Sonyn uudet Xperia-puhelimet ovat saapuneet myyntiin. Testasimme jo toukokuussa välimallin Xperia X -puhelimen. Nyt vuorossa on sarjan kärkilaite, eli Xperia X Performance, joka näyttää teknisenä listauksena seuraavalta:
- Mitat: 143,7 x 70,4 x 8,7 millimetriä
- Paino: 164,4 grammaa
- Näyttö: Viiden tuuman IPS LCD -näyttö 1920 x 1080 pikselillä
- Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 820 -järjestelmäpiiri, jossa kaksi 2,15 gigahertsin ydintä ja kaksi 1,6 gigahertsin Cortex-A53-ydintä
- Muisti: Kolme gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa (laajennettavissa microSD-kortilla)
- Akku: 2700 milliampeerituntia ja Quick Charge 2.0 -tuki
- Takakamera: 23 megapikseliä, f/2.0-aukko, ennustava automaattitarkennus, LED-salama
- Etukamera: 13 megapikseliä, f/2.0-aukko
- Yhteydet: Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, 4G LTE
- Käyttöjärjestelmä: Android 6.0.1 Marshmallow
Xperia X Performancen suositushinta on 699 euroa, eli satasen Xperia X:ää enemmän. Mutta miten lisäraha näkyy käyttökokemuksessa?
Ulkoiset avut
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xperia X Performance on ulkoisesti lähes identtinen Xperia X:n kanssa. Hillitty ilme miellyttää edelleen allekirjoittaneen silmää, metallinen takakuori on aiempia lasivaihtoehtoja parempi (vaikkakin hieman liukas) ja sopivasti pyöristettyjen laitojen ansiosta puhelin istuu mukavasti käteen.
Suurimmaksi ulkoiseksi eroksi halvempaan malliin verrattuna nousee laitteen paksuus. Tukevampi runko on nähtävästi seurausta laitteen vedenpitävyydestä, joka Xperia X:stä puuttuu. Syy on siis hyvä ja onneksi kyseessä ei silti ole millään tavalla kömpelö laite. Peräkkäinkin testattuna Performancen tuntumaan tottuu nopeasti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Fyysisten painikkeiden tarjoama kokemus jatkaa tutulla linjalla. Painotuntumat ovat hyvät, mutta äänenvoimakkuudensäätimen sijoittelu alas häiritsee. Sormenjälkitunnistimen sijainti on mielestäni mainio ja sen toiminta on todella nopeaa. Näyttö on kiitettävän kirkas ja samoin värit toistuvat erittäin kirkkaina. Joitakin tiettyjen sävyjen karkkimaisuus saattaa itse asiassa jopa häiritä, mutta omalla kohdallani eläväinen luukki toimi.
Sisältä löytyvä käyttökokemus
Xperia X Performancen käyttöliittymä tarjoilee sekin hyvin tutun kokemuksen. Pureuduin tarkemmin Sonyn tekemiin uudistuksiin Xperia X -arvostelussani, joten syväluotausta kaipaavat voivat piipahtaa kyseisen artikkelin puolella.
Lyhyesti läpikäytynä Xperia X Performance on mukava käyttää. Käyttöliittymä on monilta osin lähellä stock-Androidia ja valikoiden selaaminen sujuu näppärästi, vaikka Sonyn omat sovellukset ovatkin edelleen hieman yli-innokkaita ja ilmoittelevat oletusasetuksillaan itsestään hieman liian paljon. Sovellusvalikossa käyttäjää auttavat suosituksilla maustettu hakusivu, erilaiset järjestelyvaihtoehdot, esiasennusten hillitty määrä ja mahdollisuus piilottaa tarpeettomia sovelluksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xperia X Performancen pääasia on kuitenkin laitteen nimen mukaisesti suorituskyky. Sisuksissa hyrrää Snapdragon 820 ja tukena on kolme gigatavua RAM-muistia, eli puhelimen pitäisi selvitä raskaammastakin käytöstä. Testiemme perusteella näin myös on.
Useiden sovellusten availu ja paikasta toiseen loikkiminen on odotetusti sulavaa. Tämän lisäksi Sony-uutuus taipuu varsin hyvin pelipuhelimeksi, oli kyse sitten kevyistä kasuaalipeleistä tai raskaista 3D-vetoisista tekeleistä. Sivuhuomiona lienee hyvä mainita, että Brothers In Arms 3 kaatui aina testatessa alta, mutta muilla vastaavilla peleillä homma toimi moitteetta. Samaa ongelmaa BIA3:n kanssa esiintyi myös Xperia XA:lla, joten vika saattoi hyvin olla itse pelissä.
Benchmark-testissä Xperia X Performance paukutti huomattavasti paremmat pisteet kuin Xperia X. Käytännössä eroa ei kuitenkaan juurikaan huomaa, sillä arkikäyttö on identtisen sulavaa molemmilla ja Xperia X jaksaa yllättävän hyvin myös pelipuhelimena. Performancen vaatima rahallinen lisäsijoitus tuntuu siis tuovan varsin marginaalisesti käytännön lisävoimaa, eikä paperillakaan ylletä huippupuhelinten kärkikastiin.
Lisäksi tehot verottavat nähtävästi akkua melkoisesti. Xperia X Performance jaksoi jatkuvaa videotoistoa näytönkirkkaus täysillä vajaan viiden tunnin ajan. Suoritus ei varsinaisesti ole huono, mutta esimerkiksi aikanaan vakuuttaneesta Xperia Z3:sta jäädään todella kauas. Lisäksi suoritus on jopa Xperia X:ää hieman huonompi. Kahden päivän käyttöaikoihin yhdellä latauksella onkin varsin vaikea päästä, vaikka yhdestä päivästä selviää edelleen mukavasti.
Kamera loistaa tietyissä tilanteissa
Xperia X Performancessa on täysin samat kamerat kuin Xperia X:ssä, eli tälläkin saralla odotettavissa on vastaava kokemus puhelinten kesken. Kamerasovellus toimii nopeasti ja X Performancen kanssa ehtii kyllä ikuistaa kiireellisemmätkin tilanteet. Myös perustilojen välillä vaihtaminen on intuitiivista. Näiden lisäksi tarjolla on tuttuun Sony-tapaan lukuisia erikoisefektitiloja, joiden käyttö jäänee useimmilta alkukokeilujen jälkeen olemattomaksi.
Kuvien laatu on hyvissä valotilanteissa kiitettävää. Erityisesti miellyin Xperia X Performancen kaappaamiin väreihin kesäpäivinä. (Tällä saralla ero myöhemmin arvosteltaan ja huomattavasti halvempaan Xperia XA:han on suuri.)
Kamera ei kuitenkaan ole ongelmaton. Xperia X:n tavoin minulla oli jälleen vaikeuksia tarkentaa luotettavasti lähellä oleviin kohteisiin. Kosketusnäytön kanssa tarkentaminen tuottaa hyvin vaihtelevia tuloksia. Käytännössä aina parempi vaihtoehto on keskittää haluttu kohde näkymässä, tarkentaa painamalla kevyesti kamerapainiketta ja siirtää tämän jälkeen kuva haluttuun rajaukseen. Tuolloinkaan tarkennusta ei saa erityisen lähelle, mutta homma toimii sentään hieman luotettavammin.
Toinen akilleen kantapää löytyy hämäräkuvauksesta. Kuvien laatu nimittäin huononee ja kohteet pehmenevät hämmentävän nopeasti valon vähentyessä. Tällä saralla odottaisin laitteen hinnan ja Sonyn sensoriosaamisen huomioon ottaen paljon parempia tuloksia, vaikka valon puute on toki suuri haaste puhelimelle kuin puhelimelle.
Yhteenveto
Xperia X Performance on haastava arvosteltava. Periaatteessa laitteessa ei ole suuria vikoja ja monesta asiasta pidän kovastikin. Arkikäytön sulavuus ja ulkoinen olemus lienevät puhelimen parhaita puolia.
Samalla monilla osa-alueilla on kuitenkin hintaluokkaan kuulumattomia vikoja, kuten kameran heikko toiminta hämärällä. Lisäksi akkukestot ovat pudonneet Xperia-sarjan kulta-ajoilta huomattavasti.
Ensimmäisen haasteen Xperia X Performancelle aiheuttaa Xperia X, joka tarjoilee lähes identtisen käyttökokemuksen 100 euroa halvemmalla. Suurimmaksi eduksi Performancen suuntaan nousee vedenpitävyys, eli sen ollessa kriittinen ominaisuus kannattaa kalliimpaa mallia ehkä harkita X:n yli.
Toisaalta Xperia X Performancen omassa hintaluokassa kirittää muiden vaihtoehtojen ohella laajalti suitsutettu Galaxy S7, joka antaa kovan haasteen melko lailla joka osa-alueella. Kipeä totuus onkin tämä: ellei Sonyn Android-versiossa, laitteen muotokielessä tai kameran toiminnassa ole jotain, joka iskee juuri sinuun, on Samsungin lippulaivapuhelin todennäköisesti Xperia X Performancea parempi hankinta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »