Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Uusien Nokia-puhelinten valmistaja julkaisi alkuvuoden tuloksensa – neljä huomiota numeroiden takaa

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Nokia 3, Nokia 5 ja Nokia 6 ovat ensimmäiset uudet Nokia-älypuhelimet myynnissä.

Nokia 3, Nokia 5 ja Nokia 6 ovat ensimmäiset uudet Nokia-älypuhelimet myynnissä.

Nokia-puhelimia myy ja markkinoi nykyisin suomalainen HMD Global, jolle Nokia on tavaramerkkinsä lisensoinut. Kolmas tärkeä osapuoli kokonaisuudessa on FIH Mobile, maailman suurimman elektroniikkavalmistajan Foxconnin tytäryhtiö, joka toimii HMD:n kanssa solmitulla sopimuksella Nokia-puhelinten tuotekehittäjänä, valmistuksesta huolehtivana kokoonpanijana sekä jakelijana.

FIH Mobile julkaisi tänään alkuvuoden osavuosikatsauksensa, joka on nyt poikkeuksellisen mielenkiintoinen, sillä uusien Nokia-puhelinten esiinmarssi käynnistyi alkuvuonna.

1. Tulos painuksissa liikevaihdon lähes tuplaantuessa – Nokia-puhelimista niukka kate

FIH Mobilella on paljon muutakin liiketoimintaa kuin HMD Global ja Nokia -yhteistyö eikä se raportoi erikseen sen myyntiä tai tulosta. FIH Mobilen luvuissa alkanut yhteistyö näkyy kuitenkin merkittävänä liikevaihdon kasvuna, mutta samalla tulosta on ollut vaikea tehdä.

FIH Mobilen tammi-kesäkuun liikevaihto kasvoi 2,31 miljardista dollarista 4,37 miljardiin dollariin. Bruttokate kuitenkin laski 134 miljoonasta 113,5 miljoonaan. Bruttokate kuvaa tulosta, joka jää jäljelle tuotteiden valmistus- ja toimituskulujen jälkeen.

FIH:n Euroopan raportointisegmentin liikevaihto kasvoi 96 miljoonasta 471 miljoonaan. Syyksi kerrotaan erityisesti Nokia-perus- ja älypuhelinten toimitukset. Myös kokonaisuutena selvästi merkittävimmän Aasian alueen liikevaihtoa kasvattivat Nokia-puhelintoimitukset.

Tulosnumeroidensa kommenteissa FIH Mobile toteaa, kuinka markkinoille tuotaessa uusien Nokia-puhelinten hintojen pitää olla aggressiiviset ja tarjota vähintään tai mieluusti enemmän teknisesti ja laadussa kuin samanhintaisten kilpailijoiden, jotta ne houkuttelisivat asiakkaita. ”Tämä nostaa vääjäämättä puhelinten materiaalikustannuksia ja syö bruttokatetta. Nämä aiheuttivat huikean paineen ryhmän (=FIH) HMD:lle myymien puhelinten myyntihintaan ja bruttomarginaaliin”, kuvaillaan tulostiedotteessa.

Lisäksi Nokia-puhelimiin panostaminen on vaatinut kulujen kasvattamista myös tuotekehityksessä sekä myynnissä ja hallinnossa.

Ongelma FIH:lle ainakin toistaiseksi on myös Nokia-puhelinmyynnin pieni skaala. Ennen odotettuihin tuleviin suurempiin myyntimääriin pääsemistä komponenteista joudutaan maksamaan liikaa. ”Odotetaan, että vuoden kolmannesta neljänneksestä tulee erittäin vaikea ja huono ajanjakso”, tältä osin todetaan tulostiedotteessa. Uusien Nokia-älypuhelinten toimitukset ovat päässeet kunnolla vauhtiin vasta hiljattain, joten nämä alkukankeudet piinaavat juuri kuluvaa neljännestä.

Näyttää siltä, että HMD on tehnyt omalta kannaltaan hyvän diilin Nokia-puhelinten valmistuksesta ja jakelusta. FIH Mobilelle tämä tarkoittaa vain niukkaa katetta. Osittain tämä näyttää tulleen FIH:lle yllätyksenä – sehän joutui antamaan jo huhtikuussa tulosvaroituksen HMD-Nokia-diilin aiheuttamien kulujen takia.

2. Ei kommenttia Nokia-puhelinten toimitusongelmista

Ympäri maailman, mukaan lukien Suomessa, on uusien Nokia-älypuhelinten Nokia 3:n, Nokia 5:n ja Nokia 6:n myyntiintulon ja toimitusten nähty myös viivästyvän odotetusta tai jo ilmoitetusta. FIH ei kuitenkaan tulostiedotteessaan ota millään tavalla kantaa näihin toimitusongelmiin.

3. Valopilkkuina 3310 ja Nokia 6:n Kiinan myynti

Nokia 3310.

Nokia 3310.

Kovin yksityiskohtaisesti FIH Mobile ei muutenkaan kommentoi Nokia-puhelinten myynnin aloitusta ja sen onnistumista kokonaisuutena odotuksiin nähden.

Nokia 3310:n osalta todetaan ”yhden peruspuhelinmalleista nopeasti kasvaneen kulttisymboliksi ja keränneen paljon huomiota ja kiinnostusta monilta analyytikoilta, bloggaajilta sekä mikä tärkeintä kuluttajilta”. Yleisesti peruspuhelinten markkinan todetaan olevan hitaassa laskussa, mutta innovatiivisella designilla ja merkityksellisillä ominaisuuksilla menestyksen voivan vielä olla mahdollista.

Lisäksi FIH Mobile kommentoi jo tammikuussa Kiinassa myyntiin tuotua Nokia 6 -puhelinta. ”Tarjontaa oli saatavilla 2017 kiinalaisen uudenvuoden  myyntisesonkiin ja kuluttajakysyntä ylitti nopeasti ryhmän (=FIH) odotukset”, todetaan ensimmäisen uuden Nokia-älypuhelimen myynnin käynnistymisestä.

4. Uusia Nokia-tuotteita tulossa

Kovin suuri yllätys ei ole, että uusia Nokia-tuotteita on tulossa. ”Ryhmä (=FIH) odottaa tulevaisuuden uusia tuotteita (sekä älypuhelimia että peruspuhelimia) julkistettavaksi ja saataville vuoden 2017 toisella puoliskolla”, toteaa FIH Mobile.

HMD Global järjestää ensi viikon keskiviikkona 16. elokuuta Lontoossa tilaisuuden, jossa odotetaan ainakin ensimmäisen uuden huippuluokan Nokia-älypuhelimen Nokia 8:n julkistusta. Tähän asti Nokia-puhelimista kallein on Suomessa 249 eurolla myytävä Nokia 6, kun Nokia 8:n hinnaksi odotetaan tulevan noin 600 euroa.

Lisäksi ensi viikolla saatetaan julkistaa myös toistaiseksi edullisin uusi Nokia-älypuhelin, ehkä noin 100 euron Nokia 2, sekä 3G-verkkoja tukeva versio 3310:stä.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Nämä ovat HMD-puhelimia, ei Nokia-puhelimia, 😕.

  • jojo

   Nämä ovat FIH puhelimia. HMD ei tee muuta kuin markkinoi.

   • Hendriks

    Totta!.

    • Semmosta

     Noniin tulee vihdoin vaihtelua kommentoitiin, kun ei enää haukuta HMD p’skaksi vaan sen sijaan FIH p’skaksi :).

   • Lippa

    Audi on volkkari? Mini on bmw? Mikä philips on kun tehdään lisenssillä? Suomessa myytävä kokis, onko se kokista ensinkään? Lista on loputon joten hendriks!. voi lopettaa.

    • Hendriks

     Väität siis, että nämä HMD-puhelimet ovat ihan saman tuotantoketjun tuotoksia, kuin oikeat Nokia-puhelimet ennen Nokia Oyj:n matkapuhelinliiketoiminnan myyntiä Microsoftille?. 🙄😓

     • Calileon

      Keitä HMD:llä työskentelee? Vanhoja Nokialaisia. Missä puhelimet valmistetaan? Muunmuassa siinä Vietnamilaisessa tehtaassa jonka Foxconn Nokialta osti. Mites peruspuhelimet? HMD osti sellaisenaan peruspuhelimet Microsoftilta joka osti ne sellaisenaan Nokialta. Missä ne valmistetaan? Muunmuassa siinä samassa Nokian entisessä tehtaassa. Tiedän että oot trolli mutta ei poista sitä ärsytystä siitä että sulla ei ole MITÄÄN hajua minkään asian todenperäisyydestä. Vähän pitäisi faktoja olla tiedossa…

     • Hendriks

      Toisten haukkuminen osoittaa, että olet itse trolli!. Normaali ihminen pystyy keskustelemaan ilman ad hominemeja!. 🙄

      HMD ei ole sama asia kuin Nokia, piste!. Kehitystyötä ei tehdä Nokia Oyj:n sisällä eikä HMD Global ole Nokia Oyj:n tytäryhtiö tai sen omistuksessa ja ohjailtavissa!.

     • Jonahan

      Entisiä nokialaisia työskentelee liki jokaisessa Suomen IT firmassa, se ei tee näistä firmoista ”Nokiaa”

     • Calileon

      Ei liity asiaan. Muut firmat ei tee tuotteita Nokian nimellä. Kyse on tuotantoketjusta ja siitä, että HMD:llä, joka siis nykyään vastaa Nokian puhelimista, valtaosa työntekijöistä on entisiä Nokian työntekijöitä. Eli jos entiset Nokian työntekijät vastaavat tuotteiden suunnitettelusta, designista, markkinoinnista ja myynnistä, ja yhtiötä johtaa suomalaiset entiset Nokialaiset (poislukien väliaikainen toimitusjohtaja joka ei ole suomalainen mutta entinen Nokian työntekijä kyllä), voidaanko tuotteita kutsua aidoiksi Nokioiksi?

     • Calileon

      Trollauksen käsite urbaanista sanakirjasta lainattuna:

      ”Trollaamista on toisen ihmisen kiusoitteleminen kepposten tai harhaanjohtavan tiedon turvin. Määrite on laaja-alaisesti sovellettavissa. Juttujen ei tarvitse olla ilkeitä (kyseessä ei ole pilkkaaminen tai irvailu) vaan usein trollausta on saada toinen uskomaan jotain väärää tietoa tai pilata toisen mahdollisuudet saavuttaa/suorittaa jotakin. Trollaamiseen törmää hyvin usein esim. internetin keskustelupalstoilla, jossa joku kirjoittaa provokatiivisen kommentin saaden aikaan hermostuneita kommentteja muilta. Trollaus on onnistunutta, mitä useampi menettää trollaajalle malttinsa uskoessaan trollin juttuihin.”

      Kumpaan meistä määritelmä sopii?

     • Hendriks

      ”voidaanko tuotteita kutsua aidoiksi Nokioiksi?”

      Valitettavasti ei!. Harmi, olisin mielelläni nähnyt oikean Nokian palaavan!. 😕

     • Lippa

      En minä mitään väitä. Ota peukalo pois annelista ja herää tähän päivään. Nokia on Nokia, valmisti sen kuka tahansa. Kuluttajille ei mitään merkitystä. Tästä ei meuhkaa muut kuin sinä, joten tarkista asenteesi!.

     • Hendriks

      Eli koska kuluttaja on tyhmä, asialla ei ole merkitystä?. Jos esim. BMW menee konkurssiin, ja kiinalaiset alkavat muutaman vuoden päästä valmistaa autoja BMW:n logolla (lisenssillä, kuten HMD Global), on kyseessä aito BMW, jos samalla oletetaan, että yrityksessä työskentelee yksi tai kaksi saksalaisinsinööriä, jotka työskentelivät BMW:n palveluksessa?.

      Ok!. 🙄

     • Lippa

      Nokia ei ole konkurssissa, joten vertauksesi ontuu pahasti. Koita nyt vain sopeutua siihen, että ollakseen ”aito”, laitteen ei tarvitse olla merkin omistajan tekemä olipy kyseessä puhelin, tai mikä tahansa tuote.
      Kerro mistä saa ’aitoa” kokista, jos tämä asia on sinulle niin tärkeä?

  • kode

   Noh noh, onhan se Nokia siellä taustalla vaikuttamassa, mm. ottamalla osaa puhelinten kehitystyöhön ja sitten tietty sillä on HMD:n johtokunnassa edustus. Juttu taitaa olla niin, että jos Nokia-luurit osoittautuvat menestykseksi siirtyy HMD Nokian tytäryhtiöksi jossain vaiheessa. Mikäli ne eivät menesty pesee Nokia kätensä koko jutusta. Tietty vaikea tietää täysin totuutta missä mennään, mutta noin olen nähnyt foorumipuheissa arveltavan, ja se voi hyvinkin pitää paikkansa.

   Anandtechin viimevuotisen uutisen mukaan samalla kun HMD osti Microsoftilta tiettyjä Nokia-lisenssejä yms. osti FIH/Foxconn entisen Nokian tehtaan Vietnamissa sekä jakelusopimuksia yms, mitkä ovat FIH:n tytäryhtiön TNS:n omistuksessa nyt. HMD:lla on oikeus ostaa tuo TNS itselleen seuraavan kymmenen vuoden aikana, eli voi hyvinkin käydä, että HMD päätyy omistamaan nuo FIH:n omistamat entiset Nokia-osat, eikä FIH:illä ole enää asian kanssa paljoa tekemistä.

   Olen liian laiska syventyäkseni täysin noihin HMD/Nokia/FIH-kiemuroihin, eli täytyy nyt vain luottaa googletteluun ja teknojournalistien kirjoitelmiin faktojen osalta.

   • Semmosta

    Jeps, Nokiallahan ei vissiin ole mitään hävittävää koko jutussa, jos olen oikein ymmärtänyt.

    • kode

     Paitsi brändiarvo, mikä on varmaan yksi suuri syy miksi se on mukana valvomassa tilannetta.

  • Marko

   Lopeta tuon sama ainainen paskanjauhanta.

 2. Henrik1

  Mutta…HMD Globalin valmistamilla Nokia merkillä varustetuilla älyluureilla on vielä hyvin pitkä matka siihen,että kilpailisivat suurimpien valmistajien (Samsung,Apple,Huawei) kanssa.

  • kode

   No totta kai. Nokia tulee takaisin älypuhelinkisaan menneisyyden ryvettämänä, mutta samalla varsin rakastettuna brändinä. Mikäli noissa 3/5/6/8-malleissa ei tule mitään järkyttäviä laatuongelmia tulee Nokia myymään niitä varsin mukavasti, mutta tuskinpa se hetkeen saa kiinni muita suuria valmistajia, varsinkin kun sillä on vielä tarjolla vain muutama malli.

   Gartnerin alkuvuoden markkinaosuuslistalla top 5:ssä on kolme kiinalaista halpismerkkiä, eli on hyvin mahdollista, ettei Nokia saa niitä kiinni ikinä, kun se ei pysty kilpailemaan ominaisuuksilla ja hinnalla samalla tasolla, tosin laatu toivottavasti korvaa tämän. Ja kärjessä ovat Samsung ja Apple, joilla on selkeä markkinajohtajuus omilla tahoillaan.

 3. Nokia

  Eipä taida tolla trolli-Hendriksillä tosiaan olla muuta elämää kun tämä mobiili.fi. Alle 10 minuutissa melkeen joka juttua kommentoimassa vaikka ei oiskaan mitään tietoa sillä mitä asia edes koskee, esim. OnePlus 5 ongelmat. Trolli haluaa vaan päteä joka asiassa.

  • Hendriks

   Sanoo henkilö, jonka viestien ainoa sisältö on haukkua muita tai heittää muka nokkelia heittoja vailla sisältöä!. ”Nokia tulee ja lyö konkka-Samsungin” yms., tuohon suuntaan on kaikki viestisi, jotka eivät koske minua!. 😂😂

  • Semmosta

   Joo tämä on huomattu. Tännehän haetaan artikkelien kirjoittajaa, niin hän vois olla se oikea. Varsinkin hän vois hoitaa nämä Nokia aiheiset artikkelit ja arvostelut 😂. Ja kirjoitustaito kun on vähintään erinomaisella tasolla ja emojit vois olla hyviä kans!

   • Hendriks

    Totta!. Ilmestyisi Nokia-uutisia joka päivä jos nimimerkki Nokia olisi täällä kirjoittajana, 🤔🙄.

    • Semmosta

     Puhuin sinusta.

 4. Nokia

  Totta, mut tuskin mobiili.fi palkkaa feikkejä kirjoittajiksi ja tuskin trolli-Hendriks pystyy olla puolueeton sit siinä mitä kirjoittaisi tänne.

 5. Semmosta

  ”voidaanko tuotteita kutsua aidoiksi Nokioiksi?”

  ”Valitettavasti ei!. Harmi, olisin mielelläni nähnyt oikean Nokian palaavan!. 😕”

  Sittenkö Nokia palaa, jos tuotteet menestyy ja Nokia ostaa HMD vaikka tytär yhtiöksi?

 6. jarppi

  Kenen NOKIA puhelin on paras.

  NOKIA
  MICROSOFT
  HMD GLOBAL/FIM MOBIL

  Olis kiva tietää malli ja tekijä.

Tuoreimmat jutut