Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Pankit pitävät vielä suunsa supussa Apple Pay -tuestaan – lähimaksut iPhonella ja Apple-kellolla pian täällä

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Apple Pay -maksut iPhonella vahvistetaan sormenjäljellä.

Apple Pay -maksut iPhonella vahvistetaan sormenjäljellä.

Suomalaiset pankit eivät vielä kerro, ovatko ne lähdössä Applen kelkkaan ja mukaan Apple Pay -maksupalveluun. Apple kertoi viime yönä tulosjulkistuksensa jälkimainingeissa sen Apple Pay -maksupalvelun laajenevan myös Suomeen vielä tämän vuoden aikana.

Apple Pay toimii iPhonella ja Apple Watchilla lähimaksutapana kaupoissa, ravintoloissa ja muissa kohteissa – siellä missä lähimaksukorttikin. Se vaatii kuitenkin Applelta sopimuksia luotto- ja maksukortteja myöntävien pankkien kanssa. Apple Pay -sopimuksen ehtoihin lukeutuu Applelle menevä pieni prosenttiosuus joka maksusta. Suurin vääntö neuvotteluissa Applen ja pankkien välillä lieneekin käyty tämän Applen saaman komission suuruudesta.

Kysyimme kommenttia Apple Paysta ja pankin tuesta sille neljältä merkittävältä suomalaiselta tai Suomessa toimivalta pankilta. Yksikään pankki ei kuitenkaan suostunut kertomaan juuri mitään. Danske Bankilta ei ole ehditty vielä vastata. Muut, eli Nordea, OP ja S-Pankki, ohjaavat tiedusteluja Applen suuntaan. Salamyhkäiseltä Applelta ei kuitenkaan vastauksia sovi odottaa – ennen kuin Apple itse asiasta tilaisuudessaan tai verkkosivuillaan kertoo. Applen kanssa tehdyt sopimukset tai jo pelkät käydyt neuvottelut ovat voineet sulkea myös pankkien suut.

”Aihe on mielenkiintoinen”, tyytyy toteamaan S-Pankin toimitusjohtaja Pekka Ylihurula.

”Johtavana digipankkina arvioimme kaikkia mahdollisuuksia, joista asiakkaamme voivat hyötyä”, kuuluu puolestaan viesti Nordealta.

Suomessa pankit ovat julkaisseet Android-puhelimiin omia myöskin NFC:tä hyödyntäviä lähimaksusovelluksiaan. Apple on pitänyt iPhonen NFC:n vain omassa käytössään, muun muassa turvallisuusseikkoihin vedoten, eikä ole avannut sitä pankkien omien sovellusten hyödynnettäväksi. Tämän takia lähimaksaminen ei iPhonella ole toistaiseksi ollut mahdollista suomalaisilla korteilla. Jatkossa Apple Payn myötä tilanne muuttuu.

Applen neuvotteluasema pankkeja kohtaan on vahva. Jos yksi merkittävä pankki lähtee mukaan, kasvaa paine heti myös muita kohtaan. Apple Pay -tuki on seikka, joka voi vaikuttaa koko pankkiasiakkuuden kohdistamiseen. Ja tunnetustihan iPhonen käyttäjät ovat keskimääräistä varakkaampia eli otollista riistaa pankkien tuottavimmalle säästämis- ja sijoittamisbisnekselle. Heistä halutaan pitää kiinni eikä päästää karkaamaan toisen pankin haaviin vain Apple Payn takia.

Apple Pay tekee myös Apple Watchista maksuvälineen.

Apple Pay tekee myös Apple Watchista maksuvälineen.

Yksinkertaisimmillaan Apple Pay -lähimaksaminen iPhonella onnistuu erittäin helposti viemällä mahdollisesti lukittunakin oleva puhelin vain lähimaksupäätteen lähelle, jolloin sen näyttö herää ja maksun voi heti vahvistaa Touch ID:n avulla sormenjäljellään. Apple Watchissa maksutoiminto aktivoituu painamalla kahdesti sivupainiketta, ja Apple Payn käyttöönotto Watchissa vaatii pääsykoodin käyttöä laitteessa. Apple Pay onkin maksutapana perinteistä lähimaksua turvallisempi, sillä se vaatii hyväksynnän tai tunnistautumisen.

Apple Pay mullistaa maksamista lisäksi myös sovelluksissa ja verkkosivuilla, jotka sitä tukevat. Niissä maksaminen käy jatkossa vain sormenjäljellä maksu vahvistamalla ilman tarvetta syöttää korttitietoja. Tämä toimii myös iPadeissa ja MacBook Prossa, jossa on sormenjälkitunnistin. Apple Pay -maksut onnistuvat myös laajemmin Maceissa Safari-verkkoselaimessa, jolloin maksut vahvistetaan iOS-laitteen sormenjälkitunnistuksella.

Syksyllä tulevassa iOS 11 -päivityksessä Apple Pay -maksut laajentuvat myös henkilöiden välisiksi iMessage-viestien kautta, mutta valitettavasti tämä ja siihen liittyvä Apple Pay Cash -virtuaalimaksukortti ovat tulossa Applen mukaan toistaiseksi saataville vasta Yhdysvalloissa.

Apple Paylla voi maksaa myös sovelluksissa ja verkkosivuilla.

Apple Paylla voi maksaa myös sovelluksissa ja verkkosivuilla.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Kortti on ihan yhtä nopea,.

  • Kairaaja

   Väittäisin, että jopa nopeampi.

  • Hopeinen appelsiini

   Ehkä on, ehkä ei.
   Perinteinen sirukortti ei ole kuitenkaan yhtä turvallinen.

   • Matti#2

    Miksi ei ole?

    • Hopeinen appelsiini

     ”””Yksinkertaisimmillaan Apple Pay -lähimaksaminen iPhonella onnistuu erittäin helposti viemällä mahdollisesti lukittunakin oleva puhelin vain lähimaksupäätteen lähelle, jolloin sen näyttö herää ja maksun voi heti vahvistaa Touch ID:n avulla sormenjäljellään”””

     Luetun ymmärtäminen ei lienet vahvinta osaamistasi?

     Apple Pay lähimaksu kännykällä vaatii sormenjäljen jokaisen oston yhteydessä. Sirukortti ei vaadi. Jos huonosti käy, sirukorttia voi väärinkäyttää kymmeniä kertoja ilman että kortin käyttäjän henkilöllisyys varmistetaan.

     Se on iso ero se.

     • Matti#2

      Heti ollaan vittuilemassa kun jotain kysyy. Täytyykö sormenjälkeä käyttää, myös iwatchilla maksettaessa? Eikös siinä mene se iwatchin näppäryys, että täytyy kuitenkin luuri kaivaa esille?

     • Jonahan

      Ei, Watchilla maksaessa ei voi, eikä tarvitse, käyttää sormenjälkeä. Maksaminen kellolla onnistuu seuraavasti: kaksoisnäpäytys nappiin aktivoi Apple Payn, kello viedään lukijan lähelle. Kello ei saa olla sillä hetkellä lukittuna.

      Kellon lukituksen voi poistaa kun sen laittaa ranteeseen, eikä sitä tarvitse tehdä uudestaan ennen kellon poistamista ranteesta.

 2. Sam

  Pankkikortin etu on se ettei se hajoa pudotessa ja vaikka hajoais uuden saa parilla kympillä. Kortin käyttöä hidastaa ajoittaiset pinkoodi kyselyt. Itellä ainakin maksupääte pyytää ostettaessa pinkoodia 2-4 peräkkäisenä päivänä. Sitten noin viikon päästä uudestaan sama homma.

  • Matti#2

   Pankkikortista ei lopu akku…

  • Hopeinen appelsiini

   Tuskinpa tilanne siihen menee, että maksut on tehtävä joko kokonaan kännykällä, tai kokonaan pankkikortilla.
   Itse ajattelin pitää jatkossakin kukkarossa sirukortit. Mutta otan kyllä mieluusti vaihtoehtoisena maksutapana käyttöön Apple Payn.
   Eivät nämä maksutavat ole toisiaan poissulkevia.

   • Matti#2

    Ei ole poissulkevia, mutta mielestäni tämän kätevyys (ja turvallisuus) menetetään, jos joka tapauksessa joutuu kantamaan korttia mukana.

    • Hopeinen appelsiini

     Niin, nykyään kuulemma asennetaan siruja jo ihmisten ihon alle. Suosittelen Matti#2:lle sellaisen käyttöönottoa.
     Silloin riittää, kunhan jaksat raahata itsesi sinne kaupan kassalle ja morjestaa kassasetää/ kassatätiä.
     Vai onko siinäkin jotain liian monimutkaista…

     • Matti#2

      Onko joku kussu sun muroille, kun oot niin kiukkuinen?

 3. dafter

  iOS 11 Apple avaa NFC-tuen myös muillekkin, eli pankkien omat NFC-maksutavat saattaa tulla joskus myös iPhonelle. 🤔

  • Jonahan

   Onko ihan tieto, että NFC rajapintaa avataan niin paljon, että se riittää NFC maksuille? Huomasin kyllä, että NFC:lla voi tehdä enemmän kuin ennen, esimerkiksi lukea NFC tageja ja kortteja, mutta en lukenut tarkemmin rajoitteista.

 4. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

  ”Danske Bankilta ei ole ehditty vielä vastata. Muut, eli Nordea, OP ja S-Pankki, ohjaavat tiedusteluja Applen suuntaan.”

  Danske Bank oli siis ainoa, joka vastasi eri tavalla kuin muut. Mielenkiintoista nähdä, tulee ko DB tukemaan tätä Apple Payta. Meneeköhän ennustus pahasti pieleen, mikäli ennustan ettei tule tukemaan… Veikkaan, että DB tulee käyttämään omaa MobilePay -sovellustaan lähimaksuun iPhonellakin.

  • Hendriks

   Vastasi eri tavalla, eli jätti vastaamatta siihen mennessä, kuin toimittelijan kärsimättömyys loppui, 😂.

   • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

    Tarkoittaako tuo, että mielestäsi veikkaukseni olisi väärä? 😩

  • Jonahan

   Ne eivät ole toisiaan poissulkevia ja käyttävät eri tekniikkaa. Dansken Mobile Pay on tietääkseni käytössä vain maassa (Suomi, Tanska, Norja). Ruotsissa se käyttää käytetään eri tekniikkaa ja UK:ssa Danske tukee Apple Payta.

   Oma veikkaukseni on, että Danske ja Nordea ovat niiden pankkien joukossa, jotka tukevat Apple Pay:ta Suomessa.

 5. veijo600

  Jos Nordea pitää itseään johtavana ”digipankkina” on väitteessä perää nimittäin kolme erillistä sovellusta kun hoitaa pankkiasioita mobiilisti, eli ainakin on eniten sovelluksia yhden asian hoitoon.

 6. PeeTee

  Eiköhän Applen ensin pidä läpäistä EU:n normit, jotka kieltävät suljettujen järjestelmien monopolin. Ei tule olemaan Applen politiikalla mikään läpihuutojuttu. Jos avaa sovelluksensa muille käyttöjärjestelmille niin sitten ehkä.

  • Jonahan

   Ei ainakaan tässä tapauksessa. Avainsana on ”monopoli”. Millä markkinalla näet Applella olevan monopolin tai edes määräävän markkina-aseman?

   • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

    Juurikin näin.
    Apple on päässyt siihen unelma-asemaan, että se kerää leijonan osan alan voitosta, mutta silti se ei ole suurin toimija pelikentällä. Näin ollen sitä ei voida syyttää määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä, kun sillä ei määräävää markkina-asemaa ole.

Tuoreimmat jutut