Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Kameravertailussa huippumallit – vastaikkain Nokia Lumia 930, Samsung Galaxy S5 ja LG G3

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

LG G3, Nokia Lumia 930 ja Samsung Galaxy S5

LG G3, Nokia Lumia 930 ja Samsung Galaxy S5

 

Kamerasta on muodostunut yksi älypuhelimien tärkeimmistä ominaisuuksista ja kameroiden laatu onkin todella hyvää. Huippumallien megapikselimäärät pyörivät 10-20 megapikselin välillä normaalista – poikkeuksen tekee HTC One (M8):n neljällä megapikselillään.

Kuitenkaan megapikselit eivät kerro kaikkea. Ne kertovat, kuinka paljon pikseleitä yhteen kuvaan voi parhaimmillaan tulla. Suoraan kuvanlaadusta megapikselimäärä ei kerro, joten päätimme Mobiili.fissä laittaa kolmen yhtiön lippulaivaälypuhelimet kameravertailuun. Otamme kuvia erilaisissa olosuhteissa automaattiasetuksilla ja jokainen voi sitten niistä tehdä omat johtopäätöksensä, mikä kamera on paras. Samalla kerromme eri laitteiden kameraohjelmistoista.

Olemme julkaisseet jo ennen kesää arvostelun Galaxy S5:stä. LG G3:n arvostelun ensimmäisen ja toisen osan olemme myös julkaisseet sekä Lumia 930:n arvostelun ensimmäinen osa. Käythän katsastamassa ne muistin virkistykseksi.

Lumia 930 G3

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930 omaa 20 megapikselin kamera optisella kuvanvakaimella varustettuna. Siitä löytyy myös Carl Zeissin optiikka. Kamera pystyy parhaimmillaan ottamaan 19 megapikselin kuvia 4:3 -kuvasuhteella. 16:9 kuvasuhteella tämä on taasen 16 megapikseliä. Lumia 930:n kameran vieressä sijaitsee kaksois-LED-kuvausvalo, joka autaa hämärissä olosuhteissa.

Kamera kykenee parhaimmillaan Full HD -videokuvaukseen 30 kuvan sekuntinopeudella. Monet kilpailijat, kuten LG G3 ja Galaxy S5, kykenevät Ultra HD -videokuvaukseen ja 60-120 kuvan sekuntinopeuteen. Ääniteknologiassa Lumia 930 on todella pitkällä. Sen hyvälaatuisilla mikrofoneilla voi tallentaa stereoääntä, jonka voi myös muokata Dolby Digital Plus 5.1 -ääneksi. Tämän ansiosta esimerkiksi keikoilla nauhoitetut videot saavat uuden ulottuvuuden.

Nokia Camera on simppeli, mutta erittäin monipuolinen kameraohjelma. Tämän jälkeen kuvia voi muokata muun muassa Nokia Creative Studiolla

Nokia Camera on simppeli, mutta erittäin monipuolinen kameraohjelma. Tämän jälkeen kuvia voi muokata muun muassa Nokia Creative Studiolla

Kameraohjelmistona Lumia 930:ssa toimii joko Windows Phonen vakiokamerasovellus tai henkilökohtaisesti suosima Nokia Camera. Se on simppeli kamerasovellus, josta löytyy kuitenkin säätöjä todella paljon. Käyttäjä pääsee nopeasti käsiksi tarkennukseen, valkotasapainoon, valotusarvoon, ISO-arvoon sekä valotusaikaan – niiden säätäminenkin on helppoa. Näin hieman ”ammattimaisemmat” voivat säätää asetukset haluamallaan tavalla.

GS5 L

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5:ssä on 16 megapikselin kamera, joka kykenee Ultra HD -videokuvaukseen. Parhaimmillaan se ottaa kuvia 120 kappaletta sekunnissa, jolloin videokuvan tarkkuus on 1280×720. Galaxy S5:n kameran tukena on yksi LED-kuvausvalo.

Galaxy S5:n kameraohjelmassa voi säätää monenlaisia eri asioita

Galaxy S5:n kameraohjelmassa voi säätää monenlaisia eri asioita

Galaxy S5:n kamerasovelluksesta löytyy rutkasti tavaraa. Sieltä löytyy monenlaisia eri kuvaustiloja sekä muutamia manuaalisia asetuksia. Sieltä ei kuitenkaan löydy kaikkea Lumia 930:aan verrattuna, kuten valotusaikaa. Käyttäjä voi myös ladata uusia kuvaustiloja, jos mieli tekee.

LG G3 L

LG G3

LG on tunkenut G3:een 13 megapikselin kameran, jossa on optinen kuvanvakain. Tämän lisäksi kameran vieressä sijaitsee kaksois-LED-kuvausvalo ja lasertarkennin. Se nopeuttaa tarkennusta ja onkin hämmästyttävän nopea tarkentamaan.

G3 kykenee myös Ultra HD -videokuvaukseen, joten Lumia 930 on joukon ainut, joka ei siihen kykene. LG:llä voi myös ottaa hidastettua videota, joten sekin voi kuvata 120 kuvaa sekunnissa 1280×720 pikselin tarkkuudella.

LG:n kameraohjelma on yksinkertainen ja sillä napsii hyvälaatuisia kuvia

LG:n kameraohjelma on yksinkertainen ja sillä napsii hyvälaatuisia kuvia

LG G3:n kamerasovellus on yksinkertainen eikä siitä juurikaan manuaalisia asetuksia löydy. Kokonaisuudessaan automaattisilla asetuksilla tulee hyviä kuvia, joten niitä ei välttämättä tarvitsekaan.

Kameravertailu

Lyhkäisten esittelyjen jälkeen voimmekin käydä käsiksi esimerkkikuviin. Otin mukaan neljä eri kuvaustilannetta: hämäräkuva, lähikuva, kaukokuva sekä yhden kuvan rajausta varten.

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5

LG G3

LG G3

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5

LG G3

LG G3

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5

LG G3

LG G3

Ensimmäisenä alkuperäinen kuva (otettu Lumia 930:lla), jonka jälkeen eri laitteilla otettuna ja rajattuna.

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 930

Samsung Galaxy S5

Samsung Galaxy S5

LG G3

LG G3

Automaattiasetuksilla otetut esimerkkikuvat ovat muokkaamattomia. Jokainen voi itse tehdä päätelmät, mikä älypuhelin ottaa itselle mieleiset kuvat. Jokaisen puhelimen kameran laatu on todella hyvää – aivan markkinoiden kärkeä. Tietenkin huippukamerapuhelimet, kuten Lumia 1020 ja Galaxy K Zoom, ottavat astetta tasokkaampia kuvia.

Puhelimille löytyy monenlaisia erilaisia kuvamuokkausohjelmia, joista henkilökohtainen suosikki on Adoben Photoshop Express. Siitä löytyy todella paljon erilaisia mahdollisuuksia muokata kuvaa. Kyseinen sovellus on saatavilla Windows Phonelle, Androidille ja iOS:lle.

 

 

Horny

 

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Wasd

  G3 ottaa noista kyllä parhaat kuvat.

  Ainakin Androidille hyvä ilmainen kuvankäsittelyohjelma on Pixlr express.

 2. jokukolme

  Miksi markkinoiden yksi parhaista kamerapuhelimista puuttui joukosta? Sony xperia Z2

  • Juhannuspukki

   Puuttuu tuolta myös iphone 5s, syynä tod näk se etteivät jaksa testata vuoden vanhaa laitetta.

   • Erno Konttinen

    Jaksaisimme kylläkin testata, mutta valitettavasti resurssimme eivät riitä siihen. Saamme testilaitteet valmistajilta, ja laina-aika on rajallinen. Xperia Z2 kävi testattavanamme, mutta se on valitettavasti jouduttu jo palauttamaan. Taasen Applelta emme saa edes testilaitteita. Tietenkin aina olisi paras, jos saisi kaikki huippumallit vertailuun.

   • apple

    Puuttuu siksi että tämä oli huippukamerapuhelinvertailu :)

 3. osakkeenomistaja

  LG G3 oli ylivoimasesti paras.

  Jaetulle kolmannelle sijalle tulivat nokia lumia 930 samsung galaxy s5.

 4. CyberAngel

  Olipas vähän kuvia?
  Itse pidän eniten sokkotesteissä, missä pitää äänestää tietämättä yksittäistä kameraa. Parasta on, jos kuvien järjestys on joka kerta eri.
  Lukijat sitten arvioivat ja äänestävät.

 5. Kairaaja

  Lg näytti yllättävän hyvältä. Nokialta totutun luonnolliset värit, mutta huonoimman tittelin saa samsung, jotenki värit muutamassa kuvassa aivan lunnottomat…

 6. Juha

  Olisitte voineet testata myös sitä videoäänitallennusta.

 7. JackPointer

  Nokia taas kerran selkeä voittaja tässäkin kameravertailussa. Sampassa aivan älyttömän kyllästetyt värit. Ilmeisesti joku vielä luulee että tuollainen väirkylläinen kuva on jotenkin hieno/hyvä… Kameran pitää tuottaa mahdollisimman luonnollisia kuvia, jos niihin jotain efektiä (värimuuntelua tms) halutaan, pitää ne tehdä vasta jälkeenpäin.

  • Henrik

   Kun taas varjopuoli on itse käyttöjärjestelmä ja laadukkaiden sovelluksien puutteet!!. http://www.tivi.fi/kaikki_uutiset/quotwindows+store+on+huijausten+likakaivoquot+ndash+microsoftilta+vaaditaan+vastuuta/a1004603 Hyvä kamera ei pelasta kokonaisuutta.

  • jeemuke

   Itsekin sitä mieltä että ainakin hinnan perusteella lumia930 on hyvä valinta jos haluaa ensimmäiseksi kattaa vain omat perustarpeet oikeaan hintaan. Jos haluaa jotain lisää voi hankkia myöhemmin paremman puhelimen kun hinnat on laskenut vaikka ihan pelkästään kuvauskäyttöön niin että paketissa on kuitenkin muknana paljon sellaista mitä ei tavallisista kameroista löydy…internetit yms mitä löytyy puhelimista.

   Tällä tavalla kun kävin monta arvostelua läpi ja myös itse käynyt liikkeissä useaan otteeseen testaamassa niin huomaa mitä oikeasti tarvitsee ja mitä ei.

   Sain omalla kohdallani miinustettua pari asiaa eli lumia 930 miinuksiksi sain akun vaihdon mikä varmaan huollossa onnistuu ja jos yhtään näppärä käsistään niin varmaan myös itse sen lopulta voi vaihtaa. Toinen miinus oli muistikortin lisäyksen mahdottomuus mutta tarkastelin nykyisen lumian tallennuksia jotka on reippaasti alimittaiset eli tuo 32 Gt riittää kun siirtää vähemmän tärkeitä jollekin muistitikulle tietokoneen kautta. Eli nämä ei lopulta ole mitään maailmaakaatavia probleemia. Kaikissa muissa asioissa vertailu oli kaiketi yksi ja sama G3:seen ja samsungiin. Mutta se on tosiaan minun mielipide ja huomasin itsekin että kun alkaa kattomaan missä on parhaita ominaisuuksia niin hukkuu paremmuuden liemeen eli aina hakee ja hakee eikä tahdo tulla loppua. Tästäkään ei tule ongelma kun sen huomaa ajoissa.

   Nokian plussaksi voi sanoa dolbyt joita en käytännössä voinut kookeilla mutta mielikuvitukseni lensi riittävästi jotta pidän sitä hyvänä ideana kun katsoo leffoja ja liittää vaikka bluetoothin kautta langattomat kaiuttimet joissa kunnon äänentoisto. Näin johdot jää vähemmälle. Periaatteessa 4k televisiot on liian kalliita hankittavaksi ja tässäkin kannatti ajatella sitä millä nyt katsoo joten pienikin parannus kuvanlaatuun on jo huippua, riittävän huippua siksi 4k ominaisuus puhelimen peilauksessa televisoon voi olla liian hienoa koska myös televisio menisi uusiksi kun taas pelkän puhelimen näytöltä jo 800*600 näyttää todella hienolta. Ylikapasiteettia kannattaa tässäkin varoa.

   Kun käytin G3:sta niin se ohjelmien hulppea määrä tahtoi olla liikaa. Itse olen käyttäjän sellainen että homman pitää toimia, aikaa ei ole viivyttelyyn ja itse pitää saada kaikki tärkeät asiat sormien ulottuville mahdollisimman yksinkertaisesti. Tässä Lumian näyttö ja aloitusnäkymä on ihan paras ja siihen mahtunee vissiin myös eniten näitä tiiliä joissa näkyy mitä erilaisempia syötteitä reaaliajassa. Tästä on vaikea vaihtaa androidiin kun on kerran totutellut käyttämään ja varsinkin jos kaikki mitä oikeasti haluaa käyttää mahtuu siihen yhteen näkymään. Ymmärrän hyvin nuoria jotka kokeilee ja kokeilee ja imuroi yötäpäivää netistä tavaraa ja kaikkea pitää käyttää 24h vuorokaudessa vaikkei sille todellista tarvetta olekaan.

   En tiedä miten katsoitte kuvia mutta itse katsoin niin että ekassa kuvassa järvivmaisemassa lumia erotti pilvien muodot paremmin joten mielestäni se oli enemmän luonnollinen kuin muissa kuvissa. Taas pupukuva oli lumian kohdalla hieman muiden eduksi otettu koska kuva oli lähempää ja ainoastaan kanin otsa oli liian valkoinen joten pystyin itsekin päättelemään miltä kuva näyttäisi riittältä etäisyydeltä ja oikeilla säädöillä. Näillä peruteilla kameraominaisuuksia katsellessa erot on olemattomat vaikka välillä värien suhteen menisikin androideille. Ehhkä tässä kohtaa jo ollaan liian taitavia kuvaamaan ja olisi aika harkita oikean kameran hankintaa. Kamerakäytössä itselläni on nyt lumia 625:nen joka ei ole näihin mitattuna mitään ja ainut ongelma on kuvan ottamisen nopeus joka jo lumia 930 on huomattavasti parempi koska se tarkentaa ilman pitkää painallusta. Silti ennätän ajoittain nappaamaan säikähtäneestä oravasta kuvan joten kokemus auttaa kuvaamisessa enemmän kuin kameran nopeus. 930 siis riittää hyvin internetsivuihin liitettävien kuvien kuvaamiseen kuten panorama tms. olen itse todella tyytyväinen jo 625:sen laatuun. Kameralla kuvaamisenkin pitää olla nautinto eikä vauhdilla hössäämistä.

   G3:sen lasertarkennus toki on se kova ja laatu hyvä mutta samoissa olosuhteissa ero on kuitenkin loppupeleissä niin pieni etten uskalla lähteä hypen mukaan. Ero tosin voi olla sekunti tai kaksi. Näyttö oli värikylläinen kyllä G3:sessa vaikka vaikea eritoten sanoa millätavalla verrattuna 930 lumiaan, se oli lähinnä juuri vain tunne olevasta laatuerosta. Tällä tosin ei ole merkitystä koska valmistaja on varmasti hakenut näytöilleen tarpeelliset vaikutelmat, eli se on näkymä jotatarvitaan puhelimen käyttämiseen ja muissa toiminnoissa on enemmän merkitystä laadusa kuten kamera ja elokvien katselu sekä äänet. Verkkopankin käytössä tuskin on minkäälaista merkitystä siitä millainen vaikutelma kuvasta tulee.

   G3:sessa oli paljon asetusvaihtoehtoja puhelimen käyttöön tms. voi olla jopa että ne oli myös jokseenkin reilummin statsattavissa mutta tietoturva pisti kääntymään taas lumia 930 puoleen. G3:sessa joutisin itse positamaan ohjelmia mutta jos oliskin niin ettei niitä voi poistaa tehdasasennettuja ohjelmia niin se olisi merkittävä miinus. Mene ja tiedä.

   Samsungina testatessa koin ettei mitään saanut kiinni mistään ja vaikka kameran pitäisi olla nopea tarkentamaan ms. niin jo sen käyttö oli turhan tökkivää ja käyttöjärjestelmän kanssa ei tullut sinuksi vaikka siinä oli sama androin kuin G3:sessa. Näiden välillä oli tosin aivan kauhia ero käytettävyydessä. Samsungin hylkäsin vaikka siinä oliskin miten hienoja lisälaitteita saatavilla tai mitä tahansa muuta. Ehkä säädöillä olisi voitu vaikuttaa mutta niihin säätöihin oli todella vaikea päästä ilman että ohjelmia valitessa olisi päädytty johonkin ihan muuhun toimintoon kuin mitä haettiin.

   Loppulausuntona voin sanoa että jos puhelinta ei hanki muiden ulottuvuuksien käyttöön kuten televisio, videokuvaus, kamera, äänet tms. niin on aivan sama millainen puhelin on. Josa taas hankkii muiden ulottuvuuksien takia kanttaa katsoa mitäö ulottuvuuksia sinulla on ja millaisilla ominaisuuksissa. Onko sinulla televisiossa 4k? mihin kuvia otat ja mitä niiltaä vaaditaan oikeasti ja osaatko kuvata ja käyttää kameran ominaisuuksia? Kun mennään ääniin niin lumia voittaa 100-0.

   Lumiaan tulee lisälaitteita todella hitaasti mutta nyt jo saa kaiuttimia sekä sykevöitä tms. Rannekelloon en perusta koska silloin vaatisin että se kello olisi itsessään myös se puhelin. Muussa tapauksessahana riittää bluetooth korvake kertomaan kaiken oleellisen ja on halvempi ja samalla hoituu se puhuminenkin. Vara-akkujahan saa lumioihin joten bluetoothin virrankulutus ei ole kovin huolestuttavaa.

   Yksi askarruttava kysmys jää eli miracastin fps. Riittääkö se kaikissa puhelimissa. Gigantissa käydessäni olivat testanneet lumina miracastia ja sanoivat että hyvin toimi. Itse vaadin myös langattomuutta liki kaikessa. Mhl kaapelihommat on mielestäni turhaa touhua.

   Yhden käden käyttö on merkityksetöntä koska sen voisi korvata osittain pelkällä ääniohjauksella ja muissa tapauksissa kaksi kättä saa kelvata. Yleensä aina onnistun käyttämään puhelimia yhdellä kädellä se vaatii vain jokaisen puhelimen kohdalla sitä oikeaa otetta. Lumiassa toimii hyvin puhelimen asettaminen pelkästään sormien varaan, näin peukalolla voi näpytellä koko näytön laajuudelta. Puhelinta voi kallistaa hieman kämmenen suuntaan jotta se pysyy sormilla. Toinen vaihtoehto laskea puhelin lähimmälle tasolle tai pitää sitä niin että peukalo on puhelimen oikealla reunalla ja kämmen osoittaa näyttöön päin. näin puhelinta voi näpytellä etusormella vaivattomasti ja jopa kirjoittaa pitkiäkin tekstejä. Muita kuin lueteltuja tapoja en voi käyttää millään puhelimella ja osa näistä ehkä ei onnistu esim. G3:sessa niin hyvin leveyden takia.

 8. hansu

  Nuo LGn kuvat miellyttävät eniten, paitsi tuossa vipassa sarjassa Samsung on paras.

  Kukan kanssa, Samsung kohdisti kukassa olevaan ötökkään, kun taas LG nimenomaan siihen itse kohteeseen, eli kukkaan. Nokia siinä väritti koko maailman siniseksi, kenties sellaiseksi kuin ihmissilmä sen näkeekin.

  Maisema sarjassa taas Nokia väritti koko maiseman vastaamaan iltaruskoa, mutta oliko tuolloin iltaruskon aika? Samsung ja LG taasen ei iltaa huomioinut ja näyttivät tasaisen neutraaleilta. Ehkä Samsung sai aikaiseksi taiteellisemman näkemyksen, maalausmaisen, mutta molemmissa oli lokki kivellä. Lumialla näyttää vaan siltä että siinä on istunut lokkeja joskus aiemmin ja jättäneet terveiset kivelle.

  Huoneessa Samsung oli kaikkein huonoin, kun taas LG selkeesti terävintä kärkeä. Nokia kenties oli valoinen, mutta he eivät tajua että kuvan ei tarvi olla terävintä kärkeä, kuhan se ei näytä siltä kuin se koostuisi miljoonista pikseleitä.

  Ja tuo pupu, Nokia selvästi ei tajua yhtään kuvien päälle. Jos ideana olisi ottaa nimenomaan pupusta kuva, niin se olisi ykkönen, mutta jos ideana on ottaa valokuva missä myös pupu on, niin ei tuolla pärjää alkuunkaan.
  Samsung ja LG tajuavat mistä valokuvaamisessa on kyse ja Samsung selkeästi tietää mitä kuvaaja haluaa, eli terävyyttä ja laajakuvaa.

  Nokia ei kokonaisuudessa pärjännyt edes sinne päin. JackPointer selkeesti on sekoittanutkin kameroiden merkit.

  Yksikään noista ei silti ansaitse ’kamera’ nimeä, koska kameran pitää tallentaa myös yksityiskohdat, eli sen mitä silmä näkee, kuten JackPointer sanoi. Yksikään noista ei ollut edes lähellä.

 9. Skeba

  Ensimmäisessä kuvassa Lumia on ylivoimainen… Kyseessä hämäräkuva ja Lumian kuva ainut joissa näyttää että on ilta.. Muut värikkäitä kuin päivällä.. Muutenkin Lumian kuvat miellyttää omaa silmää eniten, mutta mielipide asioitahan nämä ovat…

 10. Näistä Nokia 930 on se ainoa, jolla voi ottaa samalla RAW-kuvia (Adoben .DNG-formaatissa). RAW-kuvien valkotasapainoa, valotusta ym. pääsee säätämään jälkeenpäin esim. Adobe Lightroom -ohjelmistolla. (Lisätietoja RAW-tiedostomuodosta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Raw_%28tiedostomuoto%29)

 11. pietari

  Nokia jäi selkeästi viimeiseksi koko vertailussa ihmeelliset sävyt kuvissa ja tarkennus outo hämäräkuvassa muissa näkyi valon kajastus puiden laivoissa nokiassa kaikki samassa sävyssä ei pidä lähteä kumppari tehtailijoiden lähteä sellasille markkinoille joihin ei osaaminen riitä ;-) kumpparitki on löyhiä eikä kestä mitään kyllä nokia on nykyään pelkkä mokia

 12. pietari

  Sitäpaitsi otsikko oli harhaanjohtava kyseessä ei ollut huippumallit koska vain kolmen valmistajan puhelimet oli vertailussa joku tyhmempi voi luulla että vertailussa oli parhailla kameroilla varustetut mallit paremminkin otsikoksi olis sopinu kameravertailussa samsung nokia ja LG

Tuoreimmat jutut