Tähän mennessä olemme tehneet jo perusarvostelun sekä iPhone 6:sta että sen isoveljestä, iPhone 6 Plussasta. Lisäksi vertasimme iPhone 6:a Samsungin premium-uutuuteen, Galaxy Alphaan. Tällä kertaa saimme Soneralta lainaksi iPhone 6 Plussan, joten laitoimme Applen uutuudet vielä keskinäiseen vertailuun, tongimme niistä eroavaisuuksia ja fiilistelimme isoa iPhonea. Ominaisuuksia ja toimintoja on molemmista malleista melkoisen kattavasti jo esitelty, joten tällä kertaa mennään hieman myös puhtaalla fiilispohjalla. Ostopäätöstä näiden kahden mallin välillä pohtiessa kuitenkin tulee todennäköisesti käytettyä paitsi järkeä, myös tunnetta. Hyvin useinhan jo artikkeleidemme kommenteista näkee, ettei mobiililaitteiden paremmuutta voi pohjata pelkkiin tilastotietoihin, vaan omilla mieltymyksillä on iso merkitys.
Aivan aluksi voidaan sanoa, että suunnilleen kaikki, mikä pienemmässä iPhone 6:ssa, eli peruskutosessa, on hyvää, on hyvää myös isommassa Plussassa. Eroa laitteiden välillä on tietenkin näytön koossa ja ulkomitoissa sekä näyttöjen resoluutioissa. Plussan erikoisuutena on, että laite laskee enemmän pikseleitä, kuin käyttäjä itse asiassa näkee. Peruskutosen piirtämä pikselimäärä on alle puolet Plussan pikseleistä. Tästä ja näyttöjen eroavaisuuksista lisää hieman myöhemmin. Edellä mainittujen seikkojen lisäksi eroa Plussan ja perusmallin välillä on kameroiden kuvanvakauksessa, sillä isompi käyttää optista kuvanvakainta, kun perusmallissa vakain on digitaalinen, sekä käyttöjärjestelmässä, joka Plussassa joissain kohdissa hyödyntää isoa näyttöä perusmallia paremmin. Lisäksi eroa on myös laitteiden hinnoissa. Kun perusmallin suositushinnat alkavat 699 eurosta 16 gigatavun tallennustilalla varustettuna ja päättyvät 899 euroon 128 gigatavun tallennustilalla varustettuna, ulottuu Plussan hintahaarukka 799 eurosta 999 euroon vastaavilla tallennustiloilla.
Apple iPhone 6
- 4,7" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 8 Mpiks. kamera
- 1.2 Mpiks. etukamera
- Apple A8 -piiri
- 1810 mAh akku
Apple iPhone 6 Plus
- 5,5" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 8 Mpiks. kamera
- 1.2 Mpiks. etukamera
- Apple A8 -piiri
- 2915 mAh akku
Aivan ensimmäiseksi huomio tietysti kiinnittyy laitteiden ulkomittoihin. Siinä missä pienempi iPhone 6 ei tänä päivänä enää aikaansaa erityistä ”wow-efektiä” painonsa puolesta, ei isompi itse asiassa ole kokoonsa nähden erityisen painava. Muutama tuttava testilaitetta pyöritteli käsissään, ja yleinen mielipide tuntui olevan, että kokoonsa nähden laite on jopa kevyt. Kun pienemmällä mallilla on massaa 129 grammaa, heilauttaa isompi vaa’an viisaria lukemaan 172 grammaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mittoja hahmotellessa voisi mainita kilpailija Samsungin leiristä 4,7-tuumaisella näytöllä varustetun Galaxy Alphan sekä 5,7-tuumaisella näytöllä varustetun Galaxy Note 4:n, joiden massat ovat 115 ja 176 grammaa. Alpha onkin iPhone 6:a sirompi, mutta Note 4 sen sijaan menee pituutensa ja leveytensä puolesta lähelle 6 Plussaa, joskin Note 4 on lähes puolitoista millimetriä isoa iPhonea paksumpi. Jos taas verrataan Lumia-leiriin, on 5-tuumaisella näytöllä varustettu 930 lähellä 6 Plussan massaa 167 grammallaan, mutta Lumia on kuitenkin pituudeltaan ja leveydeltään huomattavasti 6 Plussaa pienempi. iPhone 6 Plus hyvä esimerkki siitä, miten keveyden tuntuma on muutakin kuin lukema vaa’alla. Kokoisekseen Plus tuntuu kevyeltä.
Puhelimien massat ovat mielenkiintoinen asia. Kun iPhone 5 aikoinaan julkaistiin, oli moni iPhone 4:ään tai 4S:ään tottunut huolissaan sen keveydestä. Siro ja kevyt esine luo aluksi mielikuvan, että sitä olisi jotenkin hankala pidellä kädessä, ikään kuin siitä ei uskaltaisi pitää kunnolla kiinni. Kuitenkin yleensä pienen totuttelun jälkeen keveyteen tottuu ja sen jälkeen keveyttä osaa arvostaa. Kyse ei ole siitä, etteikö suunnilleen kuka tahansa pystyisi kantamaan vaikkapa 200 gramman painoista puhelinta kädessään tai housuntaskussaan, vaan kyse on käytön ja käsittelyn miellyttävyydestä. Usein näkee kommenttipalstoilla ivailua käsivoimista, mutta en itsekään halua voimatreeniä suorittaa puolipakolla aina puhelinta käyttäessäni, vaan mieluummin teen sen suunnitellusti kuntosalilla. Älypuhelimelle suuri massa ei ole toivottava ominaisuus. Massa on kuitenkin aina kompromissi, kun vastapuolella ovat muun muassa kestävyys ja akun koko, mutta suuri massa ei yleensä itsessään ole mikään etu puhelimen käytössä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iPhone 6 Plus on siis ulkomitoiltaan iso, joten ainakin aluksi laitteen koko saattaa vaatia totuttelua. Suuremmaksi ongelmaksi omassa käytössä muodostui lähinnä käsien motoriikka, sillä olen sen verran vahvasti oikeakätinen, että puhelimen käyttö vasemmalla kädellä tuntui pelottavalta. Laitteen liukas pinta vielä lisäsi pelkoa lipsahduksista. Käyttö yhdellä kädellä on mahdollista, mutta rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että kyseessä on kahden käden puhelin.
Applen uusissa puhelimissaan esittelemä toiminto Reachability eli suomeksi Saatavuus on kätevä pieni lisä, jolla kotipainikkeen kaksoisnäpäytys pudottaa kuvan näytöllä niin, että kuvan ylälaita putoaa hieman näytön puolivälin yläpuolelle, jolloin peukalolla yltää paremmin yläosan painikkeisiin. Ominaisuus on mukava lisä pienemmässä peruskutosessa, mutta Plussassa se on lähes elinehto, mikäli laitetta mielii käyttää yhdellä (pienellä) kädellä ilman kevätjuhlaliikkeitä. Mikään ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että 6 Plus on iso puhelin, eikä sen käyttö yhdellä kädellä ole kovin luontevaa. Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun laitteen hankintaa suunnittelee. Eräs tuttavani ehti jo ostaa Plussan, mutta kävi vaihtamassa sen viikkoa myöhemmin pienempään malliin, koska halusi helpommin yhdellä kädellä käytettävän puhelimen.
Positiivista isommassa Plussassa on tapa, jolla näytön pinta-alaa hyödynnetään vaaka-asennossa. Esimerkiksi Applen omissa viesti- ja sähköpostisovelluksissa aukeaa kahden palstan näkymä, jossa vasemmalla näkyy lista saapuneista viesteistä ja yksittäiset viestit tai postit avautuvat oikeanpuoleiselle palstalle. Samoin myös kotivalikko kääntyy vaaka-asentoon. Tämä on itse asiassa ominaisuus, jota itse kaipasin jo aiempien 4-tuumaisilla näytöillä varustettujen mallien kanssa, ja jota jäin myös peruskutosessa nyt kaipaamaan. Netin selaaminen ja muun muassa sähköpostien lukeminen ja kirjoittaminen tuntuvat monesti luontevammalta vaaka-asennossa, ja siksi tuntuu hieman pökkelöltä päätyä välillä kotivalikkoon, joka peruskutosessa ei asetu vaaka-asentoon. Plussan kääntyvät näkymät ovat siis varsin tervetulleita, ja toivoa sopii, että myös sovelluskehittäjät ottavat sen jatkossa paremmin huomioon. Ilahduttavaa on ollut huomata, että kolmannen osapuolen sovelluskehittäjät ovat ainakin laadukkaimpia ja suosituimpia sovelluksia jo päivittäneet hyödyntämään uusien mallien ominaisuuksia.
Näyttöjen kohdalla malleissa piilee mielenkiintoinen ero, joka jää käyttäjiltä jossain määrin jopa piiloon. Kuten jo aiemmin on mainittu, käyttää 6 Plus erikoista skaalausta, jonka vuoksi laite piirtää enemmän pikseleitä kuin näytöllä itse asiassa näkyy. Kun iPhone 5:ssä ja 5S:ssä näytölle piirtyi 0,7 megapikseliä kerrallaan, on iPhone 6:n Retina HD -näytön resoluutio yhden megapikselin luokkaa. Plussassa sen sijaan käytetään isompaa skaalausta, jolloin esimerkiksi sovelluskehittäjille näytön tarkkuus vastaa resoluutiota 2242×1208 pikseliä ja laite siis laskee näytölle 2,7 megapikselin kuvia, eli vaadittu teho on selvästi enemmän kuin peruskutosessa. Kuitenkin näytölle kuva mukautetaan alhaisempaan Full HD -tarkkuuteen, eli 1920×1080 pikseliin. Kyseessä on selkeästi kompromissi Applelta, mutta toisaalta tavalliselle käyttäjälle sillä ei ole suurtakaan merkitystä, sillä 5,5-tuumainen näyttö, jonka tarkkuus on 401 pikseliä tuumalla, tarjoaa nykyisellään upean kuvan. Uusien iPhone-mallien näytöt eivät turhaan ole saaneet kehuja, ja kuten vertailu Samsung Galaxy Alphan ja iPhone 6:n välillä jo osoitti, on tällä hetkellä huippulaadukas LCD vielä kuvanlaadullisesti parempi kuin keskinkertainen AMOLED-näyttö.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Plussassa näytön tarkkuus on parempi kuin tavallisessa kutosessa, jonka näytön tarkkuus on 326 pikseliä tuumalla, mutta kun laitteita käyttää tyypilliseen tapaan kyynärvarren mitan päässä kasvoista, ei yksittäisiä pikseleitä kummankaan näytöllä erota. Tarkkaan syynätessä isomman mallin parempi tarkkuus silti erottuu edukseen. Suuremmalla tarkkuudella on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Jotkut ovat esittäneet huolensa siitä, miten Plussan järjestelmäpiiri jaksaa pyörittää isompaa resoluutiota. Sovelluskehittäjät eivät tietenkään voi esimerkiksi pelejä kehittää vain uusimpien ja tehokkaimpien mallien ehdoilla, joten kaikki iOS:lle tarkoitetut pelit toki pyörivät hienosti Plussallakin, mutta kaksi tai kolme kertaa viikon mittaisella testijaksolla ilmeni Plussan käyttöjärjestelmän siirtymäanimaatioissa nykäyksiä. Tämä tietysti syö hieman laatupisteitä muuten varsin sulavasti toimivalta käyttöjärjestelmältä, mutta kaikkinensa kyse oli kovin vähäisestä vaivasta, joka tuskin häiritsee keskivertokäyttäjää lainkaan. Tulee kuitenkin olemaan mielenkiintoista nähdä parina seuraavana vuotena, miten kahden erikokoisen iPhone-mallin kehityskaaret etenevät, eli saako Plus tulevissa versioissa tehokkaampaa rautaa sisäänsä kuin pikkuveljensä.
Pelit näyttävät 6 Plussan näytöllä mahtavilta. Kilkkaa kuvaa nähdäksesi sen iPhone 6 Plussan täydellä resoluutiolla.
Takakamerat uusissa iPhone-malleissa ovat edelleen ”vain” kahdeksan megapikselin kennolla. Monilla on jostain syystä sellainen harhakäsitys, että megapikselien määrä kertoisi jotain kameran laadusta. Todellisuudessa megapikseleiden määrä kertoo lähinnä kuvan koon. Kuvan laatu riippuu lukuisista tekijöistä. Kännykkäkäytössä olennaisempaa monille on saada peruslaadukkaita kuvia nopeasti ja helposti. Kummankaan uuden iPhonen kamera ei ole kuvanlaadultaan markkinoiden paras, mutta kuitenkin selvästi kärkipäässä. Sen sijaan käytettävyydeltään molemmat ovat kerrassaan esimerkillisiä. Kamerasovellukset avautuvat ripeästi, tarkennus toimii nopeasti ja kuvia saa otettua pikaisesti tarpeen niin vaatiessa. Nopea, laadukas tarkennus nousee nopeasti merkittäväksi tekijäksi kuvanlaadussa, kun kuvia otetaan käsivaralla pienellä älypuhelimella. Tarkka kahdeksan megapikselin kuva on parempi vaihtoehto kuin tärähtänyt 13 megapikselin kuva.
Mitä iPhone-mallien kameroiden keskinäisiin eroihin tulee, Plus erottuu pikkuveljestään optisella kuvanvakaimella. Eräs seikka, joka monesti jää vaille huomiota on, että optinen kuvanvakain Plussassa on käytössä vain kuvissa, mutta ei videoissa. Videoiden vakautus molemmilla tapahtuu digitaalisesti. Esimerkiksi edeltäjäänsä 5S:n verrattuna uusien mallien digitaalinen kuvanvakautus videoilla toimii hienosti, mutta keskinäistä eroa 6:n ja 6 Plussan välille ei synny. Sen sijaan hämäräkuvauksessa optinen kuvanvakain toimii erinomaisesti. iOS:n oma kamerasovellus osaa käyttää Plussan optista kuvanvakainta hyödykseen ja muuttaa automaattiasetuksia niin, että vähässä valossa otetuissa kuvissa on selvästi vähemmän kohinaa, kuin peruskutosella otetuissa kuvissa. Samalla kuitenkin peruskutosen kuvissa on enemmän värikylläisyyttä. Muutaman käsittelemättömän esimerkkikuvan pääset näkemään tämän linkin takaa.
Vasemmalla iPhone 6:lla otettu kuva, oikealla 6 Plussalla otettu kuva. Plussalla otetussa kuvassa näkyy selkeästi vähemmän kohinaa.
Eroavaisuuksia on myös kahden mallin akuissa. Apple lupaa pienemmälle mallille videotoistoa 11 tuntia, puheaikaa 14 tuntia ja valmiusaikaa 10 päivää. Isommalle mallille luvataan vastaavasti 14 tuntia, 24 tuntia ja 16 päivää. Isompi näyttö tietysti kuluttaa enemmän virtaa käytössä ollessaan, mutta erot puheajoissa, musiikin kuuntelussa ja valmiusajoissa ovat varsin huomattavia. Kun peruskutonen omassa käytössäni menee lataukseen joka yö, pärjäsi Plussalla pari päivää ilman murheita. Joku muu luultavasti pärjäisi pidempäänkin yhdellä latauksella. Videotoistossa molemmat laitteet ylittivät luvatun ajan noin puolella tunnilla. Mikäli puhelimella täytyy esimerkiksi reissukäytössä pärjätä pitkään ilman laturia, Plussa on selkeästi parempi valinta. Lisäksi ison näytön ansiosta Plussan voisi kuvitella myös korvaavan (ainakin pienen) tabletin monella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaiken kaikkiaan valinta iPhone 6:n tai 6 Plussan välillä on siis kiinni lähinnä omista mieltymyksistä. Voisin kuvitella, että vanhemman iPhonen ja iPad Minin omistaja korvaisi molemmatkin laitteet Plussalla. Mikään ei myöskään poista sitä tosiasiaa, että iso näyttö on todella makea ominaisuus. Kääntöpuolena kuitenkin on laitteen iso koko. Kuten todettua, Plussa on kahden käden puhelin, joka ainakin omien housujeni taskussa tuntui istuessa hieman epämukavalta. Mikäli nämä seikat tai korkeampi hinta eivät haittaa, voi Plussaa suositella. Mikäli pienempi laite tuntuu miellyttävämmältä, voi myös peruskutosta suositella. Tässä vaiheessa molempia laitteita alkaa jo olla kaikissa iPhoneja myyvissä liikkeissä esillä, eli kahden mallin välillä pohtivan kannattaa käydä kaupassa niitä omaan käteen sovittelemassa ja tehdä valintansa sen perusteella.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »