Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kommentti: Millaista menestystä uusilta Nokia-puhelimilta kannattaa odottaa?

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Uudet Nokia-älypuhelimet esiteltiin viime sunnuntaina.

Uudet Nokia-älypuhelimet esiteltiin viime sunnuntaina.

Uudet Nokia-puhelimet – älykkäät Nokia 3, Nokia 5 ja Nokia 6 ja peruspuhelin Nokia 3310 – näkivät päivänvalon vajaa viikko sitten Barcelonassa. Alkuvastaanotto oli erinomainen. Erityisesti uusi versio Nokia 3310:stä herätti hurjasti huomiota Mobile World Congress -messuilla.

Uusi Nokia 3310.

Uusi Nokia 3310.

Vaikka päähuomio tuntui kiinnittyvän uuteen Nokia 3310:een, ovat todellisuudessa uudet älypuhelimet myynnin kannalta merkittävämmässä roolissa. Peruspuhelimet ovat supistuva markkina eikä 3310-hype sitä muuksi muuta. Monet 3310:stä nyt innostuneetkaan eivät kuitenkaan sitä tule oikeasti ikinä ostamaan. Ei uusi nimi tee peruspuhelimesta juuri sen houkuttelevampaa sitten, kun on oikeasti aika lyödä rahaa tiskiin. Nostalgiahurmiossa hetken kiinnostuksen se voi kuitenkin herättää.

Ilahduttavaa on, että kaikki uudet Nokia-älypuhelimet vaikuttavat poikkeuksellisen laadukkailta hintaansa nähden. Lisäksi Nokia-puhelimista nykyisin vastaava HMD Global onnistui yllättämään puhtaimmalla mahdollisella Androidilla, johon se ei ole tehnyt mitään ylimääräisiä omia lisäyksiään, sekä erinomaisella lupauksellaan kuukausittaisista Android-tietoturvakorjausten julkaisusta koko Android-puhelinmallistolleen.

Erityisesti 139 euron Nokia 3 ja 189 euron Nokia 5, mutta myös 229 tai 299 euron versiosta riippuen Nokia 6 ovat omissa hintaluokissaan poikkeuksellisen laadukkaan tuntuisia. Muotoilussa on onnistuttu erinomaisesti eikä laatutuntumassa ole moitteen sijaa. Erityisesti Nokia 3 tuntuu jopa hämmästyttävän hyvältä ollakseen alle 150 euron puhelin.

Nokia 3.

Nokia 3.

Lähtökohdat uusissa äly-Nokioissa tuntuisivatkin olevan erinomaisesti kohdallaan. Sekään ei kuitenkaan takaa menestystä nykypäivän erittäin kilpailluilla markkinoilla. Maailmalla Nokia-älypuhelimilla tulee olemaan vaikea tie kuljettavanaan merkittäviin markkinaosuuksiin.

Kuuta pitää kurkotella, mutta maailman suurimpien älypuhelinmerkkien joukkoon nousu maailmanlaajuisesti on kenties liikaa toivottu. Maailmassa toimitettiin viime vuonna noin 1,5 miljardia älypuhelinta.

Useiden eri Barcelonan taustakeskustelujen perusteella Suomessa Nokia-puhelinten voi kuitenkin odottaa ottavan nopeasti oman merkittävän markkinaosuutensa. Odotukset jo tämän vuoden loppupuolelle ovat vähintään 5-10 prosentin luokkaa, myöhemmin mahdollisesti enemmänkin. Tuoreimpien Gartnerin lukujen mukaan Suomessa Huaweilla (+Honorilla) oli 29 prosentin, Samsungilla 26 prosentin ja Applella 24 prosentin osuus älypuhelinmyynnistä. Nokia-puhelinten nousu tulee todennäköisesti syömään markkinoita kaikilta muilta, aivan alkuvaiheessa lähinnä Huaweilta ja Samsungilta Nokia-puhelinten tullessa aluksi vain edullisempiin hintaluokkiin.

Selvää on, että Suomessa Nokia-älypuhelinten markkinaosuus tulee olemaan maailman korkein. Jos näin ei tapahtuisi, oltaisiin myynnissä täällä epäonnistuttu surkeasti lähtökohdat huomioiden.

Yhteenvetona: Suomessa 10 prosentin markkinaosuus Nokia-älypuhelimille voi rikkoutua jopa jo tänä vuonna, maailmanlaajuisesti saman tason saavuttamisen todennäköisyys enää ikinä on erittäin pieni – mutta never say never.

Nokia 5.

Nokia 5.

Nokia 6.

Nokia 6.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Qwertyli

  Uskoisin, että erityisesti yritykset ovat kiinnostuneita Nokian uusista puhelimista. Päivitysten saatavuus on kuitenkin tärkeä asia tietoturvan kannalta, ja muutenkin yritykset eivät mielellään vaihda puhelimia kovin usein. Nokia mielletään edelleen laadukkaaksi merkiksi, joten se on selkeä etu.

 2. Henrik1

  Selvää on, että Suomessa Nokia-älypuhelinten markkinaosuus tulee olemaan maailman korkein. Jos näin ei tapahtuisi, oltaisiin myynnissä täällä epäonnistuttu surkeasti lähtökohdat huomioiden. 🤔

  Yhteenvetona: Suomessa 10 prosentin markkinaosuus Nokia-älypuhelimille voi rikkoutua jopa jo tänä vuonna, maailmanlaajuisesti saman tason saavuttamisen todennäköisyys enää ikinä on erittäin pieni – mutta never say never. 🤔 Aika näyttää…

  • Hendriks

   Siis HMD-älypuhelimet kyseessä!.

   • Faktuaattori

    Ei. Vaan HMD:n Nokia-älypuhelimet.

   • KöyhäPappa

    Uudessakaupungissa valmistetaan kahta Mercedes Benz -mallia tai siis … Valmet Automotive autoa.

    Ja ainakin meillä on Electroluxin jääkaappi, olkoon sitten ’oikeasti’ Igniksen, AEG:n tai vaikka MDH :)

 3. pitkäodotus

  Hyvä menestys tulossa, kumpa tekisivät 4,7″ näytöllä nokia 3 oloisen luurin,ehkä nyt odottaa, vaikeeta 5″ liian iso taskuun.

  • Hendriks

   Oletko Trump?. 😃

 4. nimetön

  Mä odotan, että tulisi lähes 6″ lippulaiva Nokia.
  Hinnaksi 400-450€.
  Vielä, kun qwertyn tuohon lisäksi niin nam!

 5. Qwertyli

  Mielestäni ei olisi mitenkään erikoista, että Nokia saavuttaisi maailmanlaajuisesti 10 prosentin markkinaosuuden. Maailmassa on miljardeja ihmisiä, joilta puuttuu älypuhelin. Nokian puhelimet ovat hintaluokassaan laadukkaimpia ja päivitysten myötä myös pitkäikäisimpiä. Nokian mahdollisuudet väkirikkaassa Intiassa ja osin myös Kiinassa ovat hyvät.

  • Hendriks

   Kiinassa ei kovinkaan hyvät!. Paikalliset merkit jyräävät!.

 6. Jiipee

  Nyt näkymät tuntuvat huomattavasti vahvemmilta kuin ennen messuja. Kovan pöhinän saivat aikaiseksi. Olin aika skeptinen myyntikanavien suhteen, mutta nyt tilanne voi olla hyvä ellei erinomainen.
  Androidin päivityslupaus välttämättä heti vakuuta ostajia, mutta auttaa pidemmän päälle.
  Toinen, mistä olin epäileväinen, on kompinenttien saatavuus. Jossakin oli hyvä taustoitus, miten Qualcoom voi olla nyt HMDlle tärkeä kumppani vanhoists Nokia-taistoista huolimatta. Kaikki suuremmat kilpailijat tekevät/suunnittelevat omia prossujaan ja HMD-Nokia lisää kiinnostavuutta Qualcommilla.
  Jos Foxconnin katteet on ok, on tuo uusi HMD-ssetup todella kustannustehokas malli.
  Eniten epäilyttää, saako HMD-Nokia erottauduttua ylemmissä hintaluokissa, kun omaa teknologiakehitystä ei ole. Foxconn tehnee osansa, mutta uusien qimmickien kohdalla voi olla hiljaisempaa.

  • Faktuaattori

   Nokialta tulee jeesiä teknologiapuolelle. Tästä oli puhetta MWC:ssa. Nokia on tässä kokonaisuudessa paljon muutakin kuin ”nimi puhelimen kyljessä”, vaikka moni yrittääkin asiaa vähätellä.

   • Jiipee

    Voi sieltä pientä jeesiä tulla, mutta hyvin rajatusti – jotain design-jengiä sinne taisi jäädä. Linkedinissä tai muualla ei ole mitään merkkejä ollut, että Technologies-yksikkö rekryäisi puhelinporukkaa. Rekryt vain ozoon tai terveysratkaisuihin. Mikä sinällään kuulostaa loogiselta

    • Faktuaattori

     Ei tarvitse rekrytä jos jengi on jo talossa?

     Kannattaa kuunnella Surin keynoteja niistä paljastuu monesti mielenkiintoisia asioita.

     Kuten tämä:
     http://oi59.tinypic.com/2reju54.jpg

     • Jiipee

      On myös muidtaakseni sanonut, että tuki HMDlle lähinnä patentit ja laadunvarmistus. Katsotaan, jos jaksan kaivella.
      En ihan saanut käsitystä, mihin tuolla talentilla viitattiin, mutta aika iso osa patenteista on kai verkkoteknologiaan liittyviä?

 7. Juha

  Nämä oli erinomaiset alkumallit, jotka on tarkoitettu pääasiassa Intian, Pakistanin, Brasilian, Venäjän, Nigerian, Filippiinien jne. markkinoille. Noissa myydään 1/3 maailman puhelimista, ei ole paikallisia vahvoja valmistajia ja Nokian tuotemerkki on edelleen vahva. Tänä vuonna tulee 1% globaali markkinaosuus, ensi voiden lopussa 2% ja alkaa murtautua silloin top-10 valmistajien joukkoon. Huippumalli (Nokia 8) tulee länsimarkkinoille loppuvuodesta.

 8. Juha

  Nokialla on markkinoilla vielä vahva asema. Luulen, että alkaa uusi Nokian nousu. Nokia on laadun tae.

  • Hendriks

   Sis HMD:n nousu?. 🤔 Menestystä voi tulla korkeintaan Intian ja Pakistanin markkinoilla!.

   • Jiipee

    Volyymit varmaan suhteellisen pieniä, mutta ostajien alhainen ikä Kiinassa on kai yllättänyt HMN Nokia 6n osalta.

    Kyllä se on Nokiankin nousua. Patentti- ja lisenssimaksut aika rajallisia, mutta brändin vahvistuminen avittaa Nokian Ozo- ja terveysteknologian liiketoimintaa. Mielenkiinnolla odotan, mitä sieltä putkesta on tulossa. Alustauutiset olivat itselle mielenkiintoisimpia noista julkistuksista. Jos pärjäävät, siellä on iso markkina takana. Withingsin Steel HR on ollut positiivinen kokemus toistaiseksi.

Tuoreimmat jutut