Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

FT: Applella vielä useita eri ideoita lisätyn todellisuuden laseista

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Applen logo WWDC-lavallaApple kehittää useampia uusia avauksia nykyisten iPhone-, iPad-, Watch- ja Mac-tuotteiden ja muiden eteenpäin viemisen ohella kulkiessaan kohti biljoonan dollarin markkina-arvoa, kertoo arvostettu Financial Times uudessa raportissaan.

Itseajavien robottiautojen järjestelmien lisäksi toisen Applen erityisen mielenkiinnon alueen on tiedetty olevan lisätyn todellisuuden lasit.

Uudessa iPhonen ja iPadin iOS 11 -käyttöjärjestelmäversiossa Apple esittelee ARKitin, joka merkittävästi helpottaa näyttävien ja hyvin toimivien lisätyn todellisuuden sovellusten kehittämistä. Kamerakuvan päällä iPhonessa katsomisen sijaan lisätty todellisuus sopisi kuitenkin huomattavasti paremmin ja kätevämmin lasien kautta katseltavaksi.

Financial Timesin mukaan Apple kehittää lisätyn todellisuuden laseja, mutta toistaiseksi selvä suunta on vielä hukassa: lasien toteutuksesta on erilaisia ideoita ja niistä tehdään useampia erilaisia prototyyppejä.

Yksi ryhmä kehittää laseja, joissa on 3D-kamerat mutta ei omaa näyttöä, mikä jättäisi iPhonen edelleen kokonaisuuden keskiöön ja toimimaan näyttönä. Jotkin muut ryhmät puolestaan kehittävät itsenäisempiä laseja, jossa kamerat, anturit ja näyöt löytyvät itse laseista.

Avainkysymys myös on, tuleeko Applen AR-laseista ennemminkin iPhonen lisävaruste kuin itsenäinen laite, joka jatkossa voisi yhdessä esimerkiksi Apple Watchin ja AirPods-kuulokkeiden kanssa jopa korvata koko tarpeen iPhonelle.

Kovin nopeasti AR-laseja ei kannata Applelta vielä odottaa. Ehkä ensi vuonna, ehkä ei vielä silloinkaan. Aiemmin Applen on huhuttu tekevän lasiensa kehityksessä yhteistyötä myös saksalaisen optiikkavalmistaja Carl Zeissin kanssa. Apple on myös tehnyt lukuisia yritysostoja virtuaali- ja lisätyn todellisuuden teknologioihin liittyen.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Ei kannata hutkia ja tuoda markkinoille keskeneräisiä ratkaisuja, kuten eräät muut valmistajat usein tekevät!.

  • Iama Nieger

   Taisit itse tulla markkinoille keskeneräisenä kun ei edes välimerkit toimi oikein.

   • Hendriks

    Nimimerkkisi kertoo omasta henkisestä kypsyydestäsi (lue: kypsymättömyydestäsi)!.

   • Jonahan

    Jos huomauttaa välimerkeistä, kannattaisi niiden olla hallussa.

    Virkkeestäsi puuttuu pilkku päälauseen ja sivulauseen välistä. Lisäksi sivulauseessa oleva sana ”ei” pitäisi olla monikossa. Sivulauseen sanajärjestyskin voisi olla nätimpi.

  • Apple blows up

   Joo, en minäkään käyttäisi räjähteleviä Apple-puhelimia.

 2. Nokia

  Ei tosta Hendriksistä kannata välittää, se on vaan yks elämätön trolli ja tuskin se ZEISS tekee yhtään mitään yhteistyötä Applen kanssa koska sillä on sopimus Nokian kanssa mm. juuri kameroista.

  • Hendriks

   Nokian kanssa?. Ei ole!.

   • Sturm

    Mistä sinä tiedät, Zeiss tekee moneen yrtyksen kanssa yhteistyötä,sinulleko Zeissin pitäis erikseen ilmoittaa kenen kansssa.

 3. Nokia

  Nii, trolli-Hendriks. Mistä tiedät ettei ole?

  • Jonahan

   Ei Hendriks sitä varmasti tiedäkään,mutta oma väitteesi oli ihan yhtä typerä. Jos Zeiss lisensoi merkkiään Nokialle, mitään muutahan se *ei* varmasti tee, ei se mitenkään estä sitä, että Zeissillä olisi yhteistyötä AR kentällä jonkun sille oikeasti yrittävän firman, esimerkiksi Apple, kanssa.

   Onko Zeissillä osaamista, jota Apple ei saisi muualta, en tiedä.

   • Nokia

    Eiköhän Nokiallakin ole jotain siihen sanomista, et kenen kanssa ZEISS tekee yhteistyötä ja kenen ei. Mm. liikesalaisuudet jne.

    • Jonahan

     Mitä ihmeen sanomista puhelinverkkofirmalla on siihen mitä optisen alan yritys tekee?

     HMD:lla ja Zeissilla on jonkinmoinen sopimus yhteistyöstä älypuhelimissa. Lisätyn todellisuuden lasit eivät määritelmällisesti ole älypuhelin.

     On ilmiselvää, että eri asiakkaiden salaisuuksia ei levitellä, mutta ilman erillissopimuksia ja isoa määrää paalua ei ole mitään sanomista keiden kanssa partnerit tekevät bisnestä.

Tuoreimmat jutut