Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tänään esiteltävä Applen iOS 11 lyö naulan 32-bittisten sovellusten arkkuun – katosivat jo näkyvistä App Store -hauista

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

App Storen tarjontaa.Apple odotetaan esittelevän tänä iltana WWDC-kehittäjäkonferenssin avauksessa uuden iOS 11 -käyttöjärjestelmäversion.

Yksi iOS 11:n muutoksista näyttäisi olevan tuen päättäminen vanhoille 32-bittisille sovelluksille. Kyse on käytännössä sovelluksista, joita ei ole päivitetty merkittävästi muutamaan vuoteen.

iOS 11:n esittelyn alla Apple on nyt lopettanut 32-bittisten sovellusten esittämisen jo App Store -sovelluskauppansa hakutuloksissa. Tämä tekee sovellusten löytämisestä ilman suoraa linkkiä lähes mahdotonta.

Viimeisimmät iOS-julkaisut ovat jo enteilleet tuen päättymistä 32-bittisille sovelluksille. Toissa syksynä julkaistu iOS 9 alkoi varoittaa käyttäjiä 32-bittistä sovellusta avattaessa, että sovellus saattaa hidastaa laitteen toimintaa. Hiljattain julkaistusta iOS 10.3:sta alkaen laitteet ovat varoittaneet, etteivät 32-bittiset sovellukset välttämättä enää toimi tulevien iOS-versioiden kanssa.

Tuki 64-bittisille iOS-sovelluksille alkoi syksyllä 2013 iPhone 5s:n julkaisun yhteydessä. Uusilta sovelluksilta on edellytetty tukea 64-bittiselle järjestelmälle helmikuusta 2015 alkaen. Bittisyys ei ole kytköksissä käyttäjien omiin ratkaisuihin, vaan Apple haluaa potkia sovelluskehittäjät päivittämään vanhat sovelluksensa tukemaan 64-bittisiä järjestelmiä.

Nykyiset iOS-versiot toimivat vielä 32-bittisellä suorittimella varustetuissa iPhone 5:ssä ja 5c:ssä sekä neljännen sukupolven iPadissä. Näiden laitteiden julkaisusta tulee ensi syksynä kuluneeksi viisi vuotta. Viime syksynä iOS-tuen ulkopuolelle putosi muun muassa viisi vuotta täyttänyt iPhone 4s.

Yhtenä syynä 32-bittisten sovellusten tuen päättymiseen ovat myös sen tarjoamat mahdollisuudet Applelle. Kun kaikki sovellukset ovat 64-bittisiä, ei tukea 32-bittisyydelle tarvita enää järjestelmäpiirissäkään, mikä käytännössä vapauttaa lisää suorituskykykapasiteettia uusiin tarpeisiin.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Hendriks

    Olisi aina hyvä laittaa tällaisiin uutisiin lyhyt selitys, mitä 32- tai 64-bittisyys tarkoittaa, jos uusia lukijoita haluaa,. 😊

  2. Jonahan

    Ainakin minä löysin useampiakin 32-bittisiä softia haulla Suomen Appstoresta, mutta voi toki olla, että jonkun muun maan kaupasta ne ovat jo hävinneet.

    Käytännössä tuosta 64-bittisyydessä ei ole juurikaan eroa 32-bittiseen. Softat ovat jonkun verran nopeampia, koska ARM64-käskykanta on monipuolisempi ja rekistereitä taisi olla käytössä enemmän. 32-bittisen runtimen pudottaminen pois tuo jonkun verran lisää vapaata muistia laitteisiin.

    Softa, joka on App Storessa ja *ei* ole 64-bittinen on softa, jota ei ole päivitetty enää vuosikausiin, App Store kun on vaatinut uusilta binääreiltä 64-bittisyyttä pitkään. Niiden toiminta on todennäköisesti tänä päivänä muutenkin heikkoa, jos toimivat lainkaan.

Tuoreimmat jutut