Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Android Nougat saa seuraajan – näitä uudistuksia tarjoaa Android O:n ensimmäinen testiversio

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Android logo

Google on tänään julkaissut ensimmäisen developer preview -version tulevasta Android O -käyttöjärjestelmästä. Varhainen testiversio antaa sovellus- ja laitekehittäjille mahdollisuuden tutustua seuraavan ison Android-päivityksen rakenteellisiin uudistuksiin, ja samalla saadaan ensimmäinen kurkistus päivityksen tuomiin uusiin ominaisuuksiin ja toimintoihin.

Android O jatkaa Nougatin viitoittamalla tiellä virrankulutuksen hillitsemisen kanssa. Järjestelmä lisää automaattisia rajoituksia sille, mitä sovellukset voivat tehdä taustalla ollessaan. Erityisesti taustalla tapahtuvia palveluja ja sijaintipäivityksiä rajoitetaan. Rajoitusten ansiosta kehittäjien on helpompi luoda sovelluksia, joilla on vähäinen vaikutus laitteen virrankulutukseen ja akkukestoon.

Ilmoituksille esitellään uutuutena erityiset kanavat, notification channels, jotka auttavat hallitsemaan sovelluksilta tulevia ilmoituksia. Sovelluskehittäjä voi määrittää sovelluksellensa eri kanavia käyttäviä ilmoituksia, ja laitteen käyttäjä voi estää tai muuttaa ilmoitusasetuksia kanavakohtaisesti, sen sijaan että käyttäjän täytyisi muokata tai estää kaikki tietyltä sovellukselta saapuvat ilmoitukset. Lisäksi Android O helpottaa ilmoitusten tarkastelua uudistamalla niiden ryhmittelyä ja ulkoasua.

android o logo

Android O.

Autofill API on uusi rajapinta, joka mahdollistaa lomakkeiden automaattisen täytön eri sovelluksissa. Samaan tapaan kuin salasanasovellukset muistavat kirjautumistiedot eri sovelluksissa ja verkkosivuilla, voi automaattista täyttöä tarjoava sovellus muistaa käyttäjän kirjautumistietojen lisäksi esimerkiksi osoitteet ja muut vastaavat, jolloin kaikkia tietoja ei tarvitse aina näppäillä uudestaan eri sovelluksissa. Käyttäjä voi valita haluamansa ”autofill-sovelluksen” samaan tapaan kuin hän valitsee haluamansa näppäimistön laitteessaan käytettäväksi.

Android Nougat toi natiivituen jaetun näytön moniajolle, eli kahdelle samaan aikaan avoinna olevalle sovellusikkunalle, ja Android O jatkaa vielä pykälän verran pidemmälle. Sen mukana tulee PIP-toiminto (picture in picture), eli mahdollisuus katsoa videota erillisessä pikkuikkunassa samalla kun käyttäjä esimerkiksi viestittelee toisessa sovelluksessa.

Adaptive icons tarkoittaa sovelluskuvakkeita, jotka voidaan esittää eri muodoissa riippuen siitä, miten käytettävä laite haluaa ne näyttää. Kuvakkeet voivat esimerkiksi näkyä pyöreinä tai neliön muotoisina riippuen siitä, minkälainen teema on käytössä. Kuvakkeet voivat myös käytettäessä näyttää animaatioita.

Edellä lueteltujen lisäksi on Android O:ssa muun muassa tuki korkealaatuisille Bluetooth-audiokookedeille, kuten Sonyn LCAD:lle. Lisäksi mukana on monia muita uudistuksia esimerkiksi rajapinnoissa ja sovelluskehittäjille annettavissa mahdollisuuksissa. Nyt julkaistu versio on vasta ensimmäinen ennakkokatsaus, ja lisää uudistuksia on luvassa tulevissa versioissa. Nexus-laitteiden beetatestiohjelma on luvassa myöhemmin, ja Google esittelee Android O:ta laajemmin toukokuussa järjestettävässä Google I/O -konferenssissa.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Hendriks

  Eipä taida tulla koskaan S7:lle!. 😕

  • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

   Mut ethän sä päivittäny Nougattiinkaan? 🙄

   • Hendriks

    Niin, vielä?.

    • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

     Niin, no odotat sinne saakka kunnes O julkistetaan. Sitten tuntuu kuin olisi saanut ihka uuden päivityksen ja taas voit päristellä vuoden eteenpäin. 👍

 2. Lollipoppi

  Sony Xperian vanhemmissa puhelimissa porskutellaan vielä Lollipopilla ja ytimen versio 2015 marraskuulta, katsonpa tarkkaan minkä puhelimen seuraavaksi hankin. Kyllä puhelin saisi olla toimiva ja turvallinen ainakin sen 3 vuotta.

  • Applen iOS päivitetään n. viiden vuoden ajan.

   • SANDY

    Harva pitää puhelinta enään noin kauan, useimmilla on se 1-3 vuotta vaihto sykli ja onhan applekin sanonut että älypuhelimen (iphone) käyttöikä olisi riittävä kun tulee 3 vuotta täyteen

    • Hendriks

     Kyllä nykyään puhelimet ovat jo niin hyviä, että harva vaihtaa edes kahdessa vuodessa!.

Tuoreimmat jutut