Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Tencent ostaa Supercellin – pelifirman arvo kohosi kaupassa 9 miljardiin euroon!

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Clash Royale on Supercellin viimeisin hittipeli.

Clash Royale on Supercellin viimeisin hittipeli.

Kiinalainen Tencent ostaa suomalaisen peliyhtiön Supercellin enemmistön japanilaiselta SoftBankilta. Jo jonkin aikaa huhuttu kauppa on nyt varmistunut, raportoi Wall Street Journal ennen yhtiöiden tekemää virallista vahvistusta.

Tencent maksaa SoftBankilta ostamastaan koko sen 72,2 prosentin osuudesta Supercellistä 7,3 miljardia dollaria, minkä lisäksi ennen kauppaa maksetaan vielä 0,4 miljardin dollarin osinko. Koko Supercellin arvostus kohoaa näin kaupan yhteydessä huikeaan 10,2 miljardiin dollariin eli lähes tasan yhdeksään miljardiin euroon.

SoftBankin myymän osuuden lisäksi Tencent hankkii Supercellin perustajilta ja henkilöstöltä osakkeita niin, että sen osuus kohoaa yhteensä 84 prosenttiin yhtiöstä.

Tencent tekee oston yhdessä kumppaneidensa kanssa ja se tapahtuu SoftBankilta ostettavien osakkeiden osalta vaiheittain. 5. elokuuta tapahtuu maksu 48 prosentin osalta, 3. marraskuuta 50 prosentin ja 5. elokuuta ensi vuonna 2 prosentin osalta kokonaiskaupasta.

Aiemmin huhuissa on ollut puhe koko Supercellin arvottamisesta kaupassa jopa yhdeksään miljardiin dollariin, joten näin ollen toteutunut kauppahinta ylitti lopulta villeimmätkin ennakko-odotukset.

WSJ:n mukaan Tencent käy vielä neuvotteluja sijoittajakumppanien kanssa. Kiinan markkinoille suuntautunut Hillhouse Capital Group on johtanut keskusteluja, joissa on haettu joukkoa sijoittajia Tencentin tueksi.

Tencentin omat varat riittävät ostoksen ensimmäisen vaiheen toteuttamiseen. Lisäksi se aikoo nostaa uutta velkarahoitusta, jonka vakuutena ovat Supercellin osakkeet.

SoftBank hankki enemmistön Supercellistä 2013 maksamalla reilusta puolikkaasta 1,53 miljardia dollaria, arvostaen koko yhtiön tuolloin noin kolmeen mijardiin dollariin. Viime vuoden kaupassa, jossa SoftBank osti ulkopuoliset sijoittajat ulos yhtiöstä, Supercell arvostettiin raportoidusti noin 5,25 miljardiin dollariin. Näin ollen SoftBank tekee lyhyellä Supercell-omistuksellaan miljardiluokan voiton: osingot mukaan lukien SoftBankin mukaan yhteensä 8,4 miljardia dollaria, eli se 2,9-kertaisti Supercell-sijoituksessa rahansa sekä sai sijoittamalle pääomalleen 93 prosentin vuotuisen tuoton.

Supercell raportoi viime vuodelta 2,1 miljardin euron liikevaihdon ja vajaan 700 miljoonan euron nettotuloksen.

Supercellin pelejä ovat Clash Royale, Boom Beach, Hay Day sekä Clash of Clans. Uusin peli Clash Royale kipusi komeasti laajasti ympäri maailmaa sovelluskauppojen tulokärkeen lanseerauksensa jälkeen, mutta sittemmin sen menestys on osoittanut yllättävän nopeasti hiipumisen merkkejä. SoftBankin ajoitusta ja kauppahintaa Supercellin myynnissä voidaankin pitää onnistuneena tältä kantilta.

SoftBank pyrkinee eroon Supercell-omistuksestaan keskittyäkseen muille aloille ja vähentääkseen Sprint-operaattorin oston yhteydessä kasvanutta velkataakkaansa. SoftBank on jo myynyt toisen merkittävän peliyhtiöomistuksensa, GungHon, osakkeet. Yhtiö on pyrkinyt pelisijoitusten sijaan tekemään merkittäviä sijoituksia muiden alojen kasvaviin startup-yhtiöihin.

Tencentin peli-imperiumiin lukeutuu puolestaan jo muun muassa Riot Games, joka tekee League of Legends -peliä. Viime vuonna Tencent osti Yhdysvalloista Glu Mobilen sekä Pocket Gemsin. Tencentin juuret ovat QQ-viestipalvelussa ja se omistaa Kiinassa valtavan suositun ja vahvasti rahaa tekevän WeChat-keskustelusovelluksen useine eri toimintoineen

Juttua päivitetty virallisen vahvistuksen jälkeen tarkoilla kauppahinta- ja ehtotiedoilla.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

  1. Jukka

    Hirmu summia höpö höpö hommista

Tuoreimmat jutut