Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvostelussa Lumia 630: tutun laadukasta Nokiaa halvalla hinnalla

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Nokia Lumia 630

Nokia Lumia 630

 

Lumia 630 on ensimmäinen uusi puhelin, joka tuli myyntiin Nokian puhelinliiketoiminnan siirryttyä Microsoftille huhtikuun lopulla. Samalla Lumia 630 on myös ensimmäinen Windows Phone 8.1 -puhelin.

Lumia 630 ja sen sisarmalli Lumia 635 julkistettiin yhtäaikaisesti huhtikuun alussa kesän aikana myyntiin tulevan Lumia 930:n kanssa.

Lumia-valikoimassa hiljattain myyntiin saapunut Lumia 630 sijoittuu edullisinta seuraavaksi vaihtoehdoksi alkujaan vajaan 150 euron hintalapulla. Myöhemmin mahdollisesti Suomenkin markkinoille saapuva Lumia 635 sisältää Lumia 630:een nähden ekstrana tuen 4G LTE -verkkoyhteyksille sekä eroaa ulkoisesti kiiltäväpintaisilla kuorillaan.

Design

Lumia 630:n kuori on siis mattapintaista polykarbonaattimuovia. Kokeiltavaksemme saapui pirteä kirkkaan oranssi värivaihtoehto. Muut Suomessa nyt myytävät värivaihtoehdot ovat vihreä, musta ja valkoinen. Lisäksi vaihtokuorena tarjolla on myös keltainen.

Lumia 630 eri väreissä

Lumia 630 eri väreissä

 

Muotokieli on hyvin pelkistettyä: linjat ovat selkeän suoraviivaisia. Käteen Lumia 630 istuu mukavasti vinoreunojensa ja myös kokonsa puolesta (129,5 x 66,7 x 9,2 millimetriä ja 134 grammaa). Oikealta reunalta puhelimesta löytyvät äänenvoimakkuuden säätökytkin sekä lukituspainike, joiden tuntumassa ei myöskään ole moittimista.

Lumia 630 takaa: takakannesta löytyy alhaalta myös kaiutin, joka on yllättävän kovaääninen

Lumia 630 takaa: takakannesta löytyy alhaalta myös kaiutin, joka on yllättävän kovaääninen

 

Yleisesti ottaenkin hintaluokkaansa nähden Lumia 630 tarjoaa oivan laatutuntuman. Peruskäytössä rakenteesta ei nitinöitä tai natinoita irtoa – erikseen hakemalla pientä narinaa irti saa painelemalla puhelinta sen yläpäästä.

Oikean reunan painikkeiden ohella Lumia 630:stä löytyy ainoastaan Micro-USB-liitin pohjasta sekä audioliitin yläpäästä. Näytön ollessa sammutettuna puhelimen etupuoli on täysin musta, sillä ensi kertaa nyt Windows Phonessa takaisin-, Windows-koti- ja hakupainikkeet on toteutettu ohjelmistollisesti näytön alareunassa.

Lumia 630 on Nokia-logoa lukuun ottamatta täysin musta etupuoletaan näytön ollessa sammutettuna

Lumia 630 on Nokia-logoa lukuun ottamatta täysin musta etupuoletaan näytön ollessa sammutettuna

 

Näyttö

Lumia 630:n näytöllä on kokoa 4,5 tuumaa ja pikseleitä se sisältää 854×480. Tämä tarkoittaa 221 pikseliä tuumaa kohti, mikä ei ole huikeasti, mutta jälleen kerran Lumia 630:n hintaluokka huomioiden käypä lukema.

Lumia 630:tä on hyvä käyttää: puhelin istuu käteen ja näyttö ei ole liian pieni tai liian suuri

Lumia 630:tä on hyvä käyttää: puhelin istuu käteen ja näyttö ei ole liian pieni tai liian suuri

 

Näyttö on toteutettu IPS-tekniikalla ja tuttuun tapaan mukana on Nokian ClearBlack -tekniikka, jonka pitäisi vähentää heijastuksia ja parantaa luettavuutta kirkaammissa olosuhteissa. Käytännössä Lumia 630:n näyttö onkin odotuksiin nähden hyvä: katsekukulmat ovat varsin laajat ja kirkkautta on riittävästi. Luonnollisestikaan huippumallien vaikuttavuuden tasolle näyttö ei yllä, mutta näyttö ei ole Lumia 630:n heikkous.

Näyttöä suojaa Nokian mukaan Corningin Gorilla Glass 3 -lasi. Todennäköisesti lasin pinnoitteessa on säästetty, sillä näytön pintaan jää helposti sormista jälkiä sekä likaa kiinni ja näyttö ei puhdistu yhtä liukkaasti pyyhkäisemällä kuin huippumalleissa. Lian jääminen näyttöön heikentää näkyvyyttä kirkkaissa olosuhteissa, esimerkiksi ulkona.

Toimintonäppäimet löytyvät näytöltä, eivät enää sen alapuolelta. Ratkaisu toimii pääosin hyvin - tietyissä tilanteissa, kuten vaikkapa toimintakeskuksen sulkemisessa toivoisi voivan olla mahdollista pyyhkäistä aivan alareunasta nykyistä huolimattomammin.

Toimintonäppäimet löytyvät näytöltä, eivät enää sen alapuolelta. Ratkaisu toimii pääosin hyvin – tietyissä tilanteissa, kuten vaikkapa toimintakeskuksen sulkemisessa toivoisi voivan olla mahdollista pyyhkäistä aivan alareunasta nykyistä huolimattomammin.

 

Karsittu

Paljon on muutenkin Lumia 630:ssa karsittu ominaisuuksia, jotta laadukkaalta tuntuva puhelin on saatu painettua hinnaltaan edulliseksi.

Windows Phone 8.1:n myötä pois on pudonnut näytölle siirrettyjen, aiemmin erikseen näytön alapuolelta löytyneiden toimintonäppäinten ohella myös kamerapainike. Kameran avaaminen ja kuvien ottaminen Lumia 630:llä onnistuukin siis vain näytön valikoiden kautta. Kameran osalta Lumia 630:stä ei myöskään löydy kuvausvaloa ja mukana on vain yksi kamera – edestä ei kameraa löydy.

Yleensä moderneissa älypuhelimissa etukameran ohella näytön yläpuolelta löytyvät myös valoisuuden ja läheisyyden tunnistimet. Näitäkään Lumia 630:ssä ei ole ja näin ollen näytön kirkkauden säätyminen automaattisesti ei ole mahdollista, vaan käyttäjä voi valita kirkkauden tason kolmesta eri vaihtoehdosta. Läheisyyden tunnistinta käytetään puhelimissa useimmiten näytön sammuttamiseen, kun puhelin nostetaan korvalle. Myös Lumia 630:ssä näyttö sammuu virhepainallusten välttämiseksi, ilmeisesti perustuen näytön itsensä tekemään tilanteen tunnistukseen.

Antureista Lumia 630:ssä mukana on sentään kiihtyvyysanturi, eli puhelimen näyttö kyllä kääntyy automaattisesti pysty- ja vaakatilan välillä. Anturipuolella uutta on myös SensorCore, joka seuraa taustalla ilman suurta virrankulutusta liikkumista ja jonka tietoja jatkossa erilaiset liikuntasovellukset voivat hyödyntää.

Rajusta karsinnasta kertoo myös se, ettei Lumia 630:n mukana toimiteta kuulokkeita tai datakaapelia. Mukana tulevat vain puhelin, akku, laturi sekä ohjeet. Uutta on pakkauksen design: aiemmista sinisistä ja laatikkomaisemmista pakkauksista on nyt siirrytty valkopohjaiseen ja melko litteään paketointiin.

Uusi pakkausdesign

Uusi pakkausdesign

 

Mukana pakkauksessa ei tule mitään ylimääräistä - ei kuulokkeita tai datakaapelia

Mukana pakkauksessa ei tule mitään ylimääräistä – ei kuulokkeita tai datakaapelia

 

Kamera

Automaattitarkenteinen takaa löytyvä kamera on Lumia 630:ssä tarkkuudeltaan viisi megapikseliä. Kennon koko on 1/4 tuumaa ja aukon koko f/2,4. Videokuvausta tuetaan 720p-tarkkuudella. Tismalleen samoilla lukemilla oli jo varustettu esimerkiksi viime vuoden Lumia 520:n kamera.

Kameran osalta Lumia 630:stäkin löytyy mainio Nokia Camera -sovellus, joka pesee täysin vastaavan hintaluokan kilpailijoiden tarjonnan. Halutessaan Nokia Camerasta voi säätää käsin valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-valoherkkyyttä sekä suljinaikaa ja toisaalta muuten automaattiasetuksin käyttö on hyvin helppoa. Lisäksi mukana on myös sarjakuvaukseen liittyvät toiminnot.

Kuvauskokemusta voi vielä laajentaa Nokian lisäsovelluksilla, kuten Cinemagraphilla animoitujen kuvien taltioimiseen, Glam Mellä selfie-kuvaukseen ja Refocuksella jälkitarkennettavien kuvien ottamiseen. Lisäksi pakettiin kuuluvat toki myös Video Trimmer videoiden lyhentämiseen ja Creative Studio kuvanmuokkaukseen. Nokia-kameraohjelmistopaketin laajuus ja käytettävyys ovat edellä muita, erityisesti tässä hintaluokassa.

Laadullisesti Lumia 630:n kamera kelpaa perusnäppäilyyn, mutta huippumalleihin sen vertailu olisi turhaa. Kuten yleensäkin, hämärissä olosuhteissa erot korostuvat ja Lumia 630:n kanssa on pulassa – varsinkin, kun kameran yhteydestä ei kuvausvaloa löydy.

Alta löytyy muutamia Lumia 630:llä otettuja esimerkkikuvia.

WP_20140530_12_43_11_Pro WP_20140530_13_04_51_Pro WP_20140530_13_09_11_Pro

Käyttö

Lumia 630:n suorituskyvystä vastaa Qualcommin Snapdragon 400 -neliydinjärjestelmäpiiri, joka sykkii 1,2 gigahertsin kellotaajuudella. Vääntöä piirissä riittää jokapäiväisessä käytössä rivakkaan toimintaan.

RAM-muistissa Lumia 630:ssä on kuitenkin säästelty: sitä on tarjolla edelleen vain 512 megatavua. Tämä on merkittävä ongelma ennen kaikkea sovellustuen osalta: osa sovelluksista, kuten raskaammista peleistä, on asetettu vaatimaan vähintään gigatavun RAM-muistilla varustettua puhelinta, joten ne eivät tue Lumia 630:tä.

Sisäistä tallennusmuistia mukana on kahdeksan gigatavua ja lisäksi ilahduttavaa on microSD-muistikorttipaikan löytyminen. Windows Phone 8.1:ssä muistikortin käytettävyys on parantunut merkittävästi, kun sille voidaan nyt asentaa myös sovelluksia.

Yhteyksien osalta Lumia 630 tarjoaa perussetin: 3G-verkkoyhteys, Wi-Fi 802.11b/g/n ja Bluetooth 4.0. 4G-yhteys on jätetty Lumia 635:n lisäominaisuudeksi.

Akkukesto Lumia 630:ssä on hyvä. 1 830 milliampeeritunnin akulla yltää pienellä säästämisellä läpi paristakin päivästä, vaikkakin varmuuden vuoksi lataaminen päivittäin tai joka yö on edelleen varmuuden vuoksi järkevää. Lumia 630 on kuitenkin paremmasta päästä tältä osin.

Windows Phone 8.1

Windows Phone 8.1:n uudistuksia: Toimintakeskus, monipuolisempi kotinäkymä, kehittyneempi Internet Explorer 11

Windows Phone 8.1:n uudistuksia: Toimintakeskus, monipuolisempi kotinäkymä, kehittyneempi Internet Explorer 11

 

Julkaisimme juuri myös erillisenä artikkelina katsauksen Windows Phone 8.1:een ja sen uudistuksiin.

Kokonaisuutena Windows Phone 8.1 on loistava päivitys, joka korjaa monia puutteita tuomalla mukaan esimerkiksi kaivatun ilmoituskeskustoiminnallisuuden, jaetun äänenvoimakkuuen säädön sekä monilla uusilla toiminnoilla varustetun Windows Phone 8.1:n.

Lisäksi personointia oman mielen mukaiseksi on helpotettu kotinäkymän lisäsarakkeella sekä mahdollisuudella valita taustakuva tapahtumaruuduille.

Käyttöjärjestelmän osalta merkittävänä heikkoutena pysyttelee yhä edelleen Android- ja iPhone-maailmaa perässä laahaava sovellustarjonta, mutta senkin osalta tilanne on parempi kuin vuosi sitten ja paljon parempi kuin pari vuotta sitten. Nykyisin useimmat sovellukset jo löytyvät tai niille löytyy hyvä korvaava vaihtoehto, mutta edelleenkin uusimmista herkuista Windows Phonella jää aina aluksi paitsioon.

Sananen kilpailijoista

Nokian Lumia 630:llä on varteenotettavia kilpailijoita Android-leiristä. Samsungilta samassa hintaluokassa on Galaxy Core Plus. Lisäksi 170 eurolla saa jo myös Galaxy S III minin.

Galaxy Core Plussan heikkouksia ovat ohjelmiston päivittyminen jatkossa. Mielipideasioita ovat design ja käyttöjärjestelmä.

LG:n myös alle 150 eurolla myytävä L70-malli on kenties lähimpänä Lumia 630:tä. Myös sen näytöllä on kokoa 4,5 tuumaa, kamera tarjoaa viisi megapikseliä ja pohjana on nyt tuorein Android 4.4 KitKat -käyttöjärjestelmäversio. L70:n ja Lumia 630:n välillä valintaa ohjaa hallitsevasti käyttöjärjestelmä, jonka osalta paljon puolestaan riippuu omasta mielipiteestä ja esimerkiksi tarvittavista sovelluksista.

Hieman Lumia 630:tä kalliimpi on 180 eurolla kaupattava Motorolan Moto G, jota on myös kiitelty laadukkuudesta sekä ilman lisäyksiä varustetusta Androidista.

Yhteenveto

Lumia 630:stä on helppo pitää. Se on monella tapaa järkevä kokonaisuus: näyttää hyvältä, tuntuu hintaansa nähden laadukkaalta ja on varustettu viimeisimmällä ohjelmistolla.

Windows Phone 8.1 on myös kattavasti uutta tarjoava ja paljon aiemmasta parantava päivitys, joka nostaa käyttöjärjestelmän uudelle tasolle.

Heikkouksiakin toki Lumia 630:ssä on, vaikka huomioidaan puhelimen edullinen alle 150 euron hintakin anteeksiantavana tekijänä: erityisesti RAM-muistissa on säästelty liikaa sovellusyhteensopivuuden kustannuksella.

Kilpailua on myös Lumia 630:n hintaluokassa ja parhaat vaihtoehdot Android-maailmasta löytynevät juuri nyt LG:ltä ja Motorolalta.

Kokonaisuutena Lumia 630:tä voi kuitenkin suositella kaikille, jotka eivät himoa älypuhelimiinsa välttämättä aivan viimeisimpiä herkkuja ja ole niistä valmiita maksamaan rutkasti enemmän. Nuorille ensimmäiseksikin älypuhelimeksi tai yleiseksi suhteellisen edulliseksi nykypäivän käyttöpuhelimeksi Lumia 630 on oiva valinta.

Hyvää:

 • Hinta kohdallaan
 • Design ja laatutuntuma
 • Nokia-kameraohjelmistot
 • Akunkesto
 • Windows Phone 8.1 hyvä, laaja päivitys

Huonoa:

 • Karsittu kamerana: ei kamerapainiketta, ei kuvausvaloa, ei etukameraa
 • 512 megatavun rajallinen RAM-muisti

mobiili_suosittelee_2

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Arska

  Hintaansa nähden aivan mainio kännykkä joka päiväiseen peruskäyttöön. Olisi kiva saada enemmän tietoa tuosta SensorCoresta, että miten toimii esim. Runtasticin tai Sports Trackerin kanssa?

 2. Xperia

  Mielestäni Lehtiniitty voisi jo lopettaa tämän perusteettoman ja turhan Mokioiden hypetyksen.
  Androidit (etenkin Sonyt) ovat yksinkertaisesti paljon parempia aivan joka suhteessa.
  Luulisi kovakalloisimmankin Mokia uskovaisen jo ymmärtäneen sen, mutta näköjään asia ei ole niin

  • Markus Lehtiniitty

   Tervehdin ilolla kommenttia, sillä yleensä on syytetty täysin päinvastoin Nokian mollaamisesta.

   Tänään on myös varmasti ilonpäiväsi, sillä tänään oli viimeinen varsinainen työpäivä tällä saralla ja hetkeen Nokiasta ei tule kirjoitettua yhtään mitään. ;)

  • Arska2

   Eikö Sony ole joku hifilaitevalmistaja? Jaa, taisi joskus lyödä hynttyyt yhteen Eriksonin kanssa ja eivät silti yhdessäkään pärjänneet Nokialle.

  • HD

   Sonyhan on autostereovalmistaja? No jaa… Taisi joskus lyödä hynttyyt yhteen ruotsalaisen puhelinvalmistajan kanssa ja eivät yhdessäkään pärjänneet Nokialle.

 3. xperia

  Onko tämäkin sivusto vain joku Mokian oma markkinointikanava,vai millä muulla tavoin on käsitettävä toimittajan täydellinen tietämättömyys?
  Esimerkiksi Sonyn vuoden vanha keskihintaluokan Xperia SP on saatavilla alle 200:lla eurolla ja se kepittää tuollaisen Mokian ominaisuuksiensa, käytettävyytensä, laatunsa ja tyylikkyytensä ansiosta mennen tullen

  • HD

   Hae nyt hyvä mies ihmeessä töihin blokikirjoittajaksi, kun noin kaikkitietäväinen olet!

  • Mokia

   Ainakin itse ostin testimielessä 630 Xperia Z:tan tilalle. Pakko sanoa, että olen tyytyväinen vaihtoon. Käyttämäni appit toimivat 630:ssä paremmin ja fiksummin kuin Xperiassa, ja akku kestää myös paremmin. Xperian kamera on ajan saatossa mennyt ihan kauheaan kuntoon (pölyä linssissä jne), joten se häviää jopa hyvässä valossa tuolla 630:lle. Eli jotenkin vaikea uskoa näitä Xperia fanaatikon lausahduksia. Varsinkin kun jokainen alle 400e sony mitä olen kokeillut on ollut täyttä kuraa. Z2 on pitkästä aikaa Sonyltä oikea taidonnäyte ja erittäin hyvä puhelin. Sitä nyt vaan on ihan turha verrata 630:seen.

 4. Kiitoksia perusteellisesta kirjoituksesta. Täältä näköjään yhä löytyy netin parhaat kirjoitukset mobiilialan uutuuksista.

 5. xperia

  Kyllähän jokainen normaali ihminen tietää, ettei keskiverto Mokia uskovainen ymmärrä faktoja. vaikka ne kultalautaselta tarjottaisiin.
  Tämä tulee ilmi myös saamistani vastanneista, joiden kirjoittajat eivät koskaan ole käyttäneet oikeita puhelimia vaan ainoastaan pelkkiä Mokioita.
  Sony muuten myi Xperioita viime vuonna selvästi enemmän kuin Mokia niitä kelvottomia Lumioitaan.
  Lisäksi Sony on paljon Mokiaa suurempi firmana ja Sonylta löytyy monen eri kategorian huippulaadukkaita viihdelaitteita. Sonyn puhelimiin saatavat video ja musiikkipalveluitkin ovat eri lailla laadukkaampia kuin Mokialla, sillä onhan Sony iso peluri sillä saralla samoin kuin valokuvauksessa.Sony nimittäin valmistaa myös järjestelmäkameroita, eli osaamista löytyy.

  PS. On muuten aika lapsellista kuvitella, että joku Nokian valmistama halpa viritelmä olisi keskihintaluokan parasta puhelinta (Xperia SP) parempi. Ei ole vaikka Nokian mallistosta otettaisiin k
  verrokiksi esimerkiksi 925, sillä sekin on selkeästi Xperia SP:tä huonompi

  • Joopajoki

   Rauhotus nyt vähä. Eihän noissa sun kirjotuksissa ole mitään järkeä. Mistä tällänen sony fanitus on tullut?

   • xperia

    Vai ei ole kirjoituksissani järkeä.
    No onkos sitä muka sinun kirjoituksessaan ja missä kohden?
    Entä onko sitä järkeä muiden kaltaistesi Mokia uskovaisten kirjoitteluissa, eipä taida olla.
    Lisäksi kysyn sinulta ja muilta Mokia uskovaisilta, mistä ihmeestä se perusteeton Mokia fanituksenne oikein kumpuaa?
    En voi käsittää sitä, koska Androidit ja Iphonet ovat niin paljon parempia asiassa kuin asiass.

    • Joopajoki

     Itse en ole minkään fanittaja. Löytyy jokaiselta jotakin.. Esim ipad air, galaxy s4 ja noksun 920. Kokemusta ihan yllin kyllin jokaisesta, on huonoja ja hyviä puolia. 8.1 jälkee tosin tästä nokiasta on tullut aivan liistava peli ;)

    • android

     Parempia vuotamaan tietosi (Apple) ja keräämään viruksia (android) kuin yksikään Wp puhelin

  • agipa

   Jospa korjaisit noi itkuvirret. Firma on kylläkin Microsoft, ja voit huomenna varata ajan tiedä kyllä minne

 6. Wasd

  Onkos täällä jotkut Sonyn työntekijät huutelemassa? En ole vielä tällaiseen Sony-fanitukseen törmännyt.

  • xperia

   Täällä eivät Sonyn työntekijät varmasti huutele yhtään mitään, koska tuskinpa heistä kukaan osaa suomea.
   Mokian palkolliset sensijaan huutelevat epätoivoisesti kaikilla mahdollisilla foorumeilla._

   • Wasd

    Itse olisin saanut Nokialta kenkää jo ajat sitten. En mine heitä fanita, päin vastoin. Olen Android fani.

 7. pasi

  Xperia sp ollut nyt 3kuukautta ja voi ristus kuinka lagaava ja hidas ollut ensimmäisen kahen viikon jälkeen. Jos lumia 630 löytyis salama ja etukamera niin ostaisin sen samantien. Vieläkin harmittaa että menin lumia 625 myymään ja ostaan tän romun tilalle..

 8. Henrik

  Pasi. Olisi olisi parempiakin vaihtoehtoja Samsung tai HTC valmistajilta.

  • Henrik

   Piti kirjoittaa,että… kyllä olisi jne…

 9. pasi

  200e hintaan ei kyllä alkuvuodesta ollut samsungilla tai htc:llä lähellekkään spekseiltään vastaavaa tuotetta.

 10. pasi

  Kyllä se on vaan niin että jos androidin haluaa ostaa niin on pakko ostaa se lippulaiva malli ja vaihtaa taas vuoden päästä seuraavaan.

 11. Atro Niiniluoto

  Tuon älypuhelimen mainostus on kyllä osunut silmiin, mutta minun juttuni se ei ole.

 12. Gr33n4reason

  Se tyyppi siellä joka sanoi että Android kerää viruksia niin olet vähän väärässä. :D Windows on ainut käyttöjärjestelmä mihin viruksia tulee. Androidille voi kyllä ladata haittaohjelmistoja itse mutta eivät ne viruksia ole.