Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nadella lyttää uudessa kirjassaan Microsoftin Nokia-kaupan: ”Minä äänestin ei”

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Satya Nadella.

Satya Nadella.

Microsoftin toimitusjohtajana viime vuosina mainetta ja mammonaa kerännyt Satya Nadella kertoo uudessa Hit Refresh -kirjassaan Microsoftin uudistamisen ohella myös sen tekemästä Nokia-kaupasta. Kirjasta otteita on julkaissut Microsoftia pitkään läheisesti seurannut Paul Thurrott omalla Thurrott.com-sivustollaan.

Microsoft kertoi syyskuussa 2013 ostavansa Nokialta puhelinliiketoiminnan 5,44 miljardin euron kauppahinnalla yhdessä patenttilisenssin kanssa. Sittemmin Microsoft on Nadellan aikana ajanut koko tämän liiketoiminnan alas ja käytännössä kaikki Nokialta siirtyneet työntekijät ovat saaneet tavalla tai toisella lähteä Microsoftilta.

Nadellan on tiedetty olleen kauppaa vastaan jo alun perinkin. Tämän hän nyt vahvistaa uudessa kirjassaan. Nokia-kaupasta sopimisen aikaan Microsoftin toimitusjohtajana toimi vielä Steve Ballmer, joka käytännössä lopulta runnoi kaupan läpi ajautuen eripuraan hallituksen kanssa ja jättäen sittemmin tehtävänsä, jonka jälkeen Nadella valittiin uudeksi toimitusjohtajaksi.

Kun kauppaa Nokiasta oltiin tekemässä, teki Ballmer asiasta kyselyn johtoryhmälleen. ”Minä äänestin ei”, kertoo Nadella nyt kirjassaan. ”En tajunnut, miksi maailma tarvitsisi kolmatta ekosysteemiä puhelimissa, jollemme muuttaisi pelin sääntöjä… Mutta oli liian myöhäistä voittaa takaisin menettämiämme asemia. Me jahtasimme kilpailijoidemme perävaloja.”

Windows Phone -puhelimet eivät missään vaiheessa saavuttaneet sellaista suosiota kuin Microsoftilla, tai Nokialla, oli toivottu.

”Toive oli, että yhdistämällä tuotekehitys- ja suunnittelutiimit Nokialla ohjelmistokehitykseen Microsoftilla kiihdyttäisi Windows Phonen kasvua ja vahvistaisi meidän kokonaista laitteiden ekosysteemiämme. Fuusio olisi suuri, dramaattinen liike, jota Windows tarvitsi ottaakseen iOS:n ja Androidin kiinni mobiilissa”, kuvailee Nadella nyt tuolloisia laajempia ajatuksia Microsoftilla.

Nokian taloudellinen tilanne oli Windows-puhelinten heikon menestyksen takia heikentynyt selvästi vuosien 2012 ja 2013 aikana, jolloin se aloitti myös harkitsemaan vaihtoehtoja Windows-yhteistyölle – käytännössä myös vaihtamista Androidiin. Lopulta myynti tuolloin halukkaalle ostajalle Microsoftille osoittautui niin hallituksen tuolloin tekemän vertailun kuin myös nyt erityisesti jälkikäteen tarkasteltuna parhaimmaksi vaihtoehdoksi Nokian kannalta.

Nadellan otettua vallan Microsoftilla Nokian puhelinliiketoiminnan kohtalo oli nopeasti sinetöity. Siitä luovuttiin, tuotteita peruttiin, väkeä vähennettiin ja lopulta nyt Microsoft on poistunut älypuhelinten myynnistä – ainakin toistaiseksi. Mobiilipuolen alasajon rinnalla Microsoftin suunta on kääntynyt takaisin menestykseen, kiitos erityisesti Nadellan aikana voimaa saaneen pilvipalveluihin siirtymisen sekä palvelin- että Office-liiketoiminnassa.

Myös Nokia on palannut omalla tahollaan menestyjäksi verkko- ja patenttiliiketoiminnoissa, ja tehnyt merkittävän, onnistuneen yritysjärjestelyn Alcatel-Lucentin kanssa. Nokia-älypuhelimet ovat tänä vuonna palanneet markkinoille HMD Globalin tuomana. Se myös hankki Microsoftilta Nokia-peruspuhelinten liiketoiminnan.

”Heikon markkinaosuuden yrityksen ostaminen on aina riski”, Nadella kertoo. ”Meidän pitäisi olla puhelinbisneksessä vain, jos meillä on jotakin joka on todella erilaista muista.”

Nyt Microsoftin on huhuttu suunnittelevan paluuta puhelinmarkkinoille uudenlaisella mobiililla Surface-laitteella, mutta tarkkoja yksityiskohtia huhutusta ja spekuloidusta laitteesta ei ole vielä kuultu.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Robob

  Nadellahan on vähän kuin se Elisan toimitusjohtaja Mattila. Tehdään sitä rahaa ja haistatetaan pitkät asiakkaille. Microsoft ja Elisa kannattaa kiertää mahdollisimman kaukaa jos valehtelu ei ole sinun juttusi.

  • Hendriks

   Kerro toki lisää mustamaalauksesi tueksi, 🤔.

 2. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

  Aika outoa. Nadella siis alusta asti tiesi, että mobiilipuoli tullaan ajamaan alas, eikä sillä ole menestymisen mahdollisuuksia. Silti julkisuuteen antoi jatkuvasti lausuntoja, että MS seisoo täysin mobiilipuolen takana, ”mobile first…”. Win10M oli siis Nadellalle pakollinen paha, joka vain piti kulissitoimena suorittaa.

  No,hyvä Nokian kannalta, että Ballmer tyhmyyksissään runnoi kaupan läpi. Muutoin olisi koko Nokia voinut olla historiaa.

  • Robob

   Ihan rahan perässähän tuo juoksee niinkuin Elisan Mattilakin. Hieno firma jos johtajan ainoa päämäärä on tehdä mahdollisimman isot hillot itselle muita hyväksikäyttäen ja valehdellen.

 3. Jussi

  Taisi karman laki toteutua. Varastamalla ei voi voittaa. Microsoftin maine meni, joko varkaana tai huonona markkinointina. Epäilemättä puhelinten käyttäjien boikotti.

Tuoreimmat jutut