Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto valmistelee todennäköistä kiinalaisen DeepSeek-tekoälysovelluksen kieltämistä hallinnon laitteista. Lisäksi hallinto harkitsee myös laajempia toimia hitiksi noussutta DeepSeekiä kohtaan, raportoi Wall Street Journal.
Syynä DeepSeekin kieltämiseen hallinnon laitteista olisi huoli kansallisesta turvallisuudesta.
Yhdysvaltalaisviranomaiset ovat huolissaan DeepSeekin tietojenkäsittelystä. DeepSeek on kertonut tallentavansa käyttäjätietoja Kiinaan, eikä DeepSeekin nähdä riittävällä tavalla kertoneen tietojenkeruustaan ja -käytöstään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Presidentti Trumpin hallinnon kerrotaan todennäköisesti ottavan käyttöön säännön, joka kieltää DeepSeekin lataamisen Yhdysvaltain hallinnon laitteisiin. Toimet eivät kuitenkaan välttämättä jää vain tähän, sillä harkinnan alla on ollut myös DeepSeekin kieltäminen täysin yhdysvaltalaisista sovelluskaupoista sekä rajoituksia pilvipalvelujen tarjoajille DeepSeekin tekoälymallien tarjoamiseen asiakkailleen. Näiden mittavampien toimien osalta keskustelujen kerrotaan kuitenkin olevan vielä alustavalla tasolla.
DeepSeek ponnahti vauhdikkaasti hittisovellukseksi alkuvuoden 2025 aikana, ja nousi hetkellisesti jopa sovelluskauppojen latauskärkeen useissa eri maissa, myös Yhdysvalloissa. DeepSeek keräsi valtaisasti mediahuomiota väitteillään tekoälymalliensa kustannustehokkaasta kouluttamisesta. DeepSeek-sovelluksessa ilmaiseksi käytettävissä ovat yhtiön V3- ja R1-tekoälymallit, jotka haastavat kyvykkyydeltään esimerkiksi OpenAI:n GPT-4o:n ja o1:n.
Aiemmin DeepSeek poistettiin saatavilta sovelluskaupoista sekä Italiassa että Etelä-Koreassa, kun tietosuojaviranomaiset esittivät huolensa sovelluksen toiminnasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi muun muassa Australia, Kanada ja Taiwan ovat kieltäneet DeepSeekin käytön hallinnon työntekijöiltä. Myös Yhdysvalloissa esimerkiksi laivasto ja NASA ovat omalta osaltaan kieltäneet DeepSeekin käytön, ja osavaltiot, kuten New York ja Texas, ovat rajoittaneet käyttöä.
DeepSeekin tekoälymallit ovat tarjolla myös avoimena koodina, joten halutessaan esimerkiksi yritykset voivat ajaa niitä omassa infrastruktuurissaan. Käytännössä avoimena koodina tarjottujen tekoälymallien tarjoamisen kieltäminen tuskin tuleekaan kyseeseen. Niin Amazon, Google kuin Microsoft ovat tuoneet DeepSeekin tekoälymallit tarjolle osana pilvipalvelujaan.
Yhdysvalloissa DeepSeekiä koskevien pohdintojen lisäksi käynnissä on yhä tilanne TikTokin ympärillä. Hiljattain kuullun raportin mukaan neuvottelut TikTokin liiketoiminnan myynnistä kiinalaisen ByteDancen toimesta uuteen Yhdysvaltojen vaatimukset täyttävään omistukseen eivät ole edenneet. TikTok lakkasi hetkellisesti toimimasta ja katosi useiksi viikoiksi sovelluskauposta 19. tammikuuta alkaen, mutta presidentti Trump antoi asetuksellaan TikTokin myynnille lisäaikaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »