Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Googlelle ennätyssuuri 2,4 miljardin euron sakko – EU rankaisee nettihakujen vääristelystä

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Google logo

Euroopan komissio on mätkäissyt Googlelle ennätysmäiset 2,42 miljardin euron sakot kilpailusäädösten rikkomisesta. Komission mukaan Google on väärinkäyttänyt asemaansa johtavana internetin hakukoneena ja näin epärehellisesti hyödyttänyt oman hintavertailupalvelunsa asemaa.

Googlen täytyy lopettaa väärinkäyttö 90 päivän sisällä, tai sitä uhkaa rangaistusmaksu, joka voi olla viisi prosenttia Googlen emoyhtiö Alphabetin päivittäisestä liikevaihdosta.

Kilpailukomissaari Margarethe Vestagerin mukaan Google on kehittänyt innovatiivisia tuotteita ja palveluja, jotka ovat muuttaneet ihmisten jokapäiväistä elämää, mikä on hyvä asia. Yhtiö ei kuitenkaan houkutellut käyttäjiä Google Shopping -hintavertailupalveluunsa tekemällä palvelustaan muita paremman, vaan sen sijaan yhtiö toi korostetusti esille omaa palveluaan hakukoneensa tuloksissa, kilpailevien palveluiden kustannuksella. Vestagerin mukaan Google on rikkonut EU:n kilpailulainsäädäntöä.

Komission tiedotteen mukaan Google on asettanut hakupalvelunsa algoritmit niin, että hintavertailuja tekevä käyttäjä voi hakutulosten kärjestä löytää lukuisia linkkejä Googlen omaan hintavertailupalveluun, ja parhaiden kilpailijoiden tulokset löytyvät keskimäärin vasta neljänneltä sivulta hakutuloksista. Tutkimusten mukaan hakutulosten ensimmäisinä näkyvät linkit saavat selvästi eniten klikkejä osakseen.

Hintavertailupalvelu ei ole Googlen palveluista ainoa, joka on joutunut Euroopan komission hampaisiin. Googlen ja EU:n välinen vääntö Android-käyttöjärjestelmään liittyvien sopimusten ja muun muassa Android-laitteiden esiasennettujen Google-sovellusten ympärillä jatkuu yhä.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Google ruotuun

  EU-komission pitäisi rangaista Googlea myös yksityisten sähköpostien lukemisesta, ja huomattavasti isommalla kädellä.

  • Matti#2

   Mikään ei ole ilmaista.

 2. Tomi

  Aika surkuhupaisan kokoinen sakko, onko kukaan käynyt katsomassa tuota Google Shopping sivustoa?

  • Hendriks

   Koskaan kuullutkaan!. 😒

 3. Hendriks

  EU on vain salty koska EU:n maissa ei ole yhtäkään oikeaa softajättiä!.

Tuoreimmat jutut