Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Lukuisat suuret teknologiayhtiöt tukevat Applea Qualcommin vastaisessa taistelussa

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Apple vs. Qualcomm.

Suurten teknologiayhtiöiden järjestö on asettunut tukemaan Applea taistelussa mobiilialan piirijättiläistä Qualcommia vastaan, kertoo Reuters.

Applen näkemyksen mukaan Qualcomm käyttää hallitsevaa markkina-asemaansa väärin, kun se kytkee yhteen patenttien lisensoinnin modeemipiirien myyntiin. Myös Yhdysvaltojen kauppavirasto syyttää Qualcommia näin toimimisesta. Apple hakee Qualcommilta myös miljardiluokan korvauksia maksunpalautuksista, jotka Qualcomm keskeytti Applen osallistuttua Qualcommin vastaiseen tutkintaan.

Qualcomm puolestaan hakee maahantuonti- ja myyntikieltoa Applen tuotteille Yhdysvalloissa.

Nyt Applen tueksi Qualcommia vastaan on asettunut Computer & Communications Industry Association, johon lukeutuu suuria teknologiayhtiöitä, kuten Google, Samsung, Intel, Facebook, Uber, Microsoft, Amazon ja Netflix. Apple itse ei ole järjestön jäsen.

Järjestö vastustaa tuontikieltoa Apple-tuotteille.

Apple on keskeyttänyt rojaltimaksut Qualcommille toistaiseksi, kun yhtiöt käyvät oikeustaistoaan.

Qualcommin markkina-asema erityisesti modeemipiireissä on ollut vahva. Apple käyttää kuitenkin nykyisin iPhoneissaan myös Intelin modeemipiirejä.

Mitä todennäköisimmin myös Applen ja Qualcommin välinen kiista sovitaan aikanaan oikeuden ulkopuolella, mutta milloin ja millaisin ehdoin, on vielä täysin epäselvää.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Näyttää siltä, että Qualcomm on toiminut väärin!. 👎

  • Jokke85

   Applella dollarin kuvat vaa silmissä, ei halua maksaa rojalteja, kaikki pitää saada ilmaiseksi sekä asiakkailta nyhtää joka ikinen penni.

   • Jonahan

    Varmasti molemmilla firmoilla on dollarinkuvat mielessä, mutta kannattaa tutustua edes päälisin puolin oikeuden asiakirjoihin, jotta tietää mistä puhutaan.

    Jos Applen väitteistä puoletkaan ovat tosia, niin Qualcomm käyttää markkina-asemaansa erittäin härskisti hyväksi. Sillä on essentiaalipatentteja, mutta haluaa niistä suhteessa huomattavasti suuremman korvauksen kuin missä niitä on koko patenttipooliin. Se on mitä ilmeisimmin myös vaatinut sekä sopimusvalmistajalta että Applelta lisenssimaksuja samoista patenteista (väitetysti Qualcomm ei ole suostunut kertomaan mitä patentteja tai patenttiperheitä erillissopimuksiin kuuluu, ilman erillissopimuksia ei siruja tule ja sopimuksessa on rajoitettu kilpailijoiden ja kilpailuviranomaisten kanssa kommunikointia)

    Lisäksi Qualcomm on käyttänyt rojaltin pohjana koko laitteen hintaa, eikä baseband chipin, kuten kaiken järjen mukaan pitäisi. Apple siis maksaa Qualcommille enemmän rojaltia 256GB puhelimesta kuin 32GB puhelimesta… Vaikka on ilmiselvää, että Qualcommin tuoma lisäarvo on noissa puhelimissa täsmälleen yhtä suuri. Laitteen hinnan käyttäminen pohjana näyttäisi myös rikkovan RAND ehtoja, joilla Qualcomm on luvannut essentiaalipatentit lisensoida kun se on liittänyt ne standardiin.

    • Sven

     ”Lisäksi Qualcomm on käyttänyt rojaltin pohjana koko laitteen hintaa, eikä baseband chipin, kuten kaiken järjen mukaan pitäisi”
     Apple ei minun tietäkseni käytä Qualcommin baseband chippiä eli suomeksi prossua, nyt on kyllä kyse Qualcommin RF piiristä ja RF-järjestelmän sovituksesta sekä RF-sovellus innovaatioista.

     • Jonahan

      Minun tietääkseni, ja myös internetin mukaan[1], baseband chippi on se, jolla kommunikoidaan mobiiliin radioverkkoon. Apple on käyttänyt niitä liki kymmenen vuotta ja Qualcommilla on sillä segmentillä erittäin hallitseva markkina-asema.

      Puhelimista löytyvä ”prossu” on tyypillisesti SoC, System on Chip, josta löytyy prosessorin lisäksi GPU, kuvan ja videon käsittelyä nopeuttavaa kamaa ja ainakin Applen tapauksessa myös turvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia.

      En mihin tarkalleen viittaat RF piirillä, järjestelmällä, sovelluksella ja niihin liittyvillä innovaatioilla.

      [1] https://en.wikipedia.org/wiki/Baseband_processor

 2. Tötterström

  Kilpailijat vastassa. Yllätys. Eipä arvaisi.:-P

Tuoreimmat jutut