Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Pilaako Intel Microsoftin Windows ARM -suunnitelmat? Väläyttää patenttiestettä

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Microsoft suunnittelee yhdessä kumppaneidensa kanssa Windows 10 -tietokoneiden tuomista markkinoille ARM-pohjaisilla, ålypuhelimissa yleisillä suorittimilla ja järjestelmäpiireillä varustettuna. Inteliä tämä ei tietenkään miellytä, sillä ARM-laitteiden tulo uhkaa sen x86-arkkitehtuurin suoritinten asemaa. Intel on x86-suorittimissa ylivoimainen markkinajohtaja.

Vielä toistaiseksi Intel ei ole tehnyt mitään varsinaisia liikkeitä uusia Windows ARM -tietokoneita vastaan, mutta x86-arkkitehtuurin 40-vuotista historiaa juhlivan blogimerkinnän lopussa se ottaa kuitenkin yllättävin kovin sanankääntein kantaa aineettomien oikeuksiensa vahvuuteen sekä mahdollisiin tuleviin ratkuisuihin emuloida Intelin x86-arkkitehtuurin käskykantaa.

Intel ei nimeä erikseen Microsoftia tai sen ensimmäistä ARM-piirikumppania Qualcommia, vaan viittaa vain ”raportteihin yrityksestä emuloida Intelin x86-käskykantaa”. Uudessa Windows 10:n ARM-versiossa vanhat x86-pohjaiset Windows-sovellukset toimivat juuri emuloinnin ansiosta.

Lähes kaikista nykyisistä älypuhelimista löytyvät ARM-suorittimet ovat perinteisesti tarjonneet x86-suorittimia paremman suorituskyvyn suhteessa akunkestoon, virrankulutukseen ja lämmöntuotantoon, mutta pikku hiljaa ARM-suoritinten raaka suorituskykykin on alkanut hiipiä jo riittävälle tasolle haastamaan x86-suorittimet useammissa laitteissa.

Nähtäväksi jää, lähteekö Intel täydellä voimalla suojelemaan oikeuksiaan oikeustaistoissa Windows 10 ARMiin liittyen tai taipuvatko piiri- ja laitevalmistajat maksamaan Intelille korvauksia. Toki täytyy muistaa myös Microsoftin aseman olevan vahva. Se ei välttämättä pitäisi Intelin räväköistä toimista omien suunnitelmiensa torjumiseksi.

Toistaiseksi Microsoft on kommentoinut asiaa hyvin maltillisesti ZDNetille. ”Asiakkaat ovat kertoneet haluavansa aina yhteydessä olevia PC:eitä, jotka tarjoavat loistavan tuottavuuden loistavalla hinnalla, ja olemme luottavaisia kykyymme tuoda näitä houkuttelevia laitteita markkinoille toimimalla yhdessä laajan kumppanijoukon kanssa.”

Myös Intelin edustaja kommentoi vielä asiaa ZDNetille. ”Intel kunnioittaa aineettomia oikeuksia ja odotamme muiden tekevän samoin. x86-teknologia on sekä patentoitu että keskinen liiketoiminnalle, ja olemme huolestuneita jokaisella kerralla, kun muut näyttäisivät kopioivan sitä sopimattomasti. Tulemme kattavasti arvioimaan kaikki tuotteet, jotka väittävät emuloivan x86-teknlogiaa, ja pontevasti puolustamaan aineettomia oikeuksiamme jos uskomme niitä rikottavan”, todettiin Inteliltä.

Windows 10:llä varustettuja ARM-tietokoneita odotetaan markkinoille muun muassa Asukselta, HP:ltä ja Lenovolta.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Jonahan

  ”tai taipuvatko piiri- ja laitevalmistajat maksamaan Microsoftille korvauksia”

  Pitäisi varmaan olla Intel eikä Microsoft.

  Kieltämättä Intelin teksti oli yllättävän rankka, taitaa vähän polvet tutista kun peruskäyttöön riittävän ARM:n saa halvemmalla kuin Intelin ja ARM maailmassa SoCmn muokkaaminen ja tehojen kasvu on ollut viime aikoina huomattavasti nopeampaa.

  • Markus Lehtiniitty

   Jep. Kiitti korjauksesta.

 2. Matti#2

  Toivottavasti ei pilaa. Surface armilla edullisempaan hintaan, ohuempaan pakettiin ja pitempi akkukesto. Voisi olla uusi duuniläppäri.

Tuoreimmat jutut