Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nokia nosti lisää kanteita Applea vastaan – jo hengästyttävä lista eri maita

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Vain 30 prosenttia maailman älypuhelinmyynnistä tuo tuloja Nokialle.

Vain 30 prosenttia maailman älypuhelinmyynnistä tuo tuloja Nokialle.

Nokia on nostanut vielä lisää kanteita niiden lisäksi, joissa se jo eilen haastoi Applen oikeuteen Yhdysvalloissa ja Saksassa.

Lisäksi myös Apple on haastanut oikeuteen kaksi yhtiötä tytäryhtiöineen, joille Nokia on siirtänyt patentteja hyötyen edelleen taloudellisesti niiden perusteella kertyvistä tuloista. Nämä yhtiöt ovat käyneet kanteillaan Applea vastaan ja syyskuussa ja viime viikolla voittaneet 22,1 miljoonan ja 7,3 miljoonan dollarin korvaukset Applelta ensimmäisessä oikeusasteessa. Applen kanteen mukaan se syyttää Nokiaa vehkeilystä haastettujen yhtiöiden Acacian ja Conversantin kanssa, ja vaatii Nokian näiden kanssa tekemien patenttien siirtojen mitätöintiä. Apple näkee Nokian pyrkineen kiertämään alan standardeille elintärkeiden elintärkeiden patenttien lisensoinnin FRAND-ehtoja, kun Acacia ja Conversant ovat hakeneet näitä korkeampia korvauksia.

Nokia puolestaan katsoo Applen tuotteiden loukkaavan useita Nokian patentteja. Nokian yhteensä 11 maassa nostamat kanteet koskevat 40:tä muun muassa näyttö-, käyttöliittymä-, ohjelmisto-, antenni-, piirisarja- ja videokoodausteknologiaan liittyvää patenttia. Kanteet on nyt nostettu:

 • Düsseldorfin tuomioistuimessa Saksassa – 8 patenttia *
 • Mannheimin tuomioistuimessa Saksassa – 4 patenttia *
 • Münchenin tuomioistuimessa Saksassa – 2 patenttia *
 • Helsingin Markkinaoikeudessa – 3 patenttia
 • Lontoon ylemmän oikeusasteen tuomioistuimessa Yhdistyneissä Kansakunnissa – 3 patenttia
 • Torinon tuomioistuimessa Italiassa – 4 patenttia
 • Tukholman patentti- ja markkinaoikeudessa Ruotsissa – 3 patenttia
 • Barcelonan kaupallisessa tuomioistuimessa Espanjassa – 1 patentti
 • Haagin alioikeudessa Alankomaissa – 3 patenttia
 • Pariisin korkeimmassa oikeudessa Ranskassa – 1 patentti
 • Hong Kongin korkeimmassa oikeudessa – 1 patentti
 • Tokion piirituomioistuimessa Japanissa – 2 patenttia
 • Texasin itäisen piirin alioikeudessa Yhdysvalloissa – 18 patenttia *
 • Yhdysvaltain kansainvälisen kaupan komissiossa – 8 patenttia

(* 21.12.2016 nostetut ja julkistetut kanteet).

Nokia pääsi vuonna 2011 sopimukseen Applen kanssa osasta Nokia Technologiesin patenttiportfoliota, minkä jälkeen Apple on kieltäytynyt Nokian sittemmin tekemistä lisenssisopimustarjouksista liittyen muihin Nokian patentteihin, jotka ovat käytössä useissa Applen tuotteissa. Nokian ja Applen vuoden 2011 sopimus on päättymässä nyt vuoden lopussa.

”Pitkäaikaisten tutkimukseen ja kehitykseen kohdennettujen investointiensa myötä Nokia on luonut monia nykyisissä mobiililaitteissa, kuten Applen tuotteissa, hyödynnettäviä perusteknologioita tai vaikuttanut niiden kehitykseen. Olemme useiden vuosien ajan pyrkineet neuvottelujen kautta pääsemään Applen kanssa sopimukseen näihin teknologioihin liittyvien patenttien käytöstä, mutta nyt ryhdymme toimiin puolustaaksemme oikeuksiamme”, toteaa Nokian patenttiliiketoiminnasta vastaava johtaja Ilkka Rahnasto.

Sen jälkeen kun Nokia hankki täyden omistuksen NSN:sta vuonna 2013 ja Alcatel-Lucentista vuonna 2016, yhtiöllä on nykyisin kolme arvokasta patenttisalkkua. Nokia on investoinut yli 115 miljardia euroa tutkimukseen ja kehitykseen viimeisen 20 vuoden aikana, ja yhtiön kymmenet tuhannet patentit käsittävät monia tärkeitä älypuhelimissa, tableteissa, henkilökohtaisissa tietokoneissa ja muissa vastaavissa laitteissa hyödynnettäviä teknologioita.

Nokian patenttien ja brändin lisensoinnista kertyvä liikevaihtovirta on 800 miljoonan euron vuositasolla ilman Apple-sopimusta.

Vain 30 prosentista maailmassa myydyistä älypuhelimista maksetaan nyt Nokialle patenttilisenssimaksuja. Nokialla ei tällä hetkellä ole ainuttakaan merkittävää kiinalaista lisensoijaa, kun Huawein patenttisopimus vuodelta 2008 on erääntynyt. Kiinalaisten merkittävien Xiaomin, Vivon ja Oppon kanssa Nokialla ei edes ole ollut sopimuksia.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Tuoreimmat jutut