Kiinalaisen ByteDancen omistaman TikTokin tulevaisuus Yhdysvalloissa on täysin auki. Neuvottelut liiketoiminnan myynnistä eivät ole edenneet mihinkään, kun asetettuun aikarajaan on enää alle kuukausi aikaa.
Donald Trump allekirjoitti aiemmin presidentiksi 20. tammikuuta noustuaan presidentin asetuksen, joka määräsi oikeusministeriön olematta 75 päivän ajan toimeenpanemasta TikTokiin liittyvää lakia, joka on edellyttänyt kiinalaisen omistajan ByteDancen myyvän palvelun kiellon uhalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt Trumpin asetuksella määräämään aikarajaan on enää alle kuukauden päivät, mutta Axios-julkaisu raportoi, ettei ByteDancen ja ostajaehdokkaiden välillä ole edes käyty varsinaisia neuvotteluja.
Sovelluskaupoista poistumisen lisäksi TikTok pimeni Yhdysvalloissa noin viideksitoista tunniksi sunnuntaina 19. tammikuuta, kun ”TikTok-laki” astui voimaan. TikTok palasi toimintaan, kun sen palveluntarjoajat saivat riittäväksi katsomansa lupauksen Trumpilta siitä, että lain toimeenpanoa lykätään niin, etteivät TikTokin yhteistyökumppanit tule saamaan rangaistuksia yhteistyön jatkumisesta toistaiseksi. Lain mukaan sakkoja TikTokin toiminnan mahdollistaville voisi tulla jopa 5 000 dollaria käyttäjää kohden. Lopulta helmikuun puolivälissä myös Apple ja Google palauttivat TikTokin saataville sovelluskaupoistaan Yhdysvalloissa.
Kaikkiaankin Trumpin asetuksen laillinen perusta on kyseenalaistettu, mutta hallinto on vakuuttanut, ettei TikTokin jakelun nyt mahdollistaville amerikkalaisyhtiöille ole luvassa seuraamuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
TikTokin pidemmän aikavälin tulevaisuus on kuitenkin täysin avoinna, sillä neuvottelut eivät ole edenneet.
Axios-julkaisun tietojen mukaan ostajaehdokkaat ovat alkaneet turhautua, kun ne eivät ole päässeet tutkimaan TikTokin liiketoimintaa tarkemmin, eivät talouden eivätkä teknologian osalta.
Lisäksi raportoidusti ilmassa on ollut epäselvyyttä, kuka presidentti Trumpin hallinnossa todella johtaa kauppaprosessiin liittyviä toimia. Alun perin vastuun odotettiin lankeavan valtiovarainministeri Scott Bessentille, mutta sittemmin varapresidentti J.D. Vance näyttää nousseen enemmän keskiöön. Myös hallinnon epäselvä tilanne on jumittanut myyntiprosessia.
Kiinan hallinto puolestaan on jatkanut hiljaisuutta tilanteeseen liittyen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kiireellisyyttä asian ympärillä hälventää se, ettei Trumpin asettama aikaraja todennäköisesti ole lopullinen, vaan hän voi pidentää sitä tarvittaessa.
Trump on esittänyt aiemmin ajatuksen jonkinlaisesta yhteisyrityksestä nykyisten omistajien ja/tai uusien omistajien välillä niin, että yhdysvaltalainen omistus on vähintään 50 prosenttia.
”Haluaisin, että Yhdysvalloilla olisi 50 prosentin omistusosuus yhteisyrityksessä. Tekemällä tämän säästämme TikTokin, pidämme sen hyvissä käsissä ja annamme puheen jatkua. Ilman Yhdysvaltain hyväksyntää ei ole Tik Tokia. Meidän hyväksyntämme kanssa sen arvo on satoja miljardeja dollareita – ehkä biljoonia”, Trump totesi aiemmin Truth Social -julkaisussaan.
Nähtäväksi jää, tuleeko Yhdysvaltojen liittovaltiolle kuitenkaan lopulta mitään omistusta järjestelyssä Trumpin puheista huolimatta. Trump on joka tapauksessa ajamassa Yhdysvaltoihin uuden liittovaltion sijoitusrahaston perustamista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Raportit TikTokin omistajakuvioista ovat olleet moninaisia. Yhden raportin mukaan jo nykyisellään TikTokin pilvipalvelukumppanina toimiva Oracle sekä joukko ulkopuolisia sijoittajia voisivat ottaa hallintaansa sovelluksen maailmanlaajuiset toiminnot. ByteDance voisi säilyttää edelleen vähemmistöosuuden yrityksestä. Myös Microsoft on ollut mukana neuvotteluissa TikTokin omistajaksi ryhtymisestä, vähintään sijoittajan roolissa.
Tammikuun lopulla Trump totesi TikTok-diilin syntyvän todennäköisesti seuraavan 30 päivän aikana, mutta näin ei tapahtunut.
TikTokin omistaja ByteDance ei ole aiemmin ollut valmis myymään kaupan osana TikTokin toiminnan taustalla olevaa algoritmia eikä ollut edennyt pidemmälle myyntineuvotteluissa monista ostajaehdokkaista huolimatta ennen kuin kielto kävi hetkellisesti toteen.
Myös aiemmin kategorisesti kauppaa vastustanut Kiina näytti suhtautuvan hetkellisen kiellon toteutumisen ja Trumpin ehdotusten jälkeen asiaan avoimemmin, mutta on sittemmin pysynyt hiljaa.
Syynä Yhdysvaltojen ”TikTok-lakiin” olivat huolet TikTokin omistuksesta. Yhdysvalloissa ollaan pitkään oltu huolissaan TikTokista johtuen sen kiinalaisomistuksesta. Yhdysvaltalaisten tietojen on pelätty päätyvän Kiinaan, minkä lisäksi on nostettu esille mahdollisuus, että Kiina voisi käyttää TikTokia propagandavälineenä. TikTok on kiistänyt Yhdysvaltojen huolet sovellukseen liittyen.
TikTokilla on Yhdysvalloissa yli 170 miljoonaa käyttäjää, ja vuonna 2023 se keräsi maasta yli 16 miljardin dollarin liikevaihdon. TikTokin tuloksen on kuitenkin kerrottu olevan yhä tappiollinen kasvupanostuksista johtuen.
Suoraan Yhdysvaltojen toimet TikTokia vastaan eivät koske muuta maailmaa. Jos kielto ja palvelun toimimattomuus Yhdysvalloissa kuitenkin myöhemmin jatkuisivat, vaikuttaisi se todennäköisesti palvelun suosion heikkenemiseen muuallakin. Palvelun Yhdysvaltojen liiketoiminnan mahdollisella erottamisella muusta maailmasta voi myös olla omat vaikutuksensa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »