Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Näin neljä uusinta 9,7 tuuman iPadia eroavat toisistaan – kannattaako päivittää?

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Tänään julkistettu Apple iPad.

Tänään julkistettu Apple iPad.

Apple julkisti tänään uuden iPadin. Nimi on nyt yksinkertaisesti vain iPad. Käytännössä kyse on uudesta 9,7 tuuman kokoisesta hinnat alkaen -versiosta iPad-mallistoon.

Uudessa iPadissa yhdistyy pitkälti iPad Air 2:n tekniikka iPad Airin kuoriin ja akkuun, varustettuna uudemmalla ja tehokkaammalla Apple A9 -järjestelmäpiirillä. Alta löytyvä taulukko kertoo selvästi, kuinka viime vuoden kalliimpi 9,7 tuuman iPad Pro eroaa selvästi joukosta monin osin kehittyneempänä. Tärkeimpinä eroina iPad Prossa, myös uuteen iPadiin verrattuna, on parempien näytön ja kameroiden ohella erityisesti myös tuki Apple Pencil -kynälle sekä Smart Keyboard -näppäimistölle.

Applen odotetaan myöhemmin kesän tullessa julkistavan vielä päivitetyn 12,9 tuuman iPad Pron sekä uuden 10,5 tuuman iPadin, todennäköisesti myös iPad Pro -nimellä – ja mahdollisesti alla nyt vertailtavan 9,7 tuuman iPad Pron korvaajaksi.

Kaikkia alta löytyvän taulukon tabletteja yhdistävät esimerkiksi iOS 10 -ohjelmisto, 9,7 tuuman näyttö 2048×1356 pikselillä ja tismalleen sama koko pituus- ja leveyssuunnassa. Paksuudessa ja painossa on eroja.

Akkujen ja järjestelmäpiirien eroista huolimatta Apple lupaa myös kaikille saman 10 tunnin akunkeston verkkoselailussa Wi-Fillä, videon katselussa tai musiikin kuuntelussa ja 9 tunnin akkukeston verkkoselailussa mobiiliverkkoa käytettäessä.

Tänään julkistetun iPadin hinta 32 gigatavun muistilla on alkaen 419 euroa, 30 euroa tähän asti myytyä iPad Air 2:ta vähemmän. iPad Air 2 poistuu nyt markkinoilta uutuuden tieltä. 9,7 tuuman iPad Pron hinnat lähtevät 32 gigatavun muistilla 699 eurosta, joten se on merkittävästi kalliimpi.

Käytännössä uusi iPad eroaa iPad Air 2:sta niin vähän, ettei päivittäminen siitä uutuuteen kannata. Alkuperäiseen iPad Airiin nähden uutuus tarjoaa lisää suorituskykyä, ollen mittauksissa yli tuplasti nopeampi. iPad Aireista päivitystä kannattaa kuitenkin harkita ennemmin jo iPad Pro -malleihin. Uusi iPad voi olla hyvä vaihtoehto ensimmäistä iPadia hankittaessa tai päivityksenä vielä vanhemmista, iPad Aireja edeltäneistä neljästä eri 9,7 tuuman iPad-mallista.

Osa eroista, kuten barometrin puute iPad Airista, on tableteissa melko merkityksettömiä. Tablettikäytössä kun olinpaikan korkeuden muutosten mittaamisella ei ole juuri hyötyä, toisin kuin älypuhelinten aktiivisuus- ja liikuntaseurannassa.

iPad Pron näyttö ja kamera pystyvät tallentamaan laajempaa väriskaalaa DCI-P3-määrittelyn mukaisesti. Käytännössä värit tallentuvat ja näkyvät tarkemmin todenmukaisina. Lisäksi iPad Prossa on myös True Tone -näyttö, joka sovittaa näytön sävyt paremmin käyttöympäristöön sopivaksi ja parantaa näytön luettavuutta kirkkaassa valossa, kuten auringossa, yhdessä heijastuksia vähentävän pinnan kanssa selvästi.

iPad Pro tukee myös ainoana liikettä tallentavia Live Photos -kuvia, sisältää ainoana kuvausvalon sekä Applen kielellä Focus Pixels -tarkennuksen eli vaiheen tunnistavan, käytännössä normaalia kontrastitarkennusta nopeamman tarkennuksen mahdollistavan PDAF-tarkennuksen.

Juttua päivitetty: Tarkennettu uuden iPadin ja iPad Air 2:n vertailua.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Veke

  ”Käytännössä uusi iPad eroaa iPad Airistakin, saati sitten iPad Air 2:sta niin vähän, ettei päivittäminen niistä uutuuteen kannata”

  No onhan tuo nyt reilusti alkuperäistä kolme ja puoli vuotta vanhaa Airia nopeampi ja RAM-muistiakin on tuplasti.

  Kannattavuus on tietysti jokaisen itse arvioitava. Kakkosesta ei, mutta ykkösestä päivitystä en pidä mitenkään typeränä. Eihän ensimmäisessä Airissa toimi edes se moniajo (split view).

  • akzuh

   Yhdyn tähän. Ram lisääntyminen lisää sujuvuutta käyttämiseen, siis jos vrt air1. Air2 päivittämiselle ei oikein järkeä.

   • Markus Lehtiniitty

    Nämä oli hyviä kommentteja. Päätin muuttaa artikkelia tuolta osin pehmeämmäksi. Kyllä parantunut suorituskyky iPad Airista voi olla jo ihan riittävä päivityssyy.

    2x peruslaskenta ja 2,7x grafiikkasuorituskyky Apple nähtävästi lupaa A7 -> A9 välille.

 2. Hendriks

  En näe mitään syytä päivittää Air 2:stani!. Mihin sitä tehoa tarvitsee?. En ole huomannut koskaan tarvinneeni sitä lisää!. 🤔

 3. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

  Eikös tuo ole hyvä vaan, että muutokset on niin pieniä, ettei kannata edellisen sukupolven laitetta päivittää? Noin se mun mielestä pitää mennäkin.

  Joskus PC:t kehittyi niin rajua vauhtia, että jatkuvasti piti olla ostamassa uutta rautaa. Tuliterän huippukoneen kun osti niin viimeistään puolen vuoden päästä ilmestyi peli, joka laittoi näyttiksen polvilleen. Jos noissa kovin suuria päivityksiä tulisi niin sitten porukka valittaisi, että jatkuvasti saa olla vaihtamassa laitetta.

 4. kjns

  Sanoisin myös, ettei Air 2:sta ole mitään järkeä pääivittää uuteen iPadiin, mutta ykkös Airista päivitys voisi jo olla perusteltu.

  Itse ostin Air 2:n kun vanha Air kohtasi kivilattian, ja se on kyllä ollut erittäin hyvä peli!