Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Jättikauppa mobiilialalla: Supercellin juuri myynyt SoftBank ostaa ARMin 29 miljardilla eurolla

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

ARM-logo.Käytännössä lähes kaikkien älypuhelinten ja tablettien sisältä löytyy ARM-pohjaisen suorittimen sisältävä järjestelmäpiiri. Nyt brittiläisfirmasta on syntymässä kaupat: japanilainen SoftBank on ostamassa ARMin huikealla 24,3 miljardin punnan eli noin 29 miljardin euron kauppahinnalla.

Kaupasta ehtivät raportoimaan lähteisiinsä perustuen ennen sen virallistamista muun muassa jo Bloomberg sekä Financial Times.

”Olemme pitkään ihailleet ARMia maailmalla tunnettuna ja korkealle arvostettuna teknologiayhtiönä, joka on selkeä markkinajohtaja alallaan. ARMilla tulee olemaan erinomainen strateginen sopivuus SoftBank-ryhmään sijoittaessamme esineiden internetin (IoT) tuomiin erittäin merkittäviin mahdollisuuksiin”, kommentoi SoftBankin perustaja ja toimitusjohtaja Masaoyshi Son. ”Tämä on yksi tärkeimpiä yritysostoja, joita olemme ikinä tehneet, ja odotan ARMin olevan avainpilari SoftBankin kasvustrategiassa tästä eteenpäin.”

ARM Holdings on ollut listattu Lontoon pörssiin. SoftBankin tarjoama hinta 17 puntaa osakkeelta merkitsee 43 prosentin preemiota perjantain päätöskurssiin. Brexit-äänestyksen jälkeinen punnan vaihtokurssin merkittävä heikentyminen teki ARMista houkuttelevamman ostokohteen.

SoftBankia johtaa sen perustaja Masayoshi Son.

SoftBankia johtaa sen perustaja Masayoshi Son.

Suomessa ostaja SoftBank tunnetaan parhaiten Supercellin aiempana omistajana, joka juuri myi enemmistöosuutensa suomalaisessa peliyhtiössä 7,3 miljardilla dollarilla eli noin 6,5 miljardilla eurolla kiinalaiselle Tencentille. Lisäksi SoftBank on ollut kiinalaisen markkinapaikka- ja internetjättiläisen Alibaban merkittävä omistaja varhaisen vaiheen sijoituksensa myötä. SoftBank myi myös juuri osan Alibaba-omistuksestaan. Myynneillä SoftBank hankki rahaa ARMin ostoon, on nyt selvinnyt.

Bloombergin mukaan SoftBank lähestyi ostoajatuksissa ARMia, joka ei järjestänyt neuvottelujen yhteydessä tarjouskilpailua.

25 vuotta sitten perustetun ja nykyisin yli 4 000 työntekijän ARMin liiketoiminta pohjautuu suunnitteluun, tutkimus- ja kehitystyöhön, jonka tuloksena syntyy ikään kuin pohjapiirroksia suoritinarkkitehtuureista. ARM itse ei osallistu lainkaan lopullisten suoritinten tai piirien valmistukseen tai edes suunnitelmien viimeistelyyn, vaan myy suoritinten pohjasuunnitelmiiaan muille, kuten Applelle, Samsungille ja Qualcommille, jotka kehittävät omia ratkaisujaan ARM-pohjalta – vaihtelevalla oman lisäsuunnittelutyön ja muutosten määrällä. ARMille nämä kumppanit maksavat suoritinten lukumäärään perustuen.

ARM on liiketoimintamallinsa myötä pystynyt vahvaan kannattavuuteen. Esimerkiksi viime vuonna se teki vajaan miljardin punnan liikevaihdolla noin 340 miljoonan punnan nettotuloksen, joten nettotulosmarginaali oli erittäin korkea 35 prosenttia. Bruttokate ARMilla on yli 95 prosenttia, koska käytännössä asiakkailleen se myy vain kehitystyönsä tuloksena syntyneitä tiedostoja.

ARM on ollut mobiilisuorittimissa kuningas jo pitkään, eikä sille ole edes varsinaisia haastajia – se on alalla lähes monopoliasemassa. ARM on pyrkinyt laajentumaan myös palvelinsuorittimiin, joissa PC-suorittimia hallitseva Intel on vahvoissa asemissa x86-piireillään. Lisäksi ARMin liiketoiminnalle hyvää tekevät mobiilisuoritinten laajentuminen lukuisiin uusiin laitteisiin, kuten vaikkapa jatkossa yhä vahvemmin älykkäisiin ja verkottuneisiin autoihin sekä muihin esineisiin ja koneisiin.

SoftBankilla ei ole ollut ARMia vastaavaa liiketoimintaa aiemmin. Kyse vaikuttaakin olevan pitkäaikaisesta finassisijoituksesta. Merkittävien sijoitusten ohella SoftBankin merkittävitä omaa kokonaan tai enemmistöomistettua liiketoimintaa ovat Japanissa operaattoritoiminta SoftBank-brändillä ja internet-portaali Yahoo! Japan sekä Yhdysvalloista muutama vuosi sitten hankittu Sprint-operaattori.

ARM jatkaa SoftBankin alla toimintaansa varsin itsenäisesti. SoftBank on kaupan yhteydessä kertonut aikovansa tuplata Isossa-Britanniassa ARMin henkilöstömäärän nykyisestä 1 500 työntekijästä viidessä vuodessa.

SoftBankin johtajaksi perustaja Masayoshi Sonin jälkeen povattu entinen Googlen liiketoimintajohtaja Nikesh Arora jätti SoftBankin juuri. Syyksi kerrottiin Sonin halu pysyä johdossa suunniteltua pidempään. Todennäköisesti miehillä on voinut olla kiistaa myös ARM-kaupan osalta.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Tuoreimmat jutut