Kiinalainen Xiaomi on tullut tunnetuksi Applea kopioivasta tyylistään, mutta poikkeuksena moniin muihin kiinalaisvalmistajiin, on Xiaomilta nähty aidosti laadukkaita tuotteita. Yhtiön tuore Mi A1-puhelin on loistoesimerkki tästä. Edullisella hinnalla Mi A1 onnistuu tarjoamaan monia iPhonesta tuttuja ominaisuuksia sekä muutaman ylimääräisen kikan.
Ulkoisesti Mi A1 muistuttaa vahvasti Applen toissavuotista iPhone 7 Plussaa, tarjoten kaksoiskameran ja läheisesti iPhonea muistuttavan designin. Erona iPhoneen on puhelimen taakse siirretty sormenjälkilukija sekä näytön alle asetetut kapasitiiviset toimintapainikkeet. Applen kuulokeratkaisuun pettyneitä lohduttanee myös kuulla, että Xiaomi on säilyttänyt puhelimessa 3,5 millimetrin kuulokeliitännän, joten erillistä adapteria ei iPhonen tapaan tarvita.
Teknisten tietojen osalta Xiaomi lyö pöytään kovia lukuja, tarjoten puhelimessa 5,5 tuuman Full HD-näytön, kahdeksanytimisen Qualcomm Snapdragon 625 -järjestelmäpiirin ja 4 gigatavun RAM-muistin. Lisäksi puhelimesta löytyy 64 gigatavua tallennusmuistia ja 3 080 milliampeeritunnin akku pikalatauksella. Huolimatta 270 euron hinnastaan Xiaomi Mi A1 ei jää puhtaasti teknisiä tietoja tarkistellessa pahasti jälkeen kalliimmillekaan puhelimille. Ainoa asia, jossa budjettipuhelimen tuntu tulee selvästi esille, on Xiaomi Mi A1:n kamera.
Kameratekniikan puolesta Xiaomi ei ole ollut koskaan erityisen vahvoilla, ei edes kalliimmissa lippulaivamalleissa. Mi A1:n kohdalla kamera ajaa hintaluokkaan nähden asiansa, mutta ero kalliimpiin lippulaivamalleihin on kuin yö ja päivä. Mitään yhä varsinaista valituksen aihetta kamerasta ei löydy vaan puutelista on varsin perinteikäs: heikossa valaistuksessa kuvissa esiintyy kohinaa, värien vääristymistä ja epätarkkuutta. Edes päivänvalossa tärähtäneiltä kuvilta ei aina voi välttyä, kiitos optisen kuvanvakaajan puutteen.
Verrattuna toiseen taannoin arvostelussa olleeseen kiinalaispuhelimeen, Oukitel Mix 2:een, on Xiaomi Mi A1 karkeasti arvioiden samalla tasolla. Keskimäärin Mi A1:n takakamera tuottaa asteen verran pehmeämpiä ja epätarkempia kuvia, mutta vastaavasti kameran käytettävyys vie Xiaomissa voiton. Mukana ei ole esimerkiksi Oukitelissa nähtyjä turhia kuvaustiloja ja etukamera on sijoitettu Mix 2:ta järkevämmin puhelimen vasempaan yläreunaan.
Poiketen Xiaomin muista puhelimista, on Mi A1:n suuri valtti ja heikkous Googlen ”puhtaaseen” Android-käyttöliittymään tukeutuminen. Suomalaisesta näkökulmasta tämä tarkoittaa käytännössä suomen kielen löytymistä mukana vakiona (poiketen esimerkiksi Xiaomi Mi 4:stä) ja monien turhien kiinalaissovellusten puuttumista. Samalla mukaan on saatu Googlen tutut Android-sovellukset aina Play-kaupasta Google Mapsiin.
Hyvänä puolena perinteiseen Androidiin siirtymisen pitäisi ainakin teoriassa tarjota Xiaomi Mi A1:lle viimeisimmät ohjelmistopäivitykset. Nykyisellään puhelin pyörittääkin Android 8.0 Oreota, joskin päivityksen tuominen puhelimelle törmäsi Xiaomin taholta lähes kaikkiin kuviteltavissa oleviin ongelmiin. Vaikka ongelmat on sittemmin paikattu, osoittaa Mi A1, ettei siirtyminen MIUI:sta toiseen käyttöliittymään ole sujunut täysin ongelmitta. Lisäksi suuri osa MIUI:n aidosti hyödyllisistä ominaisuuksista ja pikakomennoista on kadonnut perus-Androidiin siirtymisen myötä.
Huomioiden Xiaomi Mi A1:n 270 euron hinnan (puhelin on tilattavissa muun muassa e-ville.comin verkkokaupasta) ovat monet puhelimen puutteet anteeksi annettavissa ja hyvät puolet korostuvat vahvasti. Yksittäiset epäkohdat, kuten kameran puutteet, NFC-lähiyhteyden puuttuminen ja päivityksissä koetut ongelmat jäävät taka-alalle, kun huomioi puhelimen yleisesti hyvän suorituskyvyn ja viimeistellyn tuntuman. Verrattuna aiemmin arvostelussa olleeseen Oukitel Mix 2:een, tuntuu Xiaomi Mi A1 tasapainoisemmalta paketilta.
Pienenä kuriositeettina Mi A1:ssä voi mainita näyttölasin, jossa Xiaomi tukeutuu viisi vuotta sitten esiteltyyn Gorilla Glass 3:een. Koska Corning on tuonut markkinoille myös kaksi uudemman sukupolven näyttölasia, on vanhan ja monin verroin heikomman näyttölasin käyttäminen Xiaomilta erikoinen ratkaisu. Testijakson aikana puhelimen näyttö halkesi oikeasta yläkulmasta ilman puhelimen voimakasta kolhimista. Suojakuoren ostaminen puhelimeen onkin suositeltavaa, sillä näyttölasin lisäksi myöskään puhelimen metallirunko ei ole immuuni naarmuille. Huolimatta kestävyysongelmista, tarjoaa Mi A1 hyvää vastinetta rahalle, vaikka hintaan laskisi mukaan muutaman kympin suojakuoresta ja -lasista.
Xiaomi Mi A1
- Android
- Alumiini
- 5,5" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija takana
- 12 + 12 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 625 -piiri
- 3080 mAh akku
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »