Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvostelussa Applen 10,5 tuuman iPad Pro – törkeän kallis mutta myös törkeän hyvä

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Mielenkiinto tabletteihin tuntuu laskeneen. Myyntimäärät ovat taantuneet. Silti ainakin maailmanlaajuisesti tarkasteltuna tablettien käyttäjämäärä on koko ajan jatkanut kasvuaan. Tablettien kasvu on vain jäänyt älypuhelinten huikean nousun jalkoihin.

Tablettien täytyykin keksiä itsensä uudelleen, jotta ne säilyvät relevantteina maailmassa, jossa älypuhelinten näyttöjen koot ovat kasvaneet ja kasvavat yhä näyttöjen ulottuessa niissä yhä lähemmäs reunoja.

Tähän haasteeseen Applen vastaus on iPad Pro, joka esiteltiin ensin 12,9 tuuman kokoisena ja sittemmin viime vuonna myös 9,7-tuumaisena. Nyt malleista pienempi on korvattu iPad-mallistossa uudella 10,5 tuuman näyttökoolla ja nykyiset 10,5 ja 12,9 tuuman uudet iPad Prot ovat käytännössä kokoa lukuun ottamatta muuten täysin identtisiä teknisesti.

iPad Pron rakenne on tutun laadukas. Laite on myös mukavan ohut 6,1 millimetrin paksuudellaan.

iPad Pron rakenne on tutun laadukas. Laite on myös mukavan ohut 6,1 millimetrin paksuudellaan.

iPadien ongelma on myös ollut, että ne ovat liian hyviä. Toki toinen tapa sanoa sama asia on, ettei uusia innovaatioita ole nähty. Tarvetta päivittää uuteen ei ole ollut, kun vanhakin toimii edelleen aivan mainiosti. Esimerkiksi itse päivitän puhelimeni joka vuosi uuteen, mutta iPadin kanssa hyppäsin pari sukupolvea yli ja vaihdoin vasta nyt 10,5 tuuman iPad Prohon vuoden 2017 kesällä vuoden 2013 lopulla esitellystä iPad Airista.

Päivitys kuitenkin kannatti. Ero käyttökokemuksessa vanhan iPad Airin ja uuden iPad Pron välillä on yllättänyt. Käytännössä kaikki on paremmin.

iPad Pro onkin yksi helpoimpia laitteita arvostella: jollet ehdottomasti halua Androidia, ja mieli tekisi uutta tablettia eikä rahasta ole pulaa, osta iPad Pro. Se on erittäin hyvä. Puutteet ovat minimaalisia. Oikeastaan ainoa asia, joka itseäni uudessa iPad Prossa häiritsee on erillisen näytön lukituskytkimen puuttuminen (samaa kytkintä oli vaihtoehtoisesti mahdollisuus käyttää hiljennyskytkimenä). Edellisestä iPadistani, Airista, se vielä löytyi, mutta sittemmin Apple on siitä jo jokin aika sitten luopunut.

Muuten laitteena iPad Pro on upea.

Näyttö on erinomainen. Kirkas, helposti luettavissa eri olosuhteissa ja riittävän tarkka. iPad Pron 10,5 tuuman näyttö on noin viidenneksen aiempaa 9,7 tuuman kokoa suurempi, mutta ilman rinnakkain vertailua kokoeroa ei juuri edes muista. Mutta jos 10,5 tuuman jälkeen katsoo 9,7 tuuman iPadia, tuntuu se toivottoman pieneltä. Silti pienempien reunusten ansiosta itse laite on vain hieman suurempi kuin aiemmin.

Näyttö on iPad Pron tärkein osa-alue, onneksi myös paras. Se on sanalla sanoen erinomainen.

Näyttö on iPad Pron tärkein osa-alue, onneksi myös paras. Se on sanalla sanoen erinomainen.

iPad Pron näytön erikoisuus on automaattisesti säätyvä valkotasapaino, joka parantaa luettavuutta niin kirkkaassa valossa kuin myös hämärässä. Apple kutsuu tätä ominaisuutta True Tone -nimellä. Kyseessä on erinomainen uudistus, joka ansaitsisi enemmän huomiota ja toivottavasti tulee myös iPhoneen tulevaisuudessa.

Apple itse hehkutti uusien iPad Pro -mallien julkistuksen yhteydessä ProMotioniksi nimeämäänsä näytön korkeampaa 120 hertsin virkistystaajuutta. Omasta mielestäni True Tone on merkittävämpi parannus iPadin näytössä, mutta toki lisänopeus kaikessa kelpaa. Nopeammin kosketusta ja pyyhkäisyä seuraava näyttö voi olla myös osasyy, miksi iPad Pro tuntuu todella nopealta. Lisäksi jos aikoo käyttää erikseen ostettavaa Apple Pencil -kynää, miellyttää nopeampi näyttö varmasti, sillä ero kosketuksen seurannan nopeudessa on huomattava uuden tekniikan eduksi.

Kamerat iPad Prossa ovat varmasti tablettiin riittävät. Tabletilla kuvaavia on pidetty lähinnä vitsinä, mutta kyllä tablettikin kuvauskäytössä voi välillä olla kätevä. Kamera on nyt iPad Prossa sekä takana että edessä sama kuin iPhone 7:ssä. 12 megapikseliä, f/1,8-aukko, optinen kuvanvakain, nopea tarkennus, 4 LEDin kuvausvalo ja 4K-videokuvaus. Selvää on, että iPad Pron kamera on ylivoimaisesti paras mitä tableteissa on nähty. 7 megapikselin hyvä etukamera on myös kiva, erityisesti jos aikoo puhua videopuheluja iPadillaan.

Tuttua iPadia myös takaa.

Tuttua iPadia myös takaa.

Kamera ulkonee muusta takapinnasta selvästi.

Kamera ulkonee muusta takapinnasta selvästi.

10,5 tuuman iPad Pro on saatavilla neljänä eri värivaihtoehtona.

10,5 tuuman iPad Pro on saatavilla neljänä eri värivaihtoehtona.

Parasta iPad Prossa, ja mikä onnistui myös eniten yllättämään, on kuitenkin nopeus ja suorituskyky. Hyppäys vanhasta Airista uuteen Prohon on yhdellä sanalla huikea. Voi sanoa, että parempi suorituskyky on tuonut ilon takaisin iPadin käyttöön. Kaikki tapahtuu salamannopeasti. iPad Pron kova suorituskyky on todistettu myös suorituskykymittauksissa. Sisuksista löytyy uusi kuusiytiminen A10X Fusion -piiri – kolme tehoydintä, kolme vähävirtaisempaa. Applen itsensä mukaan A10X on peruslaskennassa 2,5x nopeampi kuin Apple A8, joka löytyy iPad Air 2:sta. Graafinen suorituskyky on 4,3x nopeampi. Ne ovat numeroita, mutta eron todella huomaa koko ajan käytössä.

Lisäksi vanhoihin iPadeihin verrattuna mukavaa on myös Touch ID -sormenjälkitunnistuksen mukaantulo. iPad Prossa se on uusi nopeampi versio.

10,5 tuuman iPad Pron eri versioiden hinnat.

10,5 tuuman iPad Pron eri versioiden hinnat.

Kaikella tällä iPad Pron mahtavuudella on kuitenkin myös hintansa. Uuden 10,5 tuuman iPad Pron hinta Suomessa lähtee 749 eurosta, jolla toki on tarjolla heti 64 gigatavua tallennusmuistia. Kalleimmillaan 10,5 tuuman iPad Prosta saa pulittaa 1 229 euroa, 12,9 tuuman iPad Prosta jopa 1 399 euroa. Ennen lisävarusteita, kuten suojakuoria, näppäimistöä tai Apple Penciliä, jotka maksavat vielä huomattavan paljon erikseen.

Uutta iPadia mielivälle vaikein valinnan paikka tuleekin keväällä esitellyn 9,7 tuuman iPadin perusmallin ja 10,5 tuuman Pron väliltä. 9,7 tuuman iPadin lähtöhinta on 419 euroa, joskin tarjouksissa sitä on myyty jo edullisemminkin. Se on lähes puolet halvempi, mutta samalla lähes kaikessa huonompi. Kysymys onkin, onko tällä omalla kohdalla merkitystä. iPadin hieman pienemmästä näytöstä puuttuvat Pron hienoudet, kamerat ovat heikommat, kaiuttimia on neljän sijaan vain kaksi ja eroista merkittävimpänä tuki Apple Pencil -kynälle ja Applen Smart Keyboardille puuttuu – jälkimmäiselle, koska perus-iPadissa ei ole sivussa Smart Connector -liitäntäpisteitä. Eikä sisuksista löydy huippunopeaa A10X-piiriä, vaan Apple A9.

Loppujen lopuksi Applen uusi iPad-mallisto on tavallaan nerokas. Kohtuuhintaan saa ihan hyvän ok-tason iPadin, mutta niille, jotka haluavat enemmän – parasta mahdollista – on sitä myös tarjolla Pro-malleina, mutta tästä huvista saa sitten myös maksaa itsensä kipeäksi.

Hyvää iPad Prossa

+ Moitteeton näyttö, jonka luettavuus eri olosuhteissa on verraton
+ Huikea suorituskyky
+ Erinomaiset kamerat tablettikäyttöön
+ Neljän kaiuttimen äänentoisto
+ iOS 11 tekee iPadista paremman työkalun

Huonoa iPad Prossa

– Karvas hinta

iOS 11 muuttaa iPadin käytön

Edellä ei ole puhuttu ohjelmistosta ja iPadin käytöstä juuri mitään. Siihen on syynä. Syksyllä valmiina päivityksenä tuleva iOS 11 nimittäin laittaa iPadin käytön uusiksi. iOS 11 on jo nyt saatavana beetatestiversioina, mutta kuten testivaiheeseen luontaisesti kuuluu, vielä kaikki ei toimi täydellisesti eikä sovelluksia ole optimoitu uudelle versiolle. Tästä syystä iOS 11:tä ei voi vielä kokonaisuudessaan keskeneräisenä arvostella.

iOS 11 on iPadin historian suurin ohjelmistopäivitys. Se vaikuttaa perustavalla tavalla jokapäiväiseen käyttöön. Tärkeimpiä muutoksia ovat näytön alareunan uusi Dock-kuvakerivi, uudistunut moniajo sekä raahaa-ja-pudota-toiminnon mukaantulo – tietysti iOS 11:ssä tapahtuvien muiden merkittävien, myös iPhoneissa nähtävien, muutosten ohella.

Ohjauskeskus ja avoinna olevien sovellusten näkymä ovat iOS 11:ssä yksi ja sama asia. Näytön alareunasta ylöspäin vetämällä aukeaa näkymä, jossa ovat ruudukkona avoinna olevat sovellukset sekä reunassa iOS 11:ssä nyt osittain mukautettavissa olevat ohjauskeskuksen pikavalinnat ja -asetukset.

Avoinna olevat sovellukset ja ohjauskeskus löytyvät iOS 11:ssä samasta näkymästä. Alareunassa näkyy myös uusi Dock, johon saa aiempaa enemmän sovelluskuvakkeita. Oikeassa laidassa on "ennustava alue", johon ilmestyy viimeksi käytettyjä ja muita Applen seuraavaksi tarpeelliseksi ennakoimia sovelluksia.

Avoinna olevat sovellukset ja ohjauskeskus löytyvät iOS 11:ssä samasta näkymästä. Alareunassa näkyy myös uusi Dock, johon saa aiempaa enemmän sovelluskuvakkeita. Oikeassa laidassa on ”ennustava alue”, johon ilmestyy viimeksi käytettyjä ja muita Applen seuraavaksi tarpeelliseksi ennakoimia sovelluksia.

Tärkeä muutos moniajonäkymässä on sovellusparien säilyminen. Jos esimerkiksi Safari-selaimen ja Mail-sähköpostin on avannut jaetulle näytölle, pysyvät ne näin käytössä: niin moniajonäkymän kautta kuin yksittäisistä sovelluskuvakkeistakin aukeaa jaettu näkymä.

Tapa ottaa käyttöön kaksi sovellusta kerralla on iOS 11:ssä myös muuttunut. Se tapahtuu nyt uuden näytön alareunasta milloin vain esiin pyyhkäistävissä olevan Dockin kautta. Näytön voi jakaa kahdelle sovellukselle, toista sovellusta voi käyttää toisen päällä tai parhaimmillaan näytölle saa kolme sovellusta samanaikaisesti nämä tavat yhdistäen.

Kolmekin sovellusta saa näytölle kerralla, mutta kovin paljoa järkeä siinä ei enää ole.

Kolmekin sovellusta saa näytölle kerralla, mutta kovin paljoa järkeä siinä ei enää ole.

Kuvien, tekstien ja muiden elementtien sovellusten välinen raahaa-ja-pudota-toiminto on vihdoin mukana iOS 11:ssä, mikä helpottaa ajoittain työskentelyä mutta ei kuitenkaan tunnu enää suurelta mullistukselta. Uusi Tiedostot-sovellus on vielä beetana melko raakile. Sekä raahaa-ja-pudota ja Tiedostot ovat olleet odotettuja lisäyksiä, mutta niitä on saatu odottaa niin kauan, että lopulta niitä ei oikein iPadin kanssa enää kaipaakaan, kun on tottunut laitteen käyttöön muin tavoin.

iOS 11 vaatii myös totuttaumista. Itse käytän iPadia pääasiassa lukulaitteena ja toistaiseksi olen todennäköisesti pyyhkäissyt Dockin esiin näytön alareunasta useammin vahingossa kuin tarkoituksella. Lisäksi Dockin toiminta useampien sovellusten avaamiseksi rinnakkain on osittain hankalaa ja epäselvää. Ilman ennakko-opiskelua on vaikeaa intuitiivisesti edes keksiä, miten sovelluksia saa avattua useamman yhtä aikaa.

Joka tapauksessa iOS 11:n uudistukset vievät iPadia jälleen lähemmäs täyttä korvaajaa perinteiselle Mac- tai Windows-tietokoneelle. Itselleni kirjoitustyössä ei iPadista Macin korvaajaksi ole, mutta vähemmän kirjoittavalle se voi olla jo hyvä vaihtoehto. Osa asioista onnistuu iPadilla hankalammin, mutta osa myös helpommin.

Kokeilussa on ollut iPad Pron kanssa myös Logitechin Slim Combo -kotelo ja irroitettava näppäimistö. Logitechin uutuudesta on luvassa erillinen artikkeli myöhemmin lähiaikoina.

Kokeilussa on ollut iPad Pron kanssa myös Logitechin Slim Combo -kotelo ja irroitettava näppäimistö. Logitechin uutuudesta on luvassa erillinen artikkeli myöhemmin lähiaikoina.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Yusa

  Itsekin korvasin Airin 10,5-tuumaisella prolla, eikä ole valitusta kuulunut. Kaikin puolin loistava laite ja sekalaisessa mediakäytössä erityisesti isompi näyttö pääsee oikeuksiinsa. Muistin lähtötaso 64GB on sekin riittävä/järkevä. Omaan käyttööni täyden kympin laite ( jos hinta unohdetaan ).

 2. Azazel

  Kamerat on ylivoimaisesti parhaimmat iPadeissä tablet malleista sekä nopeus uusimman iPhonen luokkaa :)

  • applettaja

   Tai näissä Pro-malleissa taitaa tuo suorituskyky kyllä peitota aika reilusti nuo uusimmat iPhonetkin, sillä iPhone 7:ssa on vaan 2+2 -ydin Fusion-prosessori ja näissä iPad Pro -malleissa tuo 3+3 -ratkaisu :) Menee vähän pilkun viilaamiseksi, sori!

   • Azazel

    Tiedän kyllä että peittoaa sillä A10X on paljon tehokkaampi mitä A10 mutta sillä teholla ei niin väliä täl hetkel nii en sitä viitsiny sen enempää ajatella :)

 3. SANDY

  Noilla hinnoilla ostan mieluummin tehokkaamman läppärin

  Tuo kamera taitaa olla vaan syy nostaa lisää hintaa, tabletilla kuvaaminen kun on niin naurettavan näköistä ja epäkäytännöllinen ja varsinkin kun mukana kulkeutuu usein myös se puhelin

 4. Vili

  Erittäin hyvä arvio, itse myös hyppäsin airista ja ero on iso. Mietin oliko tuossa päivityksessä loppujenlopuksi järkeä, mutta kun jo samana iltana laitetta käyttäessä oli, että todellakin oli.

  Uusi iPad on vaan on hämmentävän nopea ja sulava, kaikki tapahtuu samantiän joten käyttökokemus on erinomainen.

  Näin graafisena tyyppinä Itse hommasin tuon keynotessa esitellyn affinity kuvankäsittelyohjelman ja sillä pystyy tekemään ihan pro tason kamaa ja ohjelma toimii nopeasti ja sulavasti joten sitä on oikeasti mukava käyttää. Sovellusta ei ole turhaan hehkutettu, se ei ole enää mikään kevyt riisuttu kompromissi vaan ihan oikea työkalu ja näyttää miten paljon vääntöä Apple on saanut tuon tabletin sisään.

 5. Hendriks

  En näe tässä laitteessa mitään, minkä takia päivittäisin Air 2:sta,.

  Reunukset ovat sivuilta liiankin ohuet. 😕.

  • tapiom

   Graafiseen työhön liittyen, miten suuria kuvia kuvankäsittelyyn voi tuoda? Millainen PDF-tuki kuvien käsittelyyn. Voiko sekä tuoda että viedä PDF:nä?

   • Jonahan

    Riippuu varmaan ihan käytetystä softasta. Muistia on käytössä softalle giga tai pari ja jos on näppärä, kuten adoben softat olivat ainakin joskus Macilla, ei fyysinen muisti ole pääasiallinen rajoite.

    • tapiom

     Lightroom, Photoshop Express, ArtRage ja ProCreate tulevat ymmärtääkseni laitteen mukana ja niistä vähän tarkemmasta tiedosta olisin kiinnostunut. Merkittävimmät aiemmin mainitut seikat.

 6. Nokia

  Ihan hieno on vaikka en Apple-fani ookkaan.

 7. Kairaaja

  Hieno laite on kyllä, mutta kyllä noilla hinnoilla saa jo ssen luokan läppärin ettei edes enää tabletti tätä laitetta edes harkitsisi.

  • Markus Lehtiniitty

   Niin siis tottakai läppäri ostetaan myös. Ei jokotai, vaan kummatkin.

   • SANDY

    Itellä molemmat yhdessä laitteessa, miksi ostaa kaksi kun voi ostaa yhden ;)

    • Hendriks

     Mieltymyksiä on erilaisia!. Itse en näe iPadiä korvaavaa tuotetta markkinoilla,. 😊

  • Yusa

   Mulla on käytössä pöytä-PC ja Surface Pro 3. Kyllähän niiden rinnalle sopii vielä iPad ja älyluurikin. Jokaiselle on oma ruutunsa.

 8. Carlos

  Kummallinen ratkaisu tuo kamerakyttyrä. Jos pidät sitä pöydällä sehän keikkuu tuon takia. 1/5

  • Matti#2

   Se pakottaa ostaman smart coverin tms. Eli fiksu ratkaisu.

   • Jonahan

    Eikä pakota. Tyypillinen käyttötapa ei ole pitää laitetta selällään pöydällä.

    • Kuka?

     Se mikä ei ole sinulle normaalia, voi hyvinkin olla jollekkin toiselle tavanomaista.

     Ei pisteitä Applelle suunnittelusta, mennyt sekin lähes kokoajan vain huonompaan suuntaan. Ilman kamerakyttyrää olisi ihan hieno, sen kanssa korkeintaan 2/5.

     • Vili

      Kyllä itse ainakin mieluummin otan ohuemman tabletin kuin että kamerassa on pieni kyttyrä millä ei ole mitään merkitystä.

      Näin isossa laitteessa ohuus tekee laitteesta heti pienemmän tuntuisen, oma edellinen Airi oli paksumpi ja siihen tuo kamera olisi uponnut, vanha tuntuu isommalta kun sen ottaa käteen vaikka se on todellisuudessa pienempi. Suunnittelusta Applelle 5/5 näin kompaktiin kokoon tuon kokoinen näyttö ja laite sisälle.

     • Jonahan

      Käytätkö itse sitä niin tai oletko edes koskaan nähnyt kenenkään käyttävän tablettia niin? Jos et, mihin perustat oletuksen, että se olisi missään määrin merkittävä käyttötapaus?

      Vai huomasitko vaan potentiaalisen aiheen valitukselle ja keksit ongelman johon se sopisi?

    • Vili

     Kyllähän graafikot, piirtäjät ym käyttää tablettiaan juurikin noin, ja tämä tablettihan on juuri heille suunnattukin, olisi siis tosi outoa jos laite keikkuisi kun yrittää piirtää.

     Mutta kuten sanottua, ei iPad kameransa takia keiku yhtään pöydällä, se on pinta-alaltaan niin suuri.

  • Vili

   Ei muuten keiku yhtään, erittäin tukeva on, nimimerkillä just koitin 3:lla eri alustalla.

 9. Jonahan

  “Se tapahtuu nyt uuden näytön alareunasta milloin vain esiin pyyhkäistävissä olevan Dockin kautta.”

  Niin minäkin luulin vielä viime torstaihin saakka, kunnes baarissa minulle kerrottiin, että minkä tahansa kotinäytöllä olevan ohjelman voi raahata moniajonäkymään. Toki dockista raahaaminen on helpompaa ja nopeampaa jos softa sattuu siitä löytymään (joko oma järjestely tai se ”älykäs” lista)

 10. Kimmo Korvenpää

  Hinta on sopiva , jos vertaa iphone 7
  Käytössäni pari viikkoa

 11. Nokia

  Itselle sekä puhelimessa että tabletissa merkkaa sekä näytön resoluutio että kamera. Esim. tabletin kamerassa pitää olla salama ja kunnon zoom. Kohta ne dual-camerat yleistyy varmasti myös tableteissa.

  • Henrik1

   Että odotat Nokia Tabia vai?. 🤔😂

Tuoreimmat jutut