Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Laajentaako Apple tietokoneidensa käyttöjärjestelmän myös iPadeille?

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

OS X El CapitanMicrosoft on jo aikeissa tuoda ainakin jollain tasolla yhteisen Windows 10:n niin mobiililaitteille kuin ”oikeillekin” tietokoneille, mutta myös Applella saattaa olla vastaavia suunnitelmia omien käyttöjärjestelmiensä kanssa. Uusi tavaramerkkihakemus nimittää viittaa hieman siihen suuntaan.

Apple on hakenut Euroopassa tavaramerkkiä Mac-tietokoneiden seuraavalle käyttöjärjestelmälle, joka kulkee nimellä OS X El Capitan. Kyseisessä hakemuksessa on kuitenkin yksi selvä ero OS X:n aiempien versioiden, Yosemiten ja Mavericksin hakemuksiin. El Capitanin hakemuksessa nimittäin mainitaan yhdeksi mahdolliseksi käyttökohteeksi myös tabletit.

Applen tavaramerkkihakemuksessa kuvaillaan, minkälaisille laitteille El Capitan on tarkoitettu, ja monenlaisten tietokonekuvausten lisäksi mukana mainitaan myös taulutietokoneet. Tähän asti Apple on pitänyt OS X:n ”perinteisissä” tietokoneissa, kun taas tablettien käyttöjärjestelmänä on ollut iOS. Kyseessä saattaa olla vain ylimääräinen varmistus tavaramerkin osalta, mutta kyse saattaa olla myös kalifornialaisyhtiön aikeista tuoda OS X -käyttöjärjestelmä jossain vaiheessa myös taulutietokoneisiin.

Trendinä tätä nykyä alkaa olla, että valmistajat tuovat mobiililaitteita ja tietokoneita aina vain lähemmäksi toisiaan myös käyttökokemuksen osalta. Markkinoilla on jo monia Windows-kannettavia, joista näppäimistö irroittamalla syntyy täysiverinen tabletti, ja vastaavasti tabletin voi muuttaa lähemmäksi kannettavaa tietokonetta, kun siihen liittää fyysisen näppäimistön. Lisäksi myös ohjelmat ja käyttöjärjestelmät alkavat vähitellen sulautua yhteneviksi kokonaisuuksiksi. Esimerkiksi juuri Applella on jo nykyisissä OS X- ja iOS-käyttöjärjestelmissä monia ominaisuuksia, jotka yhtenäistävät käyttökokemusta mobiililaitteelta tietokoneelle siirryttäessä tai toisin päin. Niinpä ei ole lainkaan mahdoton ajatus, että Apple jossain vaiheessa toisi täysiverisen tietokoneen käyttöjärjestelmän myös tabletille, vaikkapa huhutulle iPad Pro -mallille.

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Juhannuspukki

  Ei tietokoneen käyttöjärjestelmä ole soveltuva kosketusnäytöille tai päinvastoin, microsoft sen jo todisti.

  • kroisantti kekkonen

   Hyvin toimii windows 8.1 läppärillä. Applenkin pitäisi keksiä jonkinmoiswt tiilet että käytttåjäkokemus olisi hyvä

   • Juhannuspukki

    Kukaan ei asentaisi sitä koneelleen jollei se tulisi valmiiksi koneen mukana. Läppärit ovat ylipäätään kuoleva tietokonemuoto. Tabletti voi korvata sen käytännössä kaikissa tehtävissä.

    • kk

     Kyllä läppärillä on vielä paljonkin käyttöä. Niinkin yksinkertainen asia kuin kirjoittaminen on läppärillä huomattavasti helpompaa. Netin selaaminenkin sillä sujuu paremmin kun ei tarvitse kantaa sitä laitetta koko ajan niin kuin tabletin kanssa täytyy tehdä.

     Tottumuskysyksiä toki, mutta itse en ole keksinyt tabletille oikein mitään käyttöä mihin se olisi kätevämpi kuin läppäri.

     • Vili

      Kyllä omasta mielestä ainakin tabletti on suorastaan ylivoimainen netinselaamiseen, juuri muulla enää tule selattuakaan, vaikka on isot näytöt ja kaikki saatavilla niin tabletilla se käyttömukavuus on vaan niin paljon parempi.

      Mitä muuten tarkoittaa tuo ”joutuu kantamaan koko ajan”?

     • kk

      Saadakseen sen tabletin jonkinlaiseen käyttöasentoon täytyy sitä joko kannatella tai sitten tukea jotenkin. Pöydällä sen nyt saa telineellä tms. tuettua, mutta vaikka sohvalla istuessa ei telineistä ole iloa. Telineeseen tuettunakin tabletti häviää ergonomiassa läppärille, kun kättä joutuu kannattelemaan kun kirjoittaa tai vaikka selaa nettisivuja. Läppärissä näyttö pysyy itsellään pystyssä, kosketuslevyn käyttö onnistuu kättä kannattelematta ja kirjoittaminen on helppoa.

      Tottumuskysymyksiä osin, mutta ergonomiassa tabletti häviää läppärille aika monella tavalla.

     • Juhannuspukki

      Itse en ole havainnut tabletilla kirjoittamisessa kylläkään juuri mitään puutteita ja jos sellaisia onnistuu löytämään, fyysisiä näppimistöjä saa bluetoothilla kiinni tabletteihin. Voin myös allekirjoittaa tuon väittämän nettiselailun ylivoimaisuudesta. Tässä(kin) talossa tabletti on ainakin täysin syrjäyttänyt kannettavan kaikessa selailussa. Tätä kirjoittaessani makaan sängyssä ja tabletti on pystyssä rintani päällä, en näe tässäkään mitään ongelmaa.

      Muutenkin tabletille saattaa olla jopa enemmän käyttötarkoituksia kuin läppärille, esim pelaaminen. Tietokonepelit ja vaikka videoneditointisoftat on suunniteltu kolmelle sadan tuuman 4k-monitorille joita pyörittää kaksi nestejäähdytettyä gtx titan z-gputa sli-konfiguraatiossa, 32gb ddr4-muistia, viiteen gigahertsiin kellotettu i7 ja tuhannen gigan pci-ssd. Okei, kärjistin vähän mutta läppärille jää peleistä kuitenkin jäljelle suunnilleen pasianssi, miinaharava ja shakki. Tabletille niitä kuitenkin sattuu olemaan aika lailla enemmän. ”Peliläppärit” maksavat tonnikaupalla ja eivät painonsa ja akkukestonsa vuoksi hyvällä tahdollakaan ole varsinaisia kannettavia. Onko tietokoneelle paremmat videoneditointisoftat ja pelit kuin tabletille? Totta mooses. Entäpä onko läppärille paremmat softat kuin tabletille? Not so much.

   • kk

    Windowsin kosketuskäyttöliittymä on aika hyödytön hiiren ja näppiksen kanssa, ja työpöytäkäyttöliittymä on vielä hyödyttömämpi ilman niitä. Windows kasi on omalaatuinen kompromissi joka ei loista oikein missään.

   • Jonahan

    Käyttökokemus on hyvä, tiiliä ei ole ikävä. Ja uutisen otsikkoon: Ei, Apple ei ala sekoittamaan käyttöliittymäparadigmoja keskenään.

  • Matti

   Kummasti tuo Linux vaan soveltuu lähes kaikkeen.

 2. Jani199107

  Mulla tabletti on täysin kaatanut tietokoneen sillä en ole pariin vuoteen käyttänyt kannettavaa ja tabletti on pakko olla Applelta, ainakin mulla

  Enkä ole tarvinnut näppäimistöä omassa käytössä ollenkaan

Tuoreimmat jutut