Kiinalainen puhelinvalmistaja Meizu on pitkään ollut patenttiriidoissa Qualcommin kanssa. Tämä on ajanut sen verrattain outoon tilanteeseen alalla, kun Qualcommin järjestelmäpiirejä ei ole sen puhelimissa nähty.
Qualcomm on selvä markkinajohtaja Android-puhelinten järjestelmäpiireissä ja sen piirejä käyttävät useimmat eri puhelinvalmistajat. Meizu on kuitenkin joutunut turvautumaan muihin, pääasiassa MediaTekin piireihin.
Nyt Qualcomm kertoo, että Meizu on sopinut jatkossa maksavansa lisenssimaksuja Qualcommille, ja yhtiöt sopivat oikeusjuttunsa Kiinassa ja kolmessa muussa maassa. Saman tien huhutusti Meizulta onkin vuonna 2017 luvassa jo Qualcommin Snapdragon-järjestelmäpiirillä varustettu puhelin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Qualcommin ja Meizun sopu kertoo mahdollisuudesta saada korvauksia aineettomista oikeuksista myös kiinalaisvalmistajilta. Tosin Qualcommin neuvotteluasema suhteessa kiinalaisiin puhelinvalmistajiin on vahvempi kuin esimerkiksi Nokian – erittäin vahvan markkina-asemansa sekä useissa tapauksissa suorituskyvyltään vaihtoehtoja parempien piiriensä takia kiinalaisvalmistajatkaan eivät voisi helposti hylätä Qualcommin piirejä täysin laitteistaan.
Myös Nokialle Kiina on osoittautunut patenttien lisensoinnissa vaikeaksi. Apple-sopimuksen päättymisen jälkeen Nokia on todennut, että vain 30 prosentista maailmassa myytäviä puhelimia maksetaan sille korvauksia sen patenttien hyödyntämisestä. Nokialla ei tällä hetkellä ole yhtään patenttien lisensointisopimusta merkittävän kiinalaisen valmistajan kanssa. Huawein kanssa se solmi patenttien lisensoinnista vuonna 2008, mutta sittemmin erääntynyttä sopimusta ei ole uusittu. Muiden merkittävien kiinalaisten, kuten Oppon, Vivon tai Xiaomin kanssa Nokialla ei ole ollut sopimuksia.
Nokia ei ole lähtenyt oikeustoimiin kiinalaisia vastaan todennäköisesti, koska se pelkää näin toimiessaan menettävänsä asemia verkkoliiketoiminnassa Kiinassa. Applen osalta Nokia lähti juuri joulun alla oikeustoimiin ympäri maailmaa. Yhdysvaltalaisen yhtiön viemisessä oikeuteen ei nähdä olevan vastaavia riskejä kuin kiinalaisten.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple puolestaan syyttää Nokiaa ja haastoi kaksi muuta yhtiötä tytäryhtiöineen, joille Nokia on siirtänyt patenttejaan hyötyen niistä edelleen taloudellisesti, oikeuteen. Applen mukaan Nokia pyrkii kiertämään järjestelyillä patenttien lisensointia koskevia vaatimuksia ja vaatii järjestelyn purkamista ja patenttien palauttamista Nokian omistukseen.
Myös Qualcomm on kokenut vastaiskuja liiketoimintamallinsa kanssa. Juuri tällä viikolla Etelä-Korean viranomaiset langettivat Qualcommille 1,03 biljoonan wonin eli noin 810 miljoonan euron sakot. Eteläkorealaisnäkemyksen mukaan Qualcomm on pakottanut laitevalmistajia lisensoimaan liian laajasti sen patentteja käyttäen hyväkseen hallitsevaa markkina-asemaansa älypuhelinten verkkoyhteyksistä vastaavissa modeemipiireissä.
Aiemmin helmikuussa 2015 Kiinassa Qualcomm taipui maksamaan 975 miljoonaan dollariin yltäneet seuraamukset Kiinassa. Qualcommin toimia tutkitaan myös Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Taiwanissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »