Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

iOS 11 sisältää radikaaleja muutoksia iPhonen käyttöön – kokeilimme jo tulevaa päivitystä

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

iOS 11.

iOS 11.

Applen viikko sitten maanantai-iltana julkistama iOS 11 -päivitys sisältää paljon uutta niin pinnan alla kuin päälläkin. Myös iPhonen käyttö uudistuu päivityksen myötä merkittävästi.

Normaalina päivityksenä iOS 11 tullaan julkaisemaan perinteiseen tapaan syksyllä, todennäköisesti uuden iPhone-sukupolven myyntiintulon alla. Jo nyt se on kuitenkin käytettävissä beetatestiversioina, joista ensimmäinen on jo saataville sovelluskehittäjille sekä tulee myöhemmin kesäkuussa saataville myös julkiseen beetatestausohjelmaan osallistuville käyttäjille.

Me kokeilimme iOS 11:n uudistuksia jo heti tuoreeltaan iPhonessa.

Ohjauskeskusta voi viimeinkin muokata

Näytön alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä esiin tuleva pika-asetusten ja oikoteiden ohjauskeskus menee iOS 11:ssä täysin uusiksi. iOS 10:ssä kahdelle sivulle jaettu ohjauskeskus korvautuu uudella yksisivuisella, tarvittaessa pystysuunnassa vieritettävällä modulaarisella ilmeellä.

Ensimmäistä kertaa ja vihdoinkin ohjauskeskuksen sisältöä pääsee myös muuttamaan oman mielensä mukaiseksi, mutta valitettavasti vieläkin varsin rajoitetusti. Muokattavissa ovat alimpana ohjauskeskuksessa esiintyvät pienet neliön muotoiset valinnat. Toistaiseksi iOS 11:n beetassa eri valintoja on tarjolla 17 kappaletta, jotka voi lisätä tai poistaa ohjauskeskuksesta. Mainitsemisen arvoisia lisäyksiä hyödyllisemmästä päästä ovat herätyskello, alhaisen virran tila sekä muistiinpanot. Valintamahdollisuudet voivat vielä laajentua ennen iOS 11:n valmista versiota.

Vasemmalla iOS 11:n ohjauskeskus oletusasussaan, keskellä kaikki mahdolliset kohdat valittuna. Kovemmilla 3D Touch -painalluksilla saa esiin lisätoimintoja.

Vasemmalla iOS 11:n ohjauskeskus oletusasussaan, keskellä kaikki mahdolliset kohdat valittuna. Kovemmilla 3D Touch -painalluksilla saa esiin lisätoimintoja.

iOS 10:n ohjauskeskuksessa suurikokoisena kytkimenä esillä ollut näytön sinistä valoa ja näin silmien rasitusta vähentävä Night Shift on piilotettu nyt kovemman 3D Touch -painalluksen taakse näytön kirkkauden liukusäätimeen. 3D Touchia hyödynnetään muutenkin laajasti ohjauskeskuksessa: esimerkiksi yhteysasetusten neliötä kovemmin painamalla aukeaa vielä kaksi lisävalintaa – AirDrop sekä ohjauskeskukseen toivottu oman yhteyspisteen asetus.

Apple on tuonut tarjolle myös täysin uuden mobiilidatan kytkimen. Lisäksi näytön kirkkauden vierestä löytyy nyt jatkuvasti äänenvoimakkuuden liukusäädin.

Ohjauskeskuksen kautta on käytettävissä myös iOS 11:n uusi ominaisuus näyttötallennus. Se mahdollistaa laitteen näytön tapahtumien tallentamisen videolle (formaatti H264 AVC, tarkkuus näytön mukainen, ääni haluttaessa mikrofonilla mukaan). Tallennus toimii näppärästi, mutta ainakin toistaiseksi nauhoittamisesta kertova ilmoitus näytön yläreunassa sekä kysymys lopetuksesta tallentuvat myös videolla. Apple saattaa kuitenkin hienosäätää uutta toimintoa kuten vielä kaikkea muutakin iOS 11:ssä ennen lopullista julkaisua.

Ilmoituskeskus ja lukitusnäkymä ovat nyt yhtä

Toinen iPhonen jokapäiväiseen käyttöön merkittävästi vaikuttava muutos on tapahtunut iOS:n kahdessa keskeisessä näkymässä, lukitusnäkymässä sekä näytön yläreunasta alaspäin pyyhkäisemällä esiin tulevassa ilmoituskeskuksessa. Erillistä ilmoituskeskusnäkymää ei enää ole, vaan lukitusnäkymä ja ilmoituskeskus ovat iOS 11:ssä samanlaiset.

Lukitusnäkymä ja ilmoituskeskus ovat nyt samanlaiset ja molemmissa näkyy taustakuva.

Lukitusnäkymä ja ilmoituskeskus ovat nyt samanlaiset ja molemmissa näkyy taustakuva.

Samalla on uudistunut ilmoitusten esitystapa. Jatkossa heti näytöllä näkyvät uudet vielä näkemättömät ilmoitukset, kun taas aiemmat on piilotettu Aiemmin tänään -kohdan alle. Piilotetut ilmoitukset saa näkyviin pyyhkäisemällä ylöspäin suunnilleen otsikon kohdalta tai sen alapuolelta. Piilottaminen tapahtuu pyyhkäisemällä päinvastoin eli alaspäin. Ilmoituksia voi poistaa entiseen tapaan ja kovemmalla 3D Touch -painalluksella saa myös jo tuttuun tapaan poistettua kaikki ilmoitukset.

Erillisen ilmoituskeskuksen korvautuminen lukitusnäkymän kopiolla on iOS 11:n yllättävin uudistus. Se herättää kysymyksen, miksi muuttaa jotain tutuksi tullutta ja toimivaa.

Näyttökuvat saavat lisätoimintoja

Näyttökuvan ottamisen jälkeen se ilmestyy hetkeksi näytön alakulmaan. Painamalla pääsee oitis muokkausnäkymään.

Näyttökuvan ottamisen jälkeen se ilmestyy hetkeksi näytön alakulmaan. Painamalla pääsee oitis muokkausnäkymään.

Vaikka Apple jo heti ensimmäisessä iPhonessa toi tarjolle todella helpon näytön kuvankaappausten mahdollisuuden lukitus- ja kotinäppäimen yhtäaikaisella painalluksella, tuskin sekään osasi arvata, kuinka keskeinen toiminto näyttökuvista modernissa älypuhelimissa tulisi. Näyttökuvien laajasta käytöstä huolimatta toiminnon kehittämiseen ei ole kiinnitetty juuri huomiota eikä se ole muuttunut mitenkään 10 vuoteen.

Ennen kuin nyt.

iOS 11 tuo kuvankaappausten helppoon käyttöön tärkeitä lisämahdollisuuksia, mutta ei kuitenkaan riko vanhaa ja tuttua yksinkertaisuutta. iOS 11:ssä kuvankaappauksen ottamisen jälkeen ilmestyy se hetkeksi näytön vasempaan alakulmaan. Painamalla kuvankaappausta aukeaa muokkausnäkymä. Jos kuvankaappauksia ottaa yhteen putkeen useampia, näkyvät ne kaikki joukkona muokkaustyökalussa. Näytöstä kaapattua kuvaa pääsee muokkaamaan piirtämällä sen päälle kolmella erilaisella kynällä, lisäämällä tekstiä, allekirjoituksen, jonkin kohdan kuvankaappauksesta korostavan suurennuslasin tai erilaisia muotoja. Muokatut versiot on helppo tallentaa tai jakaa suoraan eteenpäin.

Kuvankaappausta pääsee iOS 11:ssä nopeasti muokkaamaan.

Kuvankaappausta pääsee iOS 11:ssä nopeasti muokkaamaan.

Koska iOS 11:n uusi kuvankaappausten toiminta ei vie mitään vanhasta yksinkertaisuudesta pois, vaan tarjoaa vain lisäksi päälle lisää helppoutta muokkaamiseen ja jakamiseen, on se erinomainen uudistus.

Ja jo kuten edellä mainittu, iOS 11 tuo kuvankaappausten rinnalle myös mahdollisuuden tallentaa näytön kuvaa videolle. Siitä alla esimerkki.

Täysin uusi App Store

Yksittäisistä sovelluksista iOS 11:ssä suuren uudistuksen saa yksi tärkeimmistä, muiden asennettavien sovellusten markkinapaikka App Store -sovelluskauppa. Pitkään varsin samankaltaisena pysynyt App Store menee nyt myös täysin uusiksi. Hurjin muutos tapahtuu App Storen etusivulla, joka muuttuu pystysuunnassa selattavaksi Tänään-näkymäksi. Apple tuottaa päivittäin etusivulle sisältöä, nostoja ja vinkkejä mielenkiintoisista sovelluksista.

App Storen ilme ja järjestely menevät uusiksi. Huomion kiinniittää uusi Tänään-etusivu.

App Storen ilme ja järjestely menevät uusiksi. Huomion kiinniittää uusi Tänään-etusivu.

Täysin uuden etusivun sekä kauttaaltaan uudistuneen ilmeen lisäksi merkittävä muutos App Storessa on kaupan jakautuminen kahtia: pelit ja sovellukset, eli Apple-kielellä apit, on nyt erotettu täysin toisistaan. Tämä tarkoittaa myös peleillä ja sovelluksilla olevan jatkossa omat TOP-listansa. Mielenkiintoisesti Apple luopuu myös eniten tuottavien TOP-listasta, eli jatkossa se kertoo vain eniten ladatut ilmaiset ja maksulliset sovellukset – sekä erikseen apit. Suomalaisen Supercellin pelit ovat perinteisesti löytyneet ympäri maailman tuottavimpien sovellusten listakärjestä, mutta jatkossa tällaista informaatiota App Store ei enää App Storessa tarjoa.

Kätevä pikkulisäys: Kamera-sovellus lukee QR-koodit

Asennettavista lisäsovelluksista iOS 11 poistaa tarpeen QR-koodilukijoille. iOS 11:n Kamera-sovelluksessa QR-koodien luku on mukana sisäänrakennettuna. Myös tämän ilmiselvän ominaisuuden osalta on helppo todeta, että vihdoinkin se on mukana.

iOS 11:ssä Kamera-sovellus osaa lukea QR-koodit.

iOS 11:ssä Kamera-sovellus osaa lukea QR-koodit.

Yksi pieni mutta superärsyttävä muutos: jatkuva varoitus sijainnin käytöstä

Toivottavasti Apple tulee vielä järkiinsä ja tarjoaa jatkossa asetuksissa mahdollisuuden poistaa iOS 11:n ensimmäisessä beetassa näytön yläreunassa sinisellä pohjalla nähtävän varoituksen sovellusten sijaintitiedon käytöstä taustalla. Esimerkiksi itselläni on käytössä alkujaan suomalainen, sittemmin Facebookille myyty Moves-sovellus, jonka nimenomainen tarkoitus on tallentaa jatkuvasti taustalla päivän liikkumiset ja pitää niistä kirjaa. Sen ja muiden ajoittain taustalla sijaintia käyttävien sovellusten ansiosta iOS 11:ssä nyt iPhonessani näkyy näytön yläreunassa lähes jatkuvasti sininen varoitus sijaintipalveluista.

Taustalla sijaintia käyttävistä sovelluksista on Applen ihan fiksua kertoa, mutta käyttäjälle pitäisi ehdottomasti tarjota asetus kytkeä nämä varoitukset halutessaan pois.

Ärsyttävin asia iOS 11:n ensimmäisessä beetatestiversiossa.

Ärsyttävin asia iOS 11:n ensimmäisessä beetatestiversiossa.

Paljon muuta uutta

Luonnollisesti iOS 11 sisältää paljon, paljon muutakin uutta. Pienempiä uudistuksia ja lisäyksiä, jotka eivät kuitenkaan välttämättä juuri muuta päivittäistä laitteen käyttöä, vaikka ihan kivoja ovatkin. Käyttöliittymän ilmekin uudistuu ja kaikki näkymät saavat esimerkiksi uudet aiempaa suurikokoisemmat otsikot.

Tulevaisuuden kannalta iOS 11:n suurin uutuus on todennäköisesti ARKit, Applen sovelluskehittäjille tarjoama alusta edistyneempien lisätyn todellisuuden sovellusten kehittämiselle. Erilaisten objekteja kamerakuvan päälle tosimaailmaan sijoittavien ja niiden käsittelyn mahdollistavien sovellusten määrän pitäisi räjähtää, kun toteutuksesta tulee vaivatonta. Esimerkiksi IKEAlta mainittiin jo olevan tulossa sovellus sisustukseen ja Pokémon GOn kehittyvän huomattavasti realistisemmin esittämään Pokémonit osana ympäristöä. Lisäksi luonnollisesti ARKit avaa oven myös uusille kameraa hyödyntäville peleille.

ARKit toimii vain iPhone 6s:llä ja uudemmilla, mukaan lukien iPhone SE:llä sekä eri iPad Pro -laitteilla sekä vuoden 2017 iPadilla.

iOS 11 laajemmin tulee päivityksenä syksyllä saataville alla listatuille laitteille.

iOS 11:n päivityksenä saavat laitteet.

iOS 11:n päivityksenä saavat laitteet.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Mooses80

  Sit vielä kun antaisivat käyttää nfc vapaasti, on tosi ärsyttävää kun eivoi maksaa luurilla tai kattoo paljon bussilipussa on rahaa viel.

  • Jonahan

   iOS 11 sisältää muutoksen myös tähän. Se sisältää NFC rajapinnan, jonka kanssa voi tehdä ainakin jotain. En tunne NFC tekniikkaa enkä omista sopivaa laitetta (taisi vaatia iPhone 7) voidakseni sanoa mitä kaikkea tuon rajapinnan kanssa voi ja ei voi tehdä, vaikka rajapintakuvauksen nopeasti vilkaisinkin.

 2. Sony

  Pikkuhiljaa ios sieltä ryömii androidin perässä. Hitaasti mutta varmasti. :’D

 3. Matti#2

  Hyvältä näyttää, toivottavasti tuo multitasking tulee tuollaisenaan myös air 2:lle.

  • Janne Laakso

   Myös Air 2:lla toimii moniajo. Kahta sovellusta voi käyttää samaan aikaan, ja pienellä temppuilulla voi näytölle avata jopa kolme sovellusta samaan aikaan (pieni videoikkuna neljänneksi, jos tarve vaatii), mutta tällöin vain yhtä sovellusta voi varsinaisesti käyttää.

 4. Hieno_homma

  Askel Androidiin päin. Hienoa.

 5. applettaja

  Tuon ohjauskeskuksen 3D-touch -toimintoihin pääsee muuten iOS 11:ssa käsiksi sellaisillakin laitteilla, jotka eivät tue sitä (esim. iPadit, iPhone 5S, SE sekä 6.) Tällöin toimintoihin pääsee käsiksi painamalla valitsemaansa ohjauskeskuksen kohtaa pitkään.

  • Matti#2

   Jep. Suurimmassa osassa applen laitteista ei vielä ole 3d kosketusta. Jännä ettei sitä ole edes ipad proissa.

  • herrahoo

   Olisi mielenkiintoista nähdä joku vertailu, että onko tällä käyttäjälle millainen ero. Tämän tullessahan aika moni (lue Apple-ihmiset) oli sitä mieltä, että Applen 3d-touch on aivan eri juttu kuin pitkä painallus mitä oli nähty jo monessa muussa paikassa.

   • Matti#2

    Ei ole kokemusta 3d kosketuksesta, mutta sillähän voidaan toteuttaa kaksi ”lisätoimintoa” eli pitkä painallus ja kova painallus.

    • Jonahan

     Juurikin näin.

     Joissakin tapauksissa, kuten vaikka tuo Control Center, kova painallus voi olla sama kuin pitkä painallus, ainoana erona on, että softa reagoi pitkään painallukseen vähän hitaammin.

     Joissakin muissa tapauksissa, kuten vaikka näppäimistö, jossa kovaa painallusta voidaan käyttää kursorin liikuttamiseen tai vaikkapa kotiruutu, jossa kovaa painallusta käytetään kontekstimenuun. Ei kova painallus voi olla sama asia kuin pitkä painallus, niistä kun tapahtuu eri asia.

     Kovaan painallukseen voi myös liittää useampia tasoja liittyen painalluksen kovuuteen, antaa siitä käyttäjälle haptisen palautteen ja esimerkiksi mahdollisuuden valitun toiminnon peruuttamiseen. Tätä käytetään mm joidenkin applikaatioiden ”peek” toiminnoissa.

Tuoreimmat jutut