Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Googlelta uusi isku Uberille? Harkitsee miljardisijoitusta kilpailijaan

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Waymon Chrysler-robottiauto.

Waymon Chrysler-robottiauto.

Googlen emoyhtiönä nykyisin toimiva Alphabet harkitsee noin 1 miljardin dollarin sijoitusta Lyft-kyytipalveluun, raportoi Bloomberg. Alphabetin sijoitus Lyftiin olisi uusin isku hakukoneyhtiön suunnasta Uberia vastaan.

Lyft on Uberin ainoa merkittävä kilpailija Yhdysvalloissa.

Googlen ja Uberin välit kylmenivät, kun Uber osti 680 miljoonan dollarin osakkeina maksetulla kauppahinnalla Oitton, jonka oli perustanut Googlella aiemmin itseajavia robottiautoja kehittänyt Anthony Levandowski. Googlen robottiautoprojekti, nykyiseltä nimeltään Waymo, käy parhaillaan oikeutta Uberia ja Ottoa vastaan väittäen Levandowskin vieneen mukanaan 14 000 dokumenttia, muun muassa joiden avulla hän kopioi Googlen kehittämän teknologian Uberin käyttöön.

Alphabetin sijoitus voisi tulla Googlelta tai sen rinnalla toimivalta CapitalG-pääomasijoitusyhtiöltä, kertoo Bloomberg. Diiliä ei ole vielä viimeistelty, joten kuten aina, voi se myös jäädä vielä toteutumatta.

Waymo on jo aiemmin aloittanut Lyftin kanssa yhteistyön liittyen itseajavien autojen testaukseen. Viime vuonna Lyft kävi myös alustavia keskusteluja koko yhtiön myynnistä, muun muassa Alphabetin kanssa, mutta nuo keskustelut ovat toistaiseksi jääneet taka-alalle.

Alphabet on GV-sijoitusyhtiön, alun perin Google Ventures, kautta myös merkittävä omistaja Uberissa, sillä se teki Uberiin merkittävän sijoituksen jo, kun Uberin arvo oli vasta 3,5 miljardia dollaria. Tuoreimmilla rahoituskierroksilla Uberin arvo on kohonnut noin 70 miljardiin dollariin. Uberilla monet skandaalit johtivat aiemmin tänä vuonna toimitusjohtajan, alusta asti mukana olleen ja merkittävän osakkeenomistajan Travis Kalanickin eroon toimitusjohtajan paikalta. Sittemmin yksi Uberin merkittävistä omistajista rahastojensa kautta, sijoitusyhtiö Benchmark Capital, on vielä haastanut Kalanickin oikeuteen. Asian käsittely on siirtynyt suljettujen ovien taakse välimiesoikeuteen.

Parhaillaan neuvotteluja käydään myös merkittävistä muutoksista Uberin omistuksessa. Esimerkiksi Benchmark voi olla myymässä merkittävää osaa osakkeistaan. Japanilainen SoftBank, joka Suomessa tunnetaan parhaiten Supercellin hetkellisenä omistajana, sekä kiinalainen kyytipalvelu Didi Chuxing ovat yhdessä sijoitusyhtiöiden rahastojen kanssa hankkimassa jopa lähes viidenneksen osuutta Uberista jopa 12 miljardin dollarin kaupassa.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Tuoreimmat jutut