Samsung julkisti Galaxy S5:n aiemmin tänään. Yllätyseksi jäi lähinnä se, että lopulta suuria yllätyksiä ei oikein tullutkaan.
Samsungin Mobile World Congress -uutuuksiin Galaxy S5:n rinnalla lukeutuivat myös kolme rannelaitetta: Gear 2 ja Gear 2 Neo -älykellot sekä Gear Fit -aktiivisuusranneke. Niiden sijaan alla keskitymme kuitenkin Galaxy S5:een läpikäyden, mitä uutta Samsung on lippulaivamalliinsa tuonut.
Samsung Galaxy S5
- Android
- Muovi
- 5,1" Super AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija edessä
- 16 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 801 -piiri
- 2800 mAh akku
Tänä vuonna Galaxy S5 -huhurumba oli poikkeuksellisen sekava – eikä se ole päättynyt vieläkään. Viime aikoina myllyyn on lisätty nimittäin odotus toisestakin Galaxy S5 -mallista, jota ei kuitenkaan ainakaan vielä tänään nähty. Asiasta kuultaneen varmasti lisää jo aivan lähiaikoina ja Galaxy S5 -huhusaaga saa vielä jatkoa – vaikka yksi Galaxy S5 -puhelin jo julki ehdittiin tuodakin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt julkistetun Galaxy S5:n myynti alkaa globaalisti 11. huhtikuuta ja Suomen suositushinnaksi on kerrottu 699 euroa.
Mitä Samsung on Galaxy S5:n osalta touhunnut?
- Näyttö on nyt kooltaan 5,1 tuumaa, kun se Galaxy S4:ssä se oli viisi tuumaa. Pikseleitä on edelleen 1920×1080 eli kyse on Full HD -tarkkuudesta ja kyseessä on Super AMOLED -näyttö. Huhuissa Galaxy S5:n yhteydessä on puhuttu myös 2560×1440 pikselin QHD-näytöstä, jonka koko voisi olla 5,25 tuumaa (viimeisimmässä huhuissa QHD-mallista puhuttiin myös 5,1-tuumaisena, mutta asiat menevät sekaisin tässä sopassa). No, QHD-näytöstä ei välttämättä käytännössä paljoa hyötyä olisi ollut, joten Galaxy S5:nkin näyttö on aivan passeli. Mutta ei juuri vanhaa erikoisempi. Huomionarvoista myös on, että Galaxy S5 ei ole näytön kokoonsa nähden enää kovin kompakti. Esimerkiksi LG:n kilpaileva G2 on sekä pienempi että sisältää suuremman 5,2 tuuman näytön.
- Galaxy S5:stä löytyy myös kotinäppäimen yhteydestä sormenjälkitunnistin. Tässä Samsung seuraa Applen iPhone 5s:ää, mutta erilaisella tekniikalla: kun Applen ratkaisu toimii vain painamalla, Samsungissa sormea täytyy liikuttaa ja tunnistus tapahtuu vain pyyhkäisemällä. Pääsemme testaamaan Galaxy S5:tä vasta myöhemmin, mutta The Vergen ensiarvio on murhaava: ”Samsungin versio vaatii pystysuuntaisen pyyhkäisyn kotinäppäimen yli skannerin aktivoimiseksi, ja me havaitsimme sen olevan varsin epäluotettava ja käytännössä mahdottomaksi aktivoida puhelinta yhdellä kädellä pidettäessä.” Ei siis hyvä, ei lainkaan hyvä.
- Toinen merkittävä laitteistotason merkittävä uudistus Galaxy S5:ssä on takakanteen kameran kuvausvalon viereen tuotu sykemittarin anturi. Sormen anturille viemällä puhelin mittaa muutamassa sekunnissa sykkeen. En tiedä teistä hyvät lukijat, mutta ainakin omasta mielestäni tämä kuulostaa todella tyhmältä. Kuka todella haluaa mittauttaa sykettään usein tällä tavalla? Ja mitä hyötyä siitä on? Eikö sykkeen mittaamisen pitäisi tapahtua jatkuvasti esimerkiksi liikuntasuorituksen aikana? Galaxy S5:n sykemittari vaikuttaa totaaliselta turhuudelta. Sen sijaan S Health -liikunta/ruokavalio/terveyssovellus toki integroituu myös Gear 2:n, Gear 2 Neon ja Gear Fitin kanssa, jotka myös sisältävät sykemittauksen ranteessa. Siinä onkin oikeasti jotain – ja aika paljonkin enemmän – järkeä.
- Kameran osalta Samsungille täytyy antaa kuullun ja nähdyn perusteella kiitosta. Tarkkuutta on nostettu 16 megapikseliin, mutta erityisesti 0,3 sekunnin automaattitarkennus, uudet HDR-kuvaustoiminnot niin kuvissa kuin videoissa, jälkitarkennuksen kaltainen Selective Focus ja muutkin uudistukset, kuten 4K UHD -videokuvaus kuulostavat fiksuilta. Ehkä Galaxy S5:ssä Samsung ensi kertaa on onnistunut merkittävällä tavalla kameran kanssa? Optista kuvanvakainta Galaxy S5:ssä ei tosin nähty.
- Lisää suorituskykä – hyvä hyvä. Mitä olisi uuden sukupolven lippulaivapuhelin ilman tehokkaampaa järjestelmäpiiriä ja yhteyksien nopeusparannuksia? Ei mitään ja siksi Galaxy S5:stäkin löytyy lisäpontta. Järjestelmäpiirinä toimii uusi 2,5 gigahertsiin kellotaajuudeltaan pyöristyvä Qualcommin Snapdragon 801 neljällä suoritinytimellä, 4G LTE -yhteydet toimivat nyt 150 megabitin vauhdilla ja Wi-Finkin osalta ollaan 802.11ac:n ja antennitekniikan osalta terävimmässä kärjessä. Oikeastaan tältä osin Galaxy S5 edustaa parasta kattausta siitä, mitä juuri nyt on tarjolla. Ei valittamista.
- Mutta miksi vain kaksi gigatavua RAM-muistia? Galaxy Note 3:ssakin oli jo kolme gigatavua. Sonyn uudessa Xperia Z2 -lippulaivamallissa on kolme. Riittääkö Galaxy S5:lle kaksi gigatavua? Onko Samsung keventänyt omaa käyttöliittymäänsä sen verran, ettei kolmelle gigatavulle ole enää tarvetta – sen kertoo aika.
- Sonysta puheen ollen Samsung on apinoinut mukaan Sonyn erikoisuutena tähän asti lippulaivamalleissa pysyneen veden- ja pölynkestävyyden. Galaxy S5 on nyt IP67-sertifioitu. Muuten mainio juttu, mutta laturiliittimen – joka on nyt muuten mallia USB 3.0 – piilottaminen suojaluukun taakse varmasti ärsyttää päivittäisessä käytössä.
- Ohjelmistopuolella Samsung näyttää viisastuneen hieman viime vuodesta ja on tuonut mukaan harkitumman kattauksen uusia toimintoja verrattuna viime vuotiseen uutuuksien sillisalaattiin. Esimerkiksi sormenjälkitunnistinta voidaan käyttää PayPal-maksujen vahvistamiseen, mikä kuulostaa sinällään fiksulta. Download Boosterista, joka käyttää mobiiliverkkoyhteyttä ja Wi-Fi-verkkoyhteyttä samanaikaisesti latauksia nopeuttamaan voi olla välillä hyötyä, mutta mullistavaksi sitä ei voi hyvällä tahdollakaan kuvailla. Kids Mode -lapsitila on jo tuttua Windows Phoneista. Ultra Power Saving Mode kuulostaa jännältä, jos lupaus pitää todella paikkansa: Samsungin mukaan 10 prosentin akun varaus riittää säästötilassa vielä 24 tunnin toimintaan, kun näyttö muuttuu mustavalkoiseksi ja turhat toiminnot jätetään pois.
- Samsungin TouchWiz-käyttöliittymä vaikuttaa myös kulkeneen jonkin verran rauhallisempaan suuntaan, mitä täytynee pitää pelkästään positiivisena asiana.
- Lopuksi vielä puhetta makuasioista – Galaxy S5:n muotoilu on herättänyt ilmeisen paljon tunteita julkistuksen jälkeen. Samsung käyttää yhä metallin näköiseksi naamioitua muovia rungon reunoilla sekä nahkamaiseksi pistemäisellä kuvioinnilla teksturoitua muovia takakuoressa. Takakuoren kuviointi näyttää vähän golf-pallon pinnalta. Kaikkia uusi tyyli ei miellytä, mutta kauneus katsojan silmissä ja jokainen tehköön omat johtopäätöksensä. Viime kuukausina huhuja on ollut liikkeellä myös metallisesta Galaxy S5:stä, jollainen olisi kyllä ollut kiva nähdä – edes sitten vaihtelun vuoksi.
Kokonaisuutena Galaxy S5 vaikuttaisi jättävän hieman kylmäksi – mistään on vaikea todella innostua. Uutuuden ehkä vahvin kohta vaikuttaisi olevan erittäin yllättäen kamera, joka vaikuttaa hyppäykseltä aiempaan nähden. Muuten Galaxy S5:n ostoa on kovin vaikea suositella esimerkiksi Galaxy S4:n jo omistavalle. Lisäsuorituskyvyn rooli käytännössä jäänee melko vaatimattomaksi – toki nopeampi on aina parempi ja tarjoaa paremman valmiuden tulevaisuuteen, mutta… Lisäksi sormenjälkitunnistin vaikuttaa heikosti toimivalta ja sykemittari varsin turhalta, joten niistäkään Galaxy S5 ei saa vetoapua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mitä siis pitäisi tehdä? Odottaminen on nähdäkseni hyvä veto. HTC:ltä on tulossa kuukauden kuluttua oma uusi One-lippulaivamalli, jonka kuoret ovat alumiinia. Se lienee passeli valinta, jos tykkää metallista. Tai sitten kävelee nyt heti kauppaan ja ostaa jotain, mikä on tarjolla nyt.
Ja Samsungin ”toisesta Galaxy S5:stä”, mitä ikinä se saakaan nimekseen, on kyllä kuultu aivan liikaa, jotteiko sellainen olisi tulossa tämän vuoden aikana. Mutta milloin? Galaxy S5:kin tulee myyntiin vasta 1,5 kuukauden kuluttua 11. huhtikuuta, eikä edes Samsung taida olla niin hullu, jotta julkistaisi uutta huippupuhelinta sitä ennen tai edes 1-2 kuukauteen sen jälkeen. Ehkä kyse onkin vasta syysuutuudesta?
Nyt julkistettu Galaxy S5 ei kuitenkaan näytä sisältävän oikein mitään, mikä todella erityisesti vetäisi kauppaan. Vai sisältääkö? Galaxy S5 on tylsä. Oletko eri mieltä? Kommentoi alla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »