Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Täysi floppihan siitä tuli: kansa ideoi älypuhelimen – suuren puhelinvalmistajan toteutus ei kuitenkaan miellyttänyt

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

ZTE Hawkeye.

ZTE Hawkeye.

Kun kiinalainen ZTE aloitti yhteisöprojektinsa uuden erityisen mobiililaitteen kehittämiseksi, tuskin kuviteltiin lopputuloksen muodostuvan aivan tällaiseksi. ZTE toi alkuvuodesta yhteisön ideoiden perusteella kehitettävän puhelimen ennakkomyyntiin joukkorahoituspalvelu Kickstarterin kautta. Nyt puhelimen myynti on lopetettu, koska se ei kiinnostanut juuri ketään.

ZTE oli asettanut Kickstarter-kampanjansa vähimmäisrajan 500 000 dollariin. Lopulta se sai kasaan vain 36 245 dollaria ennen kuin nyt homma puhallettiin poikki. Vain alle 200 ostajaa oli kiinnostuneita 199 dollarin hintaan tarjotusta puhelimesta. Näiltä harvoiltakaan ei nyt rahoja veloiteta.

Kampanjan lopettamisesta vihjattiin jo ennakkoon.

ZTE:n puhelimessa oli kaksi erikoisuutta: sen tiettyjä toimintoja olisi voinut ohjata katseella – esimerkiksi selata luettavaa tekstiä eteenpäin ja niin edelleen – sekä tarttuvalla lisäkuorella puhelimen kiinnittää erilaisille pinnoille, vaikkapa kiinni peiliin. Nämä olivat yleisön ehdottamia ja parhaaksi äänestämiä ideoita.

ZTE Hawkeyen voi kiinnittää vaikka peiliin.

ZTE Hawkeyen voi kiinnittää vaikka peiliin.

ZTE kompastui kuitenkin puhelimen toteutuksessa liian vaatimattomiin teknisiin ominaisuuksiin sekä pitkään odotukseen. Puhelimesta olisi pitänyt maksaa jo nyt, kun toimitukset olisivat alkaneet vasta syyskuussa.

Lopullisesti ZTE ei ole ideaa puhelimesta vielä haudannut, vaan se tulee palaamaan siihen ja kehittämään puhelimen tekniikkaa yleisön antaman palautteen perusteella. Todennäköisesti luvassa on samoilla erikoisuuksilla, mutta paremmin teknisin ominaisuuksin varustettu puhelin – toki myös korkeammalla hintalapulla. ZTE ei lähtenyt parantamaan jo Kickstarterissa myydyn puhelimen ominaisuuksia suoraan, koska Kickstarterissa se oli sitoutunut 199 dollarin hintaan, jota ei voi ilman projektin perumista muuttaa.

Valitettavasti ZTE:n suunnittelemat muutokset vievät myös älypuhelimen aikataulun jälleen pidemmälle. Pitkä odotus lopulta ei niin ihmeelliselle puhelimelle voi olla speksejä jopa suurempi syy kiinnostuksen puutteeseen.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Pyramidi

  ZTE sentään rehdisti puhalsi pelin poikki ja palautti rahat.

  Vertailun vuoksi suomalainen Solu keräsi Kickstarterissa rahaa uuteen tietokoneeseen, teki niitä pienen erän ilmeisesti pienelle sisäpiirille ja näillä näkymin jättää muut ilman tietokonetta ja ilman rahoja. Solun projekti alkoi jo elokuussa 2015. Nyt on ollut pitkään aivan hiljaista.

  Solun keräämä kokonaissumma oli niin pieni, että varmasti tiesivät itsekin, että eivät he sillä summalla pysty toteuttamaan lupauksiaan. Heidän olisi pitänyt keskeyttää heti ja palauttaa rahat. Mitään selitystä ei ole annettu, että mihin rahat käytettiin. Omiin palkkoihin ja messuilla matkusteluun?

 2. juujika

  ”Nämä harvat saavat nyt rahansa takaisin.”

  Ei Kickstarterissa rahat kulje jos projekti ei toteudu. Vasta siinä vaiheessa kassakone laulaa. Ettekö ole ikinä osallistuneet yhteenkään projektiin?

  • Pyramidi

   Riippuu projektista. Suomalaiset Solu ja Jolla toteuttivat sellaisen mallin, että rahat otettiin kyllä kaikilta, mutta laitteen sai vain pieni osa rahoittajista. Jolla yrittää nyt palauttaa rahat. Solu on täysin hämärän peitossa.

   Eli vaikka projekti ”toteutuu” (siis rahat otetaan), ei se tarkoita, että jokainen saa mitä tilasi.

  • Markus Lehtiniitty

   Oho, tuli hieman väärällä tavalla ilmaistua asia. Kiitos korjauksesta.

 3. Kairaaja

  Hienohomma, että rahat palautetaa. Toista se solulla ja jollalla on…

Tuoreimmat jutut