Googlen ensimmäiset omat puhelimet Pixel ja Pixel XL on nyt julkistettu ja viimein niistä tiedetään kaikki yksityiskohdat pitkän huhukierteen päätteeksi.
Loimme jo katsauksen siihen, miksi Google nyt omia puhelimiaan on alkanut tehdä. Syistä monet näkyvät myös siinä, miten uudet Pixel-puhelimet eroavat muista Android-puhelimista.
Google Pixel XL
- Android
- Alumiini + lasi
- 5,5" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 12 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 821 -piiri
- 3450 mAh akku
Google Assistant
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tämän Google nosti esille sekä julkistustilaisuutensa että Pixel-tuotesivunsa ensimmäisenä asiana korostaen sen tärkeyttä. Googlen Pixel on ensimmäinen puhelin, josta Google Assistant löytyy valmiina.
Google Assistant on Applen Sirin tapainen palvelu ja apuri, jolta voi kysyä kysymyksiä ja hoitaa sen kanssa päivittäisiä askareita. Googlelle Assistant on kuitenkin tärkeä: kun tähän asti Google on tarjonnut hakukyselyyn vastauksena 10 linkkiä, jatkossa se voi tarjota vastauksen osittain jo ennen kysymystä – tai ainakin aiempaa helpommin vastauksena puhuttuun kysymykseen.
Google Assistantiin pääsee suoraan Pixelin näytön alareunan kotipainiketta pidempään painamalla. Tulevissa muissa Android-puhelimissa se ei välttämättä saa yhtä hyvää näkyvyyttä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Valitettavasti toistaiseksi Google Assistant toimii vasta englanniksi.
Google Daydream VR / Daydream View -virtuaalitodellisuus
Pixel-puhelinten rinnalla Google esitteli myös oman Daydream View -virtuaalitodellisuussilmikkonsa. Uudet Pixel-puhelimet ovatkin ensimmäisiä Googlen Daydream VR -alustaa tukevia puhelimia. Jatkossa tällaisia voi olla tulossa muiltakin valmistajilta, mutta vielä nyt Pixelit ovat ainoat.
Daydream VR ja Daydream View ovat käytännössä Googlen vastine Samsungin Gear VR:lle, joka on yhteistyötä Oculuksen kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google Kuvat ilman mitään rajoituksia
Pixel-puhelimet sisältävät Google Kuvat -sovelluksen, jonka pilvipalvelussa on tallennustilaa Pixelillä otetuille kuville ja videoille rajattomasti. Normaalisti Google Kuvat -tallennustilaa koskevat rajoitukset esimerkiksi videoiden Full HD -enimmäistarkkuudesta eivät näytä koskevan Pixel-puhelimia. Niillä voi tallentaa rajatta myös 4K-videota Google Kuviin.
Lisäksi Pixel-puhelimissa esiasennettuna ovat myös Google Allo ja Google Duo -viesti- ja videopuhelusovellukset.
Pixel Launcher ja ei muita kuin Google-sovelluksia
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pixelit ovat myös ensimmäiset puhelimet Android 7.1 Nougat -käyttöjärjestelmäversiolla. Niiden käyttöliittymänä on Pixel Launcher, joka toki on asennettavissa verkosta lataamalla myös muihinkin puhelimiin, mutta esiasennettuna löytyy vain Pixeleistä.
Pixel Launcher sisältää pyöreät sovelluskuvakkeet, Google Assistantin paraatipaikalla sekä hieman erilaiset näytön alareunan toimintopainikkeet.
Pixeleissä ei myöskään ole muita kuin Androidin tai Googlen sovelluksia toisin kuin muiden valmistajien Android-puhelimissa.
Nopeat ja uudenlaiset Android-päivitykset
Aiempien Googlen yhteistyössä eri valmistajien kanssa toteuttamien Nexus-laitteiden tavoin myös Pixel-puhelimille on tiedossa Android-päivitykset ensimmäisten joukossa. Google lupaa puhelimille kaksi vuotta käyttöjärjestelmä- ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä.
Lisäksi Pixelit tukevat Android Nougatissa mahdolliseksi tullutta uutta päivitysjärjestelyä, jossa puhelin lataa ja asentaa päivityksen erilliselle tallennusmuistin osiolle. Näin päivityksen asentaminen ei häiritse käyttäjää, vaan uuteen versioon vaihtaminen käy sen taustalla asennettua vain käynnistämällä puhelin uudelleen.
Perusasiat kunnossa – erityisesti kamera!
Muilta osin Googlen Pixel-puhelimet ovat varsin tavanomaisia tämän päivän ja huipputason uusia Android-puhelimia.
Sisuksista löytyy vielä melko harvinainen Qualcommin toistaiseksi uusin ja tehokkain Snapdragon 821 -järjestelmäpiiri.
Teknisesti itse laitteen kamerassakaan ei ole mitään kovin erikoista. Kyse on Sonyn 12,3 megapikselin IMX378-kennosta ja f/2,0-aukon optiikasta. Puolueeton DxOMark kuitenkin arvioi Pixelin kameran parhaimmaksi toistaiseksi älypuhelimessa, mistä kiittäminen lienee erityisesti Googlen ohjelmistoa.
Pixelin kamera tukee HDR+:aa, joka tuo kuviin paremman väritoiston useissa eri valaistusolosuhteissa. Aiempiin HDR-älypuhelinkameroihin nähden Pixel on nopeampi. Lisäksi Googlen digitaalinen videoiden vakautus vaikuttaa olevan erittäin hyvä. Optista kuvanvakaintahan Pixelin kamerasta ei löydy.
Mitä puuttuu?
Jo mainitun kameran optisen kuvanvakaimen puutteen ohella Pixelit eivät esimerkiksi tue langatonta latausta eivätkä ole lainkaan vedenkestäviä – eivät edes roiskeveden.
Lisäksi muistikorttipaikkaa ei ole, vaan tyytyminen on joko 32 tai 128 gigatavun sisäiseen tallennusmuistiin sekä tallentamiseen pilvipalveluihin.
Kaiuttimiakin Pixeleissä on vain pohjassa, mikä on nähty yllättävänä puutteena puhelinten muuten vahvan virtuaalitodellisuuskäyttöön suuntaamisen myötä.
Lisäksi Pixelit ovat ulkonäkönsä ohella saaneet kritiikkiä varsin kookkaista näytönreunuksistaan verrattuna muihin kilpaileviin Android-puhelimiin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »