Viime aikoina Mobiili.fin testipenkissä on ollut kiirettä. Testiin tulee kaikennäköisiä mobiililaitteita ja tällä kertaa tiensä testipenkkiin löysi Nokian lippulaivaälypuhelin Lumia 930. Totutusti jaamme Lumia 930:n arvostelun lyhkäisempiin osiin. Ensimmäisessä osassa käymme läpi Lumia 930:n designia ja laitteen käyttökokemuksia. Windows Phone 8.1:n uusia ominaisuuksia kävimme laajasti läpi Lumia 630:n yhteydessä Windows Phone 8.1:n arvosteluna, joten siihen emme enää sen suuremmin pureudu paitsi Cortana-ääniavustajaan. Tässä vielä muistin virkistykseksi Lumia 930:n teknisiä ominaisuuksia:
- Viiden tuuman AMOLED-kosketusnäyttö 1920×1080 pikselin tarkkuudella, joka tekee 441 pikseliä tuumaa kohti
- Qualcommin Snapdragon 800 -järjestelmäpiiri 2,2 gigahertsin taajuudella
- 32 gigatavua tallennustilaa ja kaksi gigatavua RAM-muistia
- 20 megapikselin takakamera optisella kuvanvakaimella ja kaksois-LED-kuvausvalolla
- 1,2 megapikselin etukamera 720p -videotallennuksella
- 2420 milliampeeritunnin akku
- Mitat: 137 x 71 x 9,8 millimetriä
- Paino: 167 grammaa
- Hinta: noin 550 euroa
Nokia Lumia 930:n lisäksi saimme testaukseen Lumialle tarkoitetun Flip Cover -tyyppisen suojakuoren seka Nokia MD-12 -Bluetooth-kaiuttimen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lumian kanssa käytön aloittaminen on suhteellisen helppoa – kunhan käyttäjä omistaa Microsoft-tilin. Sen jälkeen puhelin vielä valmistelee hetken itseään ja käyttö voi alkaa. Jos käyttäjä omaa Microsoft-tilin valmiiksi, ei numeroita tarvitse turhaan klikkailla tai siirtää uudelleen, koska ne ovat valmiiksi liitettynä tiliin. Lumia 930:n etupuolta suojaa Corningin Gorilla Glass 3. Alareunassa sijaitsee kapasitiiviset toimintonäppäimet ja yläreunassa puhelukaiutin, etukamera, erilaiset tunnistimet sekä Nokian logo. Kehikkona puhelimessa toimii alumiininen kehikko ja takaosa on tehty mattapintaisesta polykarbonaatista.
Testikappaleemme on väritykseltään kirkkaan oranssi, joka sopii kesään kuin nenä päähän. Oranssi väri on siitäkin mielenkiintoinen, että se hohtaa hieman hämärässä – mielestäni väri ja värin toteutus ovat tyylikkäitä, mutta räikeitä, jonka takia tämä luultavasti jakaa mielipiteitä. Pöydälläkin oranssi väri niin sanotusti hehkuu, joka on mielestäni hienonnäköistä. Lumia 930:n saa myös valkoisena, mustana ja vihreänä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian tuore lippulaivaälypuhelin istuu käteen hyvin ja se tuntuu todella jämäkältä ja laadukkaalta, vaikka takaosa onkin polykarbonaattia eli muovia. Puhelin ei nitise väänneltäessä ja kokonaisuudessaan se on hiottu paketti. Oikeasta laidassa on kamera- ja lukitusnäppäin sekä äänenvoimakkuuden säätönäppäimet. Ne ovat tehty myös alumiinista ja niiden tuntuma on hyvä. Mainitsemisen arvoinen seikka on se, että Lumia 930 käyttää suhteellisen harvinaista Nano-SIM-korttia, joten puhelinta hankittaessa saattaa olla hankintalistalla myös uusi SIM-kortti, jonka saa helposti operaattorin kautta.
Windows Phone 8.1 toi tullessaan kaikille laitteille mahdollisuuden saada aloitusnäyttöön lisää tapahtumaruutuja. Aloitusnäytölle mahtuu nyt kuusi pientä tai kolme keskikokoista kuvaketta. Joissain puhelimissa, kuten Lumia 630:ssa ja vanhemmissa Lumioissa, saa vaihdettua vanhaan näkymään, jossa tapahtumaruutuja on neljä pientä, kaksi keskikokoista tai yksi iso tapahtumaruutu. Valitettavasti Lumia 930:ssa tällaista mahdollisuutta jostain syystä ei ole. Itseäni Lumia 930:ssa ärsytti hieman vilkaisunäytön puuttuminen. Puhelimesta ei löydy näyttömuistia, joka sallii vilkaisunäytön saamisen. Lumia 920:aa käyttäneenä, ja myös vanhempia nokialaisia, se olisi ollut tervetullut ominaisuus, jota jää kaipaamaan. Kuitenkin Nokia N9:stä tuttu kaksoisnapautuksella näytön herättäminen on myös Lumia 930:ssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tähän mennessä Lumia 930 on toiminut lähes moitteetta. Nopea ja kevyt Windows Phone -käyttöjärjestelmä takaa sulavan käyttöliittymän ja käytön. Internet-jakamisen kanssa on ollut hieman ongelmia. Välillä Lumia 930 ei suostu käynnistämään internet-jakamista lainkaan. Uudelleenkäynnistämisen jälkeen kaikki toimii kuitenkin normaalisti. Windows Phone 8.1:n mukana sovelluslistaan tuli myös pelit. Aiemmin pelit oli eroteltu Xboxin Pelit-osioon, joka mielestäni hieman selkeytti käyttöliittymää. Nyt sovelluslistassa on entistä enemmän tavaraa. Onneksi seuraavan päivityksen mukana pitäisi tulla käyttöjärjestelmään sisäisesti kansiot, jotka helpottavat sovellusten ryhmittelyä. Nyt löytyy vain Nokian tekemä Kansiot-sovellus, joka ei nyt kovin sulava ole – toivottavasti päivitys muuttaa tämän asian. Kokonaisuudessaan kuitenkin käyttöjärjestelmä toimii sulavasti eikä töki juuri lainkaan. Sovellukset avautuvat nopeasti ja uusi Internet Explorer 11 -selain on vikkelä.
Kamerakin toimii nopeammin kuin Lumia 1020:ssa – kiitos luultavasti Snapdragon 800 -järjestelmäpiirin. 20 megapikselin kamera tuottaa kaunista jälkeä ja optisen kuvanvakaimen ansiosta jälki on hyvää myös suhteellisen hämärässäkin.
Seuraavassa osassa paneudumme tarkemmin laitteen suorituskykyyn ja vielä hieman Windows Phoneen ja Cortanaan. Kolmannessa osassa silmätikuksi asettuu Nokia MD-12 -Bluetooth-kaiutin ja viimeisessä osassa kokoamme arvostelun mukavaan pakettiin. Kameraa voitte tutkailla lähiaikoina julkaistavassa kameravertailussa, jossa kilpailevat Nokia Lumia 930, LG G3 ja Samsung Galaxy S5. Siinä ohessa kerromme eri kameroiden vahvuuksia, ohjelmistoa ja muuta sellaista.
Jos ilmeni jotain kysyttävää, kysyppä kommenttiosiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »