Sonyn uudet Xperia-puhelimet saapuvat kuluvan kesän aikana markkinoille. Ensimmäisenä Suomeen suuntaa Xperia X, jonka nappasimme luonnollisesti heti testiin. Teknisesti oma Xperia X -laitekappaleemme koostui seuraavista osista ja ominaisuuksista:
- Mitat: 142,7 x 69,4 x 7,9 millimetriä
- Paino: 153 grammaa
- Näyttö: Viiden tuuman IPS LCD -näyttö 1920 x 1080 pikselillä
- Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 650 -järjestelmäpiiri, jossa kaksi 1,8 gigahertsin Cortex-A72-ydintä ja neljä 1,4 gigahertsin Cortex-A53-ydintä
- Muisti: Kolme gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa (laajennettavissa microSD-kortilla)
- Akku: 2620 milliampeerituntia
- Takakamera: 23 megapikseliä, f/2.0-aukko, ennustava automaattitarkennus, LED-salama
- Etukamera: 13 megapikseliä, f/2.0-aukko
- Yhteydet: Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, 4G LTE
- Käyttöjärjestelmä: Android 6.0.1
Xperia X:n suositushinta on 599 euroa. Tässä artikkelissa selviää, millaisen käyttökokemuksen rahalla saa ja miten uutuus onnistuu tiensä päähän tulleiden Xperia Z -puhelinten saappaiden täyttämisessä.
Ulkoiset avut
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xperia X on kaunis älypuhelin. Design muistuttaa paljon Xperia Z5:ssä nähtyä, vaikka esimerkiksi lasitausta on vaihtunut metallipintaan. Samalla vedenpitävyys on jäänyt tästä mallista pois ja löytyy nyt vain kalliimmasta Performance-mallista.
Muotokieli on hillityn tyylikäs ja pyöristetyt laidat istuvat käteen mukavasti. Testilaitteen limenvihreä väri ei tosin ole lempparini, mutta se on toki vain mielipidekysymys.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vasemmalta kyljeltä löytyvä kotinäppäin on korotuksen puutteesta huolimatta helppo käyttää ja napsahtaa selkeästi. Samoin painikkeeseen integroitu sormenjälkitunnistin toimii tarkasti ja nopeasti. Muut painikkeet ovat nekin tuntumaltaan hyviä, mutta äänenvoimakkuudensäätimen sijoittelu alalaitaan kamerapainikkeen viereen tuntuu edelleen hankalalta. Tilanne on suunnilleen yhtä heikko riippumatta siitä, kummalla kädellä puhelinta käyttää.
Xperia X:n näyttö tarjoaa todella kiitettävästi kirkkautta ja pärjää omillaan myös aurinkoisimmissa olosuhteissa. Samoin värit toistuvat pääosin raikkaasti ja katselukulmat ovat kiitettävät. Äänentoisto sen sijaan on hieman erikoinen tapaus. Kaiuttimet ovat eteenpäin suunnatut ja voimakkuus on hyvä, mutta toisto kuulostaa hieman tinapurkkimaiselta ja takakuori värisee tuntuvasti äänen mukana. Soundi syveneekin huomattavasti, jos puhelimen laskee pöydälle tai muuta pintaa vasten.
Sisältä löytyvä käyttökokemus
Sonyn mukaan Xperia X:ssä on pyritty pitämään niin sanotun bloatwaren määrä minimissä, ja näin vaikuttaa tosiaan olevan. Esiasennusten joukossa on tietysti edelleen kourallinen Sonyn omia sovelluksia, mutta varsinaisia kolmannen osapuolen sovelluksia on vain pari kolme. Lisäksi Sony on aiempiin puhelimiinsa verrattuna vähentänyt myös omien esiasennettujen sovellustensa määrää. Esimerkiksi Sony-kalenterisovellus loistaa poissaolollaan ja tarjolla on vain Googlen oletuskalenteri. Samalla useimmat sovellukset voi halutessaan kytkeä pois päältä tai poistaa, eli sovellusvalikoimasta saa suhteellisen pienellä vaivalla virtaviivaisen ja itsensä näköisen.
Muiltakin osin käyttöliittymä noudattaa stock-Androidin ulkonäköä ja ohjeistoja monilla osa-alueilla, kuten ilmoituspalkissa ja pika-asetuksissa. Paikasta toiseen sukkulointi on vikkelää ja helppoa. Sonyn omat sovellukset, kuten isosti esillä oleva ja moniin laitteen osa-alueisiin pureutuva What’s New, ovat omaan makuuni hieman epäselviä ja täynnä hälinää, mutta tietysti niitä ei ole mikään pakko käyttää. Ja toki joukossa on myös hyviä tapauksia, kuten Xperia X:n ominaisuuksiin perehdyttävä esittelysovellus.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sovellusvalikon uutuudeksi on tuotu erillinen hakuosio. Näkymä tarjoaa viimeksi käytettyjä sovelluksia ja mahdollisuuden hakea kaipaamaansa kaikkien puhelimen sovellusten joukosta. Lisäksi tyrkyllä on Google Play -sovellussuosituksia. Omaan makuuni kyseinen toiminto on hieman tungetteleva, mutta toisille se voi sopia ja onneksi suositukset on helppo kytkeä pois päältä sovellusvalikon asetuksista. Uuteen hakunäkymään pääsee sovellusvalikon ohella suoraan kotiruuduilta pyyhkäisemällä alaspäin. Vastaava toiminto löytyy myös muun muassa Huawei-puhelimista.
Kuten sanottua, peruskäyttö on hyvin sulavaa. Xperia X on kuitenkin siitä mielenkiintoinen laite, että kärkitason hinnastaan huolimatta sen sisuksissa hyrrää useita kilpailijoita vaatimattomampi Snapdragon 650 -piiri. Tämä fakta rokottaa väistämättä laitteen pelikyvykkyyttä, mikä näkyy esimerkiksi AnTuTu-testien tuloksissa.
Todellisuudessa Xperia X ei ole kuitenkaan toivoton tapaus. Monet kookkaat ja 3D-vetoiset pelit, kuten Hearthstone ja Brothers In Arms 3, pyörähtivät laitteella moitteetta ja olivat ilo pelata. Useimmille käyttäjille Sony-uutuuden tarjoama puhti tuntuisi siis riittävän hienosti. Laite lämpenee pelihetkien aikana huomattavasti, mutta ei huolestuttavasti. Lisäksi puhelin jäähtyy hyvin nopeasti eikä aiempia Snapdragon 810 -mallin Xperioita vaivannutta sovellusten pakkosulkua tullut vastaan.
Mainio kamerakännykkä
Xperia X jatkaa totutulla Sony-linjalla ja lataa tiskiin vakuuttavan kuuloisia kameraominaisuuksia. Kookkaat 23 megapikselin kuvat, vakain ja ennustava automaattitarkennus maalaavat houkuttelevan kuvan, joka pitää suurimmilta osin kutinsa.
Useimmissa tilanteissa takakamera tuottaa erittäin näyttäviä kuvia. Automaattitila tunnistaa hyvin erilaisia kuvatilanteita ja muokkaa asetukset sopiviksi. Toki joissakin tilanteissa, kuten hyvin kirkkaassa auringonpaisteessa, manuaalitila ja pari nopeaa säätöä saavat aikaan vielä osuvampia tuloksia.
Tarkennus on lähtökohtaisesti hyvin nopeaa, mutta sen tarkkuus ei aivan täysin vakuuta. Erityisesti lähellä oleviin kohteisiin tarkentaminen saattaa vaatia pari yritystä. Samoin pimeällä yksityiskohdat pehmenevät helposti.
Videokuvauksessa suurin apu on tehokkaasti toimiva SteadyShot-vakautus. Se tasoittaa kuvan jopa kävelyn aikana, vaikkakin tuolloin kuvaan ilmaantuu väistämättä vakauksen paljastavia haamuvärinöitä, mikä johtunee vakautuksen digitaalisesta luonteesta. Paikoilta kuvattaessa laatu pysyy kuitenkin hyvänä ja käden pienet tärinät häviävät. Sonyn kehuma tarkennusjärjestelmä tuntuu myös tunnistavan kohteita kiitettävästi ja seuraavan niiden liikettä kameran näkymässä.
Etukamerasta on vaikea keksiä erityistä moitittavaa. Rajut vastavalot ovat haastavia, mutta pääasiassa selfiet ovat laadullisesti parempia kuin monissa muissa testaamissani älypuhelimissa.
Kamerasovellus käynnistyy ja nappaa kuvia hyvin nopeasti. Käyttöliittymä on suurimmilta osin kätevä ja tilojen vaihtaminen suoraviivaista. Kummastusta tosin herätti se, että asetuksista valittu kuvalaatu on tilakohtainen – eli esimerkiksi automaatti- ja manuaalitiloihin pitää valita laatu erikseen.
Tarjolla on tuttuun Sony-tapaan myös vino pino erilaisia erikoistiloja ja efektejä, joita voi halutessaan ladata lisää. Joukossa on ihan hauskoja vaihtoehtoja, mutta vähänkään raskaammat efektit hidastavat sovellusta sen verran, ettei niiden käyttäminen ole erityisen miellyttävää.
Akkukesto vakuuttaa jälleen
Xperia-puhelinten vahvuus on ollut jo pidempään kiitettävä akkukesto. Xperia X:n tapauksessa luvattu kahden päivän kesto toteutuu kyllä, mutta varsin hillityllä käytöllä. Aktiivisemmat mediakäyttäjät joutuvat varmasti lataamaan puhelintaan kerran vuorokaudessa.
Yhden päivän Xperia X jaksaa kuitenkin loistavasti, mikä on näinä päivinä varsin kiitettävä asia. Laitteella kestää esimerkiksi pumpata tuntikausia videota ilman pelkoa siitä, että virtaa ei jää päivän muihin toimiin.
Yhteenveto
Pidän Xperia X:stä paljon. Kokoluokka sopii loistavasti omaan makuuni, design on sekä näyttävä että käyttäjäystävällinen ja käyttökokemus on todella sulava. Samoin kameralla räpsiminen on suurimmaksi osaksi nopeaa ja miellyttävää, vaikka tarkennuksen kanssa saa ajoittain olla tarkkana.
Suurimmaksi ongelmaksi Sony-uutuuden kanssa nouseekin hinta. 599 euron hintaisena Xperia X saa tuntuvaa kilpailua esimerkiksi viime syksynä julkaistulta Xperia Z5:ltä, joka maksaa useita kymmeniä euroja vähemmän ja tarjoaa kovemmat tehot sekä vedenpitävän rakenteen. Uudemman mallin puoleen kääntymistä kannattaa siis harkita tarkkaan, jos aikeena on maksaa täysi hinta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »