila käynnistyy päälle, kun puhelin havaitsee käyttäjän liikkuvan suurella nopeudella tai olevan yhdistettynä auton Bluetooth-järjestelmään. Tämän jälkeen puhelin ei hälytä sovellusten ilmoituksista tai näytä esimerkiksi saapuneita tekstiviestejä.

Lähtökohtaisesti järjestelmän heikkoutena on se, että kuljettajan itsensä lisäksi autossa voi olla matkustajia, jotka haluavat vastaanottaa puhelimen ilmoituksia. Lisäksi kiireellisissä tapauksissa puhelimen omistajan tavoittamattomuus saattaa nousta suuremmaksi ongelmaksi kuin järjestelyn tarjoamat hyödyt.

Apple pyrkii ratkaisemaan ongelmia automaattisilla vastauksilla, jotka kertovat esimerkiksi tekstiviestin lähettäjällä kuljettajan ajavan autoa. Halutessaan tekstiviestin lähettäjä voi lähettää uuden viestin kiireellinen-luokituksella, jonka jälkeen puhelin hälyttää viestistä kuljettajalle normaalisti.

Googlen tapauksessa ajossa käytettävä ”älä häiritse” -tila on piilotettuna ominaisuutena Pixel 2 ja Pixel 2 XL puhelimissa. Apple puolestaan on testannut vastaavaa ominaisuutta iOS11:n yhteydessä, joten kummallakin yrityksellä ominaisuuden testaus on vielä alkuvaiheissaan. Liikenneturvallisuuden kannalta kyse on kuitenkin tärkeästä kehityksestä, sillä suurin osa liikenneonnettomuukista johtuu kuljettajien huomion herpaantumisesta. Puhelimen käyttö ajon aikana on puolestaan yksi yleisimmistä syistä huomion herpaantumiseen.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Melkoinen keksintö

  No kylläpäs on typerä ”uudistus”.
  Jos ei halua puhelimensa häiritsevän autoilua, niin siinä on sellainen virtapainike, jolla se kapula vaikenee.
  Minulla puhelin yhdistyy auton järjestelmään, joten puhelut ajon aikana on mahdollisia ihan laillisesti.

 2. suomalainen 1958

  Eipä nyt vaikuta oikein neronleimaukselta. Systeemi siis blokkaa kaikkien puhelimet autossa. Lisäksi et voi käyttää puhelinta edes ollessasi parkkipaikalla. Nyt tehdään tikusta asiaa. Ihmisten täytyy osata itse päättää antaa puhelimen olla rauhassa, kun ollaan ratissa. Sikäli ollaan oikeilla jäljillä, että ei ole juurikaan merkitystä sillä, onko puhelin kädessä vai käytetäänkö nappikuuloketta (mikä on siis luvallista). Kummassakin tapauksessa kuljettajan huomio herpaantuu aivan toisella tavalla kuin vieressä istuvan kanssa puhellessa. Kuljettajan ei pitäisi käyttää puhelinta ollenkaan millään apuvälineillä. Mutta se täytyy kuljettajan itse ymmäertää. Tuollaiset ihmekeksinnöt eivät ole järkeviä.

  • Vili

   ”Eipä nyt vaikuta oikein neronleimaukselta. Systeemi siis blokkaa kaikkien puhelimet autossa. Lisäksi et voi käyttää puhelinta edes ollessasi parkkipaikalla.”

   Pitäiskö vähän tutustua aiheeseen?

   Do not disturb while driving saa asetettua vaikka niin, että se koskee vain sitä puhelinta joka on kytkettynä auton bluetooth järjestelmään. Asetuksissa voi myös vaihtaa, että aktivoituu vain kun auto liikkuu. Ja sitten jos sulla on kyydissä joku jonka puhelimen tuo sattuu blokkaamaan niin kotinappia painaa ja valitset että et ole ajaja.

   Ja olkoon tilanne mikä vain tuon saa pois päältä yhdellä napin painalluksella ja kuten sanottua eihän sitä ole mikään pakko käyttää.

   • Vili

    Minä tiedän kaiken. Muut eivät tiedä mitään!

 3. Henrik1

  Vielä kun tämä ominaisuus olisi tulevissa Android käyttöjärjestelmä versioissa integroituna jo vakiona!. 🤔

 4. Hendriks

  Erittäin hyvä uudistus, 👍.

  • Hendriks

   Hyvä toisin kuin minä, 🙄!.,

Tuoreimmat jutut