Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Vihdoin! Apple Pay tulossa Suomeen

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Apple Pay tuo lähimaksamisen mahdolliseksi myös iPhonella.

Apple Pay tuo lähimaksamisen mahdolliseksi myös iPhonella.

Applen maksupalvelu Apple Pay on vihdoin ja viimein tulossa myös Suomeen. Talousjohtaja Luca Maestri kertoi palvelun tulevan Suomeen, Ruotsiin ja Tanskaan vielä tämän kalenterivuoden aikana Applen tulosjulkistuksen jälkeisessä analyytikkopuhelussa.

Apple Pay mahdollistaa lähimaksut iPhonella ja Apple Watchilla NFC-lähimaksupäätteillä kaupoissa, ravintoloissa ja muissa kohteissa. Lisäksi se mahdollistaa helpot maksut sormenjäljellä vahvistamalla myös sitä tukevissa sovelluksissa ja verkkosivuilla.

Apple Payn laajentuminen on kiinni ennen kaikkea pankeista, joiden kanssa Applen pitää asiasta kunkin kanssa erikseen sopia. Apple Pay hyödyntää lähimaksamisen standardeja, joten se ei vaadi erityistä lisätukea maksupäätteiltä riittävän tuoretta ohjelmistoa lukuun ottamatta.

Tarkempaa Apple Payn julkaisuaikataulua Suomessa tai mukana olevia pankkeja Apple ei vielä kommentoinut.

Suomessa pankit ovat julkaisseet Android-puhelimiin omia NFC:tä hyödyntäviä lähimaksusovelluksiaan. Apple on pitänyt iPhonen NFC:n vain omassa käytössään, muun muassa turvallisuusseikkoihin vedoten, eikä ole avannut sitä pankkien omien sovellusten hyödynnettäväksi. Tämän takia lähimaksaminen ei iPhonella ole toistaiseksi käytännössä ollut mahdollista suomalaisilla korteilla.

Yksinkertaisimmillaan Apple Pay -maksaminen iPhonella onnistuu erittäin helposti viemällä mahdollisesti lukittunakin oleva puhelin vain lähimaksupäätteen lähelle, jolloin sen näyttö herää ja maksun voi heti vahvistaa Touch ID:n avulla sormenjäljellään. Apple Watchissa maksutoiminto aktivoituu painamalla kahdesti sivupainiketta.

Toistaiseksi Apple Pay on Euroopassa ollut tarjolla Espanjassa, Irlannissa, Italiassa, Ranskassa, Sveitsissä, Venäjällä ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Apple Pay esiteltiin vuonna 2014, jolloin se tuli aluksi tarjolle vain Yhdysvalloissa.

Apple Paylla voi maksaa myös Apple Watchilla.

Apple Paylla voi maksaa myös Apple Watchilla.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Kairaaja

  Mikä tästä tekee sen parempaa kun esim. Korttia vilauttaminen. Kortilta toimii vielä nopeammin.

  • Vili

   Pidätkö sitä korttia jossain kaulassa vai?

   • Semmosta

    Ite pidän flippi kuoressa. Tosin ei kaikki noita käytä.

   • Kairaaja

    Mitä sä seillä kaulassa sitten pidät?

    • Vili

     Niin että jos tämä on nopeampaa kuin Apple watchilla maksaminen niin ihmettelen missä pidät sitä korttia.

     • Kairaaja

      Flipistä toi kortti äkkiä kätee tulee. Nopeammin se laite kortin lukee. Apple watch joo.

     • Jonahan

      Miten ihmeessä se laite lukee nopeammin kortin jos ja kun tekniikka on sama? Entä jos summa on yli 25e?

  • iHonor

   Ja huomattavasti turvallisemmin kuin Applen epävakaa softa jolle annat paitsi tietosi myös pankkitilisi, se kun voi pettää ihan milloin vaan ja niin tilisi on tyhjä.
   Softa ongelmat loppuivat kuin seinään kun vaihdoin iPhone 6’n honor 8n,iPhone ollut sentään 4s-6 pois sulkien 5c.
   iPhone oli ennen innovatiivinen älypuhelin, nykyään täysi romu

   • Vili

    Tili tyhjä? :D juuust..

    • Toni

     Kannattaa muistaa että kaikki on murrettavissa, joka on jo Applen ”todella kovasta” tietosuojasta riippumatta jo todistettu ☺

   • Marko

    Ei herranjumala mitä paskaa sitä saa välillä lukee 😂😂😂 Kyllä jotku ”ihmiset” on vaan niin sekasin ja elää ihan omassa todellisuudessaan.

   • Jaska

    Kuitenki parempi softa ja puhelin kuin oma paskasi.

  • Jonahan

   1. Yksityisyys. Käytetyt korttinumerot ovat generoituja, ostoksistasi jää vähemmän tietoja kaupalle ja korttinumeroa ei voi oston yhteydessä varastaa.
   2. Turvallisuus. Maksuun tarvitsee sormenjäljen.
   3 Helppous.
   3.1. Yksi asia vähemmän (kortti) kannettavana.
   3.2. Lähimaksuissa ei ole 25e limittiä
   3.3. Se Luottokortin Chippi, jota pitää aina joskus vilauttaa ei mene paskaksi kun sellaista ei ole.

   • Vili

    ”3.3. Se Luottokortin Chippi, jota pitää aina joskus vilauttaa ei mene paskaksi kun sellaista ei ole”

    Aamen!

   • herrahoo

    Niin nämä kohdat ovat mobiilimaksamisen etuja. Ne soveltuvat myös Androidilla toimivilla pankkien omille sovelluksille. Niissä vaan ei Apple ota sitä omaa siivuaan vielä päältä. Sehän tässä on se ongelma. Lisälaskun maksavat kaikki. Sanoisin myös, että yksi uusi lisäkerros maksamiseen ei ainakaan paranna turvallisuutta.

    • Jonahan

     Nämä kohdat ovat NFC:ta käyttävän, sopivin turvallisuusominaisuuksin varustetun mobiilimaksamisen etuja. Riippuu ihan siitä, miten ne pankkien sovellukset on tehty ja millaisia turvaominaisuuksia kussakin Android-puhelimessa on. Niitä on ihan laidasta laitaan.

     Samanlaiseen turvatasoon ja sujuvuuteen on vaikea päästä, mutta toki teoriassa mahdollista.

 2. FuckApple

  Kuolleena syntynyt idea joka on toteutettu äärimmäisen epäammattimaisesti.
  Paskaa joka ei näe päivänvaloa koskaan.

 3. SANDY

  Vau, ketään ei enään kiinnosta :)

  • Vili

   Päinvastoin nythän se vasta alkaa, ja muutenkin tällä hetkellä nyt on vahvasti pinnalla tuo puhelimella maksaminen, jatkuvasti niistä tulee mainoksia ja ihmiset alkaa tiedostamaan sen mahdollisuudet ja että sellainen edes on mahdollista.

   Mobilepay esim mainostaa tällä hetkellä erittäin vahvasti. ”Kuin käteinen mutta tätä päivää” on erittäin onnistunut myyntilause.

   • SANDY

    Juu itsellä käytössä tuo mobilepay
    Tuollaisella valmistajan omalla ja suljetulla järjestelmällä on vaikea kilpailla avointa maailmaa vastaan varsinkaan kun siitä ei mitään kerrota esim mainoksen muodossa

    Esim 1: iPhone 7’sta ei ole kuin yksi mainos ”Se on 7” joka ei kerro mitään itse tuotteesta, vaan ratsastaa Appkefanien suoraan sanoen tyhmyydellä ja tietämättömyydellä, Huollossa kun asiakkaalta kysytään iPhonen mallia niin yleensä ei ole mitään tietoa tai sitten arvataan malli nimi (joka sekin usein väärin)

    • Vili

     ”Tuollaisella valmistajan omalla ja suljetulla järjestelmällä on vaikea kilpailla avointa maailmaa vastaan”

     Millä tavalla se on vaikea? Juurihan tässä uutisessa luki, että mitään extraa ei tarvita vaan toimii standardeilla maksupäätteillä

 4. Hendriks

  En käytä kortinkaan lähimaksuominaisuutta, joten…, 😕.

  • qwe

   Säälin ihmisiä joilla ei ole muuta tekemistä kuin valittaa ja olla kaikkea vastaan.

   Muuten, se lähimaksu on oikeasti hyödyllinen.

   • Hendriks

    Minä säälin sinua!.

    Se on ihan jokaisen oma valinta, käyttääkö vai ei.

    • Jonahan

     Tottakai se on jokaisen oma valinta. Ihan mielenkiinnosta: miksi et sitä käytä? Omasta mielestäni se on paras asia mikä maksamiseen on tullut pitkään aikaan.

     • Kairaaja

      Käteinen oli kaikista paras. Sais palata siihen aikkaa ku oli pelkkä käteinen. Tuntu hoituvan loppujen lopuksi nopeammin.

     • Hendriks

      Koska kortti on mielestäni kätevämpi. Ei jaksa joka paikassa erikseen miettiä, toimiiko täällä lähimaksu vai ei!.

     • Jonahan

      Mistäköhän jos puhut siitä normaalista uusissa korteissa olevasta lähimaksusta, se toimii vähintään 90% Suomen maksupäätteistä ja ne missä toimii on merkitty sillä samalla ikonilla joka löytyy lähimaksuun kykenevästä kortistakin. Ei ole vaikeaa.

      Lähimaksu on *selvästi* nopeampi kun ei tarvita tunnuslukua eikä kortin sirua tarvitse lukea (hidasta ja yllättävän virhealtista)

     • Hendriks

      ”*selvästi* nopeampi” -> ei ole!. Hidasta ja virhealtista?. En muista moneen vuoteen olleen mitään ongelmia, sen sijaan ensimmäisiä kertoja kun lähimaksuominaisuutta käytti, meni maksupääte pariinkin otteeseen tilttiin!.

      ”90%” -> jokin lähde tälle?. Ei tunnu monessakaan suosimassani ravintolassa olevan, eikä ole muuten ikoniakaan merkitty kovin selvästi niihin maksupäätteisiin, joissa se on, monin paikoin koko maksupäätteet ovat sijoitettu kiinteästi niin, ettei edes laitteen sivua, eikä täten mahdollista ikonia näe, josta selvisi onko lähimaksua vai ei!. Parempi siis vain maksaa kortilla, menee ihan sekunnissa.

     • Jonahan

      ”Ensimmäisiä kertoja kun käytti”. En tiedä milloin olet sitä ensimmäisiä kertoja käyttänyt, mutta tuo nyt vaan ei ole asian nykytila.

      Lähimaksu toimii kuin junan vessa, nopeasti, ilman tunnuslukua. Normaali maksu taas vaatii sen tunnusluvun ja aina silloin tällöin tarvitaan useampi yritys, jos sirun tai sirun lukijan kanssa on jotain ongelmia. Ja niitä on yllättävän usein.

      90% oli vedetty hatusta, kaupoissa ja ravintoloissa joissa käyn se on toiminut jo noin vuoden. Arvioin siihen 10% marginaalia, koska ihan varmasti *jossain* sitä ei ole. Joka tapauksessa se luku pienenee koko ajan, esim. Nets:lta (entinen Luottokunta) ei lähimaksutonta maksupäätettä edes saa.

    • pekosbili

     Miksi sitten itket täällä. Ei ole pakko käyttää kuten ei lähimaksuakaan. Miten jaksat valittaa jos jotkut muut pitävät tätä kätevänä.

 5. Pj66

  Itse olen käyttänyt Op:n Pivon mobiilikorttia. Aivan mahtava juttu, en juuri pidä kortteja nykyään mukana. Esim. S-yhmän kaupoissa on jo poistunut 25€ ostoraja kun maksat Pivolla. Ei juuri ole tullut eteen tilannetta etteikö toimisi…jopa ulkomailla olen pärjännyt isoissa liikkeissä. Näyttölukitus pitää olla päällä. Eli et voi maksaa ennen kuin avaat näytön sormenjäljellä tai koodilla, joten turvallisempi kuin kortin lähiluku. Toivon että Samsung Pay tulisi myös Suomeen niin saisin myös maksaa myös Gear S3 kellolla. Tai Pivoon tulisi sovellus kellolle. Uudet asiat aina herättävät puolesta ja vastaan, muistan kun pankkikortit alkoi yleistyä. Silloin myös sama juttu. Mutta asiat kehittyy, hyvä jos kaikista muovikorteista päästään eroon, ei niitä oikeasti tarvitse kuin mainoksena lompakkoon. Niin kuin pankkikortit myös matkakortit, asiakaskortit ym voi jo teknisesti hoitaa puhelimella.

  • Matti#2

   Vieläkö se Pivo maksaa 5€/kk? Muuten olisin itsekin ottanut.

  • Hendriks

   ”hyvä jos kaikista muovikorteista päästään eroon, ei niitä oikeasti tarvitse”

   Ja kun virta loppuu…?. 🙄

   • Jonahan

    Ei se ole kauhean yleistä. Jos niin on päässyt käymään käytetään vaikka kelloa.

    • JiiPee83

     Ei ole kelloa ym vastaavaa laitetta kun ei ole tarvetta ja ei tunnu kauhean monella muullakaan kelloja ranteessa olevan. Taitaa olla aika marginaalijoukko jotka noita ostelee.

 6. jake123

  Juju on, että toimii kelloa näyttämällä… EI tarvi kännyä tai korttia kaivaa esiin kuka mistäkin… rintataskusta, repusta, laukusta, kassista, tms…
  Kelloa …AppleWatchilla heilauttamalla ja sormenjäljellä kuittaamalla…
  Näppärää ja turvallista
  Tätä olen odottanut jo pitkää…ää…ään!

 7. herrahoo

  Itse en kaipaa yhtään ylimääräistä välikättä väliin vuolemaan oman siivunsa potista ja nostamaan hintoja.

  • Jonahan

   Maksat sitten kaikki käteisellä? Saatko alennusta? Sen pitäisi olla kiellettyä. Itseasiassa tietyillä korteilla maksaessa saa alennusta tietyissä liikkeissä.

   • herrahoo

    Todellako? Kerropa nyt pari esimerkkiä. Olen vain törmännyt siihen, että luottokortilla maksettaessa joutuu maksamaan extraa.

    • Jonahan

     Tyypillisesti luottokorttiyhtiöiden sopimuksissa on klausuuli, joka vaatii että luottokorttihinta on se tavaraan painettu hinta, maksut maksaa kauppias. Lisämaksuja luottokortin käytöstä *ei* saa asiakkalle tulla ostotilanteessa. Ainoa paikka, missä muistan nähneeni poikkeuksen on jotkut halpalentoyhtiöt, en tiedä mihin heidän toimintansa perustuu.

     Tiettyjä kalliita kortteja, kuten American Express, ei voi kaikissa paikoissa käyttää. Jotkut käyttävät vähimmäismaksurajaa estääkseen liian pienet maksut, jotka olisivat kauppiaalle erityisen epäedullisia.

     • herrahoo

      En saanut nyt niitä esimerkkejä.

      Voit myös käydä koittamassa ostaa jotain todella kallista luottokortilla, vaikkapa uuden auton. Olen sivussa ollut kerran seuraamassa ja ei onnistunut.

 8. Joikhuja

  Tervetuloa, on odotettukin. Onhan se kätevää, kun kaikki muovit on käytettävissä yhdessä puhelimessa. Ehkä tulevaisuudessa firmat ei turhaan postittele miljoonille muovijätettäkään.

  • Kaksoismoralismi

   No en ota muuten tähän keskusteluun hirveästi kantaa, mutta onhan tuo pankkikorteista aiheutuva muovinkulutus täysin naurettavan mitätöntä verrattuna muuhun kulutukseen. Pieni muoviläpyskä, jolla yksi henkilö pärjää useamman vuoden. Verrattuna esim. siihen kun ostat sen yhden limsapullon lähikioskilta tai jauhelihapaketin, jonka pakkausmateriaaleihin menee jo saman verran muovia kuin tuohon pankkikorttisi valmistamiseen. Toisen tilalle tarvitset uuden 4 kertaa viikossa, toisen uusit neljästi vuosikymmenessä…

 9. Knerve

  On jännä nähdä, mitä pankkeja lähtee mukaan, jos aiemmin ongelmana on ollut se, että Suomessa korttimaksuista ei peritä tarpeeksi provikkaa kortintarjoajien puolelta http://www.hs.fi/talous/art-2000002901340.html

  • Vili

   Todennäköisesti pankit on JO LÄHTENEET mukaan ja syyt löytynee linkkisi alaosasta. IPhoneja käyttäjiä joka puolella, Apple käyttäjillä tunnetusti on maksukykyä,ja tykkää rahaa käyttää, iPhone suosiossa juuri sen ikäisten parissa joita tämän uusi maksamistapa kiinnostaa.

   Ihan kuten kaikessa, tässäkin Applea auttaa isot käyttäjämäärät ja yritykset haluaa olla mukana siinä mitä Apple tekee koska se tuo niille yleensä rahaa ja toisaalta myös nimeä, näkyvyyttä ja paljon ilmaista julkisuutta.

   • Kairaaja

    Toi on kyllä sellasta legendaa, että apple käyttäjillä ois enemmän paalua. Osarilla ne teinit noita iphoneja ostaa.

    • herrahoo

     Jenkkilässä varmaan keskiverto iPhonistilla on enemmän massia tai ainakin on sitä valmiimpi käyttämään storekrääsään. Suomessa kyllä tuntuu homman menevän niin, että mitä persaukisempi Hesen myyjä niin saletisti löytyy iPhone.

    • Sven

     Aivaan, tai oikeasti pappa betalar.

    • Jonahan

     Ei se ole legendaa vaan moneen kertaan tutkittua tietoa. Alla ensimmäinen artikkeli[1] jonka löysin, mutta niitä on vuosien saatossa ollut kymmeniä.

     Onko käytetty raha käyttäjän omaa tai ”pappa betalar” on myyjän kannalta täysin irrelevanttia. Myyjä myy yhtä paljon ja saa yhtä paljon rahaa vastineeksi riippumatta kenen työpanoksen tai sijoitusten ansiosta se on tilille tullut.

     [1] https://www.forbes.com/sites/davealtavilla/2014/11/30/affluent-apple-users-out-spend-android-users-but-what-do-the-numbers-really-mean/?s=trending#2655cce11365

 10. Sam

  Ei tuo pankkikortin vilautus mulla ainakaan toimi läheskään aina. Vaan usein joutuu syöttämään kortin lukijaan ja näppäilemään pin koodin. Iphonen kanssa ei ainakaan samaa ongelmaa voi olla. Ite oon aiemmin käyttänyt s7 edge maksamiseen. Se toimi lähes joka kerta. Kerran epäilin että myyjä keskeytti maksutapahtuman kun ei huolinut lähimäksua millään. Pakko oli sit maksaa kortilla.

 11. Imurikauppias

  Mä veikkaan et muovikortit ja rahat katoaa tulevaisuudessa kokonaan, ja sit siirrytään kokonaan tähän lähi/mobiili/kello/älylasit/älysormusmaksuun haluttiin tai ei. Nyt kun älykellolla voi maksaa verkkokaupassakin niin käyköhän tässä niin että kaiken maailman imurikauppiaat siirtyvät nettiin ja sovelluksiin ja mummu näpäyttää joululahjakellollaan eläkerahat imurikauppiaille? Semmonen taitaa olla tulevaisuus :D

  Mietityttää tässä vähän myös mitä täällä sanotaan https://www.vertaaensin.fi/blog/apple-pay-saapuu-vihdoinkin-suomeen ”Applen mukaan asiakkaan ostohistoriaa ei tallenneta niin, että ostokset voidaan yhdistää tiettyyn käyttäjään.” En kyllä usko, että Apple jättäis täysin käyttämättä sen tiedon, mitä maksamisesta saa. Ehkä ei heti aleta tietoa myymään, mutta varmaan joskus. Niinhän se Googlekin toimii.

  • Kairaaja

   Toi on ihan varma, että niitä tietoja tullaa keräämäön ja myymää. Oli kyse applest tai googlesta

   • Jonahan

    Googlen tapauksesa olet oikeassa, koska firman ansaintalogiikka on myydä tietoja käyttäjistä. Applen ansaintalogiikka on erilainen ja yksityisyys on yksi asioista joiden avulla se saa pidettyä tuotteittensa hinnat korkeampina kuin Googlen järjestelmää käyttävät kilpailijat.

    Jos Apple alkaa siitä lipsumaan, toki mahdollista mutta toistaiseksi ei merkkejä, kannattaa myydä Applen osakkeet. Ovat siinä vaiheessa menettäneet huomattavan kilpailuedun.

 12. Kai G

  ”Apple Payn laajentuminen on kiinni ennen kaikkea pankeista” tuossa taisi tulla 50 % totuudesta. Eiköhän se ole ollut ennen kaikkea kiinni Applesta, jonka vaatimus omasta provisiosta on ollut todennäköisesti kohtuuton suhteessa siihen mitä Suomessa maksunvälittäjä (pankki) veloittaa kauppiaalta.

  • Jonahan

   Onko sinulla ihan tietoa vai onko tuo pelkkää spekulaatiota?

   Mikä on ollut Applen vaatimus? Mikä on muuttunut, kun diili ainakin joidenkin Suomessa toimivien pankkien kanssa on mitä ilmeisimmin saatu. Muuten siitä ei olisi kerrottu julkisesti.

   Se mitä Apple veloittaa tai on veloittamatta (Apple tai sen kumppanit eivät tiettävästi ole julkistaneet mitään lukuja mistään maasta) yhdellä markkinalla ei kerro mitään siitä mitä se pyytää toisella, jos pyytää.

Tuoreimmat jutut