Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kommentti: Tästä syystä yli tonnin iPhone ei oikeastaan ole kovin pahan hintainen

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Uuden iPhone X:n hinta on Suomessa alkaen 1 179 euroa.

Uuden iPhone X:n hinta on Suomessa alkaen 1 179 euroa.

Applen eilen julkistetun uuden iPhone-huippumallin iPhone X:n lähtöhinta on Yhdysvalloissa 999 dollaria eli karvan verran alle tonnin. Suomessa puhelimen hinta on reippaasti yli tonnin: 64 gigatavun tallennusmuistilla 1 179 euroa ja 256 gigatavun tallennusmuistilla 1 349 euroa. Myynti alkaa vasta 3. marraskuuta.

Tähän asti kalleimman iPhonen, viime vuoden iPhone 7 Plussan, lähtöhinta oli esimerkiksi Suomessa 919 euroa. iPhone-huippumallin selvä hinnannousu on kirvottanut luonnollisesti paljon puhetta, lukemattomia kommentteja ja kaikenlaista nokkeluutta.

Tosiasia kuitenkin on, että myös yli tonnin puhelimet epäilemättä käyvät kaupaksi.

Älypuhelin on nykypäivänä jopa valtaosalle ihmisiä tärkein yksittäinen esine. Sitä myös käytetään erittäin paljon – ajallisesti mitattuna enemmän kuin mitään muuta lähinnä omaa asuntoa ja vaatteita lukuun ottamatta – tai no, harva sentään taitaa joka päivä käyttää samoja vaatteita. Älypuhelin on käsissämme jatkuvasti. Sillä luetaan, katsotaan, kuunnellaan, viestitään, puhutaan, navigoidaan ja tehdään paljon kaikkea muutakin.

Koska älypuhelinta käytetään niin paljon, ei sen korkea hintakaan ole kovin paljoa, kun jakajaksi otetaan laitteen kanssa vietetty aika. Tämän on nostanut Twitterissä esille muun muassa BuzzFeedin perustaja Jonah Perettil. Oikeastaan kaikki muut tavarat elämässämme ovat enemmän ylihinnoiteltuja kuin iPhone tai jokin muu älypuhelin. Mitä käyttää paljon, siihen kannattaa myös panostaa. Pienikin etu älypuhelimen käyttökokemuksessa kertautuu suureksi vaikutukseksi, kun käyttö on päivästä toiseen jokapäiväistä ja runsasta.

Yhtenä argumenttina iPhonen korkeaa hintaa vastaan on esitetty myös sen vastaavan jo tehokkaita kannettavia tietokoneita. Älypuhelin on kuitenkin useimmille nykyisin huomattavasti perinteistä tietokonetta tärkeämpi, joten eikö siihen kannattaisi satsatakin enemmän?

Huippuluokan älypuhelinten hinnat ovat menneet viime aikoina vauhdikkaasti ylöspäin. Asiakkaiden maksuvalmiuden lisäksi tähän vaikuttavat toki kilpailluilla markkinoilla myös laitteiden valmistuskustannukset. OLED-näytöt ovat yleistyneet, niistä on pulaa ja se näkyy komponenttien hinnoissa. Muistipiirien kysyntä on kasvanut, niidenkin hinta on koholla. Yhdestä takakamerasta on jo useimmissa huippupuhelimissa siirrytty kahteen. Sekin lisää kustannuksia. Suhteellisesti uusi iPhone ei olekaan juuri sen korkeahintaisempi kuin aiemminkaan verrattuna tärkeimpiin kilpailijoihinsa.

Loppujen lopuksi on kyse myös jokaisen omasta valinnasta. Kuten tiedetään, hinta on aina silloin oikea, kun kauppa käy. Tyytyväisiä hintaan ovat määritelmällisesti tässä tapauksessa niin myyjä kuin myös ostaja. 1 179 euron iPhone X:kin kelpaa monille, aivan kuten myös vaikkapa 1 029 euron Galaxy Note8 Samsungilta.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. sdasdas

  vitun applehuora. kaikki teknikka ja ”ideat” kopioitu muilta valmistajilta.

  • Juhannuspukki

   Mitä sen on väliä?

  • Hendriks

   Olipas kypsä kommentti, 🙄.

  • Vekke

   Mitäs tekniikkaa se Apple on nyt kopioinut?

   Täysin ylivoimaiset itse suunnitellut CPUt ja nyt myös GPUt?

  • Vinouma

   Jaa kuka matkii ja ketä? Eiköhän Apple ole keksinyt koko nykyaikaisen älypuhelinkonseptin! :D

   • Klisee

    Heitän tähän tämän Nokia kommentin. Itse asiassa Nokia kehitti kosketusnäyttöpuhelimia jo -90 luvulla mutta silloinen toimitusjohtaja oli sitä mieltä että ei tulisi menestymään joten asia jäi sikseen. Tarkemmin tutkien jokainen älypuhelin toistaiseksi tarvitsee Nokian patentteja toimiakseen kuten tänä päivänä toimivat. Lisätäkseni viellä tähän lisää kliseitä, kaikki Applen iPhone X ominaisuudet ovat suoria kopioita Nokialta, Microsoftilta ja xiaomilta, mitään uutta ei julkaistu, vaan jo kerran julkaistuja vain parannettiin käyttäjä läheisemmäksi.

    • Jonahan

     Toivoisin että päättäisit ovatko kaikki ominaisuudet suoria kopioita vai onko niitä parannettu. Ne kun ovat kaksi eri asiaa.

     Ihan totta, että puhelimien valmistajien pitää maksaa lisenssejä monee suuntaan, myös Nokialle. Tyypillisesti Nokian patentit eivät kyllä liity kosketusnäyttöihin, eivätkä muihinkaan modernin älypuhelimen tunnusmerkkeihin.

     Nokia koitti kosketusnäyttöpuhelinta ennen Applea, kuten koitti Palm, Ericsson ja moni muu. Niiden osuus markkinasta oli pieni ja jopa pienenemässä 2007 tammikuussa. Jostain syystä suunta kääntyi, Androidista päätettiin tehdä Blackberry kopion sijaan iPhone kopio ja Nokialla meni kaksi ja puoli vuotta reagoimiseen (5800 Tube) ja sekin oli vanhaa tekniikkaa ja huonoa softaa. Loppu on historiaa.

     En väitä mitään, mutta ”jännä” korrelaatio, että kaikki joulukuun 2006 älypuhelinkäyttikset (Symbian, Blackberry, PalmOS, Windows mobile) on haudattu ja kaikki puhelimet näyttävät ja toimivat kuten iPhone.

  • Henrik1
 2. Hendriks

  Virtuaalivaluutta ”minerit” (käytetään mm. huumekaupassa ja muussa laittomassa!.) ovat tätäkin muistipiirien hinnannousua aiheuttaneet!. 👎

  Esim. näytönohjainten hinnat ovat nousseet vuoden aikana jopa 30%!.

 3. Kari

  No jaa.. itse en pääsääntöisesti edes tiedä missä puhelimeni milloinkin on.
  WhatsApp ja kello on ainoat tarpeelliset toiminnot puhelimessani, enkä ole ostanut uutta puhelinta kahdeksaan vuoteen kun aina saa ilmaiseksikin ihmisiltä vanhoja älypuhelimia.
  Ne tarpeet on lähes aina keinotekoisia ja itse keksittyjä, eikä kenelläkään ole todellista tarvetta kokoajan hipelöidä kännykkää, sillä vaan korvataan peukaloiden pyöritys.

  • Juhannuspukki

   Onnittelut, olet virallisesti ainakin kymmenen vuotta ajastasi jäljessä.

   • Ü

    Ai jaa, sentakia kun ei köytyä älypuhelinta,älä viiti.

 4. Ape

  Ihme hommaa! Kyllä Applea nyt puolustellaan.
  Mutta mutta… ei tämä ole kallis kun sitä käytetään niin paljon ja onhan se kiva puhelin.
  Mitä ihmettä? Kyllä saa halvemmalla parempaakin kun esim note8 on suunnilleen saman hintainen mutta onhan siinä paremmat ominaisuuden.
  HUOM! Tämä on minun mielipide HUOM!

  • Jiipee

   Toivottvasti Sammy aloittaisi kunnon hintakilpailun.

   • Vekke

    Miksi ihmeessä aloittaisi?

    Samsung on jo nyt ahtaalla kiinalaisten toimesta. Androidista on niin helppo vaihtaa toiseen Androidiin.

    Lähes kaikilla Android-valmistajilla menee huonosti taloudellisesti. Premium-segmentin hintasota olisi monelle viimeinen niitti.

    Osa (esimerkiksi LG, Huawei, Sony) pystyvät lapioimaan rahaa muualta konsernista, mutta hintakilpailu on viimeinen asia mitä he tarvitsevat.

    • Jussi

     Millä tavalla sinä hyödyt, että maksat yli 60% ylihintaa appleluuristasi? Niin, et mitään.

     Apple ns kusettaa fanejaan ja se näkyy Applen kassavirrassa ei sinun, paitsi pankkitililläsi pienentävänä.

     • Jonahan

      Millä tavalla sinä hyödyt kun muut eivät osta mitä haluavat vaan mitä sinä haluat? Ahdistaako samalla tavalla kun joku laittaa ”kymppitonneja liikaa” Audiin kun Škodallakin pääsisi?

      Oletan ”yli 60%” olevan pelkkää louskuttelua, mutta koitetaan: Mistä ihmeestä sait juuri tuon luvun? Ja mitä tarkalleen tarkoitat ylihinnalla? Olivatko tänään ostamani God Morgon appelsiinimehu tai Taffelin Sipsit ”ylihintaisia” kun olisi saanut kaupan merkkiä huomattavasti halvemmalla?

      Noin esimerkkinä: Note8 $929, iPhone X $999. Euroopassa tulee päälle vielä verot, tullit ja muut. Hinnan ero on 7%. Ja iPhone X on osin parempi jopa spekseiltään, vaikkei Apple speksikisassa olekaan. Ja tässä unohtuu kokonaan iOS:n, sen päivitysten, käyttökokemuksen ja muiden vaikeammin mitattavien suureiden mahdollinen arvo. Ja tottakai, jollekin ihmiselle kokemukseen ja vaikka ekosysteemin toimintaan liittyvät asiat voivat olla Note8:lle positiivisia, mutta ei kaikille.

      Puhuit varmasti jostakin muista puhelimesta, mistä? Mikä puhelin, mihin hintaan on se jolla ainakin suuri osa iPhonen käyttäjistä saisi keskimäärin vähintään yhtä hyvän käyttökokemuksen?

      Ja miten ihmeessä hinta voi olla ”ylihinta”, jos sadat miljoonat ovat valmiita maksamaan sen vuosittain ja ovat perkele vielä keskimäärin tyytyväisempiä kuin muiden merkkien asiakkaat?

  • Jonahan

   Paremmat ominaisuudet? Muutakin kuin se kynä?

 5. Oban71

  No moro!!
  En ikinä laittais 1300€ puhelimeen , vaikka sillä voisi ajaa paikasta toiseen.
  Etenkään Applen tuotteisiin !!!

 6. Umbala

  Nyt on Markus vähän hukassa. Laitteen hinta/hyötysuhdetta pitäisi aina verrata muihin markkinoilla oleviin tuotteisiin sekä käyttäjän TARPEISIIN. 95% käyttäjistä 100-500e puhelin tekee kaiken tarvittavan ja vähän enemmän. Saajan sitä jokainen Pertti ja Irma ostaa 20ke 8k 55″tuumaiset TV:n sisältöä näihin tuleekin sitten joskus ensi vuosikymmenellä

  • Markus Lehtiniitty

   Toki. Mutta näin elintärkeässä laitteessa marginaalisetkin parannukset ovat merkittäviä perustason saavuttamisen jälkeen.

   Ja todennäköisesti 90 % ihmisistä ostaakin jonkun muun puhelimen kuin iPhone X:n.

   • Iama Nieger

    Eli 10% kaikista ihmisistä joilla on puhelin, tulee ostamaan iPhone X:n? :P

 7. Andi

  Hinnan ymmärtäisi paremmin jos puhelin olisi rikkoutumaton mutta taitaa lasisuuden takia olla vielä päinvastoin, rikkoontuu herkemmin mitä aiemmat.
  No, ei se tyhmä ole joka pyytää vaan…..

  • Hendriks

   Vaan, 🤔.

 8. Juho

  Laita vielä ahneen Applen tilille vähän extra rahaa, ettei vaan mene konkurssiin.

 9. Mies

  Ja joka vuosi saa lukea näitä toimittajan samoja (kärki märkänä) selityksiä.

  • Ei-Applefani

   Näinpä. Mobiili.fi kannattaisi ehkä muuttaa AppleFanit.fi:ksi. Tarvitseeko yhdestä laitteesta ja firmasta julkaista useampia ”Kommentti” juttuja, varsinkin kun ne tehdään täydellisen apple fanipojan lasien takaa.

   Ei pahemmin näy muiden vehkeistä näitä ”kommentti” -juttuja.

   Juttu vaikuttaakin enemmän toimittajan tarpeelle perustella itselleen laitteen hankintaa.

   • Markus Lehtiniitty

    Ehkä ne muut olivat sen verran tylsiä, etteivät herättäneet juuri ajatuksia?

    Ei vaan, siitä tehdään juttuja ja siihen panostetaan, mikä lukijoita näyttää kiinnostavan. iPhone näin tekee. Vuodesta toiseen.

    • Oneplus 5

     ”Ehkä ne muut olivat sen verran tylsiä, etteivät herättäneet juuri ajatuksia?” Ole aiemminkin kiinnittänyt huomiota siihen, että tällä sivulla artikkelin kirjoittajat usein vastaavat pikkumaisilla kommenteilla, jos kritisisoi hänen mielipidettään. Tässäkin sanotaan suoraan tylsiksi muita laitteita verrattuna puhelimeen, joka vuosi lähes täysin ennen julkistusta. Toisena esimerkkinä voidaan käyttää uutista, joka oli tehty Iphone X:n näyttölovesta, jossa joku vertasi mi mix 2 vs iphone x:n eroja näytön suhteesta runkoon. Aivan asialliseen kommenttiin vastasit ”Niin…” ja linkillä uutiseen jossa suhde oli hieman pienempi. Tähänkin olisi voinut kuvitella toimttajan vastaavan kypsemmin, jos niin edes kokee tarpeelliseksi. Kaikkine trolleineen muuten hyvän uutissivuston kommenttiosio on jo muuttunut melkoiseksi sotkuksi. Ei siihen tarvitse heittää toimittajan vettä myllyyn, vaikka joku olisikin eri mieltä kirjoituksen kanssa.

 10. Juhannuspukki

  Näinhän se on. Kun puhelimen hinnan jakaa käyttöpäiville siitä tulee yllättävän halpa kapine verrattuna esim ruokaan.

  • Sven

   Virtuaali maailma ei täytä tyhjää mahaa.

 11. pyärämiäs

  toist tonnii hintaa eikä (itse)vaihdettavaa akkua! liekö vaihto ees mahollista? ja samat hoituu kolmasosa hintaisellakin telel. nih!
  no omppu uskovaisii uunotetaan joka vuas!

  • Hendriks

   Entä Note 8?. Pätee kaikki nuo siihenkin!. 🤔

  • mobile

   ei itse vaihdettavaa akkua enää lippulaivoista löydy!

  • Marko

   Mihinkä ihmeeseen tarvit vaihdettavaa akkua.

  • Jonahan

   Aivan mahtavaa! 9/10 tästä kommentista, ihan vilpittömästi. Onnistuit iPhonen juhlavuoden kunniaksi kiteyttämään vuoden 2007-2008 ajankuvan liki täydellisesti.

   Loppukaneetti ”Eikä siinä toimi edes MMS” olisi nostanut kommentin täydellisyyteen.

 12. Vili

  Onhan tuo kallis, mutta kyllä itse on valmis maksamaan tuotteista mitä käyttää paljon, puhelin ja tabletti on niitä mihin rahaa helpoiten voi upottaa, kun tietää että niitä käyttää tosi paljon.

  Tästä syystä ostinkin iPad Pro:n kun haluaa, että se laite mitä käyttää paljon on parhainta mitä rahalla saa.

  • Jiipee

   Pari tonnia voi laittaa kunnon läppäriin ja kännykkään huomattavasti vähemmän, kun pääasiassa tuottaa eikä kuluta sisältöä

 13. Aki m

  Yli tuhat euroa on kyllä kova hinta puhelimesta. Kuinka monta prosenttia ostajista haluaa maksaa yli tonnin puhelimesta? 1-2%?

  Toisaalta kalliit puhelimet mahdollistavat uusien kalliiden teknologian tulemisen markkinoille aikaisemmin. Applen tapauksessa kasvojen tunnistamisen, joka ei tullut iPhone 8. Tai Samsungin tapauksessa kaarevaan näyttöön, joka tuli vain kaikista kalleimpaan malliin ensin. Nämä ominaisuudet tulevat ajan kanssa halvempiin malleihin viimeistään kilpailijoiden kautta.

 14. Jussi

  ”Kymmenen seuraavan vuoden innovaatiot nyt applessa”, näin kertoi mutta sanoisin, että viimeiset kymmenen vuotta ollut lähes muuttumaton, käyttäjälle sama kone vain nimi (juokseva numero), koko ja väritys muuttunut.

  Edistys on valtava tuli kirjain X, langaton lataus ja buginen kasvotunnistus. Kotinäppäin puuttuu, kuulokeliitäntä puuttuu. Apple logo alkaa haalenemaan. Ei voittoa voi jatkuvasti kasvattaa nostamalla hintaa.

  • Iama Nieger

   Poistetaan latausreikä!

 15. Kairaaja

  Nyt oli jo huono juttu. Ihan suoraa voisit kirjottaa, että ihan ylihintasia leluja nämä on. Sama pätee muihinki valmistajii.

 16. Jaakko

  Luotettavan lähteen mukaan ensi vuonna apple on ottamassa suurimman kehitysaskeleen koskaan älypuhelinten historiassa kun se tulee poistamaan näytön puhelimesta.

 17. jepajuudas

  Varsinkin iPhone käyttäjien keskuudessa 90% on sitä wa, snap, messenger, insta, yms. möyhötystä (johtuen pitkälti suuresta 10-30v naisten määrästä). Kaikki nämä ohjelmat pakkaavat kuvat pikkuruisiksi pikselimössöiksi ja näiden ohjelmien pyörittämiseen ei tarvitse ihmeellistä rautaa.

  Väitän, että jos iPhone 6 rauta pakattaisiin iPhone 8:n kuoriin niin ei sitä monikaan huomaisi. Vähän sama kuin ostetaan parin tonnin Mac Book Facebook ja Youtube käyttöön.

  Yritykset toki keräävät mielellään löysät pois kuleksimasta.

  • Jonahan

   Väitän että suurin osa ihmisistä huomaa eron iPhone 8:n ja minkä tahansa 3v vanhan puhelimen välillä, mukaanluettuna sen ajan nopein puhelin iPhone 6.

   Käytön sulavuus (etenkin peleissä ja muissa GPU:ta käyttävissä) ja kameran laatu ovat aivan ilmiselviä asioita. Ja iPhone 6:sta puuttuu myös paineen tunnistava näyttö, joka vaikuttaa paikoitellen käytettävyyteen ihan huomattavasti.

 18. Dafter

  Sankjaa vain Applehu*raksi, mutta jokainen voi käyttää ansaitsemansa rahat mihin haluaa, jos joku kokee sen ongelmalliseksi niin voi voi 🙈
  Itse skippaan tämän vuoden malliston, ehkä ensi vuonna sitten, 5s toimii vielä suhtkoht hyvin.

  • Dafter

   Typo 👍
   (kommentin muokkaustoiminto olisi kätevä, wink wink)

 19. hakke

  Ei hinnalla väliä, kaupaksi käy. Voisivat vaikka tuplata sen ja siltikin myisi. Tämähän on mitä mainioin keino erottautua ”köyhistä” ja näyttää kaikille, kuinka itsellä on varaa.

  • Kairaaja

   Just. Puhelimella leuhkia, että rahaa on ? teineillähän näitä suurimmaksi näkee, porukat osarilla ostanu.

Tuoreimmat jutut