Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Huawein uutuuspuhelin suuntaa premium-luokkaan – ensituntumat Mate 9 Prosta

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Huawei Mate 9 Pro

Huawei kertoi eilen tiistaina tuovansa joulun alla Suomeen uudet Mate 9- ja Mate 9 Pro -mallit. Mate 9 Pro -mallin piti ensin jäädä vain Kiinan markkinoille, mutta Huawei tekikin pikaisen päätöksen tuoda laitteen myös Pohjoismaihin. Mate 9 Pron suositushinta, 849 euroa, nostaa sen reippaasti premium-luokkaan, jossa kilpailijoina ovat lähinnä iPhone 7 Plus ja Samsung Galaxy S7 edge.

Ensimmäiseksi Mate 9 Prossa huomion kiinnittää sen kaareva näyttö. Näytön reunat kaareutuvat hieman laitteen sivuille Samsungin edge-mallien tapaan, mutta kuitenkin vähemmän kuin esimerkiksi Galaxy S7 edgessä. Silti, kun Huawei on vielä päättänyt Mate 9 Prossa tuoda sormenjälkitunnistimen etupaneeliin, muistuttaa laite äkkivilkaisulla todella paljon Samsungin edge-malleja.

Huawei Mate 9 Pro

Takapuoleltaan Mate 9 Pro ei Samsungia muistuta. Muotoilu on yksinkertaista ja päällekkäin asetetut Leica-kaksoiskameran linssit ovat symmetrisesti keskilinjalla. Laitteen metallirungon pinta on viimeistelty harjaamalla, mutta harjattua pintaa suojaa ilmeisesti lakkakerros, jonka vuoksi laite ei tunnu metalliselta. Lakkapinta vähentää liukkautta, mutta kiiltävä pinta kerää myös sormenjälkiä.

5,5-tuumainen näyttö tarkoittaa, ettei Mate 9 Pro ole aivan pieni puhelin, mutta muotoilu on silti kohtuullisen siro. Laitteen sivujen muotoilu poikkeaa Samsung Galaxy S7 edgestä ja näyttö kaareutuu vähemmän, joten näytön reunoihin ei tule vahinko-osumia yhtä herkästi.

Premium-tuntumaa laitteelta löytyy. Metallirunko on tukeva, ja 169 gramman paino tekee laitteesta jämäkän tuntuisen. Mikään markkinoiden kevyin puhelin ei ole kyseessä, mutta isohkoa painoa osaltaan selittää 4000 milliampeeritunnin akku. Juuri akkukesto onkin yksi Huawein kovin hehkuttamista seikoista.

Tätä kirjoitettaessa takana on noin vuorokausi käyttöä. Ahkeran näppäilyn, testisovellusten ajamisen ja illan Netflix-session jälkeen akussa on varausta jäljellä noin 40 prosenttia, eli Huawein puheet hyvästä akkukestosta eivät ole tuulesta temmattuja. En vielä ole päässyt kokeilemaan Huawein kovasti ylistämää pikalatausta, mutta kuuleman mukaan jo 20 minuutin latauksella saisi riittävästi virtaa yhden päivän peruskäyttöä varten.

Huawei Mate 9 Pro

Mate 9 ja Mate 9 Pro käyttävät Huawein uutta Kirin 960 -järjestelmäpiiriä, joka on markkinoiden tehokkaimpia mobiilisuorittimia tällä hetkellä. GeekBench 4 -testisovelluksessa sen multi-core -tulos voitti jopa Applen A10 Fusion -piirin, mutta AnTuTu Benchmarkissa Kirin 960 ei pärjännyt A10:ä tai monissa puhelimissa käytettyä Snapdragon 820 -piiriä vastaan. Joka tapauksessa lyhyen käyttöjakson perusteella on selvää, että laite toimii varsin ripeästi, eikä teho aivan heti lopu kesken.

Kirin 960 -piirin tukena on mojovat kuusi gigatavua RAM-muistia ja sisäistä tallennustilaa löytyy 128 gigatavua. Tallennustilaa sietääkin olla reilusti, sillä Mate 9 Prossa ei ole muistikorttipaikkaa, vaan ainoastaan tuki kahdelle SIM-kortille. Pienemmällä tallennusmuistilla varustetussa Mate 9 -mallissa korttipaikka tukee joko kahta SIM-korttia tai yhtä SIM-korttia ja microSD-muistikorttia.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana Mate 9 -malleissa voi käyttää kahta erillistä Facebook- ja WhatsApp-sovellusta, eli esimerkiksi työ- ja siviiliprofiilit voi pitää erillään. Kahden SIM-korttipaikan ansiosta molemmille WhatsApp-sovelluksille voi antaa erilliset puhelinnumerot.

Huawein sormenjälkitunnistimet ovat keränneet kehuja, ja se onkin todella nopea ja varmatoiminen. Tähän mennessä tunnistus on toiminut joka kerta ja nopeus jaksaa edelleen hämmästyttää kaltaistani iPhone- ja Galaxy-käyttäjää. Samsungin tai Applen uusimmat tunnistimet eivät ole hitaita, mutta Huawei vie silti voiton.

Erikoista on, että Mate 9 Prossa sormenjälkitunnistin on sijoitettu etupaneeliin, kun Mate 9:ssä tunnistin on laitteen takana. Monet pitävät enemmän taakse sijoitetusta tunnistimesta, kun taas toiset mieluummin käyttävät etupuolelle sijoitettua tunnistinta, eli tässä paremmuuden ratkaisevat omat mieltymykset.

Huawei Mate 9 Pro

Kamerapuolella Mate 9 ja Mate 9 Pro käyttävät toisen sukupolven Leica-kaksoiskameraa, eli alkujaan Huawei P9:ssä nähty ensimmäinen Leica-brändätty kaksoiskamera on saanut selkeitä parannuksia. Tarkennus on uusittu, 12 megapikselin värikamera on nyt varustettu optisella kuvanvakaimella ja mustavalkokennon tarkkuus on noussut 20 megapikseliin.

Aivan kuten P9:ssä, myös Mate 9 Prossa kaksoiskamera voi ottaa myös keinotekoisella bokeh-efektillä varustettuja kuvia, mutta tuon syväterävyysefektin näkee nyt reaaliajassa jo kameran etsimessä. Huawein kuluttajaliiketoimintajohtaja Mika Engblom lähetti puhelimen Suomeen saapumisesta kertoessaan pienen piikin Applen suuntaan. Hänen mukaansa Mate 9 Prossa ei tarvitse odottaa erillistä ohjelmistopäivitystä, vaan bokeh-kamera on mukana alusta asti. Applehan teki iPhone 7 Plussan bokeh-efektistä suuren numeron, mutta virallisesti tuo iOS 10.1:n mukana tullut ominaisuus iPhonella on edelleen beetavaiheessa.

Pikaisen kokeilun perusteella Mate 9 Pron kamera toimii kohtuullisen nopeasti, valoa tallentuu hyvin ja bokeh-efektikin toimii mukavasti. Kameran toimintaan pitää kuitenkin syventyä testijaksomme aikana vielä paljon perusteellisemmin.

Huawei Mate 9 Pro

Ensimmäisen vuorokauden käytön perusteella Huawei Mate 9 Pro vaikuttaa varsin pätevältä laitteelta. 849 euron hinta kuitenkin tarkoittaa, että samalla viivalla Mate 9 Pron kanssa ovat Applen ja Samsungin ykköspyssyt. Tulevien viikkojen aikana selvitämme, mihin Huawein huippu-uutuuden rahkeet riittävät.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Tala

  Nähdäkseni pitäisi aina muistaa myös moraalinen puoli! Huaweit ja OnePlussat ovat totalitäärisen, kommunistisen maan tuotteita – haluaako kuluttaja tukea tätä. Hinta (ehkä) halvempi. Mutta mitenkä tietoturva ja päivitykset, vedenkestävyys, tietojen vuoto Kiinaan… Itse olen suosinut demokraattisen maan Samsungia ensisijaisesti hyvän tuotteen takia, mutta mielessä on ollut myös ihmisoikeudet ja länsimaisten, demokraattisten arvojen puoltaminen. Tältä pohjalta hetken kestänyt puntarointi S Galagy S7 Edgen ja Oneplussan välillä meni aika nopeasti. S7 vedenkestävyydestä on ollut pienen vahingon kautta kerran jo käytännön hyötyäkin.

  • Foliohattuako kireämmälle?

   Niin. Taasen ostamalla Huawein laitteen tukee henkilö samalla suomalaista työllistymistä. Onhan Huawei Suomessa jo markkinaykkönen yli 300 suomalaisen työllistäjänä ja suomalaisin tarjolla olevista älypuhelinvalmistajista, eikö vain? Taitavat ohjelmistoakin kehitellä ihan Helsingin keskustassa.

   Mitäkö Samsung on saanut aikaan samassa ajassa? Potkinut väkeä ulos kymmeniä tuhansia maailmanlaajuisesti ja Suomestakin kolmeen otteeseen melkoisia nippuja viimeisen kahden vuoden aikana, jotta Etelä-Koreaan jää enemmän rahaa paremman tuloksen muodossa. Sitäkö haluat tukea? Entä Microsoft? Potkinut jo pelkästään Suomesta tuhansia viimeisten muutaman vuoden aikana.

   Mitä tulee tietojen vuotamiseen, ”artikkelissa mainittu yritys ei ole Huawein virallinen yhteistyökumppani eikä Huawei ole yrityksen kanssa missään tekemisissä.”, pelkkää huuhaata siis. Ennemmin suosin valmistajaa, joka investoi jatkuvasti kasvavissa määrin Suomeen ja suomalaisiin. Tällä hetkellä sitä ei tee muut kuin Huawei.

  • Jaro

   Se niistä ylistyssanoista: http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/samsung-sai-yllatysvieraita-eivatka-he-tulleet-kannykkaostoksille-6601607

   Avainsanat: Lahjus, korruptio, syyte, Samsung, presidentti, ratsia

 2. Yalmuk

  5,5 tuumaa ei ole mitenkään iso puhelimseksi. Harmi ettei länsimarkkinoilla myydä enemmän 6 tuuman puhelimia (saas nähdä tuleeko 6,44 tuuman Phab 2 Plus myyntiin) sillä sellaiselta on paljon mukavampi katsella esim youtube
  videoita ja kyytiin mahtuu isompi akku.

  • SANDY

   Eikö Mate 9 ole mukamas tarpeeksi iso?
   Perus malli 5,9″

 3. SANDY

  Itse tykästyin huawei mediapad m3’n mukanaan tuomasta ns ”kotinappi” ratkaisuun jossa on kaikki kolme navigointi näppäintä yhden napin(sormenjälkilukijan) alla.Mediapad m3 ja Tämä uusi Mate 9 Pro ovat kummatkin ennakkotilauksessa.

  Kaunis laite tuo Mate 9 Pro.:)

  • SANDY

   Sama sormenjälkilukijan sijoittelu kuin Mate 9 pro’ssa saattaa löytyä myös p10 mallista

   http://www.phonearena.com/news/Alleged-Huawei-P10-press-renders-suggest-dual-curved-version_id88178

  • Melkein, melkein...

   Löytyisiköhän jostain ruskean värisenä tuota? Lähtisi samantien tilaukseen

   • SANDY

    Ruskeaa väriä ei ole julkaistu/saatavilla ollenkaan pro mallista, värit ovat vain titaani, kulta ja vaaleanpunainen/rosegold (vain kiina)

    Perus mate 9 on taas ruskean sävyisenä, mutta on kookkaampi ja väriä ei ole suomessa vielä saatavilla.

 4. K

  Tuo 849€ hinta ei ole kovin samalla lähtöviivalla Samsungin yms 32Gb muistilla varustettuihin malleihin verrattuna. Mate 9 Prossa on tuolla hintaa 128Gb muistia, taitaa olla Samsungin ja Applen 128Gb mallit reilusti kalliimpia.

Tuoreimmat jutut