Huawei kertoi eilen tiistaina tuovansa joulun alla Suomeen uudet Mate 9- ja Mate 9 Pro -mallit. Mate 9 Pro -mallin piti ensin jäädä vain Kiinan markkinoille, mutta Huawei tekikin pikaisen päätöksen tuoda laitteen myös Pohjoismaihin. Mate 9 Pron suositushinta, 849 euroa, nostaa sen reippaasti premium-luokkaan, jossa kilpailijoina ovat lähinnä iPhone 7 Plus ja Samsung Galaxy S7 edge.
Huawei Mate 9 Pro
- Android
- Alumiini
- 5,5" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 12 + 20 Mpiks. kamera
- HiSilicon Kirin 960 -piiri
- 4000 mAh akku
Ensimmäiseksi Mate 9 Prossa huomion kiinnittää sen kaareva näyttö. Näytön reunat kaareutuvat hieman laitteen sivuille Samsungin edge-mallien tapaan, mutta kuitenkin vähemmän kuin esimerkiksi Galaxy S7 edgessä. Silti, kun Huawei on vielä päättänyt Mate 9 Prossa tuoda sormenjälkitunnistimen etupaneeliin, muistuttaa laite äkkivilkaisulla todella paljon Samsungin edge-malleja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Takapuoleltaan Mate 9 Pro ei Samsungia muistuta. Muotoilu on yksinkertaista ja päällekkäin asetetut Leica-kaksoiskameran linssit ovat symmetrisesti keskilinjalla. Laitteen metallirungon pinta on viimeistelty harjaamalla, mutta harjattua pintaa suojaa ilmeisesti lakkakerros, jonka vuoksi laite ei tunnu metalliselta. Lakkapinta vähentää liukkautta, mutta kiiltävä pinta kerää myös sormenjälkiä.
5,5-tuumainen näyttö tarkoittaa, ettei Mate 9 Pro ole aivan pieni puhelin, mutta muotoilu on silti kohtuullisen siro. Laitteen sivujen muotoilu poikkeaa Samsung Galaxy S7 edgestä ja näyttö kaareutuu vähemmän, joten näytön reunoihin ei tule vahinko-osumia yhtä herkästi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Premium-tuntumaa laitteelta löytyy. Metallirunko on tukeva, ja 169 gramman paino tekee laitteesta jämäkän tuntuisen. Mikään markkinoiden kevyin puhelin ei ole kyseessä, mutta isohkoa painoa osaltaan selittää 4000 milliampeeritunnin akku. Juuri akkukesto onkin yksi Huawein kovin hehkuttamista seikoista.
Tätä kirjoitettaessa takana on noin vuorokausi käyttöä. Ahkeran näppäilyn, testisovellusten ajamisen ja illan Netflix-session jälkeen akussa on varausta jäljellä noin 40 prosenttia, eli Huawein puheet hyvästä akkukestosta eivät ole tuulesta temmattuja. En vielä ole päässyt kokeilemaan Huawein kovasti ylistämää pikalatausta, mutta kuuleman mukaan jo 20 minuutin latauksella saisi riittävästi virtaa yhden päivän peruskäyttöä varten.
Mate 9 ja Mate 9 Pro käyttävät Huawein uutta Kirin 960 -järjestelmäpiiriä, joka on markkinoiden tehokkaimpia mobiilisuorittimia tällä hetkellä. GeekBench 4 -testisovelluksessa sen multi-core -tulos voitti jopa Applen A10 Fusion -piirin, mutta AnTuTu Benchmarkissa Kirin 960 ei pärjännyt A10:ä tai monissa puhelimissa käytettyä Snapdragon 820 -piiriä vastaan. Joka tapauksessa lyhyen käyttöjakson perusteella on selvää, että laite toimii varsin ripeästi, eikä teho aivan heti lopu kesken.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kirin 960 -piirin tukena on mojovat kuusi gigatavua RAM-muistia ja sisäistä tallennustilaa löytyy 128 gigatavua. Tallennustilaa sietääkin olla reilusti, sillä Mate 9 Prossa ei ole muistikorttipaikkaa, vaan ainoastaan tuki kahdelle SIM-kortille. Pienemmällä tallennusmuistilla varustetussa Mate 9 -mallissa korttipaikka tukee joko kahta SIM-korttia tai yhtä SIM-korttia ja microSD-muistikorttia.
Mielenkiintoisena yksityiskohtana Mate 9 -malleissa voi käyttää kahta erillistä Facebook- ja WhatsApp-sovellusta, eli esimerkiksi työ- ja siviiliprofiilit voi pitää erillään. Kahden SIM-korttipaikan ansiosta molemmille WhatsApp-sovelluksille voi antaa erilliset puhelinnumerot.
Huawein sormenjälkitunnistimet ovat keränneet kehuja, ja se onkin todella nopea ja varmatoiminen. Tähän mennessä tunnistus on toiminut joka kerta ja nopeus jaksaa edelleen hämmästyttää kaltaistani iPhone- ja Galaxy-käyttäjää. Samsungin tai Applen uusimmat tunnistimet eivät ole hitaita, mutta Huawei vie silti voiton.
Erikoista on, että Mate 9 Prossa sormenjälkitunnistin on sijoitettu etupaneeliin, kun Mate 9:ssä tunnistin on laitteen takana. Monet pitävät enemmän taakse sijoitetusta tunnistimesta, kun taas toiset mieluummin käyttävät etupuolelle sijoitettua tunnistinta, eli tässä paremmuuden ratkaisevat omat mieltymykset.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kamerapuolella Mate 9 ja Mate 9 Pro käyttävät toisen sukupolven Leica-kaksoiskameraa, eli alkujaan Huawei P9:ssä nähty ensimmäinen Leica-brändätty kaksoiskamera on saanut selkeitä parannuksia. Tarkennus on uusittu, 12 megapikselin värikamera on nyt varustettu optisella kuvanvakaimella ja mustavalkokennon tarkkuus on noussut 20 megapikseliin.
Aivan kuten P9:ssä, myös Mate 9 Prossa kaksoiskamera voi ottaa myös keinotekoisella bokeh-efektillä varustettuja kuvia, mutta tuon syväterävyysefektin näkee nyt reaaliajassa jo kameran etsimessä. Huawein kuluttajaliiketoimintajohtaja Mika Engblom lähetti puhelimen Suomeen saapumisesta kertoessaan pienen piikin Applen suuntaan. Hänen mukaansa Mate 9 Prossa ei tarvitse odottaa erillistä ohjelmistopäivitystä, vaan bokeh-kamera on mukana alusta asti. Applehan teki iPhone 7 Plussan bokeh-efektistä suuren numeron, mutta virallisesti tuo iOS 10.1:n mukana tullut ominaisuus iPhonella on edelleen beetavaiheessa.
Pikaisen kokeilun perusteella Mate 9 Pron kamera toimii kohtuullisen nopeasti, valoa tallentuu hyvin ja bokeh-efektikin toimii mukavasti. Kameran toimintaan pitää kuitenkin syventyä testijaksomme aikana vielä paljon perusteellisemmin.
Ensimmäisen vuorokauden käytön perusteella Huawei Mate 9 Pro vaikuttaa varsin pätevältä laitteelta. 849 euron hinta kuitenkin tarkoittaa, että samalla viivalla Mate 9 Pron kanssa ovat Applen ja Samsungin ykköspyssyt. Tulevien viikkojen aikana selvitämme, mihin Huawein huippu-uutuuden rahkeet riittävät.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »