Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

iPad saa vihdoin oikean moniajon – näin se toimii

Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!

iOS 9:n Slide Over

iOS 9:n Slide Over

Yksi varsin merkittävä uudistus Applen eilen esittelemässä iOS 9 -käyttöjärjestelmässä on jaetun ruudun moniajo iPadeille. Kyseessä on ominaisuus, joka uudistaa Applen taulutietokoneiden käyttöä perusteellisesti ja tekee niistä huomattavasti aiempaa monikäyttöisempiä. Kyseinen toiminto löytyy jo joistain Android-tableteista ja sitä odotettiin kuumeisesti saapuvaksi myös Applen laitteisiin jo viime vuonna. Huhujen mukaan toimintoa ei kuitenkaan saatu vielä riittävän vakaasti toimimaan ennen kuin nyt.

Applen versio jaetun ruudun moniajosta toimii kolmella eri tavalla. Tavoista ehkäpä yksinkertaisin on englanninkieliseltä nimeltään Slide Over. Sovellusta käyttäessä laitteen oikeasta reunasta voi pyyhkäistä esiin sivuvalikon, joka tuo esiin toimintoa tukevat sovellukset. Valikosta voi tuohon oikean reunan kaistaleelle avata toisen sovelluksen, jolloin ensin auki ollut sovellus jää tummennettuna ja jäädytettynä taustalle odottamaan. Esimerkiksi taustalle jäävä videotoisto pysähtyy, eikä alla oleva sovellus ole aktiivinen tai käytettävissä, mutta se on edelleen nähtävissä. Toiminto on kätevä, jos haluaa esimerkiksi sähköpostin oheen avata kalenterin tai nettiselaimen oheen viestit. Kun operaatio on valmis, voi ensin avoinna olleeseen sovellukseen palata pyyhkäisemällä toisen sovelluksen takaisin piiloon.

iOS 9:n Picture in Picture

iOS 9:n Picture in Picture

Seuraava moniajototeutus on esimerkiksi televisioista tuttu Picture in Picture, eli ”kuva kuvassa”. Sen avulla voi jatkaa videon katselua samalla, kun käyttää jotain muuta sovellusta. Näin voi esimerkiksi seurata urheilulähetystä samalla kun lukee sähköposteja tai jatkaa FaceTime-videopuhelua samalla, kun avaa taustalle toisen sovelluksen. Video jää pieneen ikkunaan jatkamaan toistoa, ja taustalla oleva sovellus on normaalisti käytettävissä.

iOS 9:n Split View

iOS 9:n Split View

Kolmas Applen näkemys moniajosta on Split View, joka tarkoittaa kahta samaan aikaan, samalla näytöllä avoinna olevaa sovellusta, jotka ovat molemmat aktiivisia ja käytettävissä. Sovellukset erottaa toisistaan ruudun poikki kulkeva ohut, musta palkki.

Moniajo edellyttää, että sovelluskehittäjät ottavat mahdollisuudet sovelluksissaan huomioon, ja Applen uudet rajapinnat tämän mahdollistavatkin. Niinpä todennäköisesti ainakin suosituimmat sovellukset toimivat syksyllä iOS 9:n virallisen julkaisun aikaan myös moniajoversioina, mutta eilen julkaistussa ensimmäisessä beta-versiossa ainakin Slide Over ja Picture in Picture toimivat vain Applen omilla sovelluksilla.

Moniajotoiminnot eivät tule kaikkien iPad-käyttäjien saataville, vaan ne toimivat vain uudemmissa iPad-malleissa. Picture in Picture sekä Slide Over toimivat iPad mini 2:ssa ja 3:ssa sekä iPad Airissa ja Air 2:ssa, kun taas Split View toimii vain viime vuonna julkaistussa iPad Air 2:ssa. Syynä tähän on todennäköisesti moniajon vaatima suorituskyky sekä keskusmuistin määrä. Air 2 on ensimmäinen iPad-malli, jossa keskusmuistia on kaksi gigatavua.

Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!

Seuraa Mobiili.fitä

Kommentoi

Kommentit

 1. Tomi

  Näytti esittelytilaisuuden perusteella varsin omaperäiseltä. Täysin samanlainen toimivuus Samsungin vuosia sitten esittelemän moniajon kanssa, joskin muutamin puuttein. Sisällön raahaaminen toiseen sovellukseen, linkkien aukeaminen viereiseen ikkunaan, kaikkien itse tallennettujen kuvien/tekstien/linkkien koonti yhdelle sivulle, kaikki täysin samanlaisia kuin Samsungilla.

  Yllättävää? Tuskin. Puolikkaan pisteen Apple voi saada Samsungin moniajon painikkeiden sijaan kosketusohjauksesta, kunhan ne opettelee ja muistaa. Toisen puolikkaan pisteen voi saada oikeasti ihan fiksusta tekstinkäsittelyn monipuolistamisesta näppäimistöstä käsin, joka on hieman Samsungin ratkaisuja monipuolisempi. Ai niin, onhan niissä kolmaskin ero: Samsungin viimeaikaisia sovelluksia on selattu ja selataan pystysuunnassa, Applella nyt vaakatasossa. Innovatiivista!

  Erityisen paljon naurahdin Applen PIP-toiminnolle, joka sai yleisön haukkomaan henkeään. Puhutaan siis ominaisuudesta, jota kukaan ei oikeasti käytä ja jonka Samsung esitteli puhelimissaan täysin samanlaisena, liikuteltavana, kokoaan muuttavana S III:n yhteydessä vuonna 2012. Kaksituhattakaksitoista. Kolme vuotta sitten. Kesti kolme vuotta kopioida ominaisuus sellaisenaan, vai oliko kyse uskalluksen puutteesta? Onhan se tietysti uutta ja mahtavaa Applen laitteissa, vaikkei sitä kukaan käytä.

  • Jake123

   …niin tai siis sinä et käytä, mutt joku tai jotkut tai jopa monet muut voivat käyttää kohan päivityksen koneelleen saavat.
   Kaikki kun eivät toimi kuin sinä… vaikk niin luulisitkin

   • Tomi

    … niin tai siis kukaan ei käytä, minä itsekään. Katsos kun tietyissä työpaikoissa saa yllättävän hyvän kuvan siitä, mitä ihmiset laitteillaan tekevät ja mitä eivät ja mikä parasta, kuulee ihmisten mielipiteitä.

    Google varmaan auttaa sinuakin ymmärtämään, että erittäin harva kommentoi toiminnosta positiiviseen sävyyn – niistä, jotka sitä ovat voineet käyttää viimeiset kolme vuotta. :)

    • Vili

     ”Samsung esitteli PUHELIMISSAAN”

     Avainsana tässä lienee iPad. Apple myös ymmärsi, että iPhoneen tällaista ei kannata laittaa koska liian pieni näyttö jne. tämä ominaisuushan tuli siis pelkästään iPadille jonka käyttötavat on hyvin erilaiset varsinkin videomateriaalin (katsotaan paljon enemmän) suhteen kuin puhelimen.

     Sinä taidat kuitenkin todennäköisesti tuntea pääosin samsungin puhelinkäyttäjiä.

     • Tomi

      Löytyyhän se toki Samsungin tableteistakin (kai muiltakin?) eikä toiminnon käyttö tai suosio vaikuta olevan niissä sen suurempi. Facetimessa saattaa Applella ehkä toimiakin, mutta muuten tuskin. Harva vaan tuntuu tahtovan tihrustaa niin pientä videoikkunaa.

     • Vili

      ”Harva vaan tuntuu tahtovan tihrustaa niin pientä videoikkunaa.”

      Puhutaanko me edelleen puhelimista? Olen täysin samaa mieltä siinä tapauksessa.

      Androidilla ei voi vaihtaa videon kokoa? Applella tuo ainakin onnistuu kuten eilen esiteltiin, eli ei tarvi tihrustaa pientä videoikkunaa. Videon voi laittaa ihan sen kokoiseksi kuin sitä on mielekästä katsoa. Eiköhän tuossa kuitenkin ole enemmän kyse siitä, että katsot jotain mielenkiintoista esim urheilua ja tarvii tehdä välissä jotain niin näet ja kuulet pelin tapahtumat samalla.

      Ei tuosta ainakaan mitään haittaa ole :) eli ne hyödyntää joilla tarve.

     • Tomi

      ”Puhutaanko me edelleen puhelimista?”

      Tableteista. Jos videon pienentää pop-up-ikkunaksi, ei se todennäköisesti jää (käyttäjän asettamana) kovin suureksi sillä muuten sen pienentämisessä ei kokemuksen perusteella ole mitään järkeä, kun video peittää riittävän suurena (urheilun/ohjelman seuraamiseen) kaiken alleen aivan kuten kokoruutu-tilassakin. Jos video on vaikka jalkapalloa tai jääkiekkoa, ei pelin seuraaminen oikein onnistu niin pienessä koossa, kun kiekkoa tai palloa hädin tuskin näkee, jos ollenkaan.

      Videon kokoa voi muuttaa saumattomasti, kuten alkuperäisessä viestissä lukee, ”– täysin samanlaisena”. Sen kuin marssii kauppaan kokeilemaan millä tahansa Samsungin tabletilla, miten ominaisuus toimii. Samalla tavalla se tulee toimimaan myös ipadissa. Toiminto kuulostaa ja näyttää videoissa upealta ja mahtavalta, mutta käytännössä se on melko turha, minkä oppii ajan myötä kokemuksen perusteella, kun toiminnon saa käyttöönsä.

      ”Ei tuosta ainakaan mitään haittaa ole :) eli ne hyödyntää joilla tarve.”
      Totta sinänsä.

      Seurahepo:
      ”Voitko yhtään avata mikä on työpaikka, jossa on 1. hyvä otanta erilaisia laitteita ja ihmisiä 2. näkee miten he katsovat videota laitteellaan?”

      1. Löytyy kasoittain erilaisia eri toimialoilta, 2. Ei kai missään mainita sanallakaan ihmisten videoiden katselun näkemisestä, ja ennen kaikkea, miksi sitä tarvitsisi nähdä? Mitä luultavimmin eri ammateissa on olemassa myös muita keinoja ”saada yllättävän hyvä kuva siitä”, mitä ja miten ihmiset laitteillaan tekevät kuin kävellä perässä ja katsoa. Toisaalta, voihan sitä myös hetken nähdä, jos haluaa. Toimintatavoista se on kiinni. Kuten aiemmassa viestissä lukee, ihmisten mielipiteiden ja kokemusten kuuntelu on aika olennainen asia.

     • Vili

      ”Jos video on vaikka jalkapalloa tai jääkiekkoa, ei pelin seuraaminen oikein onnistu niin pienessä koossa, kun kiekkoa tai palloa hädin tuskin näkee, jos ollenkaan.”

      Katsoohan ihmiset urheilua älyluureillakin? Saahan tabletin näytölle sen ruudun PALJON isommaksi kuin älyluurissa, eli en nyt ymmärrä mikä tässä se ongelma on?

      Jos vaikka täysikokoisessa iPadissa laittaa laitteen pystysuuntaan ja videon koko näytön leveäksi niin kuvahan on varsin iso ja samalla voi tehdä jotain muuta jos tarvis ja sillekin jää tosi paljon tilaa.

    • Seurahepo

     Voitko yhtään avata mikä on työpaikka, jossa on 1. hyvä otanta erilaisia laitteita ja ihmisiä 2. näkee miten he katsovat videota laitteellaan?

 2. wele

  Windows laitteista löytyy

 3. Vili

  Slide over vaikutti kätevältä, hyvä että se tulee vanhemmilekin iPadeille, vaikka ei silti todennäköisesti tänä vuonna menee Airi vaihtoon joka tapauksessa.

  Tuollaista 2 ruudun samanaikaista moniajoa en ole kyllä koskaan kaivannut, menee omasta mielestä aika kikkailuksi tämmöisessä laitteessa, mutta slide overille aina silloin tällöin olisi käyttöä.

Tuoreimmat jutut