Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvostelussa Oukitel Mix 2: tekniset tiedot lupaavat paljon – puhelin lunastaa odotukset keskinkertaisesti

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

Oukitel on tullut viime vuosina tunnetuksi suurilla akuilla varustetuista K-sarjan puhelimistaan. Kiinassa toimiva älypuhelinvalmistaja on julkaissut puhelimia, joissa on jopa 11 000 milliampeeritunnin akku, joka on enemmän kuin valtaosassa varavirtalähteitä. Nyt yhtiö on kuitenkin ottanut akun osalta askeleen taaksepäin Mix 2 -puhelimessaan, joka keskittyy äärimmäisen akkukeston sijasta enemmän designiin ja toimivaan kokonaisuuteen.

Designia hallitsee 5,99 tuuman näyttö 18:9-kuvasuhteella

Oukitel Mix 2 tuntuu kädessä jämäkältä, muttei kohtuuttoman suurelta, etenkin huomioiden markkinoihin suurimpien joukkoon kuuluvan kuuden tuuman näytön 18:9-kuvasuhteella. Uutena Mix 2 myös näyttää hyvältä, joskin kiiltävän muovinen pinta kerää nopeasti naarmuja ja sormenjälkiä. Mahdollisesti tästä syystä Mix 2:n mukana toimitetaan myös vakiona suojakuori, joka pienentää ongelmaa, joskaan ei täysin poista sitä.

Liitäntöjen osalta Mix 2 sisältää vanhantyyppisen Micro-USB-portin ja kuulokeliitännän. Puhelimen takaa löytyy sormenjälkilukija ja vain piirun verran muusta puhelimesta erottuva kamerakohouma. Lisäksi sivuilla ovat SIM- ja muistikorttipaikat sekä volyymi- ja lukituspainikkeet. Painikkeiden yleistuntuma on kliksuva ja muovinen, mikä ei vaikuta käytettävyyteen, mutta syö laatutuntumaa.

Käyttökokemus ihan asiallista Androidia

Käyttökokemuksen osalta Mix 2 tukeutuu Googlen perus-Androidiin niin hyvässä kuin pahassa. Toisin kuin esimerkiksi Xiaomin MIUI-puhelimissa, ei Mix 2:ssa tarvitse kärsiä puhelimeen asennetuista ylimääräistä sovelluksista, mutta toisaalta puhelimelta on turha odottaa ekstratoimintoja. Verrattuna esimerkiksi Samsungin Galaxy Note -sarjaan, käyttää Oukitel kuuden tuuman näyttöä hyödykseen varsin laiskasti ja suurempi näyttö tulee lähinnä esille kuvakkeiden suurempana kokona. Näyttö ei myöskään lunasta täysin lupaustaan ”koko etuosan” kattavana näyttönä, vaan pikemminkin runko-näyttö-suhde on nykyisille Android-puhelimille varsin tyypillinen.

Huolimatta kuuden tuuman näytöstä, on tilankäytössä havaittavissa ongelmia. Ohessa ”estä” ja ”salli” painikkeet ovat puoliksi leikkautuneet piiloon.

Raskaimmissa sovelluksissa, kuten peleissä HelioTekin kahdeksanytiminen Helio P25 -suoritin ja kuuden gigatavun RAM-muisti hoitavat homman useimmissa tapauksissa, mutta kohtaavat rajansa etenkin avoimen maailman 3D-peleissä. Verrattuna monille tutumpiin Snapdragon-suorittimiin, voi Helio P25:tä verratta Qualcommin Snapdragon 600 -sarjaan, jota käytetään muun muassa toisen sukupolven Nokia 6 -puhelimissa. Hintaluokkaansa nähden Mix 2:n suorituskyky on hyvää, mutta jää selvästi jälkeen esimerkiksi Snapdragon 800 -sarjan suorittimia käyttävistä kalliimmista puhelimista.

Kuvassa Need for Speed: No Limits, joka pyöri Mix 2:lla sulavasti. Enemmän ongelmia aiheutti avoimeen maailmaan sijoittuva Truck Simulator USA.

Kamera kuulostaa paremmalta miltä näyttää

Ehkä ennakkoon hypetetyin ominaisuus Mix 2:ssa on puhelimen 21 megapikselin takakamera sekä 13 megapikselin salamalla varustettu etukamera. Puhtaasti teknisiä tietoja katsoessa voi Oukitelin odottaa haastavan puhelimellaan kalliimmat lippulaivamallit, mutta todellisuudessa Mix 2:n kamera ei ole edes parin vuoden takaisten lippulaivamallien tasolla. Hintaluokkaansa nähden kyse ei ole varsinaisesti huonosta kamerasta, mutta minkäänlaista vau-elämystä kamera ei pääse tuottamaan.

Aloittaen 21 megapikselin takakamerasta, jota tukee toinen 2 megapikselin kamera, ovat kuvat päivänvalossa kohtalaisia, mutta kärsivät nopeasti auringon laskiessa ja valoisuuden laskiessa. Varsinaista hyötyä toisesta kamerasta ei myöskään tunnu olevan, eikä kaksoiskamera auta esimerkiksi kohteen erottamisessa taustasta. Vaikka Mix 2 tarjoaa kuvaustilan, joka mahdollistaa taustan sumentamisen, ei kamera käytännössä sumenna kuvasta kuin reunat, riippumatta siitä, onko kuvauskohde keskellä tai reunoilla.

Jos takakameran kuvanlaatu jää kohtalaiseksi, on etukameran suoritus vielä tätäkin heikompi. Mix 2:n ehkä omituisimpiin piirteisiin kuuluu etukameran sijoittaminen puhelimen oikeaan alareunaan, jolloin käsi on lähes poikkeuksetta kameran tiellä kuvanottotilanteessa. Oukitelin ratkaisu ongelmaan on puhelimen kääntäminen ylösalaisin etukameraa käytettäessä, mikä on kankeaa huomioiden etenkin, että kuvan katsominen vaatii puhelimen kääntämistä uudelleen oikein päin. Myös kuvanlaadullisesti etukamera jää selvästi jälkeen esimerkiksi Samsungin vuonna 2015 julkaistusta Galaxy S6:sta, jossa megapikseleitä oli vain viisi.

Taustan sumennusta käytettäessä kamera sumentaa kuvan reunat. Varsinaista syvyysterävyyttä kuviin on siis turha odottaa.

Hämärässä kuvien tarkkuus ja väritoisto kärsivät. Verrattuna muihin saman hintaluokan puhelimiin, ajaa kamera kuitenkin asiansa.

Yhteenveto

Puhtaasti paperilla tarkasteltuna Oukitel Mix 2 vaikuttaa tekniikkansa puolesta loistopuhelimelta, mutta todellisuudessa puhelin jää monella osa-alueella varsin keskinkertaiseksi. Ehdottomiksi pettymyksiksi puhelimessa voi mainita etukameran ja näytön koon huonon hyödyntämisen. Toisaalta pettymyksiä kompensoi puhelimen aidot onnistumiset, kuten 60 gigatavun vapaa tallennusmuisti, kaksi SIM-korttipaikkaa ja helposti päivän yli riittävä akkukesto. Pisteitä voi antaa myös puhelimen mukana toimitettavasta ilmaisesta suojakuoresta sekä reilusta kahden vuoden takuusta e-ville.comista ostettaessa.

Lopulta Oukitelin houkuttelevuus riippuu paljon siitä, mitä puhelimelta etsii. Mix 2:n ostajan on turha odottaa saavansa 600 euron lippulaivamallia 300 euron hintaan, mutta keskihintaluokan puhelimeksi Mix 2 on varsin pätevä. Erityisesti, jos ominaisuudet, kuten kuuden tuuman näyttö ja useampi SIM-korttipaikka kiinnostavat, on Mix 2 erittäin varteenotettava vaihtoehto.

 

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Juha

  Tämmöisiähän nuo Kiinan tuntemattomat valmistajat on. Spekseissä on vaikka mitä, mutta käytännön laatu usein hukassa.

  • Vanhaatekniikkaa

   Ja kuinka pitkä mahtaa olla päivitystuki näissä. Ettei vaan jäisi alle 2 vuoteen..

 2. Rami

  Tähän arvosteluun kannattaisi liittää tieto myös ilmoitusledin puutteesta. Ainakin itseäni ihmetytti moisen puute lippulaiva-mallista.

Tuoreimmat jutut