Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Erittäin suosittu puhdistussovellus toikin Windows-tietokoneisiin haittaohjelman – toimi näin, jos olet käyttänyt CCleaneria

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

CCleaner logo.Suosittu CCleaner-sovellus, jota tarjoaa työkaluja tietokoneen puhdistamiseen muun muassa turhista tiedostoista ja muita keinoja toiminnan optimointiin levitti lähes kuukauden ajan kehittäjien tietämättä haitttaohjelmaa.

CCleanerin kehittäjä Piriform on nyt kertonut sattuneesta tietoturvakömmähdyksestä.

Haittaohjelma on levinnyt CCleanerin 32-bittisen versioiden 5.33.6162 ja CCleaner Cloud 1.07.3191 mukana 12. elokuuta ja 15. syyskuuta välisenä aikana. Vielä ei tarkkaan ole tiedossa yksityiskohtia, miten haittaohjelma mukaan saatiin ujutettua. CCleaneria asennetaan keskimäärin 5 miljoonaa kertaa viikossa, joten saastuneiden laitteiden määrä on ehtinyt kasvaa merkittäväksi. Yhteensä CCleaner on ladattu jopa kaksi miljardia kertaa.

CCleanerin vanha versio kehotetaan nyt poistamaan tietokoneelta ja lataamaan tilalle uusi, vähintään 5.34-versio.

Ohjelmistot vedettiin nopeasti pois ladattavista, kun haittaohjelmasta oli saatu tieto Cisco Talosilta.

Haittaohjelmalla varustettua CCleaneria jaettiin kehittäjän itsensä palvelimilta. Sovellusten asentajaan oli onnistuttu piilottamaan mukaan haittaohjelma, joka tähän asti on siirtänyt salattuna tietoa haittaohjelman kehittäjille muun muassa PC:n nimestä, asennetuista ja käytetyistä sovelluksista, Windows-päivityksistä ja Wi-Fi-yhteyksiin liittyvistä MAC-osoitteista. Lisäksi haittaohjelma olisi mahdollistanut myös saastuneiden koneiden etähallinnan ja lisäkoodin asentamisen ja ajamisen. Ilmeisesti näitä vakavampia hyökkäyksiä ei kuitenkaan ole vielä ainakaan toistaiseksi ehditty nähdä.

CCleaner kuuluu nykyisin tietoturvayhtiö Avastille, joka hankki Piriformin aiemmin tänä vuonna.

 

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Maailman suosituimman virustorjuntaohjelmiston kehittäjän omistamassa tuotteessa näin törkeä vika, 👎.

 2. jarppi

  Pitääkös tehdä jotain jos on CCleaner Professional
  V5.3.6207 (64-bit) versio.

 3. JoniA

  Onneksi en käytä windowssia. Entisenä windowsin käyttäjänä oli tuokin ohjelma omalla koneella. Ei nuihin tietoturvasoftiinkaan voi luottaa.

  • Pete

   Käytätkö huippukallista Mac Bookia vai peruskäyttäjän Linuxia? Monilla suomalaisilla ei ole varaa Applen huippukalliisiin tuotteisiin :(

 4. kode

  Ei ollut ensimmäinen kämmi Avastilta, sikäli mikäli kun heitä voi tässä syyttää. Pari vuotta sitten lafkan muka-superturvallisesta selaimesta paljastui paha turvallisuusmoka. Vaikka aukko paikattiin luottamus meni aika totaalisesti.

 5. JokoTaas

  Lähti lopullisesti CCleaner jokaisesta laitteesta. Aivan käsittämätön moka! Ei palaudu enää luottamus Piriform/Avast tuotteisiin. Myös Avast Mobile Security lähti.

 6. Henrik1

  CCleanerin vanha versio kehotetaan nyt poistamaan tietokoneelta ja lataamaan tilalle uusi, vähintään (5.34) -versio.

 7. säätäjä

  Kyseinen troijalainen lähtee Malwarebytes Anti-Malwarella kunhan lataa tämänpäiväiset tunnisteet.

Tuoreimmat jutut