Liittovaltion tuomioistuimen tuomari Yhdysvalloissa on antanut päätöksen, jonka mukaan Google on käyttänyt lainvastaisella tavalla monopoliasemaansa verkon hakukone- ja mainosmarkkinoilla.
Yhdysvaltojen oikeusministeriö haastoi asiassa Googlen oikeuteen jo vuonna 2020. Keskiössä tapauksessa ovat olleet Googlen sopimukset Applen ja muiden laitevalmistajien sekä selainten kanssa oletushakukoneen paikasta – ja se onko Google näillä sopimuksillaan käyttänyt markkina-asemaansa väärin. Tuomari Amit Mehtan mukaan näin on tapahtunut Yhdysvaltojen kilpailulainsäädäntöä rikkovalla tavalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Harkittuaan ja punnittuaan huolellisesti todistajien lausunnot ja todisteet, tuomioistuin tekee seuraavan johtopäätöksen: Google on monopoli, ja se on toiminut sellaisena säilyttääkseen monopolinsa”, toteaa tuomari Amit Mehta.
Toistaiseksi tuomioistuimen päätös koskee vain sitä, onko Googlella monopoliasema ja onko se hyödyntänyt sitä lainvastaisella tavalla. Käsittelyn seuraavissa vaiheissa otetaan vasta kantaa siihen, millaisia muutoksia oikeus Googlen toimintaan edellyttää.
Google aikoo toki myös valittaa päätöksestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Tämä päätös tunnustaa, että Google tarjoaa parhaan hakukoneen, mutta toteaa, ettei meidän pitäisi antaa tuoda sitä helposti saataville”, kommentoi Googlen edustaja. ”Prosessin jatkuessa keskitymme edelleen tekemään tuotteita, jotka ovat ihmisten mielestä hyödyllisiä ja helppokäyttöisiä.”
Tuomari hylkäsi Googlen perustelut siitä, etteivät sen sopimukset Applen ja muiden kanssa ole poissulkevia ja ettei niitä tämän vuoksi tulisi katsoa kilpailulainsäädännön vastaisiksi. Tuomari näki Googlen sopimusten todellisuudessa vähentäneen esimerkiksi Applen kannusteita oman hakukoneensa julkaisemiseksi.
Google yritti puolustautua myös sillä, ettei se ole muuttanut toimintatapojaan hallitsevaan markkina-asemaan noustuaan sen tehtyä sopimuksia oletushakukoneen asemista jo aiemmin, mutta tätäkään argumenttia tuomaria ei hyväksynyt.
Lopulta tuomarin mukaan Googlen tekemät sopimukset ovat tuomarin mukaan mahdollistaneet sen nostavan hakukonemainonnan hintoja.
Jos Googlen valitukset eivät tuo muutosta, voi oikeuden päätöksillä olla huomattavia vaikutuksia. Googlen sopimukset esimerkiksi Applen ja Mozillan kanssa on nyt katsottu laittomiksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oikeudenkäynnin yhteydessä tapahtunut lipsahdus paljasti, että osana sopimusta Google maksaa Applelle oletushakukoneen asemasta 36 prosentin osuuden sen laitteissa tehtyjen Google-hakujen tuottamasta liikevaihdosta. Vuonna 2022 Google maksoi Applelle 20 miljardia dollaria. Applelle kyse on käytännössä puhtaasta voitosta, jonka osuus sen tuloksesta on merkittävä – jopa noin viidesosa.
Firefox-selaimestaan tunnetulle Mozillalle sopimus Googlen kanssa toi puolestaan viimeisimpien lukujen mukaan sen tilikauden 593 miljoonan dollarin liikevaihdosta 510 miljoonaa dollaria.
Jos yhteistyö Googlen kanssa estyy, käytännössä Apple ja Mozilla joutuvat hakemaan uusia kumppaneita. Apple voisi muuttuneessa tilanteessa tuoda markkinoille oman hakupalvelunsa.
Googlen lisäksi Yhdysvalloissa kilpailuoikeudellisista syistä oikeuteen on haastettu eri perustein myös Apple, Amazon ja Meta. Myös Google joutuu kohtaamaan vielä toisenkin oikeudenkäynnin, sillä oikeusministeriö on haastanut sen erikseen oikeuteen myös monopoliaseman väärinkäytöstä digitaalisen mainonnan markkinoilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »