Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Apple ja Hertz yhteistyössä itseajavien autojen projektissa

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Applen testaamiseen käyttämä Lexus-katumaasturi.

Applen testaamiseen käyttämät Lexus-katumaasturit ovat peräisin Hertzille kuuluvalta Donlen Corporationilta.

Apple on liisannut liudan autoja Hertziltä testatakseen itseajaville autoille kehittämäänsä järjestelmää, kertoo Bloomberg. Sopimuksessa on vastaavia piirteitä kuin Avis-autovuokraamon yhteistyösopimuksessa entisen Googlen robottiautoprojektin kanssa. Yhteistyökuviot helpottavat autovuokraamojen tulevaisuudennäkymiä, ja Hertzin osake onkin ampaissut suurimpaan nousuunsa lähes kahteen vuoteen.

Applella on käytössä puolen tusinaa Lexus RX450h -hybridimaasturia Hertzille kuuluvalta Donlen Corporationilta. Apple sai huhtikuussa Kalifornian tieliikenneviranomaisilta luvan testata robottiautojärjestelmiä yleisillä teillä. Donlenin kanssa solmittu leasing-sopimus käy ilmi viranomaisten julkaisemista asiakirjoista.

Hertzin osakekurssi ehti vajota yli 75 prosenttia viimeisten 12 kuukauden aikana, kun liikevaihto ja voitot ovat pienentyneet. Sijoittajilla on ollut huolia autovuokraamoiden tulevaisuudesta, kun itseajavat autot ja kyydinjakaminen näyttelevät aina vain suurempaa roolia autoteollisuudessa. Huolia vähensi kuitenkin Googlen sisaryhtiö Waymon sekä autovuokraamo Avisin taannoin julki tullut yhteistyösopimus, kun vuokraamon autoja käytetään robottiautojärjestelmien kehittämiseen. Nyt uutinen yhteistyöstä Applen kanssa on nostanut Hertzin osaketta jopa 18 prosenttia päivässä, nousun ollessa suurin sitten heinäkuun 2015.

Myös Applen autoprojektilla on ollut omat vastoinkäymisensä. Projektin väkimäärä ja kustannukset alkoivat karata, eikä toivottua tulosta näyttänyt syntyvän. Leikkausten jälkeen yhtiö päätti oman auton kehittämisen sijaan keskittyä itsestään ajavan auton järjestelmien kehittämiseen. Yhtiön toimitusjohtaja Tim Cook kertoi hiljattain yhtiön keskittyvän autonomiseen järjestelmään, joka on hänen mukaansa hyvin tärkeää ydinteknologiaa.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Jonahan

    Tässä näkee pörssikurssien perustuvan tarkkaan analyysiin ja lukuihin. Kurssi pomppaa viidenneksen siksi kun uutisoidaan kuuden auton vuokraamisesta Applelle. Mitään muuta yhteistyötä ei ole.

    • Janne Laakso

      Kyllähän nämä vuokraamiset kuitenkin hieman muistuttelevat ihmisille vuokraamojen olemassaolosta ja siitä, etteivät kyydinjakopalvelut, kimppakyyteilyt tai robottiautot välttämättä tarkoita autovuokraamojen kuolemaa.

Tuoreimmat jutut