Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

”Käske Applea, LG:tä ja Samsungia antamaan meille korjattavia ja pitkään kestäviä tuotteita!”

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Rikkinäisiä puhelimia

Kuva: Fred Dott / Greenpeace.

Ympäristöjärjestö Greenpeace sekä muun muassa elektroniikkalaitteiden purku- ja korjausoppaista tunnettu iFixit vetoavat elektroniikkavalmistajiin, että nämä tekisivät pitkäikäisempiä ja helpommin korjattavia elektroniikkalaitteita. Greenpeacen sivustolla rethink-it.org kerätään allekirjoituksia vetoomukseen. Sivuilla on myös listattuna iFixitin arvosanoja vuosien 2015–2017 aikana julkaistujen laitteiden korjattavuudesta.

iFixit on jo pitkään puhunut helpommin korjattavien laitteiden puolesta. Yhtiö purkaa uusia elektroniikkatuotteita, kuten iPhoneja ja muita älypuhelimia, ja arvioi niiden korjattavuutta asteikolla 1–10.

Pahimpia esimerkkejä vaikeasti korjattavista laitteista ovat Applen uusimmat MacBook- ja MacBook Pro -mallit sekä Microsoftin Surface Book ja viimeisin Surface Pro, jotka kaikki ovat saaneet arvosanaksi vain 1/10. iFixitin arvioinneissa korjattavuutta heikentävät esimerkiksi runsas liiman käyttö akun kiinnittämisessä tai näytön yhdistäminen etupaneeliin niin, että näyttöä suojaavan lasin hajotessa täytyy koko näyttö vaihtaa, mahdollisesti vieläpä hyvin vaikeasti. Korjausta vaikeuttavat myös mahdolliset vaikeasti hankittavat erikoistyökalut. Tällaisia työkaluja vaativat esimerkiksi Applen, Huawein ja Oppon puhelimet.

Monien valmistajien, etunenässä esimerkiksi Applen, Samsungin ja Microsoftin, laitteet ovat aina vain vaikeammin korjattavissa. Lisäksi vain hyvin harva valmistaja tuo varaosia tai korjausohjeita laitteilleen helposti saataville. Greenpeacen ja iFixitin mukaan selvityksessä mukana olleista 17 valmistajasta vain Dell, HP ja Fairphone hoitivat hyvin varaosien ja korjausohjeiden saatavuuden.

Voit tutustua kampanjaan ja eri laitteiden saamiin korjattavuusarvosanoihin osoitteessa rethink-it.org.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Jos kaikista laitteista halutaan kuluttajien itse korjattavissa olevia, niin designille voidaan heittää hyvästit!.

  • Jimmi

   Tuossa lausahduksessa ei ollut päätä eikä häntääkään.!

   • Aleksi

    Yep!

   • Hendriks

    Luuletko, että laitteet huvikseen tehdään tuollaisiksi!. Ei ole montaa vuotta siitä, kun jokaista vähänkään muovisempaa laitetta kritisoitiin nirinästä ja huonosta kokoopanolaadusta!. Vai miten meinasit kotikonstein irrottaa lasin metallista helposti kotona?. 😂

Tuoreimmat jutut