Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Vivo ehti ennen Applea – näyttöön piilotettu sormenjälkitunnistin esiintyy videolla

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Vivo Qualcomm sormenjälkitunnistin

Applen on huhuttu käyttävän tulevan syksyn huippu-iPhonessa näyttöön piilotettua sormenjälkitunnistinta, mutta vastaavaa teknologiaa hamuavat myös muut valmistajat. Qualcomm on  juuri esitellyt uuden sukupolven sormenjälkitunnistimia, jotka ultraäänen avulla tunnistavat käyttäjän joko OLED-näytön tai lasi- tai alumiinipinnan läpi. Aivan vielä eivät tunnistimet sarjatuotantoon ole ennättäneet, mutta niitä on jo esitelty Shanghain MWC-tapahtumassa, jossa esillä on uusia tunnistimia käyttäviä Vivon puhelimia.

Näyttöön piilotettua tunnistinta esittelevä puhelin on Vivon Xplay6-puhelimeen pohjautuva konseptilaite, joka esiintyy jo YouTube-videoilla, ja muun muassa Engadget on päässyt laitteeseen tutustumaan. Engadgetin Richard Lain mukaan tunnistin toimi hitaammin kuin nykyaikaisissa älypuhelimissa yleisesti käytetyt tunnistimet. Hitauteen toki saattoi vaikuttaa sekin, että kyseessä todella oli vasta konseptiasteella oleva esittelylaite.

Toinen Lain huomio oli, että tunnistimen alue näytöllä oli epäkäytännöllisen pieni. Vivon esittelijöiden mukaan tunnistinteknologia voitaisiin haluttaessa toteuttaa vaikka koko näytön alueelle, mikä tosin nostaisi valmistuskustannuksia merkittävästi. Esimerkiksi vaikkapa vain näytön alemman puoliskon varustaminen tunnistimella tekisi käytöstä melko vaivatonta, mutta kustannukset pysyisivät silti hieman paremmin hanskassa.

Mielenkiintoista Qualcommin ultraäänitunnistimissa on, että järjestelmä tunnistaa sormenjäljet ja esimerkiksi pyyhkäisyeleet myös vaikkapa veden alla. Tunnistin ei myöskään ole yhtä herkkä sormenpään lialle tai hielle kuin kapasitiiviset tunnistimet.

Qualcomm alkaa toimittaa lasin ja alumiinin läpi toimivia tunnistimia puhelinvalmistajille kesän aikana, ja sarjatuotantopuhelimissa niitä nähtäneen ensi vuoden alkupuoliskolla. OLED-näytön läpi toimivia tunnistimia aletaan toimittaa vasta tämän vuoden lopulla, joten myyntilaitteissa niitä saatetaan mahdollisesti nähdä vasta vuonna 2019. Syksyllä onkin mielenkiintoista nähdä, onko Apple oman alihankkijansa kanssa saanut näyttöön piilotetun tunnistimen toimimaan haluamallaan tavalla, ja saapuuko sellainen sarjatuotanto-iPhoneen vielä tämän vuoden aikana.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  ”Konseptilaite”, onhan näitä ollut?. Apple tunnetusti ei tuo esille konseptilaitteitaan?. 🤔

  • :)

   Hienoa pohdintaa taas sinulta.

   • Jonahan

    En tiedä, oliko se nyt niin kauhean hienoa, mutta eikös se ollut ihan totta? Konseptilaitteen ja sarjatuotantolaitteen vertailu ei ole yhteismitallista.

   • Hendriks.

    Pi pi pidä sä sä sä se se se lei lei leipäläpes kii kii kiinni jo jo jos sul sul sulla ei ei ei o o ole mi mi mitään jä jä järkevää sa sa sanottavaa!.!.!.

Tuoreimmat jutut