Yhdysvalloissa on edessä suuri päätös siitä, miten Googlen kanssa edetään monopolituomion jälkeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen oikeusministeriö haastoi Googlen oikeuteen jo vuonna 2020. Keskiössä tapauksessa ovat olleet Googlen sopimukset Applen ja muiden laitevalmistajien sekä selainten kanssa oletushakukoneen paikasta – ja se onko Google näillä sopimuksillaan käyttänyt markkina-asemaansa väärin. Tuomari Amit Mehtan mukaan näin on tapahtunut Yhdysvaltojen kilpailulainsäädäntöä rikkovalla tavalla.
Toistaiseksi on päätetty vasta siitä, onko Googlella monopoliasema ja onko se hyödyntänyt sitä lainvastaisella tavalla. Käsittelyn seuraavissa vaiheissa otetaan vasta kantaa siihen, millaisia muutoksia oikeus Googlen toimintaan edellyttää.
Bloombergin ja New York Timesin lähteiden mukaan Yhdysvaltojen oikeusministeriössä harkitaan nyt etenemisvaihtoehtoja ja tuomioistuimelle tehtäviä ehdotuksia tilanteen ratkaisemisesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Raportoidusti äärimmäisin vaihtoehto, Googlen pilkkominen osiin, on ”useimmiten keskusteltu”. Todennäköisimmin Google voitaisiin pakottaa irtautumaan myymällä tai muulla keinolla, kuten jakautumalla, Android-käyttöjärjestelmästä tai Chrome-verkkoselaimesta.
Yhtenä vaihtoehtona on myös Google Ads -mainosliiketoiminnan irrottaminen erilleen. Google kerää valtaosan liikevaihdostaan hakukoneessaan ja muissa palveluissaan esitettävästä mainonnasta.
Voi myös olla, ettei Googlen pilkkomista lopulta ehdoteta, vaan oikeusministeriö voisi esimerkiksi edellyttää uudenlaista yhteensopivuutta, jotka vahvistaisivat muiden hakukoneiden kilpailuasemaa. Kyseeseen voisi tulla esimerkiksi Googlen hakukoneen taustadatan lisensointi kilpailijoille.
Selvältä vaikuttaa, että mahdollisten muiden muutosten ohella oikeusministeriö tulee puuttumaan Googlen tekemiin sopimuksiin oletushakukoneena toimimisesta eri laitteissa ja selaimissa. Googlelta saatetaan esimerkiksi kieltää tällaisten sopimusten solmiminen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oikeuskäsittely asiassa on jatkumassa syyskuussa.
Google on jo myös kertonut aikovansa valittaa toistaiseksi tehdystä päätöksestä sen monopoliasemasta ja sen väärinkäytöstä.
Kaiken kaikkiaan asia ei tule olemaan loppuunkäsitelty vielä moniin vuosiin.
Lopulta oikeuden päätöksillä olla huomattavia vaikutuksia, myös Googlen tähänastisille kumppaneille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oikeudenkäynnin yhteydessä tapahtunut lipsahdus paljasti, että osana sopimusta Google maksaa Applelle oletushakukoneen asemasta 36 prosentin osuuden sen laitteissa tehtyjen Google-hakujen tuottamasta liikevaihdosta. Vuonna 2022 Google maksoi Applelle 20 miljardia dollaria. Applelle kyse on käytännössä puhtaasta voitosta, jonka osuus sen tuloksesta on merkittävä – jopa noin viidesosa.
Firefox-selaimestaan tunnetulle Mozillalle sopimus Googlen kanssa toi puolestaan viimeisimpien lukujen mukaan sen tilikauden 593 miljoonan dollarin liikevaihdosta 510 miljoonaa dollaria.
Jos yhteistyö Googlen kanssa estyy, käytännössä Apple ja Mozilla joutuvat hakemaan uusia kumppaneita. Apple voisi muuttuneessa tilanteessa tuoda markkinoille oman hakupalvelunsa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »