Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Onko Androidin kanssa toimittu väärin? Googlelle povataan vielä sen edellistä ennätystä, 2,4 miljardia euroa, suurempaa sakkoa

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Google sai EU-komissiolta puolitoista viikkoa sitten ennätyssuuret 2,4 miljardin euron sakot liittyen hakukoneensa toimintaan: sen nähtiin suosivan omia palvelujaan estäen näen muiden hintavertailupalvelujen näkymisen hakutuloksissa.

Google voi vielä valittaa sille määrätyistä sakoista, mutta kyseinen tutkinta ei ehkä ole edes Googlen suurin huolenaihe. EU-komissiolla on käynnissä myös muita Google-tutkintoja. Nyt uutistoimisto Reuters raportoi EU:n kilpailuviranomaisten harkitsevan toista ennätysmäistä sakkoa Googlelle liittyen sen käytäntöihin Android-käyttöjärjestelmän osalta. Sakko olisi siis 2,4 miljardia euroa korkeampi.

Reutersin mukaan EU on koonnut asiantuntijapaneelin, joka antaa oman mielipiteensä Android-tutkinnasta. Jos paneeli on samaa mieltä kuin asiaa tutkinut ryhmä, sakko voisi napsahtaa vielä tämän vuoden puolella.

Komissio esitteli syytöksensä Googlen Android-toimintaa vastaan jo viime vuoden huhtikuussa. Komission mukaan Google on rikkonut EU-kilpailulainsäädäntöä

  • vaatimalla valmistajia esiasentamaan Google-haun ja Googlen Chrome-selaimen ja vaatimaan Google-haun asettamista oletushakukoneeksi laitteissa, vaatimuksena tiettyjen Google-sovellusten lisensoimiseksi
  • estämällä valmistajia myymästä älylaitteita, joissa käytetään kilpailevaa Androidin lähdekoodiin perustuvaa käyttöjärjestelmää
  • antamalla taloudellisia etuja valmistajille ja operaattoreille sillä ehdolla, että ne yksinoikeudella esiasentavat Google-haun laitteisiinsa
EU-komission havainnollistava kuva sen syytöksistä Googlen Android-toiminnan epäkohdista.

EU-komission havainnollistava kuva sen syytöksistä Googlen Android-toiminnan epäkohdista.

Käytännössä ensinnäkin Google vaatii esimerkiksi Google-haun ja Chromen laitteisiin, jotta ne saisivat myös kuluttajien silmissä elintärkeän Google Play -sovelluskaupan. Toiseksi, Google vaatii valmistajia olemaan täysin tekemättä muulla kuin Google-Androidilla varustettuja laitteita (niin sanotut Android-forkit), jos se haluaa edes osaan laitteistaan Google-palvelut. Kolmanneksi, Google on tarjonnut merkittäviä taloudellisia etuja, jos sen palvelut ovat yksinoikeudella laitteissa.

”Kilpailullinen mobiili-internetsektori on yhä tärkeämpi kuluttajille ja yrityksille Euroopassa. Perustuen tähänastiseen tutkintaamme, uskomme Googlen toiminnan estävän kuluttajilta laajemman valinnanvapauden mobiilisovelluksissa ja -palveluissa ja seisovan muiden toimijoiden innovaatioiden tiellä, ollen näin EU:n kilpailulainsäädäntöä rikkova. Nämä säännöt koskevat kaikkia Euroopassa aktiivisia yrityksiä. Googlella on nyt mahdollisuus vastata komission esiin nostamiin huoliin”, totesi kilpailukomissaari Margrethe Vestager viime vuoden keväänä.

Komissio näkee, että Googlella hallitseva markkina-asema kolmella eri markkina-alueella, jotka ovat 1) yleiset internet-hakupalvelut, 2) lisensoitavat älypuhelinten käyttöjärjestelmät ja 3) sovelluskaupat Android-käyttöjärjestelmälle. Googlella on näissä kaikissa komission mukaan yli 90 prosentin markkinaosuus Euroopan talousalueella.

Google estää käytännöillään komission mukaan kilpailevia hakukoneita pääsemästä markkinoille sekä tuottaa haittaa kuluttajille vähentämällä kilpailua sekä rajoittamalla innovaation mahdollisuutta laajemmin mobiilialalla.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Hendriks

    EU=USSR!. 👎

    EU:n virkamiehiä vaan sapettaa, kun USA:n teknologiayritykset ovat niin valtavia, eikä EU:n alueella ole yhtäkään omaa!.

Tuoreimmat jutut