Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Uusi Apple Watch ei tue verkkovierailua – rikkooko rajoite uutta EU-roaming-sääntelyä?

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Apple Watch Series 3:n mobiiliyhteysversio GPS + Cellular eroaa normaalista ulkoisesti käytännössä vain punaisella kruunupainikkeen päällä.

Apple Watch Series 3:n mobiiliyhteysversio GPS + Cellular eroaa normaalista ulkoisesti käytännössä vain punaisella kruunupainikkeen päällä.

Apple julkisti uudesta Apple Watch Series 3:sta tiistaina myös mobiiliverkkoyhteydellä varustetun version. Suomessa tämä versio ei kuitenkaan ole toistaiseksi tulossa myyntiin, vaan se saapuu aluksi vain muutamille merkittäville markkinoille – Euroopassa vain Ranskaan, Saksaan, Sveitsiin ja Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Apple Watchin oma mobiiliverkkoyhteys mahdollistaa Apple Watchilla puhelut, tekstiviestit ja muun käytön, kuten Apple Music -palvelusta musiikin suoratoiston, vaikkei iPhonea olisi lähellä tai mukana. Apple Watchissa on sisällä ohjelmoitava eSIM ja se käyttää samaa puhelinnumeroa kuin käyttäjän iPhone. Operaattorit myyvät liittymiinsä Watchin käyttön mahdollistavia lisäyksiä, esimerkiksi Yhdysvalloissa noin 10 dollarin kuukausihintaan.

Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että Apple Watch saattaa kuitenkin rikkoa Euroopan unionin uutta kesäkuussa voimaan astunutta roaming-sääntelyä, jonka mukaan mobiililiittymän käytön pitäisi onnistua tietyissä rajoissa samalla tavalla ja lisämaksutta muissakin EU-maissa kuin kotimaassa. Uusi Apple Watch ei nimittäin tue roamingia eli verkkovierailua ulkomaan verkossa ainakaan toistaiseksi lainkaan. Sen mobiiliverkkoyhteys ja liittymä tai sen laajennus operaattorilta on siis käytettävissä vain ja ainoastaan operaattorin kotiverkossa. Asiasta uutisoi muun muassa brittiläinen The Inquirer.

Nähtävästi Apple tai sen operaattorikumppanit eivät ole vielä kommentoineet Watchia ja sen rajoitteita EU-lainsäädännön näkökulmasta.

Uudesta Apple Watchista on olemassa kolme erilaista versiota, jotka tukevat eri taajuuksia. Yksi versioista on Pohjois-Amerikkaan, yksi Kiinaan ja yksi Eurooppaan ja muualle maailmaan. 4G LTE -verkon ohella Apple Watch tukee 3G-verkkoa, joskin joidenkin yksittäisten operaattorien osalta 3G-tuki ei ole käytössä.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Lokkeillaan yhdessä

  Pidän varsin hyvänä, jos Apple yrityksenä saisi vähän siipeensä lain rikkomuksesta. Toki myös kotimaiset operaattorit voisivat tulla pois kulisseista ja kertoa proaktiivisesti aikeistaan eSIM:n suhteen. Olisiko tuo viimein moderni ratkaisu tilanteeseen ”sama numero, useita SIM-kortteja aka MultiSIM”.

  Moi Mobiili kertoi viime vuonna kysyessäni MultiSIM-toteutuksesta, ettei heillä ole luvata nopeaa ratkaisua tilanteeseen ja nykyinen operaattoreiden toteutus on kuulemma kökkö ja vanhanaikainen. Elisalla on ollut yhdeksän vuotta aikaa kehittää tilalle toimiva MultiSIM -konsepti ja sitten se viimein kuluvan vuonna lanseerasi ’Ohjaaja-lisäpalvelun’, joka jää valitettavasti toteutuksen osalta torsoksi. Ohjaaja vastaa lähinnä puhelimella tehtävää soitonsiirtoa, joka on vielä itse pitänyt muistaa tehdä. Luurit eivät soi samanaikaisesti, joten soittaja on varmasti ehtinyt lopettaa soittonsa ennen kuin se kakkosluuri soi taskussani. VMP:a.

 2. Qwertyli

  Eihän Apple tuossa lakia riko ja operaattori ei voi sille mitään, että Apple on estänyt kellossaan verkkovierailun. Tuskinpa asiasta tulee mitään seuraamuksia.

  • Qwertyli

   Tarkennuksena vielä, että se EU:n verkkovierailulaki koskee operaattoria. Siksi Apple ei riko lakia ja toisaalta myöskään operaattorit eivät riko lakia, koska se on Applen kello joka estää verkkovierailun.

   Jos laitain puhelimestani verrkkovierailueston päälle, niin rikonko silloin EU:n lakia? Tuskinpa, koska se laki ksokee vain operaattoreita. Siten se ei myöskään koske Applea, joka on päättäjyt laittaa verkkovierailueston päälle käyttäjän puolesta

   • Markus Lehtiniitty

    Näin se varmasti pitkälti on. Tämä on kyllä tärkeä pohdinnan aihe.

    Ja varmasti innokkaat byrokraatit EU:ssa jo teroittelevat kynsiään ja pian voidaan vaatia, että kaikkien laitteidenkin tulee olla käytettävissä koko EU:n alueella… tämä koko ongelmahan liittyen mobiililiittyminn nousee nyt vasta kunnolla ensimmäisen kerran esiin.

    • Matti#2

     Mikä tästä tekee tärkeän aiheen?

     • kk

      Yhden kellon kohdalla ei vielä juuri mikään, mutta laajemmalta kannalta sillä on kyllä merkitystä saako markkinoita lokeroida tuolla tavalla.

     • Jonahan

      Elokuva ja musiikkiteollisuus ovat jo osoittaneet, että markkinan jakaminen onnistuu ja on kannattavaa, myös euroopassa.

  • huhhuh1

   Aika erikoinen asenne. Applen pitää toimia tasan sen mukaan mitä lait määrää. Apple ei ole mitenkään lain yläpuolella, vaan se toimii joko lain mukaan tai poistuu niitlä markkinoilta. Huvittavaa miten jotku vielä kuvittelee että joku Apple muka määrää mitään suhteessa lakeihin.

   • Matti#2

    Kerro vielä, että mitä lakia applen kello rikkoo?

 3. huhhuh1

  Tämä ei onneksi ole suomalaisten ongelma koska koko puhelin ominaisuus ei edes ole saatavissa Suomessa.

  • Semmosta

   Suomalaisia asuu myös muualla Euroopassa, joihin laite tulee myyntiin, 🤔.

Tuoreimmat jutut