Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Androidin tietoturva parani – mutta paljon on vielä tehtävää: puolet käytettävistä Android-laitteista ei saanut yhtään turvapäivitystä viime vuonna

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Androidin tietoturvaa pitää yhä parantaa.

Androidin tietoturvaa pitää yhä parantaa.

Google on kertonut Androidin tietoturvallisuuden parantumisesta viime vuonna. Vaikka kiistatonta edistystä tapahtui, myöntää Google itsekin tarpeen lisäparannuksiin.

Google aloitti kuukausittaisten Android-tietoturvakorjausten julkaisun syksyllä 2015. Vuonna 2016 ainakin yhden Android-alustatason tietoturvakorjauksen vastaanotti yli 735 miljoonaa laitetta yli 200 eri valmistajalta.

Koska Android-laitteita on kuitenkin käytössä yli 1,4 miljardia, jäi näin puolet laitteista vuonna 2016 kokonaan ilman ainuttakaan Androidin tietoturvapäivitystä.

Lisäksi parannettavaa olisi edelleen päivitysten nopeudessa. Googlen mukaan vain  ”yli puolet TOP50-laitteista maailmanlaajuisesti sai päivityksen viimeisellä neljänneksellä 2016”.

Vaikka Google julkaisee Android-tietoturvakorjaukset kuukausittain, eivät valmistajat niitä välttämättä laitteilleen päivityksenä tuo. Google on nostanut nyt esille joukon ansiokkaasti, 60-95 prosenttisesti, uusia tietoturvapäivityksiä saaneet laitteet:

 • Google Pixel
 • Google Pixel XL
 • Motorola Moto Z Droid
 • OPPO A33W
 • Nexus 6P
 • Nexus 5X
 • Nexus 6
 • OnePlus 3
 • Samsung Galaxy S7
 • Asus Zenfone 3
 • bq Aquarius M5
 • Nexus 5
 • Vivo V3 Max
 • LG V20
 • Sony Xperia X Compact

Tänä vuonna tietoturvapäivitysten tilanteen pitäisi parantua. Google tekee muutoksia päivitysohjelman helpottamiseksi. Valmistajista muun muassa Nokia-puhelimia tekevä HMD Global on luvannut kuukausittaiset Android-tietoturvakorjaukset koko puhelinmallistolleen. Yhdysvalloissa antamansa lupauksen mukaan myös Samsung aikoo parantaa suoritustaan ja julkaista jatkossa myös muille kuin huippupuhelimilleen kuukausittain tietoturvakorjauksia.

Google vahtii Androidin tietoturvaa myös muuten kuin vain päivityksin. Se tarkistaa Play-kauppaan pääseviä sovelluksia ja nykyisin oletuksena Android-laitteissa päällä oleva Verify Apps -toiminto valvoo sovelluksia itse laitteissa – ja voi pahassa tilanteessa jopa poistaa haitallisen sovelluksen laitteesta käyttäjältä kysymättä.

Google kertoo, että vuoden 2016 loppuun mennessä 0,05 prosenttia laitteista, joihin ladattiin sovelluksia vain Google Playn kautta, sisälsi mahdollisesti haitallisen sovelluksen. Tällaisia voivat olla erilaiset troijalaiset, vihamieliset lisäsovellusten lataajat, takaovia eli pääsyn laitteen tietoihin sovelluksen kehittäjällä sisältävät sovellukset sekä kalastelusovellukset. Kaikkien näiden yleisyys uusissa Google Play -asennuksissa pieneni.

Laitteissa, joihin ladattiin sovelluksia myös Google Playn ulkopuolelta, haitallisia sovelluksia löytyi 0,71 prosentista. Käytännössä siis lähes yhdessä sadasta Android-laitteesta on jonkinlainen haitallinen sovellus. Tältä osin Google ruoskii itseään: osuus on noussut vuoden 2015 alun 0,5 prosentista. Tänä vuonna tehtävillä uusilla toimilla Google uskoo kuitenkin uskovan kääntävänsä luvun laskuun.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Korjaus

  ”Käytännössä siis lähes yhdessä sadasta Android-laitteesta on jonkinlainen haitallinen sovellus”

  Mikäs harjoittelija siellä on kirjoittelemassa? Vai onko loogisessa päättelyssä puutteita?

 2. Voihan Antero

  Harmi ettei Sony huolehdi vanhempien Xperia puhelimien tietoturvasta millään muotoa. Esim 2014 tullut Xperia Z1 Compactin viimeisin tietoturvapäivitys on vuoden 2015 marraskuulta. Xperia M5:sen (julkaistu 2015 syyskuussa) viimeisin järjestelmäpäivitys Versio: 30.2.A.1.21 ei onnistu OTAna eikä tietokoneella. Täytyy vaihtaa merkkiä.

Tuoreimmat jutut