Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Applelta odotettu ennätystulos: toimitti 74,8 miljoonaa iPhonea

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

Applen toimitusjohtaja Tim Cook

Applen toimitusjohtaja Tim Cook

Applen vuoden 2015 loka-joulukuun tulos oli liikevaihdoltaan, nettotulokseltaan ja iPhone-myynniltään ennätyksellinen, mutta myynti- ja tuloskasvu on alkanut hiipua älypuhelinmarkkinan kypsyessä ja tuoreimman iPhone 6s:n uutuusarvon ollessa edeltäjäänsä niukempi.

Vuoden lopun tulosnumerot Applelta osuivat jokseenkin analyytikkoennusteisiin tai jäävät niistä hiukan, kuten myös kuluvan neljänneksen ohjeistus. Applen osakekurssi reagoi tulosjulkistukseen rauhallisesti, kohoten jälkipörssissä aluksi vajaan 0,5 prosentin nousuun kääntyen sitten jälleen hieman miinuksen puolelle. Applen osakekurssi oli jo lasketellut ennen tulosjulkistusta viime kesän yli 130 dollarin tasolta alle 100 dollarin.

iPhone

iPhone 6s Plus ja 6s

iPhone 6s Plus ja 6s

Apple toimitti nyt loka-joulukuussa 74,8 miljoonaa iPhonea verrattuna vuodentakaiseen 74,5 miljoonaan. Kasvu oli siis lähes olematonta. Keskimääräinen iPhonen myyntihinta nousi uuteen ennätykseen, 691 dollariin.

Apple on käytännössä iPhone-yhtiö – nyt se toi liikevaihdosta jo 68 prosenttia. Tuloksesta iPhonen osuus olisi vielä tätäkin korkeampi, koska se on Applelle keskimääräistä kannattavampi tuote, mutta Apple ei erittele tuote- tai yksikkökohtaisia tuloslukuja.

iPhonen myynninkasvu on taantunut selvästi, koska vuoden 2014 iPhone 6 -uudistus avasi myös huomattavasti patoutunutta kysyntää pitkään odotettujen suurempien näyttökokojen ja Kiinan jakelun laajentumisen myötä, johtaen tuolloin loppuvuodesta 46 prosentin myynninkasvuun edeltävään vuoteen verrattuna.

iPad

Applen toimitusjohtaja Tim Cook esitteli uuden iPad Pron.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook esitteli uuden iPad Pron syyskuussa.

iPadien toimitukset ylsivät puolestaan nyt 16,1 miljoonaan. iPad-myynti laski edelleen selvästi, -25 prosenttia, verrattuna edeltävän vuoden loka-joulukuuhun, jolloin Apple toimitti vielä 21,4 miljoonaa iPadia. Apple toi loppuvuonna markkinoille iPad Pron, mutta kokonaisuutena iPad-bisnes kärsii yhä samoista tablettimarkkinoiden tekijöistä jo useamman vuoden ajan: uudet laitesukupolvet eivät ole tarjonneet merkittäviä edistysaskeleita, jotka saisivat nykyiset tablettiomistajat vaihtamaan uuteen sekä toisaalta älypuhelinten näyttöjen kasvun myötä erillisen tabletin tarve on monilla kaventunut.

Apple Watch

Apple ei edelleenkään paljastanut Apple Watchin myyntimääriä tai liikevaihtolukuja, mutta Watchin sisältävän Other Products -raportointiyksikön liikevaihto nousi 62 prosenttia 4,35 miljardiin dollariin. Tämän voi arvioida sisältävän karkeasti noin 4-5 miljoonan Watchin toimitukset, mitä voidaan pitää hienoisena pettymyksenä joululahjakaudelle.

Applen liikevaihto vuoden 2015 viimeiseltä kalenterineljännekseltä oli ennätykselliset 75,9 miljardia dollaria ja nettotulos niin ikään ennätykselliset 18,4 miljardia. Osakekohtainen tulos nousi 3,06 dollarista ennätykselliseen 3,28 dollariin. Bruttokate parani niukasti 40,1 prosenttiin.

Kokonaisuutena vuodentakaiseen loka-joululukuussa iPhonen liikevaihto kasvoi 1 prosentin, iPadin supistui 21 prosenttia, Macin pieneni 3 prosenttia ja palvelujen kasvoi 26 prosenttia. Palvelut toivatkin Applelle Watchin ohella parhaimman kasvun nyt tällä neljänneksellä.

”Tiimimme sai aikaan Applen suurimman neljänneksen ikinä, kiitos maailman innovatiivisempien tuotteiden ja kaikkien aikojen ennätysmyynnin iPhonelta, Apple Watchilta ja Apple TV:ltä”, kommentoi Applen toimitusjohtaja Tim Cook. ”Palveluliiketoimintamme kasvu kiihtyi neljänneksen aikana tuottamaan ennätystulokset ja käytössä olevien laitteidemme määrä ylitti hiljattain yhden miljardin laitteen rajapyykin.”

Maantieteellisesti Applen myynti kasvoi vahviten Kiinassa, 14 prosenttia. Euroopastakin syntyi 4 prosentin kasvu, kun taas Pohjois- ja Etelä-Amerikka toivat -4 prosentin ja Japani -12 prosentin negatiivisen panoksen kokonaisuutena 2 prosenttia kasvaneeseen liikevaihtoon.

Apple odottaa markkinoiden pehmentyvän jatkossa myös Kiinassa. Tämän lisäksi Applen numeroihin vaikuttaa heikentävästi edelleen vuoden parin takaiseen nähden selvästi useimpia muita valuuttoja vastaan vahvistunut dollari. Vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä Applen liikevaihto olisi kasvanut kahden sijaan kahdeksan prosenttia, viisi miljardia dollaria nyt nähtyä enemmän, jos valuuttakurssivaikutus jätettäisiin huomiotta.

Kuluvalle neljännekselle Apple odottaa 50 – 53 miljardin dollarin liikevaihtoa. Tämä tarkottaisi Applen liikevaihdon laskevan edeltävän vuoden 58 miljardin dollarin liikevaihtoon verrattuna ensi kertaa 13 vuoteen nyt tammi-maaliskuun aikana ja samalla merkitsee käytännössä myös Applen odottavan sen tuloksen määräävään iPhone-myyntiin merkittävää laskua tammi-maaliskuussa vuoden takaiseen verrattuna.

Applen nettokassa (rahavarat + arvopaperisijoitukset – korolliset velat) raportointineljänneksen lopussa oli 153 miljardia dollaria. Applen liiketoiminta tuotti loka-joulukuussa 27,5 miljardin dollarin kassavirran, ja Apple palautti omistajille yhdeksän miljardia osinkoina ja osakkeiden takaisinostoina. Applella on käynnissä 200 miljardin pääoman palautusohjelma, josta nyt on toteutettu 153 miljardia.

iPhone-toimitukset vuoden 2015 loppuun neljän vuoden ajalta

iPhone-toimitukset vuoden 2015 loppuun neljän vuoden ajalta

iPad-toimitukset vuoden 2015 loppuun neljän vuoden ajalta

iPad-toimitukset vuoden 2015 loppuun neljän vuoden ajalta

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Jukka

  Alamäki on alkanut.

  • Jake123

   Niin kyll myynti oli taas ennätyksellistä. Eli iPhonea myytiin enemmän kuin edellisen vuoden vast joulukvarttaalina… Ja paljon enemmän kuin useat ennustajat povasivat …ne joita analyytikoiksi nimitetään…

   Mutt jos taas joku kuvittelee, ett vain liki tuplamyynti ois riittävä, tms, niin siihen nähden myynnin lisäys oli vaatimaton. Mutt realisiin odotuksiin nähden hyvä! Analyytikot kun povasivat selkää myynnin pienentymistä, niinkos minäkin pelkäsin, vaikka en mikään analyytikko edes kuvittele olevani. Mutt sitä vastoin 7-versiosta odotan taas uutta repäisyä :) paljolti uuden muotoilunkin vuoksi…

  • Henrik

   Myös innovaatiot (joita edesmennyt S.Jobs kehitti) ovat loppumassa!.

 2. Erik

  Myynti kääntyi laskuun ja jäi markkinoiden odotuksia heikommaksi. Tavalliseksi kuolevaiseksi siis osoittautui Applekin.

  • KeijoG

   Miksi se ei olisi ’tavallinen kuolevainen’, yritys siinä kuin muutkin, olkoonkin, että äärimmäisen tehokkaasti ja menestyksekkäästi johdettu? Missä määrin myynti kääntyi laskuun kun liikevaihto oli yrityksen kaikkien aikojen suurin (ja mahdollisesti suurin koko maailmanhistoriassa)?

   Kalleimman tuotesegmentin saturaatiopiste on siis jossain määrin toistaiseksi saavutettu puhelimissa, mutta mitä sitten? Jos Apple myy nykyisellä kontribuutiorakenteellaan jatkossakin samankaltaisia lukuja, sen kassa vain jatkaa paisumistaan ja tulee pysymään kukkona tunkiolla. Nyt pitää siis huomioida, että Applen keräämät voitot ovat yhtä kuin kohta lähes koko mobiilibisneksen voitot. Voittokakusta jää Samsungille pieniä muruja, muille ei mitään. Tätä saturaatiopisteen muodostumista on povattu jo viimeiset viisi vuotta (tämä tarkoittaa siis kahtakymmentä osavuosikatsausta), että sen verran hyvin markkinat ja analyytikot oikeasti ovat kärryillä mitä oikeasti tapahtuu.

   Oleellisinta on nyt se, että mitä Apple tekee rahoillaan. Palautukset sijoittajille pitää jättää toistaiseksi tuon 200 miljardin jaon jälkeen ja panostaa enemmän tuotekehitykseen ja strategisiin yritysostoihin.

 3. vili

  Huikea suoritus jälleen kerran, kun seuraa muiden valmistajien heikkoa myyntiä niin Apple pystyi jälleen iskemään kovat luvut.

  iPadissa alamäki jatkuu enkä usko, että uusi tuleva mallikaan sitä korjaa, ei ole yksinkertaisesti enää syitä juurikaan päivittää, tabletit on jo niin valmiita laitteita.

  Nyt mitä tuota omaa 6s:ssää käyttää niin luulen, että puhelimissa aletaan olemaan samassa tilanteessa, ei nämä laitteet voi enää merkittävästi parantua siihen nähden että tulisi hinku heti mennä kauppaan. Toisaalta kuten tästäkin tuloksesta näkee puhelimen käyttäjiä on vielä kuitenkin niin paljon enemmän, että tällaiseen myyntiin päästään kun aina on porukkaa joka haluaa uutta ja toisaalta sitten taas siirtyy muista alustoista, kuten nytkin oli ennätysmäärä androidista tulleita.

  Mutta yleisesti ottaen taitaa lasku jatkua yleisesti puhelinmarkkinoilla jatkossakin.

  Toki Applella on niin vankka iso käyttäjäkunta, että niiden käyttäjämäärillä iPhone 7 voi myydä todella paljonkin.

  • FatCobra

   Miten vili kävi niille sun yli 40 miljoonalle myydylle Apple Watchille vuonna 2015? Mä taisin sanoa neljä miljoonaa… :P

   • Jake123

    Vaikka en ookkaan tuo kaipaamasi Vili, niin huomauttaisin kyll silti, ett tuon yhden neljänneksen kellomyynniksihän arvioivat 4-5 milj ja koko reilun puolen vuoden olemassaolonsa ajan myynniksi siitä tulisi jo nyt noin 10 milj klokua. …ja tän vuoden huhtikuuhun on vielä mukavaa myyntiaikaa jäljellä, jolloin vasta eka vuosi tulee täyteen ko kellon myyntiä. Joten kyll kohtuullisesti on kaupan mennyt, varsinkin kun vertaa johonkin Samsungin monivuotiseen myyntimääriin, saati allitusvuoden vastan pituiseen aikaan… ;) Mahtoiko myydä kuin jonkun tuhat kpl…? Oliks se tossa joku aika sitten, mennä vuonna, kun Samsung sai vasta ekan miljuunansa täyteen, vaiko vaan satatuhatta…? ;)

    • FatCobra

     Puhuttiin vuodesta 2015. Kahdella edellisellä neljänneksellä myytiin arvioiden mukaan pari miljoonaa kappaletta. Kumpi on lähempänä kahdeksaa – neljä vai neljäkymmentä?

 4. Aasdsad

  Taloussanomista:

  ”Yhtiö ennustaa myynnin supistuvan tänä vuonna ensimmäistä kertaa yli vuosikymmeneen, mitä pidetään osoituksena älypuhelinmarkkinoiden kyllästymisestä. Applen mukaan Kiinan markkinoilla on alkanut näkyä ”pehmenemistä”, eikä Kiinan riittävän ylläpitämään Applen tähän saakka huikeaa kasvua.”

  iPhone on entistä enemmän pelkkä iPhone-valmistaja. Mikään uusista jutuista ei ole lähtenyt läheskään samaan lentoon. Jatkuvaan kasvuun sellaista tarvittaisiin. Toki rahaa riittää kokeiluun, vaikka kuinka. Historia opettaa, että muutama vuotta tästä hetkestä eteenpäin yritys alkaa väkisin taistelemaan entisajan loistostaan ja vanhasta ei osata/haluta päästää irti. Siitä se sitten lähtee.

 5. Kairaaja

  Kovia lukuja se apple takoo vaa. Tuntus moni käyttäjä siirtyvän androidista Iosii. Tuli myytyä muuten viime viikolla iphonet ja apple tv pois ja hommottua android luuri ja chromecast. Ikinä en ennen oo androidi laitteita omistanu, mut täytyy todeta et onhan täs moni asia vaa paremmin ku Ios vehkeis. Hölmö ollu ku on sitkeesti vaa pysyny applen ja mikkiksen vehkeis😉

  • jahas

   mun äitini yksi kaveri vaihtoi iphonesta androidiin ihan vähän aikaa sitten. Hän kehui samsungin näytön kokoa ja sovelluksia jopa onnibussin lipun sai näkymään kokonaan androidilla. iphonella se ei taas onnistunut. Kyllä noi iphonet on huonoja ja kökköjä vehkeitä androidiin verrattuna. koko ajan saa pelätä hajoaako 800e iphone vai varastetaanko se.

   • akzuh

    Eiköhän tuo rikkominen ja varastaminen ole itsestä kiinni. On kyseessä mikä laite tahansa. Mitä hintaan tulee, kyllähän samsungikin yrittää myydä kalliilla edgejänsä.

 6. Kairaaja

  Kovia lukuja se apple takoo vaa. Tuntus moni käyttäjä siirtyvän androidista Iosii. Tuli myytyä muuten viime viikolla iphonet ja apple tv pois ja hommottua android luuri ja chromecast. Ikinä en ennen oo androidi laitteita omistanu, mut täytyy todeta et onhan täs moni asia vaa paremmin ku Ios vehkeis. Hölmö ollu ku on sitkeesti vaa pysyny applen ja mikkiksen vehkeis!!!😉

  • Pukki...

   Kerro sille sun vaaleanpunaiselle elefantille terveiset :)

   • Kairaaja

    Tämähän oli sitte tosijuttu 😉

    • Pukki...

     Juu juu, niinkuin ennenkin ;)

 7. Seppo

  Huippu on nähty?

Tuoreimmat jutut