Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tästä Nokian ja Applen patenttikiistassa on todella kyse – asiantuntija Applen kanteesta: ”Olen pitkään toivonut jonkun tekevän tämän”

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Patenttisodan osapuolet. Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ja Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

Patenttisodan osapuolet. Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri ja Applen toimitusjohtaja Tim Cook.

Nokia haastoi Applen eilen oikeuteen jo Saksassa ja Yhdysvalloissa yli 32 Nokian patentin loukkaamisesta ja samoihin aikoihin julkisuuteen tuli Applen puolestaan Yhdysvalloissa tiistain aikana nostama kanne kahta Nokian patentteja rahastavaa yhtiötä ja niiden tytäryhtiöitä vastaan.

Nokian ja Applen välillä voidaan todeta syttyneen jälleen vuosien näennäisen julkisen rauhan jälkeen patenttisota. Edellisen kerran Nokia ja Apple kävivät toistensa kanssa oikeutta eri rintamilla parin vuoden ajan ennen kuin ne 2011 solmivat sopimuksen, jossa Apple lisensoi Nokialta osan sen patenteista.

Tuo Nokian ja Applen solmima sopimus on päättymässä vuoden 2016 lopussa, mikä selittänee neuvotteluiden eskaloitumisen julkiseksi patenttisodaksi juuri nyt.

Taustalla Apple ja Nokia ovat kuitenkin neuvotelleet ja kiistelleet patenteista käytännössä koko ajan jo tekemästään sopimuksesta alkaen.

Apple on ollut merkittävä lisensoija Nokian patenteille. Sen vuositasolla maksamat rojaltit Nokialle ovat olleet nyt noin 150 miljoonaa euroa. Ilman niitä Nokian lisensointiliiketoiminnan vuotuinen tulovirta on 800 miljoonaa euroa. Nokia kertoi pääomamarkkinapäivässään, että ilman Apple-sopimuksen huomioimista tällä hetkellä vain 30 prosentista älypuhelimia maksetaan Nokialle patenttikorvauksia  – vaikka käytännössä kaikissa puhelimissa sen patentteja todellisuudessa hyödynnetään laajan patenttisalkun myötä. Erityisen vaikeaa rahaa on saada kiinalaisilta, joiden kimppuun Nokia ei tohdi aggressiivisesti käydä sen mahdollisesti vaikuttaessa negatiivisesti sen muuhun liiketoimintaan maassa.

Maailman suurimman älypuhelinvalmistajan Samsungin ohella Nokialla on sopimus voimassa merkittävistä älypuhelinvalmistajista HTC:n ja LG:n kanssa. LG:n osalta korvausten taso tullaan määrittelemään välimiestuomioistuimen päätöksellä vuonna 2017.

Toisin kuin sen vielä itse menneinä vuosina menestyessä ja ollessa markkinajohtaja matkapuhelimissa, on patenttien lisensointi nykyään erittäin tärkeä osa Nokian liiketoimintaa verkkoliiketoiminnan ohella. Esimerkiksi vuoden 2016 ensimmäisen yhdeksän kuukauden ajalta käytännössä toistaiseksi lähes täysin patenttilisensoinnista koostuva Technologies-yksikkö toi Nokian oikaistusta liikevoitosta ennen konsernin yhteisiä kuluja ja muita toimintoja 28 prosentin eli lähes kolmanneksen osuuden.

Saadakseen kasvatettua laajoista patenttisalkuistaan kertyviä tuloja on Nokia päätynyt käyttämään toimintamallia, jonka Apple on nyt nostanut tikun nokkaan.

Nokia on siirtänyt patenttejaan itsenäisille yhtiöille ja tehnyt näiden kanssa sopimuksia, joiden perusteella merkittävä osa näiden yhtiöiden patenttien perusteella tienaamista tuloista kuuluu Nokialle. Tällaisia yhtiöitä ovat olleet Acacia ja Conversant tytäryhtiöineen, jotka Apple nyt oikeuteen haastoi. Ensin mainitulle Nokia on siirtänyt vuosien saatossa satoja, toiselle ainakin kaksi tuhatta patenttia.

”Applen tietämättä, myös vuonna 2011, Nokia oli aloittanut salaiset suunnitelmat rahastaa nämä patenttinsa, mukaan lukien ylilyödyillä väitteillä Applea vastaan”, toteaa Apple omassa kanteessaan.

Käytännössä siis Nokia ja Apple sopivat patenteista vuonna 2011, ja lähes heti tämän jälkeen Nokian patentteja saaneet Acacia ja Conversant tytäryhtiöidensä kautta kävivät lukuisilla kanteilla Applen kimppuun.

Nokia on siirtänyt patenttejaan lukuisille muille yhtiöille. Näistä Applen kimppuun ovat käyneet erityisesti Acacia ja Conversant. Osa muista yhtiöistä on hakenut korvauksia vastaavin keinoin muilta puhelinvalmistajilta.

Nokia on siirtänyt patenttejaan lukuisille muille yhtiöille. Näistä Applen kimppuun ovat käyneet erityisesti Acacia ja Conversant. Osa muista yhtiöistä on hakenut korvauksia vastaavin keinoin muilta puhelinvalmistajilta.

Apple väittää, että Acacia ja Conversant eivät ole noudattaneet patenttien lisensoinnissa FRAND-sääntöjä, jotka määrittelevät muun muassa eri mobiiliverkkostandardeille välttämättömien, eli essentiaalien, patenttien lisensoinnin tapahtuvan reilusti kohtuullisin ehdoin kaikille tasapuolisesti. Apple näkee, että Nokian luoma kuvio muiden yhtiöiden kanssa on tarkoitettu kiertämään näitä standardoinnin yhteydessä sopimuksissa määriteltyjä velvollisuuksia lisensoida patentteja. Vaikka velvollisuuksien pitäisi siirtyä patenttien uusille omistajille niiden mukana, käytännössä Acacia ja Conversant eivät ole suostuneet lisensoimaan patentteja tällaisin ehdoin, Apple väittää. Käytännössä niistä on vaadittu huomattavasti korkeampaa rojaltikorvausta.

Lisäksi patenttien jakaminen usealle eri yhtiölle luo myös keinotekoisen epäsymmetrisen neuvottelutilanteen, kun toinen osapuoli hyötyy usean eri neuvottelukumppanin kautta tulevista tuloksista. Patenttien jakamisella itsensä lisäksi muille yhtiöille Nokia tavoittelee patenteista korkeampia korvauksia, koska osana Nokian patenttisalkkua siirretyt patentit eivät toisi sille maksettaviin korvauksiin vastaavaa lisää kuin eri yhtiöiden kautta pienemmissä erissä, lukuisten eri oikeusjuttujen kautta vastaan tuotuina.

Alla liitettynä on Applen kanne Acacian ja Conversantin sekä näiden tytäryhtiöiden toimista:

16-12-20 Apple Complaint v. Acacia Et Al. by Florian Mueller on Scribd

Nyt loppuvuoden aikana Apple on kärsinyt oikeudessa ensimmäiset tappiot Acaciaa ja Conversantia vastaan. Syyskuussa oikeus tuomitsi Applen 22,1 miljoonan dollarin korvauksiin Acacialle ja viime viikolla 7,3 miljoonan dollarin korvauksiin Conversantille. Kyse on kuitenkin vasta ensimmäisen oikeusasteen päätöksistä, joista Apple käytännössä varmasti valittanee korkeampiin oikeusasteisiin, jossa päätökset voivat myös muuttua.

Nokian toimintatavan kyseenalaistaminen vaikuttaa olevan toivottu liike patenttien lakiasiantuntijoiden keskuudessa. Mobiilialan patenttitaistoja vuosikausia FOSS Patents -blogissaan seurannut Florian Mueller näkee Applen kanteen hyvin positiivisessa valossa. ”Pitkän ajan olen toivonut, että joku viimein tekisi tämän”, kirjoittaa Mueller.

Käytännössä Mueller näkee Applen kanteen tuovan käsiteltäväksi oikeudessa Nokian harjoittaman erittäin kyseenalaisen toimintatavan, jota englannin kielessä nimitetään myös vanhasta merisodankäynnistä juontuvalla termillä privateering. Käsittely oikeudessa voisi selventää käytäntöjä, joita tällaisessa tilanteessa sallitaan.

Nokia on hakenut patenttiensa rahastuksessa etulyöntiasemaa toimintamuodollaan sen varsinaisten patenttien vahvuuden ohella. ”Toivon vain, että Apple katsoo tämän loppuun asti. On olemassa riski, että Apple saattaa sopia (oikeuden ulkopuolella)”, toteaa Mueller.

Selvää on, että asianmukaisesti Applen kuuluisi toki jatkossakin Nokialle jotain korvauksia maksaa. Nokia omistaa itsekin yhä suoraan merkittävän patenttisalkun – varsinkin sen laajennettua verkkoliiketoimintojen NSN:n ja Alcatel-Lucentin portfolioilla. Ei kuitenkaan ole yllättävää, että Applella on ollut vaikea löytää tähän asti sopua Nokian kanssa. Kukapa haluaisi sopia tahon kanssa, joka ensin tekee sopimuksen rauhasta, antaa sitten kasan ammuksia (patentteja) kavereille ja lähettää nämä matkaan kiristämään lisää rahaa. Nokian toiminta on todennäköisesti tulehduttanut välit Applen kanssa.

Voidaan kysyä, onko Nokia tullut liian ahneeksi patenttiensa rahastamisessa ja voiko tämä ahneus kostautua sille.

Kanteista Applen nostama on huomattavasti mielenkiintoisempi, kun taas Nokian nostamat kanteet (linkki PDF-tiedostoon) ovat perinteisiä patenttikanteita, joissa oikeus tulee käsittelemään yksittäisiä patentteja, niiden pätevyyttä ja Applen loukkauksia kutakin kohtaan – ja mahdollisesti lopulta määräämään korvauksia maksettavaksi. Applen kanne menestyessään sen sijaan voi purkaa Nokian patenttiensa lisärahastamiseksi luomat järjestelyt.

Jos aletaan spekuloimaan, todennäköisesti Apple haluaisi uudessa patenttisopimuksessa Nokian kanssa kerralla päättää myös muiden yhtiöiden, joille Nokia on siirtänyt patenttejaan, mahdollisuuden käydä niillä Applen kimppuun.

Itse asiassa juuri tätä Apple myös kanteellaan oikeudelta hakee. Aiheutuneista haitoista hakemiensa korvausten ohella Apple hakee oikeudelta päätöstä vastaajien eli Acacian ja Conversantin toiminnan laittomuudesta, FRAND-sopimusten rikkomisesta, Nokialta siirtyneiden Acacian ja Conversantin patenttien muuttamisesta voimattomiksi ja mikä tärkeintä, kaikkien näiden patenttien siirtymistä takaisin Nokialle oikeuden todetessa siirtosopimukset mitättömiksi.

Nokiallekaan merkittävän Apple-sopimuksen ympärillä leijuva epävarmuus ei ole etu. Sen patenttikanteet eivät välttämättä menesty. Nokia aloittaa kanteet nyt verrattain suurella yli 32 patentin valikoimalla, mutta määrästä pudonnee patentteja pois pikku hiljaa oikeuskäsittelyjen edetessä. Oikeus voi myös katsoa, ettei Apple loukkaa patentteja tai todeta patentit mitättömiksi.

Nyt sytyttyään patenttisoita voi kestää jälleen jopa vuosien ajan. Koko tämän ajanjakson erittäin merkittävästä osasta Nokian patenttituloja on ilmassa suurta epävarmuutta – niin tulevien korvauksien suuruudesta kuin myös niiden tuoman kassavirran ajoituksesta.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. ZenMan

  Ilman Nokian patentteja Apple keskittyisi edelleenkin myymään vain iPodeja sun muita turhuuksia. Apple häikäilemättömästi käyttää muiden kehittämiä tekniikoita hyötymistarkoituksissa, käärii kovat voitot, väittää itse keksineensä pyörän uudelleen ja lopulta kieltäytyy maksamasta kunnollisia korvauksia tekniikoiden kehittäjille.

  Olisi aika pistää Apple kunnon vastuuseen toimistaan toisin kuin nyt joku patenttitwiittaaja haluaisi Nokian vastuuseen siitä, että on kymmeniä vuosia käyttänyt tekniikoiden kehittämiseen miljardeja ja taas miljardeja euroja rahaa.

  • Husurka

   Kaikkihan ne käyttää patentteja hyväksi. Vai väitätkö sää, että Samsung on puhtaasti keksinyt kaiken itse? Vielä kun tuon näkee siitä, että kaikki puhelimet ovat enemmän tai vähemmän samankaltaisia laitteita. Käyttävät samoja tai samankaltaisia kopio patentteja.

  • kk

   Luitko itse uutista ollenkaan, vai jätitkö vain huomioimatta mitä siinä sanottiin?

   Kyse ei ole siitä, että Apple häikäilemättä varastaisi muiden patentteja, vaan siitä, että Apple ja Nokia olivat sopineet lisensoinnista, ja samaan aikaan Nokia taustalla järjesteli patenttitrollien kanssa sopimusta Applen rahastamisesta oikeusteitse lisää. Tuo patenttitrollitoiminta tässä on nyt ydinkysymys. Nokia siis ei edes yritä sopia patenttien lisensoinnista suoraan, vaan on jakanut patenttinsa useille trolleille ja toivoo, että trolliarmeija saisi useiden oikeusjuttujen kautta kupattua enemmän rahaa Applelta (ja todennäköisesti muiltakin valmistajilta) kuin suoraan sopimalla.

   • Kairaaja

    Nokia yrittää sopia, mutta jos tarjous on ihan naurettava summa niin miksi suostua?

   • Mädäntynyt omena

    Ei todellakaan näin. Apple vain ei suostu maksamaan samaa mitä muutkin ovat teollisuuden yhteisesti hyväksymällä taksalla maksanut. Nokia on yrittänyt tehdä lisensoinnin tavalliseen tapaan mutta Apple ei ole siihen suostunut. Tähän asiaan ei vaikuta millään tavalla artikkelissa kerrotut Privateer -patenttifirmat. Ne ovat oma sivujuonteensa vain.

    Lue esim. tästä:

    ”Despite all the advantages that have been enjoyed by Apple, Apple has steadfastly refused to agree to license Nokia’s H.264 patents on reasonable terms,” Nokia’s lawyers wrote. ”Dozens of companies have licensed Nokia’s patents for use in their products … Apple, however, refuses to pay Nokia’s established royalty rates.”

    Apple on todellinen vapaamatkustaja joka yrittää hyötyä muiden tekemistä keksinnöistä maksamatta niistä korvauksia.

    • Janne Laakso

     Noinko meinaat, etteivät Nokian lakimiehet sitten lausunnoissaan vääristelisi tilannetta?

     • Mädäntynyt omena

      Ja Applen lakimiehet tietysti, itkiessään epäreiluudesta, ovat täysin puolueettomia?

      Apple itse yrittää rahastaa muotoilupatenteilla (kulmistaan pyöristetyillä suorakulmioilla), eikä ole valmis maksamaan edes kohtuullista korvausta käyttämistään perusteknologioista, jotta puhelin ylipäänsä toimisi?

     • kk

      Muotoilupatentti on suomeksi mallisuoja.

      Moniko muotoilua myyvä yritys mielestäsi ei puolusta muotoiluaan oikeudessa jos joku sen kopioi?

    • Markus Lehtiniitty

     Nähdäkseni Apple haluaa, että Nokian harrastama vehkeily loppuu uuden patenttisopimuksen myötä. Ilman sitä ei suostuta mihinkään sopimukseen, vaan mennään sitten mieluummin oikeuteen – jossa myöskään eivät Nokian patentit välttämättä pidä, se selviää sitten mahdollisesti aikanaan jos tapaus etenee niin pitkälle.

    • Jonahan

     1. Nokian IP puolen ihmisten etuna on antaa firman kannalta positiivisia lausuntoja

     2. Se, että jokunen kymmenen firmaa (todella pieni määrä) on lisensoinut Nokialta patentteja ei todista sinällään mitään puoleen eikä toiseen. On valitettavan yleistä, että pienempi firma lisensoi patentin suuremmalta, koska ei haluta lähteä puolustamaan itseä oikeudessa. Oikeudenkäynnit ovat erittäin pitkiä ja kalliita, etenkin USA:ssa

     3. En löytänyt tarkempia tietoja juuri näistä h.264 patenteista. Mitä ne ovat, millaista maksua Nokia niistä pyytää. Tiedän kuitenkin että Apple lisensoi tuhansia h.264 patentteja MPEG LA:n kautta, joten se on varmasti erittäin tietoinen ”vapaan ja reilun” patenttilisensoinnin normaaleista taksoista.

     4. Suuri osa Nokian listatuista patenteista liittyi radion toimintaan. En ole radioinsinööri enkä lakimies, joten en voi ottaa kantaa patenttien valdiuteen, mutta miksi Applen pitäisi näistä maksaa, luulisi, että Applen käyttämien radioiden valmistaja, pääosin Qualcomm, olisi hoitanut patentitkin.

 2. N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

  Paljonkohan noista Nokian tutkimustyöhön käyttämistä miljardeista on Suomen valtion aikanaan Nokialle myöntämiä tutkimus- ja kehittämistukia? Tavallaanhan tässä on myös kupattu Suomen verorahoja, koska Nokia niitä aikanaan käytti ja nyt rahastaa niillä, eikä niistä rahoista varmasti senttiäkään enää tule Suomeen. Voisi Suomen valtiokin hakea Nokialta noita patenttirojalteja sillä perusteella, että Suomi niiden patenttien tukimustyötä aikanaan on rahoittanut ja Nokia hyötyy edelleen niistä tuista, mutta valtio ei juuri mitenkään.

  • Janne Laakso

   Kyllä Nokian toiminta aikoinaan toi melkoisen paljon verorahoja Suomeen. Kysy Salosta, miltä tuntuu, kun verohanat Nokialta ja sen työntekijöiltä sulkeutuivat.

   • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

    Tietenkin toi, enkä sitä kielläkään etteikö Nokian toiminta olisi aikanaan tuonut Suomeen paljon hyvinvointia.
    Mutta nuo patentit ei ole syntyneet Nokialle puhtaasti Nokian liiketoiminnan tuloksena, vaan niissä on myös mukana Suomen valtion veronmaksajien pääomaa. Ja sillä pääomalla rahoitetun tutkimustyön tuloksilla Nokia kerää edelleen voittoa, joista ei juuri mitään tuloudu Suomeen, edes sinne Saloon.
    Tuo on vähän sama kuin sijoittaisit pääomaa aloittavaan yritykseen ja ostaisit osakkeita ja yksi kaunis päivä sulle sanottaisi, että et saa enää pääomatuloja ja osakkeesi on mitätöity koska maailma muuttuu.

    • Keke

     Veikkaan että analogiasi mukaan sijoittaja olisi jo saanut oman pääomansa takaisin moneen otteeseen. Ja mikäli omistaa yhä oikeasti Nokian osakkeita, niin saapa niistä rahoja tänne yhä edelleen.

     • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

      ”Veikkaan että analogiasi mukaan sijoittaja olisi jo saanut oman pääomansa takaisin moneen otteeseen.”

      ??? Onko olemassa joku raja, milloin osakkeet mitätöidään?

      ”Ja mikäli omistaa yhä oikeasti Nokian osakkeita, niin saapa niistä rahoja tänne yhä edelleen.”

      No varmasti saakin. Mutta tässä ei nyt ollut kyse mistään Nokian osakkeista.

    • Markus Lehtiniitty

     Kyllä Nokian tulosta tuloutuu myös erittäin paljon Suomen yhtiöihin. Toistaiseksi kuitenkin on paljon tappioita verotuksessa hyödyntämättä, joten merkittäviä veroja Nokia ei vielä täällä hetkeen maksa. Mutta kyllä vielä joku päivä sekin taas koittaa…

     • N5,5.1(XtraSmooth,FrankoKernel)

      No ei maksa merkittäviä, koska esim. viime vuoden reilun 700Milj. tuloista Nokia ei maksanut veroja Suomeen yhtään mitään.

      Toki toivossa on edelleen hyvä elää. =D

 3. Jiipee

  Tämä on hauska aspekti: ”Nokia could also ”choose to file a suit with the International Trade Commission (ITC) to bar Apple from importing handsets into the U.S”
  Trumpin tavoite saada tuotantoa jenkkeihin voisi nopeutua melkoisesti ;)

  http://fortune.com/2016/12/22/heres-why-nokia-shares-are-falling-today/

  • joopa joo

   Jeps ja Jiipee olisit sitten voinut lainata koko lauseen etkä vain osaa siitä. alla siis koko asiaan liittyvä lause.

   ”It appears (Apple) is not arguing the validity of the patents but, rather, the rate it deems fair,” he said, adding Nokia could also ”choose to file a suit with the International Trade Commission (ITC) to bar Apple from importing handsets into the U.S.” Um rates both companies’ shares as ”market perform.”

 4. Samre

  Hyvä artikkeli, samanlaisia lisää, kiitos!

Tuoreimmat jutut